Binnenland

Al meer dan 100.000 Nederlanders willen een Nationaal Zorgfonds: “Weg met de zorgverzekeraars!”

Help mee door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Al 115.000 Nederlanders staan achter het Nationaal Zorgfonds. Ook diverse maatschappelijke en politieke organisaties steunen de beweging.

Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP, die pleit voor het opheffen van de zorgverzekeraars en het invoeren van een zorgfonds voor iedereen. De partij wil ook het eigen risico, de boete op ziek zijn, afschaffen. Het eigen risico zorgt ervoor dat veel mensen zorg mijden.

“Jarenlang hebben mensen te horen gekregen dat concurrentie de zorg beter en goedkoper zou maken,” zei psychiater en ambassadeur van het Nationaal Zorgfonds Cobie Groenendijk. “Nu zien we dat het tegendeel waar is. Het is tijd voor een alternatief.”

Reserves groeien en groeien

In 2014 konden liefst 800.000 klanten van de vier grootste verzekeraars hun eigen risico niet betalen. Vrijwel alle doktersassistenten wijzen regelmatig patiënten de deur wegens betalingsproblemen. In de geestelijke gezondheidszorg zijn de wachttijden onverantwoord hoog.

Het Nationaal Zorgfonds moet een einde maken aan de torenhoge winsten voor verzekeraars en de enorme uitgaven aan marketing. Door centrale inkoop moeten er goedkopere medicijnen komen.

Zorgverzekeraars maken ieder jaar één miljard euro winst, terwijl hun reserves maar groeien en groeien en op dit moment een reserve van 11 miljard aanwezig is, aldus Groenendijk in het programma Buitenhof.

Maatschappelijk protest

“Het geld dat verspild wordt in de zorg en verspild wordt door de macht van de farmaceutische industrie kan veel beter gebruikt worden,” ging ze verder. “We zitten nu in een systeem van 10 jaar marktwerking, dat de gezondheidsverschillen enorm heeft doen toenemen.”

Groenendijk legde uit dat het Nationaal Zorgfonds kan worden gezien als een maatschappelijk protest. “We zeggen: het is genoeg geweest met al die verspilling in de zorg.”

Ridicuul

Er moet volgens haar een eind komen aan de dwingelandij van de zorgverzekeraars. “De wet moet zó worden veranderd dat de zorgverzekeraars van hun taak worden ontheven. Zij bemoeien zich nu met de diagnose en stellen eisen aan de duur en aard van de behandeling. Dat is ridicuul!”

Het moet uit zijn met al die verspilling en bureaucratie, vindt ze. “We moeten toe naar een solidair stelsel, met minder verschillen in gezondheid en méér continuïteit.”

[VPRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
5 jaren geleden

En het volk wordt mondiger en mondiger. Het zet de politici keer op keer te kakken en wrijft hen de resultaten van hun wanbeleid onder de neus. Sterker nog ze komen met kant en klare oplossingen aandragen. Ik ben benieuwd hoe lang onze “regenten” hier nog raad mee weten. De bal gaat steeds harder rollen.

Wvisch
Wvisch
5 jaren geleden

Goed idee.

Loki
Loki
5 jaren geleden

Niet alleen de auto is een melkkoe, nu ook de aan behoevende zorg patiënt.

Het plaatsen van een stent inclusief dotteren (hartinfarct), 2 dagen ziekenhuis en ambulancevervoer kost tegenwoordig zo’n € 10.000,-. Dat is heel veel geld voor een nogal eenvoudige ingreep.
Daarnaast wordt je opgescheept met tal van pilletjes die ook weer bergen geld kosten.
Ik heb alles de deur uitgeschopt omdat ik er alleen maar zieker van werd en slik alleen nog een bloedverdunner die al meer dan 100 jaar wordt gebruikt en zelf koop bij de drogist zeggen en schrijven € 3,60 per doosje. Bij de Apotheek moet je alsnog een eigen bijdrage van meer dan € 10,- voor dat zelfde pilletje (3 doosjes) betalen die weer vaak voorzien is van maagzuurremmers, wat ook niet altijd goed is.

Zo zie je maar weer dat de medische wereld ver haar grenzen overschrijdt uit winstbejag.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

nou ja… ik zeg doen!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x