Homepagina » Universum » 4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’
objecten
Foto: CSIRO CC BY 3.0

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds gaande. Astronomen hebben vier objecten ontdekt die cirkelvormig zijn en die langs de rand extra helder zijn. De wetenschappers hebben geen idee in welke categorie ze de objecten moeten onderbrengen.

De objecten, die lijken op een soort ringvormige eilanden, zijn ‘odd radio circles’ (vreemde radiocirkels) of kortweg ORCs genoemd. De astronomen weten niet precies hoe ver deze ORCs bij ons vandaan staan, maar ze zouden zich in verre sterrenstelsels kunnen bevinden.

In een nieuwe paper over de ontdekking dragen de sterrenkundigen meerdere mogelijke verklaringen aan. Er is alleen één probleem: geen enkele theorie kan alle vier nieuwe ORCs verklaren. Het is in ieder geval uitgesloten dat het gaat om supernova’s, planetaire nevels of stervormende sterrenstelsels. De astronomen speculeren dat we hier te maken hebben met schokgolven die het gevolg zijn van een extragalactische gebeurtenis of activiteit in een radiostelsel.

Nieuw fenomeen

Het is ook mogelijk dat we te maken hebben met een nieuw fenomeen dat we nog niet echt hebben onderzocht, reageerde astronoom Kristine Spekkens van Queen’s University in Canada.

In het centrum van twee van de ORCs zijn sterrenstelsels ontdekt, wat erop lijkt te wijzen dat de objecten zijn gevormd door die stelsels. Twee ORCs bevinden zich bovendien erg dicht bij elkaar, wat betekent dat ze mogelijk dezelfde oorsprong hebben.

De astronomen hebben in ieder geval kunnen bevestigen dat de objecten echt bestaan. Omdat ze nog maar vier van deze raadselachtige objecten hebben gevonden, kunnen ze er nog maar weinig over zeggen.

Ze verwachten nog meer ongewone objecten te ontdekken. Het onderzoek zal naar alle waarschijnlijkheid spoedig te lezen zijn in het tijdschrift Nature Astronomy.

[Live Science]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • jan doornbos schreef:

  Tja, je kan ook als organisatie pas met nieuws komen als er wat te melden valt. Van de andere kant, weer eens wat anders dan een dag uit het leven van tante Corona.

  8 likes
 • Havana schreef:

  Wij noemen dit rond de pot draaien.. Een rond object dat eiland vormig is en langs de rand helder is, noemt men toch een ruimteschip??

  8 likes
 • Willem schreef:

  “De astronomen weten niet precies hoe ver deze ORCs bij ons vandaan staan” Dus zouden ze ook wel eens heel dichtbij kunnen zijn.

  7 likes
  • Eelke Piers schreef:

   …In het centrum van twee van de ORCs zijn sterrenstelsels ontdekt…….
   Dit houdt in dat de ringen erg kort bij staan of dat de ringen gigantisch groot zijn. Ik denk hier aan honderdmiljoenen lichtjaren

   2 likes
 • John schreef:

  Eindelijk weer eens wat ander nieuws, mijn telescoop zal ze niet vinden helaas.

  7 likes
 • Casper schreef:

  Misschien wel aardig om eens de tijd te nemen om naar de ‘Electric Universe model’ te kijken. En de Plasma cosmology tak van de wetenschap.
  Heel erg boeiend als je het mij vraagt.
  Mijn ervaringen met standaard astronomen is dat ze nooit iets echt verklaren en dat je veelal klink klare onzin van ze krijgt.
  Ook in deze sector van de wetenschap is een geld ziekte aan de hand.

  2 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  he lekker eindelijk iets zonder corona 19 in 2020

  1 likes
 • x

  Check Also

  studie

  Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

  Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

  ruimtesignaal

  Harvard-prof: Dit ruimtesignaal is mogelijk van een buitenaardse beschaving

  Eerder deze maand kondigden Canadese onderzoekers aan ...

  >