Homepagina » Binnenland » Al meer dan 100.000 Nederlanders willen een Nationaal Zorgfonds: “Weg met de zorgverzekeraars!”
Al meer dan 100.000 Nederlanders willen een Nationaal Zorgfonds: "Weg met de zorgverzekeraars!"

Al meer dan 100.000 Nederlanders willen een Nationaal Zorgfonds: “Weg met de zorgverzekeraars!”

Al 115.000 Nederlanders staan achter het Nationaal Zorgfonds. Ook diverse maatschappelijke en politieke organisaties steunen de beweging.

Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP, die pleit voor het opheffen van de zorgverzekeraars en het invoeren van een zorgfonds voor iedereen. De partij wil ook het eigen risico, de boete op ziek zijn, afschaffen. Het eigen risico zorgt ervoor dat veel mensen zorg mijden.

“Jarenlang hebben mensen te horen gekregen dat concurrentie de zorg beter en goedkoper zou maken,” zei psychiater en ambassadeur van het Nationaal Zorgfonds Cobie Groenendijk. “Nu zien we dat het tegendeel waar is. Het is tijd voor een alternatief.”

Reserves groeien en groeien

In 2014 konden liefst 800.000 klanten van de vier grootste verzekeraars hun eigen risico niet betalen. Vrijwel alle doktersassistenten wijzen regelmatig patiënten de deur wegens betalingsproblemen. In de geestelijke gezondheidszorg zijn de wachttijden onverantwoord hoog.

Het Nationaal Zorgfonds moet een einde maken aan de torenhoge winsten voor verzekeraars en de enorme uitgaven aan marketing. Door centrale inkoop moeten er goedkopere medicijnen komen.

Zorgverzekeraars maken ieder jaar één miljard euro winst, terwijl hun reserves maar groeien en groeien en op dit moment een reserve van 11 miljard aanwezig is, aldus Groenendijk in het programma Buitenhof.

Maatschappelijk protest

“Het geld dat verspild wordt in de zorg en verspild wordt door de macht van de farmaceutische industrie kan veel beter gebruikt worden,” ging ze verder. “We zitten nu in een systeem van 10 jaar marktwerking, dat de gezondheidsverschillen enorm heeft doen toenemen.”

Groenendijk legde uit dat het Nationaal Zorgfonds kan worden gezien als een maatschappelijk protest. “We zeggen: het is genoeg geweest met al die verspilling in de zorg.”

Ridicuul

Er moet volgens haar een eind komen aan de dwingelandij van de zorgverzekeraars. “De wet moet zó worden veranderd dat de zorgverzekeraars van hun taak worden ontheven. Zij bemoeien zich nu met de diagnose en stellen eisen aan de duur en aard van de behandeling. Dat is ridicuul!”

Het moet uit zijn met al die verspilling en bureaucratie, vindt ze. “We moeten toe naar een solidair stelsel, met minder verschillen in gezondheid en méér continuïteit.”

[VPRO]


Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Niet alleen de auto is een melkkoe, nu ook de aan behoevende zorg patiënt.

  Het plaatsen van een stent inclusief dotteren (hartinfarct), 2 dagen ziekenhuis en ambulancevervoer kost tegenwoordig zo’n € 10.000,-. Dat is heel veel geld voor een nogal eenvoudige ingreep.
  Daarnaast wordt je opgescheept met tal van pilletjes die ook weer bergen geld kosten.
  Ik heb alles de deur uitgeschopt omdat ik er alleen maar zieker van werd en slik alleen nog een bloedverdunner die al meer dan 100 jaar wordt gebruikt en zelf koop bij de drogist zeggen en schrijven € 3,60 per doosje. Bij de Apotheek moet je alsnog een eigen bijdrage van meer dan € 10,- voor dat zelfde pilletje (3 doosjes) betalen die weer vaak voorzien is van maagzuurremmers, wat ook niet altijd goed is.

  Zo zie je maar weer dat de medische wereld ver haar grenzen overschrijdt uit winstbejag.

  18 likes
  • Ik heb een hartritme stoornis, ben 2 x , bijna, dood geweest, heb drie ablatie’s, hart operaties, gehad, 30 cardioversies, een pace maker en een berg pillen met bijwerkingen waar je letterlijk eng van word.Ook ik heb het meeste aan medicijnen de deur uitgeschopt, ben naar een homeopaat gegaan en voel mij beter dan …lange tijd.

   Men heeft gewoon scholing te kort, nooit hebben de artsen iets geleerd over voeding, vitamines, aminozuren ed.

   Vertel mij eens: Welke bloed verdunner? Aspirine wellicht? Want ook van de , noac, bloedverdunner wil ik maar wat graag af. inwendige bloedingen (bloed cq teer) poepen en maagkrampen waar het noro virus jaloers op is

   5 likes
   • Hoi Maarten,

    Ik heb inmiddels 2 hartinfarcten gehad en 2 doodervaringen met reanimaties.
    Ik gebruik alleen Bayer Acetylsalicylzuur, het alom bekende ouderwetse aspirine 100 mg. Dat gaat bij mij prima, slik er 1 per dag en als het warm is slik ik een halve om de dag extra. Heb er totaal geen last van. Na mijn 1ste H-I noot meer goed de oude geworden door die verdomde ###medicijnen. Het is dat ik zelf ingreep anders was ik nu waarschijnlijk dood geweest of in een rolstoel gezeten.

    Je zou je homeopaat eens kunnen vragen naar ananaskernen, het binnenste harde deel, hierover wordt ook gewaarschuwd ivm met een stof die het bloed verdund.
    Neem geen zoethout (rop) want dat kan je ontzettend beroerd maken als hartpatiënt, zoniet een hartstilstand in combinatie met bloeddrukverlagers. Dat is mij overkomen als dropliefhebber. Die troep gaven ze mij terwijl ik een prachtige bloeddruk had 120/85.
    Wat ik je kan aanraden is heel veel fruit eten, veel roerbakken met gezonde oliën als olijfolie, rijstolie. gebruik gewoon roomboter en geen smerige bakboter of tafelmargarines omwille van transvetten. Dat heb ik mijn hele leven gegeten (becel) vanwege mijn vader. Het helpt dus geen fluit.
    Daarnaast gebruik ik Himalayazout en ontzettend veel kruiden en specerijen.
    Gember is een echte booster in combinatie met knoflook en rode peper.
    Ik eet minder brood en maak vaak in combinatie sesamolie met de 3 specerijen hierboven en verse koriander kleine roerbak gerechtjes ipv brood. Het vult voor de hele dag je maag en j hebt geen hongergevoel meer.
    Tarwemeel is een groot probleem. Drink alleen verse vruchtensappen waar geen suiker in zit. Zelf drink ik verder veel water en groene thee. Vitamine C zijn en fruit ook bloedverdunners. Noten ook heeeeel belangrijk.

    Probeer dat soort dingen meer om je lichaam weer in balans te krijgen. Het werkt bij mij maar jij ben weer iemand anders, dus moet je zelf je weg zoeken.

    16 likes
    • Dank voor je verhaal en de info Loki, ik heb van avond weer wat te lezen op het WWW. over ananas en het zorgfons ect
     Wat eten betreft ben ik op het zelfde spoor als u. Over het ziekenhuis zwijg ik maar, ik vermoed dat uw ervaringen gelijk zijn aan de mijne: Knudde.
     Ga zeker vragen aan mijn homeopaat.

     4 likes
 2. En het volk wordt mondiger en mondiger. Het zet de politici keer op keer te kakken en wrijft hen de resultaten van hun wanbeleid onder de neus. Sterker nog ze komen met kant en klare oplossingen aandragen. Ik ben benieuwd hoe lang onze “regenten” hier nog raad mee weten. De bal gaat steeds harder rollen.

  29 likes
  • WTF, dus we gaan weer terug naar het oude verplichte ziekenfonds. Daar was iedereen echt blij mee?!
   De SP heeft weer eens een dooie mus gefabriceerd.
   Enne, Obama Care heeft de zorg echt betaalbaarder gemaakt???

   Is er nog iets als een gulden middenweg?

   4 likes
 3. 100.000 staat er doe maar een nulletje erbij. Iedereen is met dit zorgsysteem zat behalve mensen met een dikke beurs. In de buurlanden is het beter geregelt wij gaan als we het toelaten regelrecht af naar het USA systeem zodat alleen de rijke nog zorg krijgen.

  11 likes
 4. Zet dit artikel op de voorpagina van alle kranten in Nederland en die 100.000 wordt binnen een dag 15 miljoen.
  Ik kan mij echt niemand in Nederland voorstellen die de huidige zorg een warm hart toedraagt. En iedereen die het oude ziekenfonds systeem kent zou er kruipend naar terug willen.
  Privatisering goed voor de concurrentie?!?! mijn reet!

  10 likes
 5. Wat zijn de addertjes on het gras van die Nationaal Zorgfonds?

  3 likes
  • Toen de politiek in de vorm van minister Hogervorst de geweldige zorgverzekering zat te promoten beloofde hij dat het goedkoper en beter zou worden dan de ‘ziekte wet’.
   Toen dacht ik: “waar zit de adder”.
   Nu weten we het. Het is verplicht, niet mee doen mag niet of je kunt betalen of niet. Kun je niet betalen ben je een ‘wanbetaler’ en word je gestraft, voor crimineel uitgemaakt. De ‘zorg’ is miserabel te noemen, dodelijk haast, door de zogenaamde ‘marktwerking. Die er niet is

   Over welke of aan welke adder denkt u?

   4 likes
 6. Domme Hollanders, worden wakker langzaam ! Kijk ik heb in Dubai gewoond 0€ aan ziekenfonds was gratis daar . Heb in Spanje gewoond 0€ was gratis daar. Heb in Belgie gewoond 50€ per jaar en geen eigen risico en echte medicijnen geen rommel zoals dropsoroop hahaha ! Woon nu Turkije en 25€ per jaar en geen wachtlijsten en echte medicijnen ! Dus wordt wakker f*ck the system !!! Vroeger toen ik in NL woonde leerden we op school , ” ja alles is gied geregeld in Nederland ” dus niet ! Lariekoek ….

  7 likes
 7. komen zeker verkiezingen aan, de beloftes enz. gieren je om het hoofd.

  6 likes
 8. Ik ben 1 van deze Nederlanders!

  4 likes
 9. Hoop maakt z'n eigen magie

  Wat fijn dat jullie hier aandacht aan besteden.
  Meteen ondertekend.

  Goed bezig Ninefornews.

  4 likes
 10. Me zusje is paar maanden geleden geopereerd aan haar onderbuik vanwege een cyste. Na elk onderzoek en gesprek in het ziekenhuis, moet ze eigen risico betalen. WE WORDEN HIER THUIS VERDOMME LEEGGEZOGEN EN ZELFS ME VADER KAN HET NIET BETALEN EN NIET EENS IN TERMIJNEN. EN WE KUNNEN DAARDOOR NIET EENS ROND KOMEN. ALLEEN MAAR DOOR EEN STEL PSYCHOPATEN DIE JE GEZONDHEID BEPALEN. OP DONDEREN MET DIE PSYCHOPATEN. IK HEB HET HELEMAAL GEHAD HIER.

  4 likes
 11. nou ja… ik zeg doen!

  3 likes
 12. Zolang onze geweldige politici hun ruim betaalde baantjes met nevenfuncties maar kunnen gehouden zal er nooit wat gaan veranderen. Massaal niet meer gaan stmmen op VVD, PVDA en hun trawanten, deze maken Nederland kapot. Waarom zijn de zorgkosten zo laag in onze omringende landen? Juist, zoek dat eens uit heren politici in Den Haag!!

  2 likes
 13. Rare Hollanders, denken met 100.000 het klimaat van 17.000.000 te kunnen wijzigen.
  Ik hoef niet eens verder dat het kopje te lezen.

  1 likes
 14. Wat maakt het uit?
  Of je nou een wapen op je kop gedrukt krijgt dat je moet betalen voor een verplichte ziekte kosten verzekering.
  Of een wapen op je kop voor het betalen van een ziekenfonds.
  Ik zie niet werkelijk een verschil.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Big Pharma creëert ziektes om pillen te kunnen slijten. Slik jij ook onnodige medicijnen?

Big Pharma creëert ziektes om pillen te kunnen slijten. Slik jij ook onnodige medicijnen?

Ivan Illich schreef in 1976 zijn ‘Medical ...

Chemotherapie bevordert de verspreiding van kanker. Deze nieuwe studie bevestigt het

Chemotherapie bevordert de verspreiding van kanker. Deze nieuwe studie bevestigt het

Chemotherapie bevordert de verspreiding van kanker, zo ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 25 april 2019
20:00 uur (CEST)
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.