Financieel

“Gratis geld en een werkweek van 15 uur voor iedereen”

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Historicus en schrijver Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek Gratis geld voor iedereen voor om de werkweek te verkorten naar 15 uur per week. Een inkomensval van lager opgeleiden moet daarnaast worden gecombineerd met een basisinkomen.

Hoewel het boek hem op veel kritiek komt te staan, vindt Bregman het een goed idee. Hij schuift een aantal verrassende ideeën naar voren om onze maatschappij te verbeteren. Zo wil hij gratis geld uitdelen ‘omdat dat de efficiëntste manier is om de armen te helpen’. Ook moet de werkweek volgens hem tegen 2030 zijn teruggebracht naar 15 uur.

Het radicale idee stuit op heel wat verzet. Er wordt gewaarschuwd dat zo’n systeem voor een groot inkomensverlies in de lagere beroepscategorieën zal zorgen en ook wordt gedacht dat extra vrije tijd meer stress zal veroorzaken.

Bregman maakt brandhout van de kritiek. “Als we meer vrije tijd krijgen, moeten we ook het onderwijs opnieuw inrichten, niet alleen met de vraag wat je op de arbeidsmarkt moet doen, maar ook wat je met je leven en je vrije tijd moet doen,” zegt hij. “Als je uitgeput thuiskomt van het werk, grijp je sneller naar de makkelijke vormen van ontspanning. Bertrand Russell schreef in 1932 al dat als mensen niet moe zijn in hun vrije tijd, ze ook niet naar passief en platvloers vermaak verlangen.”

“De meeste tegenargumenten die ik hoor zijn heel zwak,” aldus Bregman. “Als mensen beweren dat iedereen gaat stoppen met werken als ze een basisinkomen krijgen, kom ik met wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen. En als blijkt dat mijn idee niet werkt, dat een basisinkomen bijvoorbeeld mensen wél massaal doet stoppen met werken, dan ben ik de eerste om te roepen: ‘Stop, ga terug’.”

“Als we inderdaad rijker, veiliger en gezonder leven dan ooit, hoe kan het dan dat er zoveel collectief onbehagen is?” vraagt Bregman. “Is het niet tragisch dat er geen grote ideeën of idealen meer zijn? Daarom moet mijn generatie opnieuw groter denken, grotere utopieën hebben.”

Leestip: America is running out of jobs. It’s time for a universal basic income.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
7 jaren geleden

het idee is niet nieuw. Ik heb hier een boek dat heet “De vijfurige werkdag”. De duitstalige originele versie is van 1978 🙂

Alleen, het is realistischer, omdat er geen geld wordt uitgedeeld. Iedereen moet werken, zelfs als dat een job zou zijn beneden niveau (er wordt natuurlijk uitzondering gemaakt voor zieken en zo). Mensen zouden dan ook meer vrije tijd hebben en dus zou er een boom zijn in de vrijetijdsindustrie. En je kunt natuurlijk altijd zelfstandig worden als het systeem je niet aanspreekt. Het zou mensen zelfs de mogelijkheid geven om zelfstandig te worden terwijl ze werken, aangezien ze tijd genoeg over hebben en het starten van een bedrijf niet zo’n risico zou wezen als het nu is.

Interessant boekje om te lezen, als je het nog kunt vinden ergens…

Ik denk dat die 15-urige werkweek zeker haalbaar is, en ook dat we veel meer zouden moeten automatiseren. Ik denk niet dat we gratis geld moeten uitdelen. Kijk naar de derde wereld, we geven daar al decennia lang gratis geld aan, het gaat er alleen maar op achteruit… Mensen moeten zelfredzaam zijn, dat worden ze niet door ze gratis vanalles te geven.

En als we doorgedreven zouden automatiseren, dan kunnen basisbehoeften als eten, drinken en onderdak vanzelf gratis worden.

365Y
365Y
7 jaren geleden

Gratis geld bestaat niet vanzelf.

Ik heb het al vaker uitgelegd en ga dat niet meer op dezelfde manier doen . want het concept idee is niet gericht/past in een op prestatie gerichte samenleving , wat typisch iets is om door middel van geld , dingen/diensten/belangen een (meer)waarde te geven .

Maar naar men vermoed, zal dat geld blijkbaar kunnen worden gegeneerd .. zónder eigen prestatie .. dit alles lijkt meer op een verholen dieven praktijk , en dan bedoel ik vooral van het opeten van menselijke gevoelswaarden mbt zijn/haar functionaliteit en logische behoeften , integendeel, het circus gaat door met het stimuleren van de onnodige luxe behoeften . Gedragsmisplaatsing m.b.t. een gezonde omgangis is het alles !

Het enigste wat zal werken is te ontzeggen de mogelijkheid tot het claimen van titels, uitvindingen en meer op persoonlijke doelgerichte statussen / omdat het zijn speciale voorzieningen welke bepalend zijn om _ alleen _ -de geldmachines te laten draaien – mogelijk gemaakt en onder voorwaarde van maatschappelijke of persoonlijke identiteits-beroving . want wat ik moet constateren is dat de huidige bijzondere statussen (allerlij vorm van kunstmatige machten) , de maatschappij van broederschap tot – vecht economieën – hebben omgevormd … aldus … Blijkbaar is dit kunstmatig iconiseren, als zijnde het dierlijke voorbeeld, als totale greep op leven, een dwangmatige economische stimulans om maar door te gaan , ja .. f men het nog wil of niet .. geld is de norm …. Geld wat infeite tot in de ziel is opgerukt ( wij van het spel om correct en fijn te leven , een potje hebben gemaakt) Stteds verer leven tegen de klippen op , nieuwe mensen met ideeën dit waarde(loze) domein met nieuwe kennis en een aantrekkelijke manier van beter weten, uit te bouwen . het gaat af en aan en dat is de dood verzoeken zelf .

Er is meer met geloof en dankbaarheid te doen dan met het valse spel dat je helpt bij het invullen van je vrije tijd , laten we daar niet telkens weer intrappen !

Zie eens b.v.b. naar die laptops /computers kijken, oude gezelschaps spelletjes worden allemaal electronisch , en dat omdat het zo veel gemakkelijker is .. onnozel toch … want weg is het gevoel van speels bezit bij een spel omdat je niets in je handen meer houd , en verder als bij-effect is… dat er geen winkel aan het spel wat verdienen zal vanwege de vluchtigheid in bestedings gedrag van de kopers . Slaven worden want daar gaan we heen en dat is het doel door deze uitvindingen, daarom laat me dat niet nog eens gebeuren !

Marc
Marc
7 jaren geleden

Het is erg simpel, de fout zit in de corrupte opvoeding en scholing/(r)overheid

Wij blijven namelijk maar bezig met het creëren van banen, gebaseerd op de valse gedachte, dat iedereen een baan moet hebben, en daarbij moet zwoegen.

Dit doordat de Maltheser-Darwinistische theorie ons vertelt, dat we ons “recht om bestaan” moeten rechtvaardigen.

-Buckminster Fuller

Er valt nooit niets te rechtvaardigen omdat je geboren bent!Het idee alleen al.
MB

J@n
7 jaren geleden

Zucht…..weer een hersenspinsel. Die ideeën zijn al zo vreselijk oud dat ze weer komen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

42
0
We lezen graag je reactie!x