Gezondheid

Nederlandse media in de bres voor antidepressiva. Dit is de andere kant van het verhaal

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de mainstream media was er de afgelopen dagen veel aandacht voor het boek Even Slikken, waarin psychiater Christiaan Vinkers van het universitair ziekenhuis in Utrecht stelt dat antidepressiva onterecht in het verdomhoekje terecht zijn gekomen.

‘Antidepressiva onterecht in verdomhoek’, kopte de NOS. Mythen en taboes rond antidepressiva ontmaskerd, schreef NRC.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De Vlaamse krant De Morgen schreef over het boek: “Haal antidepressiva uit het verdomhoekje.”

Vernietigende analyse

Vinkers concludeert dat de pillen voor veel mensen goed zijn bij depressies. Hij zegt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat antidepressiva bovengemiddeld gevaarlijk zijn voor de gebruiker, of leiden tot verhoogde agressie en moord.

Hij geeft bovendien flink af op de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche, die al vaak heeft gezegd dat antidepressiva niet werken en gevaarlijk zijn.

Gøtzsche publiceerde in The BMJ een vernietigende analyse waarin hij schreef dat in het Westen ieder jaar een half miljoen mensen sterven als gevolg van antidepressiva.

Weggemoffeld

Hij zei dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie, waardoor vaak een vertekend beeld zichtbaar wordt.

Uit een analyse is gebleken dat het grootste deel van de wetenschappelijke studies over antidepressiva is uitgevoerd door iemand die banden heeft met de industrie.

Het gevolg is meestal dat negatieve onderzoeksresultaten worden weggemoffeld. De analyse is gepubliceerd in het Journal of Clinical Epidemiology.

Autisme

“Bijna 80 procent van alle meta-analyses bleek op de één of andere manier gelinkt aan de industrie,” zei coauteur John Ioannidis van de Stanford University School of Medicine.

Volgens Vinkers doen antidepressiva bij veel patiënten uiteindelijk meer goed dan kwaad. Is dat wel zo? Een analyse.

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam is gebleken dat zwangere vrouwen die antidepressiva gebruiken een grotere kans hebben op baby’s met autisme, zo schreef de Volkskrant op basis van een onderzoek naar 8000 zwangere vrouwen.

Ook blijkt dat kinderen van zwangere vrouwen die deze pillen slikken, worden geboren met een kleinere hoofdomvang.

De bevindingen zijn gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Grootschalig experiment

Een vooraanstaande psychiater heeft gezegd dat antidepressiva niet aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd gegeven moeten worden.

Ze verhogen de kans op een miskraam, vroeggeboorte, autisme en zwangerschapsvergiftiging, aldus professor Louise Howard van King’s College London.

“Veel experts bagatelliseren de risico’s van de pillen en stimuleren zelfs het gebruik ervan,” zei dr. Adam Urato van de Tuftsuniversiteit in Boston.

“Daar moet dringend verandering in komen,” voegde hij toe. “We zijn getuige van een grootschalig experiment op mensen.”

Hersenbloeding

Canadese wetenschappers schreven in JAMA Pediatrics dat kinderen van vrouwen die tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap antidepressiva slikten, maar liefst 87 procent meer kans hadden op autisme:

Hoogleraar psychiatrie bij het Vumc Aartjan Beekman zei over dit onderzoek: “De jaren dat we dachten dat antidepressiva onschuldige middelen waren, liggen ver achter ons.”

“Dit is weer een bewijs dat deze middelen ingrijpende bijwerkingen kunnen hebben,” voegde hij toe.

Persbureau Reuters meldde dat mensen die antidepressiva slikken meer kans hebben op een hersenbloeding.

Onveilig

Mensen die deze medicijnen gebruikten bleken 40 tot 50 procent meer kans te hebben op bloedingen in en rond het brein, schreven onderzoekers in het tijdschrift Neurology.

Wetenschappers die 34 verschillende onderzoeken naar het gebruik van antidepressiva analyseerden, concludeerden dat bij slechts één van de medicijnen bewijs was dat het medicijn beter werkte dan een placebo.

De meeste beschikbare antidepressiva werken niet en sommige zijn onveilig, aldus de studie die is verschenen in het medische vakblad The Lancet.

Sterfterisico

Eén van de medicijnen, venlafaxine, werd zelfs gelinkt aan een verhoogd risico op zelfmoordneigingen.

“Antidepressiva zijn gevaarlijker en minder effectief dan gedacht,” reageerde dr. Jon Jureidini van de Universiteit van Adelaide in Australië.

Er is net een studie verschenen die antidepressiva linkt aan een verhoogd sterfterisico. Mensen die deze pillen slikken hebben 33 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden, blijkt uit onderzoek van de McMaster University.

Het onderzoek is verschenen in Psychotherapy and Psychosomatics.

Alternatieven te over

Er zijn overigens alternatieven te over. Wetenschappers van het Baylor University Medical Center in Dallas ontdekten dat curcumine, de gele kleurstof in kurkuma, bijna net zo effectief is tegen depressie als medicijnen.

Uit Brits onderzoek waar The Guardian over schreef blijkt daarnaast dat mindfulness net zo goed helpt tegen depressies als medicatie.

Van de patiënten die aan mindfulness deden, kreeg 44 procent later weer een depressie. Bij de groep die antidepressiva slikte was dat 47 procent.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Yoga-techniek

Er bestaat daarnaast een yoga-techniek waardoor veel depressiesymptomen kunnen herstellen. Deze techniek heet Sudarshan Kriya.

De ademtechniek lijkt te doen wat medicijnen niet kunnen, zo ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania.

De onderzoekers schrijven over deze techniek in The Journal of Clinical Psychiatry.

Uit nieuw klinisch onderzoek in PLOS ONE blijkt tot slot dat magnesium effectief is tegen depressie.

Emily Tarleton van de Universiteit van Vermont kwam tot de ontdekking dat magnesium veilig en effectief is en net zo goed werkt tegen de ziekte als medicijnen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
6 jaren geleden

Door wie zou Dhr. Vinkers nu betaald worden? De zoveelste poging van de farmaceutische industrie om hun handel veilig te stellen. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar die aantoont dat de meeste chemische “medicijnen” gewoon vergif zijn in een menselijk lichaam. Soms kan het nodig zijn om tijdelijk een chemisch middel in te zetten om gevaarlijke situaties op te vangen maar de farma wil het liefst dat we levenslang medicijnen blijven gebruiken. de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche toont in zijn boek : Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad, haarfijn aan hoe rot het wereldje van de farmaceuten is, waar heel veel “gerenomeerde artsen aan meedoen.

spirit_himalaya27
spirit_himalaya27
6 jaren geleden

Ooit kreeg ik anti-depressiva omdat ik niet kon slapen, wat ik overigens heel raar vond. Na 2 dagen werd ik heel somber, heb die pillen meteen weggegooid. Je kunt beter helemaal niet naar de dokter gaan.
Alle medicijnen zijn troep. Ja echt alle, zitten bovendien vol met vulmiddelen.

Louise
Louise
6 jaren geleden

Nu we zo ver zijn dat ziekte gerelateerd is aan voeding en beweging , is het misschien nu tijd om eens uit te zoeken waarom mensen zo Depressief zijn, lijkt me in ieder geval een vooruitgang, ….En dan heb ik nog niet eens over, overmatig alcohol en drugs gebruik……..

Frans2
Frans2
6 jaren geleden

[ “.. kwam tot de ontdekking dat magnesium veilig en effectief is en net zo goed werkt tegen de ziekte als medicijnen.]
Als iets geneest dan is het daarmee een medicijn geworden. Dan is magnesium vanaf nu ook een antidepressivum. Met bijwerkingen, zoals elk medicijn:
“In geval van nierfalen, diabetes, de ziekte van Addison, overactieve bijschildklieren of een slecht werkende schildklier kun je te maken krijgen met een magnesiumoverschot. De bijwerkingen in zulke gevallen kunnen sterk variëren. Zo kun je bij een langdurig verhoogde magnesiumspiegel last krijgen van dorst, diarree, misselijkheid, lage bloeddruk, opvliegers en verlies van reflexen. In zeldzame gevallen kunnen ook nierstenen optreden.
Indien men last heeft van een nierziekte of een stoornis in de prikkelgeleiding van het hart, is alertheid geboden. In uitzonderlijke gevallen kan een magnesiumoverschot dan leiden tot een hartinfarct. “

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x