Financieel

“BRICS-landen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen”

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de BRICS-top in Brazilië afgelopen week zijn twee nieuwe instellingen in het leven geroepen: een monetair reservefonds en een ontwikkelingsbank. Deze instellingen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen, aldus de Indiase oud-minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad Shiyam Saran.

De nieuwe ontwikkelingsbank (NDB), met 37 miljard euro kapitaal, en het reservefonds (CRA), met een tegoed van 74 miljard euro, doorbreken het monopolie van het systeem van Bretton Woods, waar de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit voortkwamen. De BRICS-landen houden zelf minstens 55 procent van de aandelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zijn ontevreden over de westerse dominantie binnen het globale economische en financiële systeem. Nu zijn er concrete alternatieven. Saran erkent dat het enige tijd zal duren voordat de nieuwe instellingen worden erkend als internationale financiële instellingen. Hij ziet de top afgelopen week in Brazilië als het begin van het einde van de naoorlogse westerse overheersing over de wereldeconomie.

"BRICS-landen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen"“De bestaande instellingen zullen hun plaats moeten delen met de nieuwkomers en zelfs gedwongen worden zich aan te passen,” zei Saran. “De BRICS-initiatieven zijn ontstaan vanuit een groeiende frustratie onder de opkomende landen dat zelfs de kleinste pogingen om de Bretton Woods-instellingen te hervormen, afgeketst werden.”

“In 2010 beloofde de G20 om het aandeel van de BRICS in het IMF te vergroten,” ging Saran verder. “Tot vandaag blijft dat echter een loze belofte. Ook van de hervorming van de Wereldbank is nog niets terechtgekomen. Hoe langer die hervorming uitblijft, hoe sneller de nieuwe BRICS-instellingen een stevige positie zullen hebben.”

De vijf BRICS-landen vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de wereldbevolking, een kwart van de landmassa en 20 procent van het wereldwijde bbp.

[IPS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Wij wachten op het gewelddadige antwoord van de USA en de EU.

kukumatz
kukumatz
9 jaren geleden

Dit was het te verwachten antwoord van deze landen op het hautaine gedrag van het Westen.
De EU en de US vonden dat ze het meeste recht hadden in de financiële wereld en probeerde andere economieën zo hun wil op te leggen. Echter, de elite, heeft zich lelijk misrekend op de vastberadenheid van de BRICK landen. En ik kan mij voorstellen dat vele landen in b.v. Afrika, Zuid-Amerika, enz., liever zaken doen met BRICK dan met die groot smoelen uit de US / Midden-Oosten / EU waar ze dan hun eigen identiteit moeten prijsgeven onder het mom van “allen een”.
Wachten af op het antwoord uit het Westen.

ZonneMax
ZonneMax
9 jaren geleden

Een leuke “copycat” van de BRICS landen zonder enige creativiteit om iets “nieuws” te bedenken. Terwijl duidelijk is dat het huidige economische systeem niet gehandhaafd kan worden en ook niet met enkele kleine aanpassingen kan blijven draaien. Een nieuwe definitie van “kapitaal” en “arbeid” is nodig als ook een eerlijke verdeling van de mogelijkheden die de aarde biedt en vertrouwen in elkaar. Creatieve vernieuwingen moeten vanuit het “Westen” worden geinitieerd, de BRICS kopieren alleen wat er al is.
Gaat dit niet binnen afzienbare tijd gebeuren dan is een WOIII vrijwel onvermijdelijk. Een eerste start is om als EU binnen vijf jaar 80% op duurzame energie te zijn overgegaan en een basisinkomen te introduceren.

paradox
paradox
9 jaren geleden

Zijn huizen in Rusland duur? 😀

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x