Homepagina » Universum » 4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’
objecten
Foto: CSIRO CC BY 3.0

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds gaande. Astronomen hebben vier objecten ontdekt die cirkelvormig zijn en die langs de rand extra helder zijn. De wetenschappers hebben geen idee in welke categorie ze de objecten moeten onderbrengen.

De objecten, die lijken op een soort ringvormige eilanden, zijn ‘odd radio circles’ (vreemde radiocirkels) of kortweg ORCs genoemd. De astronomen weten niet precies hoe ver deze ORCs bij ons vandaan staan, maar ze zouden zich in verre sterrenstelsels kunnen bevinden.

In een nieuwe paper over de ontdekking dragen de sterrenkundigen meerdere mogelijke verklaringen aan. Er is alleen één probleem: geen enkele theorie kan alle vier nieuwe ORCs verklaren. Het is in ieder geval uitgesloten dat het gaat om supernova’s, planetaire nevels of stervormende sterrenstelsels. De astronomen speculeren dat we hier te maken hebben met schokgolven die het gevolg zijn van een extragalactische gebeurtenis of activiteit in een radiostelsel.

Nieuw fenomeen

Het is ook mogelijk dat we te maken hebben met een nieuw fenomeen dat we nog niet echt hebben onderzocht, reageerde astronoom Kristine Spekkens van Queen’s University in Canada.

In het centrum van twee van de ORCs zijn sterrenstelsels ontdekt, wat erop lijkt te wijzen dat de objecten zijn gevormd door die stelsels. Twee ORCs bevinden zich bovendien erg dicht bij elkaar, wat betekent dat ze mogelijk dezelfde oorsprong hebben.

De astronomen hebben in ieder geval kunnen bevestigen dat de objecten echt bestaan. Omdat ze nog maar vier van deze raadselachtige objecten hebben gevonden, kunnen ze er nog maar weinig over zeggen.

Ze verwachten nog meer ongewone objecten te ontdekken. Het onderzoek zal naar alle waarschijnlijkheid spoedig te lezen zijn in het tijdschrift Nature Astronomy.

[Live Science]
5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem
Willem
9 maanden geleden

“De astronomen weten niet precies hoe ver deze ORCs bij ons vandaan staan” Dus zouden ze ook wel eens heel dichtbij kunnen zijn.

Eelke Piers
Eelke Piers
Reactie op  Willem
9 maanden geleden

…In het centrum van twee van de ORCs zijn sterrenstelsels ontdekt…….
Dit houdt in dat de ringen erg kort bij staan of dat de ringen gigantisch groot zijn. Ik denk hier aan honderdmiljoenen lichtjaren

jan doornbos
jan doornbos
9 maanden geleden

Tja, je kan ook als organisatie pas met nieuws komen als er wat te melden valt. Van de andere kant, weer eens wat anders dan een dag uit het leven van tante Corona.

Havana
Havana
9 maanden geleden

Wij noemen dit rond de pot draaien.. Een rond object dat eiland vormig is en langs de rand helder is, noemt men toch een ruimteschip??

John
John
9 maanden geleden

Eindelijk weer eens wat ander nieuws, mijn telescoop zal ze niet vinden helaas.

Casper
Casper
9 maanden geleden

Misschien wel aardig om eens de tijd te nemen om naar de ‘Electric Universe model’ te kijken. En de Plasma cosmology tak van de wetenschap.
Heel erg boeiend als je het mij vraagt.
Mijn ervaringen met standaard astronomen is dat ze nooit iets echt verklaren en dat je veelal klink klare onzin van ze krijgt.
Ook in deze sector van de wetenschap is een geld ziekte aan de hand.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
9 maanden geleden

he lekker eindelijk iets zonder corona 19 in 2020

x

Check Also

canad

Canadese politieagenten weigeren nieuwe lockdownwetten in Ontario te handhaven: ‘Politiestaat’

Ten noorden van de Verenigde Staten is ...

arts

Moedige getuigenis Canadese arts: ‘Dit is de pandemie van de oligarchen’

De Canadese spoedarts Mark Trozzi, als docent ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

7
0
We lezen graag je reactie!x