Universum

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Diep in de ruimte is iets vreemds gaande. Astronomen hebben vier objecten ontdekt die cirkelvormig zijn en die langs de rand extra helder zijn. De wetenschappers hebben geen idee in welke categorie ze de objecten moeten onderbrengen.

De objecten, die lijken op een soort ringvormige eilanden, zijn ‘odd radio circles’ (vreemde radiocirkels) of kortweg ORCs genoemd. De astronomen weten niet precies hoe ver deze ORCs bij ons vandaan staan, maar ze zouden zich in verre sterrenstelsels kunnen bevinden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In een nieuwe paper over de ontdekking dragen de sterrenkundigen meerdere mogelijke verklaringen aan. Er is alleen één probleem: geen enkele theorie kan alle vier nieuwe ORCs verklaren. Het is in ieder geval uitgesloten dat het gaat om supernova’s, planetaire nevels of stervormende sterrenstelsels. De astronomen speculeren dat we hier te maken hebben met schokgolven die het gevolg zijn van een extragalactische gebeurtenis of activiteit in een radiostelsel.

Nieuw fenomeen

Het is ook mogelijk dat we te maken hebben met een nieuw fenomeen dat we nog niet echt hebben onderzocht, reageerde astronoom Kristine Spekkens van Queen’s University in Canada.

In het centrum van twee van de ORCs zijn sterrenstelsels ontdekt, wat erop lijkt te wijzen dat de objecten zijn gevormd door die stelsels. Twee ORCs bevinden zich bovendien erg dicht bij elkaar, wat betekent dat ze mogelijk dezelfde oorsprong hebben.

De astronomen hebben in ieder geval kunnen bevestigen dat de objecten echt bestaan. Omdat ze nog maar vier van deze raadselachtige objecten hebben gevonden, kunnen ze er nog maar weinig over zeggen.

Ze verwachten nog meer ongewone objecten te ontdekken. Het onderzoek zal naar alle waarschijnlijkheid spoedig te lezen zijn in het tijdschrift Nature Astronomy.

[Live Science]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem
Willem
3 jaren geleden

“De astronomen weten niet precies hoe ver deze ORCs bij ons vandaan staan” Dus zouden ze ook wel eens heel dichtbij kunnen zijn.

jan doornbos
jan doornbos
3 jaren geleden

Tja, je kan ook als organisatie pas met nieuws komen als er wat te melden valt. Van de andere kant, weer eens wat anders dan een dag uit het leven van tante Corona.

Havana
Havana
3 jaren geleden

Wij noemen dit rond de pot draaien.. Een rond object dat eiland vormig is en langs de rand helder is, noemt men toch een ruimteschip??

John
John
3 jaren geleden

Eindelijk weer eens wat ander nieuws, mijn telescoop zal ze niet vinden helaas.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x