Homepagina » Financieel » “BRICS-landen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen”
"BRICS-landen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen"

“BRICS-landen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen”

Tijdens de BRICS-top in Brazilië afgelopen week zijn twee nieuwe instellingen in het leven geroepen: een monetair reservefonds en een ontwikkelingsbank. Deze instellingen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen, aldus de Indiase oud-minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad Shiyam Saran.

De nieuwe ontwikkelingsbank (NDB), met 37 miljard euro kapitaal, en het reservefonds (CRA), met een tegoed van 74 miljard euro, doorbreken het monopolie van het systeem van Bretton Woods, waar de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit voortkwamen. De BRICS-landen houden zelf minstens 55 procent van de aandelen.

De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zijn ontevreden over de westerse dominantie binnen het globale economische en financiële systeem. Nu zijn er concrete alternatieven. Saran erkent dat het enige tijd zal duren voordat de nieuwe instellingen worden erkend als internationale financiële instellingen. Hij ziet de top afgelopen week in Brazilië als het begin van het einde van de naoorlogse westerse overheersing over de wereldeconomie.

"BRICS-landen zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen"“De bestaande instellingen zullen hun plaats moeten delen met de nieuwkomers en zelfs gedwongen worden zich aan te passen,” zei Saran. “De BRICS-initiatieven zijn ontstaan vanuit een groeiende frustratie onder de opkomende landen dat zelfs de kleinste pogingen om de Bretton Woods-instellingen te hervormen, afgeketst werden.”

“In 2010 beloofde de G20 om het aandeel van de BRICS in het IMF te vergroten,” ging Saran verder. “Tot vandaag blijft dat echter een loze belofte. Ook van de hervorming van de Wereldbank is nog niets terechtgekomen. Hoe langer die hervorming uitblijft, hoe sneller de nieuwe BRICS-instellingen een stevige positie zullen hebben.”

De vijf BRICS-landen vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de wereldbevolking, een kwart van de landmassa en 20 procent van het wereldwijde bbp.

[IPS]


Vind je dit artikel goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Wij wachten op het gewelddadige antwoord van de USA en de EU.

  20 likes
 2. Een leuke “copycat” van de BRICS landen zonder enige creativiteit om iets “nieuws” te bedenken. Terwijl duidelijk is dat het huidige economische systeem niet gehandhaafd kan worden en ook niet met enkele kleine aanpassingen kan blijven draaien. Een nieuwe definitie van “kapitaal” en “arbeid” is nodig als ook een eerlijke verdeling van de mogelijkheden die de aarde biedt en vertrouwen in elkaar. Creatieve vernieuwingen moeten vanuit het “Westen” worden geinitieerd, de BRICS kopieren alleen wat er al is.
  Gaat dit niet binnen afzienbare tijd gebeuren dan is een WOIII vrijwel onvermijdelijk. Een eerste start is om als EU binnen vijf jaar 80% op duurzame energie te zijn overgegaan en een basisinkomen te introduceren.

  28 likes
 3. Zijn huizen in Rusland duur? 😀

  14 likes
  • In Hongarije, wel EU-lid maar geen Euro, heb je een huis vanaf 10.000 euro en 0,5 – 1 hectare landbouwgrond.

   5 likes
  • Wat let je om te gaan?

   Wel wat extra centjes meenemen anders kan het lang duren voordat je aangesloten bent op gas, water en telefoon/internet.

   Vaak wil dat alleen maar wanneer je een gevuld envelopje onder de tafel door schuift. Wel vullen met Euro’s want Roebels hoeft de gemiddelde Rus niet…

   1 likes
 4. Dit was het te verwachten antwoord van deze landen op het hautaine gedrag van het Westen.
  De EU en de US vonden dat ze het meeste recht hadden in de financiële wereld en probeerde andere economieën zo hun wil op te leggen. Echter, de elite, heeft zich lelijk misrekend op de vastberadenheid van de BRICK landen. En ik kan mij voorstellen dat vele landen in b.v. Afrika, Zuid-Amerika, enz., liever zaken doen met BRICK dan met die groot smoelen uit de US / Midden-Oosten / EU waar ze dan hun eigen identiteit moeten prijsgeven onder het mom van “allen een”.
  Wachten af op het antwoord uit het Westen.

  15 likes
 5. Een oude wijze Koreaan vertelde mij de volgende zin ooit eens “Zodra communicatie niet meer mogelijk is dan ontstaat er oorlog”.

  De wereld bank en IMF zijn opgericht om de economie te ondersteunen, te bevorderen en waar nodig te straffen bij het niet na komen van afspraken. De instellingen geven garanties waardoor tal van economische afspraken mogelijk zijn gemaakt. Het is al duidelijk dat het systeem hier en daar zijn steken laat vallen en dan wordt een kopie van het systeem in het leven geroepen.

  De BRICS wereld bank en fonds is volgens mij op dezelfde economische en financiële gedachtegoed gebaseerd als het origineel. Het is geen verbetering voor de mensheid maar eerder een last omdat er nu twee economische klimaten gaan ontstaan in de wereld. Waar dit nieuwe economische klimaat dezelfde gebreken vertoond als het origineel met het enige verschil de USA en EU staan niet aan het roer. De BRICS wereld bank en fonds is alleen maar in het leven geroepen om de macht en niet om de mensheid verder te helpen.

  Naast de nationale bestaande supermachten USA, Rusland, China (en India) krijgt de wereld nu ook te maken met twee economische machten het origineel en het alternatief van de BRICS. Om als voorbeeld de grondstoffen te nemen. De druk op de schaarse grondstoffen wordt verhoogd maar de controle op een “eerlijke” verdeling verminderd. Dit is van groot belang gezien veel landen de grondstoffen in internationale wateren en gebieden delven. Ook kunnen economische afspraken herzien worden (in het nadeel of voordeel) van afspraken die betrekking op een beter milieu als simpel weg tussen landen. Dit bemoeilijkt de communicatie en lijdt tot meer frictie en dan kom ik terug op de titel van mijn tekst.

  Als deze 2 economische machten het verzaken niet goed samen te werken dan zie ik de toekomst somber in.

  4 likes
 6. Alle rijken mensen zouden hun rijkdommen onder de armste moeten verdelen.

  4 likes
 7. Laat ons dit echt hopen en laat het ook wat minder corruptie wezen

  2 likes
 8. Oftewel; hier schiet niemand wat mee op, het is gewoon meer van hetzelfde maar dan met een aantal landen die aan de top staan qua corruptie…

  2 likes
 9. Wat een prachtig tegenwicht v/d huidige aasgieren..

  1 likes
 10. Vergeet niet de brics landen praten niet over aflossen of betalen van rente als hoe de usa en eu dat doen!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Britse oud-premier pleit voor wereldregering om coronavirus te bestrijden

De voormalige Britse premier Gordon Brown roept ...

economie

Britse economie groeit na Brexit sneller dan die van EU: ‘Ze hebben al die tijd gelogen!’

Uit cijfers van het IMF blijkt dat ...