Homepagina » Gezondheid » Nederlandse media in de bres voor antidepressiva. Dit is de andere kant van het verhaal
Nederlandse media in de bres voor antidepressiva. Dit is de andere kant van het verhaal

Nederlandse media in de bres voor antidepressiva. Dit is de andere kant van het verhaal

In de mainstream media was er de afgelopen dagen veel aandacht voor het boek Even Slikken, waarin psychiater Christiaan Vinkers van het universitair ziekenhuis in Utrecht stelt dat antidepressiva onterecht in het verdomhoekje terecht zijn gekomen.

‘Antidepressiva onterecht in verdomhoek’, kopte de NOS. Mythen en taboes rond antidepressiva ontmaskerd, schreef NRC.

De Vlaamse krant De Morgen schreef over het boek: “Haal antidepressiva uit het verdomhoekje.”

Vernietigende analyse

Vinkers concludeert dat de pillen voor veel mensen goed zijn bij depressies. Hij zegt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat antidepressiva bovengemiddeld gevaarlijk zijn voor de gebruiker, of leiden tot verhoogde agressie en moord.

Hij geeft bovendien flink af op de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche, die al vaak heeft gezegd dat antidepressiva niet werken en gevaarlijk zijn.

Gøtzsche publiceerde in The BMJ een vernietigende analyse waarin hij schreef dat in het Westen ieder jaar een half miljoen mensen sterven als gevolg van antidepressiva.

Weggemoffeld

Hij zei dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie, waardoor vaak een vertekend beeld zichtbaar wordt.

Uit een analyse is gebleken dat het grootste deel van de wetenschappelijke studies over antidepressiva is uitgevoerd door iemand die banden heeft met de industrie.

Het gevolg is meestal dat negatieve onderzoeksresultaten worden weggemoffeld. De analyse is gepubliceerd in het Journal of Clinical Epidemiology.

Autisme

“Bijna 80 procent van alle meta-analyses bleek op de één of andere manier gelinkt aan de industrie,” zei coauteur John Ioannidis van de Stanford University School of Medicine.

Volgens Vinkers doen antidepressiva bij veel patiënten uiteindelijk meer goed dan kwaad. Is dat wel zo? Een analyse.

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam is gebleken dat zwangere vrouwen die antidepressiva gebruiken een grotere kans hebben op baby’s met autisme, zo schreef de Volkskrant op basis van een onderzoek naar 8000 zwangere vrouwen.

Ook blijkt dat kinderen van zwangere vrouwen die deze pillen slikken, worden geboren met een kleinere hoofdomvang.

De bevindingen zijn gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Grootschalig experiment

Een vooraanstaande psychiater heeft gezegd dat antidepressiva niet aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd gegeven moeten worden.

Ze verhogen de kans op een miskraam, vroeggeboorte, autisme en zwangerschapsvergiftiging, aldus professor Louise Howard van King’s College London.

“Veel experts bagatelliseren de risico’s van de pillen en stimuleren zelfs het gebruik ervan,” zei dr. Adam Urato van de Tuftsuniversiteit in Boston.

“Daar moet dringend verandering in komen,” voegde hij toe. “We zijn getuige van een grootschalig experiment op mensen.”

Hersenbloeding

Canadese wetenschappers schreven in JAMA Pediatrics dat kinderen van vrouwen die tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap antidepressiva slikten, maar liefst 87 procent meer kans hadden op autisme:

Hoogleraar psychiatrie bij het Vumc Aartjan Beekman zei over dit onderzoek: “De jaren dat we dachten dat antidepressiva onschuldige middelen waren, liggen ver achter ons.”

“Dit is weer een bewijs dat deze middelen ingrijpende bijwerkingen kunnen hebben,” voegde hij toe.

Persbureau Reuters meldde dat mensen die antidepressiva slikken meer kans hebben op een hersenbloeding.

Onveilig

Mensen die deze medicijnen gebruikten bleken 40 tot 50 procent meer kans te hebben op bloedingen in en rond het brein, schreven onderzoekers in het tijdschrift Neurology.

Wetenschappers die 34 verschillende onderzoeken naar het gebruik van antidepressiva analyseerden, concludeerden dat bij slechts één van de medicijnen bewijs was dat het medicijn beter werkte dan een placebo.

De meeste beschikbare antidepressiva werken niet en sommige zijn onveilig, aldus de studie die is verschenen in het medische vakblad The Lancet.

Sterfterisico

Eén van de medicijnen, venlafaxine, werd zelfs gelinkt aan een verhoogd risico op zelfmoordneigingen.

“Antidepressiva zijn gevaarlijker en minder effectief dan gedacht,” reageerde dr. Jon Jureidini van de Universiteit van Adelaide in Australië.

Er is net een studie verschenen die antidepressiva linkt aan een verhoogd sterfterisico. Mensen die deze pillen slikken hebben 33 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden, blijkt uit onderzoek van de McMaster University.

Het onderzoek is verschenen in Psychotherapy and Psychosomatics.

Alternatieven te over

Er zijn overigens alternatieven te over. Wetenschappers van het Baylor University Medical Center in Dallas ontdekten dat curcumine, de gele kleurstof in kurkuma, bijna net zo effectief is tegen depressie als medicijnen.

Uit Brits onderzoek waar The Guardian over schreef blijkt daarnaast dat mindfulness net zo goed helpt tegen depressies als medicatie.

Van de patiënten die aan mindfulness deden, kreeg 44 procent later weer een depressie. Bij de groep die antidepressiva slikte was dat 47 procent.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Yoga-techniek

Er bestaat daarnaast een yoga-techniek waardoor veel depressiesymptomen kunnen herstellen. Deze techniek heet Sudarshan Kriya.

De ademtechniek lijkt te doen wat medicijnen niet kunnen, zo ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania.

De onderzoekers schrijven over deze techniek in The Journal of Clinical Psychiatry.

Uit nieuw klinisch onderzoek in PLOS ONE blijkt tot slot dat magnesium effectief is tegen depressie.

Emily Tarleton van de Universiteit van Vermont kwam tot de ontdekking dat magnesium veilig en effectief is en net zo goed werkt tegen de ziekte als medicijnen.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
3 jaren geleden

Door wie zou Dhr. Vinkers nu betaald worden? De zoveelste poging van de farmaceutische industrie om hun handel veilig te stellen. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar die aantoont dat de meeste chemische “medicijnen” gewoon vergif zijn in een menselijk lichaam. Soms kan het nodig zijn om tijdelijk een chemisch middel in te zetten om gevaarlijke situaties op te vangen maar de farma wil het liefst dat we levenslang medicijnen blijven gebruiken. de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche toont in zijn boek : Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad, haarfijn aan hoe rot het wereldje van de farmaceuten is, waar heel veel “gerenomeerde artsen aan meedoen.

Tineke
Tineke
Reactie op  Bert
3 jaren geleden

De huidige propaganda om homeopatische middelen niet meer te gedogen is ook zoiets.
In 2009 werd de codex allementsrius van kracht.
Die houdt mensen voor dat overheden het allerbeste voor hun iwoners willen (lees allopatische middelen) en zogenaamde slechte (homeopatische middeleb of phytotherapie enz. Verbieden)
Onlangs werden gevaarlijke medicijnen uit Azie onderschept volgens de NOS. Er was niet bekend elke stoffen er in de middelen zat en onder welke omstandigheden ze zijn vervaardigd.
Ik vraag me af of goedkope in Nederland of Europa geproduceerde allopatische middelen ook zo kritisch worden bekeken

spirit_himalaya27
spirit_himalaya27
3 jaren geleden

Ooit kreeg ik anti-depressiva omdat ik niet kon slapen, wat ik overigens heel raar vond. Na 2 dagen werd ik heel somber, heb die pillen meteen weggegooid. Je kunt beter helemaal niet naar de dokter gaan.
Alle medicijnen zijn troep. Ja echt alle, zitten bovendien vol met vulmiddelen.

Antonio B
Antonio B
Reactie op  spirit_himalaya27
3 jaren geleden

THC-olie. Je slaapt als een roos en je wordt niet wakker alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden. Probeer het.

pjoter
pjoter
Reactie op  Antonio B
3 jaren geleden

@ Antonio B

Heb zojuist een probeerflesje besteld!
Lets see

Antonio B
Antonio B
Reactie op  pjoter
3 jaren geleden

Goed bezig pjoter, ik hoop dat het je gaat helpen. Zou je me (ons) hier op de hoogte willen houden van je bevindingen? Ben heel erg benieuwd. En waar gebruik je het voor als ik mag vragen? Is het pijnstillend of om beter te slapen (of wellicht nog wat anders)?

Wat ik zelf sinds ruim een jaar doe is in ieder geval in de ochtend op nuchtere maag:

– 1 zakje hibiscus thee (gehaald in duitsland)
– wat blaadjes mint/munt
– een halve citroen of limoen
– minstens 3 kruidnageltjes
– minstens 5 dun gesneden plakjes gember
– 2 theelepels honing als het wat is afgekoeld.

Ik weet niet wat het allemaal doet per ingrediënt maar ik weet wel dat het stuk voor stuk krachtpatsers zijn voor je gezondheid. Ik weet niet goed wat het hier toevoegt maar wilde het ff kwijt, wellicht kan iemand er wat mee.

Louise
Louise
3 jaren geleden

Nu we zo ver zijn dat ziekte gerelateerd is aan voeding en beweging , is het misschien nu tijd om eens uit te zoeken waarom mensen zo Depressief zijn, lijkt me in ieder geval een vooruitgang, ….En dan heb ik nog niet eens over, overmatig alcohol en drugs gebruik……..

onbekend
onbekend
Reactie op  Louise
3 jaren geleden

Als ziekte, depressie, overmatig alcohol- en drugsgebruik gerelateerd is aan voeding, beweging, omgeving, …
en omgekeerd.
De kern van de zaak wordt niet besproken. Volgens mij zit de oorzaak in het bewustzijn dus niet in de hersenen, alhoewel men kan altijd een appelflauwte krijgen.
De zuivere hersenen de schuld van alles geven, vind ik heel gevaarlijk.

Frans2
Frans2
3 jaren geleden

[ “.. kwam tot de ontdekking dat magnesium veilig en effectief is en net zo goed werkt tegen de ziekte als medicijnen.]
Als iets geneest dan is het daarmee een medicijn geworden. Dan is magnesium vanaf nu ook een antidepressivum. Met bijwerkingen, zoals elk medicijn:
“In geval van nierfalen, diabetes, de ziekte van Addison, overactieve bijschildklieren of een slecht werkende schildklier kun je te maken krijgen met een magnesiumoverschot. De bijwerkingen in zulke gevallen kunnen sterk variëren. Zo kun je bij een langdurig verhoogde magnesiumspiegel last krijgen van dorst, diarree, misselijkheid, lage bloeddruk, opvliegers en verlies van reflexen. In zeldzame gevallen kunnen ook nierstenen optreden.
Indien men last heeft van een nierziekte of een stoornis in de prikkelgeleiding van het hart, is alertheid geboden. In uitzonderlijke gevallen kan een magnesiumoverschot dan leiden tot een hartinfarct. “

Annelinde
Annelinde
Reactie op  Frans2
3 jaren geleden

Frans, ik waardeer zeer je kritische reacties, ondanks dat ik gemiddeld met mijn eigen criticisme een beetje van jou afwijk 😉 Je haalt terecht aan dat alternatief slikken van magnesium als supplement ook zijn medische “bijsluiter” kent; dus zeer terechte reactie. Mensen gaan in hun wanhoop van alles aan maar dit kan niet zomaar helaas. Ondanks dat ik redelijk voor alternatief ben, maar dan meer in voeding is het medicijn, eventueel vervangend door supplementen ben ik het helemaal met je eens wat je op wetenschappelijk niveau beoordeelde links becommentarieerd. Alternatief is net zo niet onschuldig als regulier.

densie
densie
Reactie op  Frans2
3 jaren geleden

gebruik magnesiumolie op de huid, er komt op die wijze genoeg binnen en het ontspant enorm, liefst coor het slapen gaan…
geheel zonder gevaar …

namaste

Louise
Louise
3 jaren geleden

Allemachtig jongens heb je wel de goede magnesium ?? Je hoort er geen klachten van te krijgen…….voor depressie heb je magnesium bisglycinaat nodig, anders komt t niet in de cellen van de hersenen ……of Schlusser cel zout magnesium phosforicum D6 die komen ook op cel niveau binnen……….Ga anders eens naar een natuurgeneeskundige, zit bij je aanvullende verzekering of naar de Chinees maar dan voor acupunctuur , die verichten ook wonderen………ook Depressie ….. er kan veel hoor………

Finadi
Finadi
3 jaren geleden

Colloidaal goud werkt ook. Het verhoogt ook het concentratievermogen en boost het geheugen.
Daarnast het geeft een relax gevoel.

War on Error
War on Error
3 jaren geleden

Zegt ook veel over de media in ons land.
Mooi voorbeeld van ‘branded content’.

Nep-nieuws produceren, waarvoor de belanghebbende(n) de media beloond. Vaak wordt er een schakel tussen gezet. Een marketing, PR-, of lobbybureau, corrupte universiteit/wetenschapper.
Met de ingestorte aantallen abonnementhouders van de dagbladen, is produceren van ‘branded content’ nu het verdienmodel van de noodlijdende dagbladen.

Zelfde ontwikkeling is te zien via TV. ‘Infotainment’ is vaak verkapte reclame.
‘Marketing by Fear’ is een begrip in de Pharma-Chemie. Ze schuwen geen marketing middel.

Kijktips:
https://topdocumentaryfilms.com/big-bucks-big-pharma/
The Truth About the Rockefeller Drug Empire The Drug Story:
http://whale.to/b/ruesch.html

In de toekomst hangen openbare ruimtes vol met (biometrische) scanners e.d. – hebt u uw vaccinatie niet gehaald, pillen niet afgehaald – komt u de metro, of vliegtuig niet meer in,
uw kind de crèche of school niet in.
De mogelijkheden zijn enorm!

weg met ons
weg met ons
3 jaren geleden

Probeer anders eens (biologisch gekweekte) lavendel. Gedroogde lavendel naast bed of onder de kussen of nog beter kauw af en toe op gedroogde lavendel. Verder werkt een simpele banaan of appel en vooral voor het slapen gaan, eet havermout, een kopje simpele havermout met warm of koud water of met melk of yoghurt kan als geheel wonderen doen. Op tijd gaan slapen is ook een belangrijk onderdeel op weg naar genezing.

Verder is een depressie een ziekte die m.i. veroorzaakt wordt door hormoonverstoerende stoffen (lekkende plastic verpakkingen) of door algemene hormoonstoringen die optreden tijdens een crisis, spanningen of overgang. .

Kort door de bocht genomen zullen grote spanningen kunnen leiden tot uitgeputte bijnieren, wat ervoor zorgt dat de schildklier op hol slaat met alle gevolgen van dien en valt onder de noemer burn out, wat vroeger overspannenheid.

En ook niet geheel onbelangrijk is dat men moet leren omgaan en accepeert dat een depressie er is en er tegen vechten geen enkele zin heeft, maar juist leert het te accepteren als onderdeel waar men pas over jaren mee kan afrekenen.

weg met ons
weg met ons
3 jaren geleden

….vergeten te vermelden dat gemberwortel een zeer , maar dan ook werkelijk een zeer heilvol product is. Niet dat het depressies verhelpt, maar wel goed is voor de conditie van je lijf en organen, waardoor er een betere weerstand tegen ontstaat. Paar keer per dag gemberwortel raspen en drinken met heet of koud water.

Vitamines af en toe op peil brengen en vooral doen aan ademhalingsoefeningen, spierstrekoefeningen en krachttraining en zeker niet doen aan buitensporige conditietrainingen. Alles doen wat vooral de hormoonhuishouding op peil brengt en een mens daardoor weer mentale kracht krijgt.

cornelis
cornelis
3 jaren geleden

haha ja ze hebben er wel goed over nagedacht…als je stopt met anti depressiva heb je de zelfde reactie als als er mee begonnen bent…dus weet je niet of t aan jezelf ligt of aan het stoppen van de medicatie…de ultimate slowkill van de populatie gevuld met het ratten gif fluoride…en het ergste van t geval is als je hier wat van zegt tegen 1 van de gebruikers van die troep dan wordt jezelf nog voor gek verklaard en verzocht om er zelf ook maar aan te gaan….?????….

x

Check Also

who

WHO past definitie groepsimmuniteit stilletjes aan: ‘Ongelooflijk dit’

De Duitse student Sebastian liet eerder in ...

huisarts

Huisarts afgestraft voor het genezen van mensen: ‘Dit heb ik nog nooit van mijn leven meegemaakt’

Huisarts Rob Elens behandelde aan het begin ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x