Homepagina » Financieel » “Gratis geld en een werkweek van 15 uur voor iedereen”
"Gratis geld en een werkweek van 15 uur voor iedereen"

“Gratis geld en een werkweek van 15 uur voor iedereen”

Historicus en schrijver Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek Gratis geld voor iedereen voor om de werkweek te verkorten naar 15 uur per week. Een inkomensval van lager opgeleiden moet daarnaast worden gecombineerd met een basisinkomen.

Hoewel het boek hem op veel kritiek komt te staan, vindt Bregman het een goed idee. Hij schuift een aantal verrassende ideeën naar voren om onze maatschappij te verbeteren. Zo wil hij gratis geld uitdelen ‘omdat dat de efficiëntste manier is om de armen te helpen’. Ook moet de werkweek volgens hem tegen 2030 zijn teruggebracht naar 15 uur.

Het radicale idee stuit op heel wat verzet. Er wordt gewaarschuwd dat zo’n systeem voor een groot inkomensverlies in de lagere beroepscategorieën zal zorgen en ook wordt gedacht dat extra vrije tijd meer stress zal veroorzaken.

Bregman maakt brandhout van de kritiek. “Als we meer vrije tijd krijgen, moeten we ook het onderwijs opnieuw inrichten, niet alleen met de vraag wat je op de arbeidsmarkt moet doen, maar ook wat je met je leven en je vrije tijd moet doen,” zegt hij. “Als je uitgeput thuiskomt van het werk, grijp je sneller naar de makkelijke vormen van ontspanning. Bertrand Russell schreef in 1932 al dat als mensen niet moe zijn in hun vrije tijd, ze ook niet naar passief en platvloers vermaak verlangen.”

“De meeste tegenargumenten die ik hoor zijn heel zwak,” aldus Bregman. “Als mensen beweren dat iedereen gaat stoppen met werken als ze een basisinkomen krijgen, kom ik met wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen. En als blijkt dat mijn idee niet werkt, dat een basisinkomen bijvoorbeeld mensen wél massaal doet stoppen met werken, dan ben ik de eerste om te roepen: ‘Stop, ga terug’.”

“Als we inderdaad rijker, veiliger en gezonder leven dan ooit, hoe kan het dan dat er zoveel collectief onbehagen is?” vraagt Bregman. “Is het niet tragisch dat er geen grote ideeën of idealen meer zijn? Daarom moet mijn generatie opnieuw groter denken, grotere utopieën hebben.”

Leestip: America is running out of jobs. It’s time for a universal basic income.

[Knack]


Vond je deze informatie goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

42 reacties

 1. het idee is niet nieuw. Ik heb hier een boek dat heet “De vijfurige werkdag”. De duitstalige originele versie is van 1978 🙂

  Alleen, het is realistischer, omdat er geen geld wordt uitgedeeld. Iedereen moet werken, zelfs als dat een job zou zijn beneden niveau (er wordt natuurlijk uitzondering gemaakt voor zieken en zo). Mensen zouden dan ook meer vrije tijd hebben en dus zou er een boom zijn in de vrijetijdsindustrie. En je kunt natuurlijk altijd zelfstandig worden als het systeem je niet aanspreekt. Het zou mensen zelfs de mogelijkheid geven om zelfstandig te worden terwijl ze werken, aangezien ze tijd genoeg over hebben en het starten van een bedrijf niet zo’n risico zou wezen als het nu is.

  Interessant boekje om te lezen, als je het nog kunt vinden ergens…

  Ik denk dat die 15-urige werkweek zeker haalbaar is, en ook dat we veel meer zouden moeten automatiseren. Ik denk niet dat we gratis geld moeten uitdelen. Kijk naar de derde wereld, we geven daar al decennia lang gratis geld aan, het gaat er alleen maar op achteruit… Mensen moeten zelfredzaam zijn, dat worden ze niet door ze gratis vanalles te geven.

  En als we doorgedreven zouden automatiseren, dan kunnen basisbehoeften als eten, drinken en onderdak vanzelf gratis worden.

  2 likes
  • Uiteindelijk zal geld overbodig worden maar een basisinkomen (“gratis geld”) zou een goede stap kunnen zijn op weg naar de Economie van de Overvloed. Met de BASIS-inkomen kunnen de BASIS-behoeften worden ingevuld en krijgt De Mens veel meer tijd om te Leven in plaats van te OverLeven.

   30 likes
   • dat is een idee dat fout is 🙂
    Er is geen gratis geld, iemand moet dat ophoesten.
    Dus dat zijn gewoon belastingen, voornamelijk op werkenden.

    Geld staat tegenover iets, tenminste als het iets waard is. Dat iets kost moeite, met andere woorden, mensen moeten daar voor werken.

    Een basisinkomen is profiteren van anderen. Daarom ben ik daar tegen.
    Aangezien je niet kunt profiteren van robots, computers en machines, zeg ik dat we automatisatie moeten doordrijven.

    2 likes
    • Profiteren van anderen!? Ik heb laatst eens berekend hoeveel ieder mens op aarde aan vermogen zou krijgen als alle dollars (dus euro’s en andere valuta’s niet eens meegeteld) evenredig over iedereen (±7miljard mensen) verdeeld zouden worden. Dat kwam op ±1500 miljard per persoon uit.

     Even om duidelijk te maken hoeveel geld (energie) stroom er eigenlijk gewoon is en ook altijd zal zijn. Maar de verdeling ervan moet gewoon eerlijk.

     De term profiteren die je gebruikt is niet juist. Mensen zijn zo beroerd echt niet. Het overgrote merendeel zal gewoon willen helpen als je ze dat vraagt zeker als er tijd voor is en mensen zeker zijn van een goed dak boven het hoofd en goede voeding. Mensen willen zich nu eenmaal nuttig voelen. Als je geld gewoon uit het raam zou gooien hou je simpelweg samenwerking over. Voor het zover is hebben we gewoon een tussenvorm nodig want de automatisering is zo ver nog niet dat daarmee volledig in de basisbehoeften van de mens kan worden voorzien. Dan is zo’n gegarandeerd basisinkomen een goede stap.

     7 likes
     • en hoe ga je dat aanpakken, dat verdelen? Dat is een vrij communistisch idee, en zoals we gezien hebben werkt dat niet best 🙂

      Het kan best zijn dat de meeste mensen niet zo beroerd zijn. Dat is het punt niet 🙂

      3 likes
    • De afgelopen jaren hebben verschillende politieke partijen (in Nederland althans) voorzichtig het idee geopperd voor een verkorting van de werkweek (van 40 naar 32 uur per week o.i.d.), zodat een aanzienlijk deel van de werkzoekenden in die ontstane ruimte kan instromen.

     Ik vond dat een goed idee die best wat meer aandacht en maatschappelijke discussie had verdiend (zeker in de huidige crisis), helaas heeft deze site daar nooit iets over bericht. Mijn vermoeden wordt keer op keer bevestigd dat het de voorvechters van een basisinkomen niet gaat om werk, maar om een uitkering zonder sollicitatieverplichting. En dan ook nog een uitkering waarmee ze tot de middenklasse behoren.

     4 likes
     • er zullen altijd klasseverschillen zijn. Al was het alleen maar omdat sommige mensen veel meer bereiken dan anderen.

      3 likes
     • Die vraag is al zo vaak beantwoord. Waarom ga je eigenlijk niet in op het punt waar ik op doel? Gewoon om ideeën uit te wisselen. Een opmerking als “…bestaat er geen onderklasse en een topklasse is sowieso overbodig” voegt niets toe.

      Bovendien is het behoorlijk egoïstisch van je, want daarmee pleit je voor je eigen positie binnen de steenrijke Nederlandse economie, tweede en derde wereldlanden zijn er niet mee geholpen.

      Nogmaals: waarom zou een betere positie van de onderklasse (jouw term, ik vind dat Nederland geen echte armoede kent) moeten worden gerealiseerd door een basisinkomen zonder verplichtingen, en niet bijvoorbeeld door een herverdeling van het beschikbare werk?

      Als men verplicht de werkweek zou inkorten, leveren werkenden er al op in. Maar als dat andere mensen meer kansen biedt op een baan en betere positie, zal dat op minder bezwaren van de werkenden kunnen rekenen dan dat ze voor andermans uitkeringen moeten betalen, laat staan als die ook nog eens worden verdubbeld. Het “minder werken ten gunste van de werkgelegenheid” zou ook een verlaging van sociale premies inhouden, waardoor de inleverende werkende nog deels wordt gecompenseerd.

      2 likes
     • @days of our lives
      En wat zou daar dan mis mee zijn? Bij een goede verdeling van de productie bestaat er geen onderklasse en een topklasse is sowieso overbodig.

      1 likes
     • Nee je moet lekker voor weinig of niks gaan werken met tegenzin ook nog , dan ben je pas goochem bezig. Geef mij dan maar een vette uitkering

      0 likes
    • Vragen stellen terwijl je het antwoord al weet?

     Gratis geld bestaat niet? Iemand moet dat ophoesten? Blijkbaar geloof je in het fabeltje dat alleen door hard werken de allerrijksten rijk zijn geworden en alle derde wereld landen door niet werken arm zijn gebleven. Het stelselmatig uitbuiten, onderdrukken van “armen” is een feit wat jij maar niet onder ogen wilt zien.

     5 likes
     • och, de rijksten zijn zeker niet rijk geworden met werken. Werken, daar word je niet rijk van.

      Dat onderdrukken was hier 100 jaar geleden ook het geval. Nu niet meer…

      Eén van de redenen dat het hier niet meer is, is de achteruitgang van het geloof.

      4 likes
    • gratis geld? waar denk je dat dat geld vandaan komt? het bestaat niet eens, er is maar 5% echt geld in omloop de rest is lucht. Duidelijk ook dat de mens goed is opgevoed met het idee dat je MOET werken voor je geld. er staat niets tegenover geld, geld wordt gecreëerd, als er ergen te weinig van is wordt dat product kunstmatig omhoog gestuwd kijk naar 50/70 jaar woning bouw huur en koop, je creëert schaarste en de prijzen vliegen omhoog, wat nog steeds gebeurd in de woning markt. Nu leven we allemaal in een geld strijd ik Moet
     nou dat is pas lekker zeg, veel zieken, mensen in de armoede, mensen die honger lijden enz.

     3 likes
     • het is waar dat het gecompliceerder dan dat.
      Maar in feite is geld alleen maar een ruilmiddel en dus per definitie kunstmatig. Maar als je wil ruilen moet je eerst iets hebben om te ruilen. Dat wil zeggen dat je er iets voor moet doen. Da’s dus werken, en daar ontkom je niet aan, behalve als je erg veel geluk hebt.

      Er staat dus wel degelijk iets tegenover geld. Dat is de inspanning die mensen maken om het te krijgen. Als niemand de inspanning doet, dan gaan we met z’n allen erg snel dood 🙂

      2 likes
    • je wist nog niet dat wij hoofdzakelijk voor de belastingen werken.
     het geautomatiseerde bedrijfsleven maakt woekerwinsten en sluist belastingen weg naar Bv. St’Maarten.
     Er is reeds 2100 miljard nederlandse belastingen weggesluisd.
     was vorig jaar in het nieuws , 2 onderzoekers maakten dit bekend maar zij zijn zeer snel het zwijgen opgelegd.
     het geld bovengenoemd is dan wel niet gratis maar er wordt zoveel weg gesluisd dat als dit in nederland zou blijven we maar 15 uur per week zouden hoeven werken Bv.
     he tis nu wel genoeg bekend dat de fed zo’n soort bank is die veel belastingen int. maar waar de overheid geen aanspraak op kan maken.
     de fed heeft verschrikkelijk veel geld. gejat, dat wel.

     0 likes
  • het is niet gratis geld uit delen maar een basisinkomen. en het woord vrijetijdsindustrie vind ik echt nog horen bij het kapitalistische tijdperk.
   Ik werk in de gezondheidszorg . en deze wordt nu ook al gezondheidsindustrie genoemd.
   Eerst het management het ziekenhuis binnen gesmokkeld. Management komt uit de industrie, en zie daar de nieuwe benaming gezondheidsindustrie.
   Ik hoorde laats op de radio iemand zeggen; de kinderopvangindustrie?!
   Zijn we vergeten dat de mechanisatie, en industrialisatie ons gebracht hebben tot het punt ; ‘het moet echt anders?’ Industrialisatie, zoals nu, is in de herfstregen op de kermis staan, en daarvan thuiskomen. doe dat!
   De derde wereld heeft geld gekregen om hen bewust in afhankelijkheid te houden.

   6 likes
   • het komt op hetzelfde neer, of je het leuk vindt of niet 🙂

    Wat die derde wereld betreft, kijk, als ik geld krijg, doe ik ermee wat ik wil, nee? Dat vergt uiteraard enig onderscheidingsvermogen…

    2 likes
  • “Kijk naar de derde wereld, we geven daar al decennia lang gratis geld aan, het gaat er alleen maar op achteruit…”

   Ze gaan er daar niet op achteruit door het gratis geld. Het probleem is dat het meeste geld aan de strijkstok blijft hangen. het geld word dus niet gebruikt waar het voor bestemt was. Dát is het probleem in de derde wereld.

   4 likes
   • nee, niet helemaal. Het probleem van de derde wereld is dat die mensen niet zelfredzaam zijn, en terwijl het waar is dat er veel geld blijft plakken komt er nog meer dan genoeg bij de mensen terecht.

    2 likes
 2. Het is erg simpel, de fout zit in de corrupte opvoeding en scholing/(r)overheid

  Wij blijven namelijk maar bezig met het creëren van banen, gebaseerd op de valse gedachte, dat iedereen een baan moet hebben, en daarbij moet zwoegen.

  Dit doordat de Maltheser-Darwinistische theorie ons vertelt, dat we ons “recht om bestaan” moeten rechtvaardigen.

  -Buckminster Fuller

  Er valt nooit niets te rechtvaardigen omdat je geboren bent!Het idee alleen al.
  MB

  14 likes
 3. Gratis geld bestaat niet vanzelf.

  Ik heb het al vaker uitgelegd en ga dat niet meer op dezelfde manier doen . want het concept idee is niet gericht/past in een op prestatie gerichte samenleving , wat typisch iets is om door middel van geld , dingen/diensten/belangen een (meer)waarde te geven .

  Maar naar men vermoed, zal dat geld blijkbaar kunnen worden gegeneerd .. zónder eigen prestatie .. dit alles lijkt meer op een verholen dieven praktijk , en dan bedoel ik vooral van het opeten van menselijke gevoelswaarden mbt zijn/haar functionaliteit en logische behoeften , integendeel, het circus gaat door met het stimuleren van de onnodige luxe behoeften . Gedragsmisplaatsing m.b.t. een gezonde omgangis is het alles !

  Het enigste wat zal werken is te ontzeggen de mogelijkheid tot het claimen van titels, uitvindingen en meer op persoonlijke doelgerichte statussen / omdat het zijn speciale voorzieningen welke bepalend zijn om _ alleen _ -de geldmachines te laten draaien – mogelijk gemaakt en onder voorwaarde van maatschappelijke of persoonlijke identiteits-beroving . want wat ik moet constateren is dat de huidige bijzondere statussen (allerlij vorm van kunstmatige machten) , de maatschappij van broederschap tot – vecht economieën – hebben omgevormd … aldus … Blijkbaar is dit kunstmatig iconiseren, als zijnde het dierlijke voorbeeld, als totale greep op leven, een dwangmatige economische stimulans om maar door te gaan , ja .. f men het nog wil of niet .. geld is de norm …. Geld wat infeite tot in de ziel is opgerukt ( wij van het spel om correct en fijn te leven , een potje hebben gemaakt) Stteds verer leven tegen de klippen op , nieuwe mensen met ideeën dit waarde(loze) domein met nieuwe kennis en een aantrekkelijke manier van beter weten, uit te bouwen . het gaat af en aan en dat is de dood verzoeken zelf .

  Er is meer met geloof en dankbaarheid te doen dan met het valse spel dat je helpt bij het invullen van je vrije tijd , laten we daar niet telkens weer intrappen !

  Zie eens b.v.b. naar die laptops /computers kijken, oude gezelschaps spelletjes worden allemaal electronisch , en dat omdat het zo veel gemakkelijker is .. onnozel toch … want weg is het gevoel van speels bezit bij een spel omdat je niets in je handen meer houd , en verder als bij-effect is… dat er geen winkel aan het spel wat verdienen zal vanwege de vluchtigheid in bestedings gedrag van de kopers . Slaven worden want daar gaan we heen en dat is het doel door deze uitvindingen, daarom laat me dat niet nog eens gebeuren !

  1 likes
  • blablabla…

   In ‘t spel monopoly krijgt iedereen in ‘t begin(gratis)geld en om elke ronder bij start… anders is ‘t onmogelijk om te spelen. Zoveel anders geld dat in de ‘realiteit’ ook niet

   8 likes
  • De bank waar mensen hun geld gaan lenen creëren toch ook geld zonder prestatie. Waarom zou de regering dat dan niet kunnen? Geld is een ruilmiddel en daarom boeit het niet hoe het gecreëerd word. Het huidige economische systeem is een illusie waar een paar mensen rijk aan worden. Iets waar we heel snel vanaf moeten. Het basis inkomen zou dit kunnen veranderen.

   2 likes
   • Dat banken geld creeren is natuurlijk gebaseerd op de economische toekomst verwachtingen en de winst die er uit leningen worden gehaald en de onderpanden op bedrijven of panden die worden verhuurt in huur/koop deals aan belanghebbende groepen/ personen/ partijen. Het geld zelf houd ons waarden bij dit leven in de greep . Gratis geld is gewoon geld bijdrukken waar geen inspanning voor word gevraagd , ( want zo is het )

    Het idee zal ons echt niet verlossen van het failliete waarde systeem waarop de vele beslissingen (al) zijn gemaakt maar zoals eerder gemeld hierboven plus .., ons een van boven af een goed en kwaad systeem word aangesmeerd want niet wij maar de Overheid za/moet op deze manier gaan bepalen hoeveel wij waard zijn, Op gebied van winst zal er geen markt (concurrentie) meer mogelijk zijn omdat alles door robotten zal worden bepaald .. en wij van de verveling achter de computer zitten . Creativiteit zal er juist niet meer zijn omdat er niets menselijks meer is om nog gewaardeerd te worden dan de valse schijn hoog te houden dat we elkaar respecteren , waarderen en van elkaar houden .

    Als dit voor je te moeilijk begrepen word ga dan aub niet gelijk als een voorganger hier deed gaan zeuren met ; jouw inzichten zijn onzin, klopt niet enz ( bla bla bla …) , om vervolgens zelf met een natte vinger vervreemdende kennis te verkopen om mijn argumenten met blinden idealen uit het debat te slaan … dit omdat er geen bewijs is dat de ziel inderdaad zo zal reageren zalals velen hier denken dat zal gaan gebeuren .

    Ik zal keihard de meelopende voorstanders bestrijden door de vele, verwoordde correcte vooruitzichten . ( als ik hier zin aan heb )

    0 likes
 4. Vroeger, hadden de mensen een fenomeen dat heette; ruilhandel. Als ik iets voor jou doe, dan geef jij mij weer iets wat ik goed kan gebruiken. De waarde zat hem in het nut van iets.
  Heb ik honger, dan doe ik iets voor een maaltijd. Had jij een kapotte schoen, dan maakte iemand het voor je en jij “betaalde” dan bv. met een doos eieren. Zo kan het nog steeds hoor, daar zit niks slechts in.
  Alleen…. de mens is een opportunist en zag dat hij/zij met zo’n methode er wel beter van kon worden.
  En die eigenschap zit er nog steeds in. Nou en dat is denkelijk de kern van het mislopen van welk systeem dan ook. Moet er toch een knopje om in het brein van de mens. Want hebzucht en het nooit genoeg hebben
  is niet op te lossen met “gratis geld” en een werkweek van 15 uur.

  2 likes
  • Het huidige kapitalistische systeem werkt hebzucht en wantrouwen in de hand. Een verandering richting een economie Van Duurzame Overloed zal goed uitwerken op de mens omdat niet langer OverLeven maar Leven het uitgangspunt wordt. Een onderdeeltje van deze duurzame overvloed economie is een basisinkomen voor iedereen en een variabele inrichting van werk(uren).
   Het zich manifesteren van een Economie van Duurzame Overvloed is onderdeel van het ontstaan van het Gouden Tijdperk.

   2 likes
   • Alsof hebzucht en wantrouwen niet zit ingebakken bij de mensen……
    Denk dat er nog heel wat water door de Rijn moet stromen voordat daar een verandering in de mentaliteit gaat optreden.
    Natuurlijk ben ik voor een Gouden Tijdperk, maar ik denk niet dat dat gerealiseerd wordt door enkel het afschaffen van geld.
    Afschaffen van bezit hoort daar dan bij. Denk dat daar de meeste weerstand ligt.

    0 likes
    • Het zit ingebakken DOOR het huidige systeem niet omdat De Mens per definitie zo is. De EDO (Economie van Duurzame Overvloed) is slechts een klein onderdeeltje van de manifestatie van het Gouden Tijdperk maar wellicht het eerst zichtbare. Door EDO zal bezit vanzelf minder belangrijk worden en hoeft deze weerstand dus niet opgezocht te worden.

     3 likes
 5. Geld en kapitalistische economie hebben de mensheid gediend in de zin dat daarmee de productie capaciteit zo hoog is geworden (met steeds minder arbeid). Maar nu komen we op het punt dat een omslag nodig is naar een andere economische vorm. De kapitalistische kan niet langer bestaan in het Gouden Tijdperk.
  Nu zien we een start naar absolute verduurzaming van de productie, hier is nog veel te doen maar de kapitalistische structuur van onze economie werkt deze beweging niet in de hand c.q. werkt het tegen. Dit geldt ook voor sommige nieuwe technologieën die gezien worden als bedreiging voor bestaande methoden waarmee “Geld verdient wordt”.

  Een nieuwe economische vorm zal gebaseerd moeten zijn op vertrouwen in de mens en uitsluitend duurzame productie. Gecombineerd met het recht voor ieder mens op goede gezondheidszorg, toegang tot onderwijs (geen kennis achterhouden) en reeds ingevulde basisbehoeften.
  Dit kan zich echter pas manifesteren als we oorlog en het opleggen aan elkaar van denkbeelden achter ons hebben gelaten. Oorlog is niet langer mogelijk in het Gouden Tijdperk en de mens zal van nature meer gericht zijn op dienstbaarheid (dan op concurrentie).

  Hoe meer mensen positief richting de nieuwe denkbeelden van het Gouden Tijdperk gaan denken en doen, des te sneller zullen we daar gaan komen.

  6 likes
 6. op zich goed maar niet als de regering dit gaat beslissen
  dan worden we erin geluisd als je logisch nadenkt

  3 likes
 7. Meer vrije tijd zal meer stress veroorzaken???
  Domste opmerking 2014….

  3 likes
 8. Geld word gewoon gedrukt dat doet de FED in amerika constant 24hours, goed idee en dan de banken er uit knallen met hun rente en geld constructie welke niet klopt ( check bv Zeitgeist en Thrive)
  Het hele stelsel moet worden omgegooid.Slaven dat zijn we allemaal al heel lang van dit systeem.
  Er is veel over te zeggen en doen over dit onderwerp, iedereen moet maar eens wakker worden en wat onderzoek doen.Er bestaat al lang vrije vormen van energie ook, we zijn slaven van de olie barons.
  Ik laat het hierbij, er komt een nieuw tijdperk waarin wij allemaal gelukkig kunnen zijn en geen slaven meer zijn.Maar er moet nog veel gebeuren helaas.

  2 likes
 9. Het grootste probleem is denk ik dat een hele horde simpeltjes op een hele makkelijke manier aan heel veel geld zijn gekomen, (denk na! 5% van al het geld heeft werkelijke waarde en de rest is gebakken lucht!) maar zich daardoor wel zo een bijzonder mens voelen dat ze graag in die gebakken lucht sfeer willen blijven hangen. Hun ego is daardoor zo groot gegroeit dat zonder die bergen met gebakken lucht geld, waar ze dus heel makkelijk aan zijn gekomen, voelen ze zich net zo gewoon als ieder ander en dat vinden ze werkelijk te erg voor woorden. Voorlopig kunnen ze met al hun gebakken lucht geld onze regering nog onder druk zetten maar hoe lang nog? Enorme grote ego’s zonder inhoud. Ze nemen naast andere mensen (hoe anders kun je makkelijk rijk worden?) vooral zichzelf in de maling. Dat zijn degenen die de vooruitgang tegen houden want ze dan gaan ze onvermijdelijk door de mand vallen en ze weten het.

  2 likes
 10. Zucht…..weer een hersenspinsel. Die ideeën zijn al zo vreselijk oud dat ze weer komen.

  1 likes
 11. Ik ben voor!! Ik heb enorme stress op werk en niet in mijn vrije tijd. Ik zou graag meer willen leren, zoals talen enzo. Misschien een keertje zwerfvuil in de park opprikken en koffie schenken in het bejaarde tehuis. Nu heb ik er geen tijd voor en ben vaak te moe. Soms wel zo moe dat ik mezelf niet eens kan voeden.

  Ze hebben dit al uitgetest in Canada, was een groot succes. Dus waarom niet?!

  Venus project lijkt mij heeeeeeerlijk! Misschien maar het opgeven voor dit leven en voor het volgende beter mikken op een betere wereld.

  0 likes
 12. trouwens dit valse geld zal steeds minder waard worden en is een aanname die ik durf te verdedigen, terwijl de vluchtige gekke onfrisse amusement meer en meer een hogere persoonlijke waarde krijgt , zonder zin en vergeving … immers de automatisering regeld het allemaal !! … de economie moet toch ook ergens op draaien nietwaar ? Ik voorspel een sterke stijging van de misdaad omdat men niets “” beters “” te doen heeft, psychologische problemen door minderwaardige gevoelens en allerlei verlies van onderling eensgezindheid ( om te gaan voor een goede zaak ) . Menselijke robotten met nep geld (waarde) (want daar hebben we het over )

  Gratis bestaat er niet en het is een lijk dat in de geldpot ligt te rusten , die niets goeds meer wil bijdragen voor het leefbare milieu maar domweg de zoete woorden van de fantasten over de ontwikkeling van mensen volgen wil.

  Ook denk ik nu even aan die arme kinderen die met onnozele leerzame spelletjes geacht worden iets te leren .. maar vergeet het maar , het is de tegen- lichamelijking , dwz te menen dat we in de tijdloosheid leven , ik zeg jullie : het is gewoon vervloeking, want radeloos word ieder gezond mens ervan .

  0 likes
  • Het meest realistische scenario slaat u over 365y, als er een flinke zonnevlam op Aarde terecht komt, en de kans is weer groot dit weekend, dan kan alle electronica uitvallen voor een paar dagen of weken en zal de wereld erna er met een klap ineens heel anders uitzien dan in uw rare fantasieën. Ten eerstse zal al het nepgeld weg zijn en dus ook alle patsers die zelf vinden dat ze iets gepresteerd hebben van al hun geld af zijn. Niets klopt meer in de computers, alles in in het honderd gelopen. Dan kan de nieuwe wereld eindelijk beginnen! Ik kan haast niet wachten.

   0 likes
   • citaat : als er een flinke zonnevlam op Aarde terecht komt, en de kans is weer groot dit weekend, dan kan alle elektronica uitvallen voor een paar dagen of weken en zal de wereld erna er met een klap ineens heel anders uitzien dan in uw rare fantasieën

    Natuurlijk , dat risico ontbrak er nog aan ! .. over fantasten gesproken, lees wat ik schrijf over het leerproces wat via elektronica met mensen doet .. wereldwijde richtlijnen , vluchtige inzichten , slaafse afhankelijkheid totdat … ( vul maar een psychische inzinking in ) . Misschien ben jij ook zon idealist die maar wat roept zonder er kaas van gegeten te hebben.. want melk is volgens mij het hoogst haalbare commentaar / resultaat is hier .

    Ik denk niet dat het op dit moment voldoende waard is hierop verder door te gaan , maar efin, stel je je eens voor , gratis geld en 15 uurtjes betaald .. wat doe je dan beslist wél of meer als je niet voor je geld hoefde te werken , heel gezond leven of op je kont zitten afwachten totdat iemand jouw zal inspireren , of een hand toesteekt , zoiets ?. En waaruit zal deze inspiratie / handuit steken dan moeten bestaan ? Nee dit is geen grap maar een serieuze vraag dus graag een eerlijk antwoord. .. een hint: volgens mij gaat het over losse handen fietsen … en luxe , iets in die richting .

    0 likes
 13. Best mooi. De meeste discussies gaan over misbruik van dat geld en de nadelige gevolgen die er ontstaan door dit zogenaamde gratis geld. Wat ik zie echter is een kans om ieder individu tot een micro investeerder te maken. We weten allemaal dat stemmen op een politieke partij niet werkt. Het zijn zelfs geen politieke partijen meer, maar bedrijven. Als mensen iedere maand een som geld krijgen die zij vrij mogen besteden (buiten de bestedingen in basisbehoeften dan) zonder dat zij elke cent moeten omdraaien gedurende de tijd dat ze niet hoefden te werken voor die cent, zullen we zien waar het geld echt naartoe gaat.
  Natuurlijk, in de eerste tijd even decadent doen, dat is logisch. Dit verandert echter. De mens die in overvloed leeft zal erachter komen dat zijn bestedingen, mits juist geplaatst niet alleen direct op korte termijn profijt opleveren, maar ook op de lange termijn, voor het grote geheel. Er zal dan wel geld moeten zijn om te investeren. Daarmee wordt dus niet het geld bedoelt waarmee het individu quite speelt ten opzichte van de samenleving.
  Zie het maar als een nieuwe vorm van democratie. Meer vrijheid in je bestedingen, meer vrijheid in het kiezen waar je je centen naartoe wilt sturen.
  Na verloop van tijd zullen we zien dat de plek waar het geld ligt, ook de plek is waar het geld hoort te zijn. De plek waar het geld zijn werk wel kan doen, niet gestagneerd is in zijn beweging. Niet stationair is en alleen maar als noodzaak ge zien wordt, maar als iets dat universeel uitwisselbaar is voor een tegenprestatie.

  Dan nog even… Vrije tijd dat meer stress veroorzaakt? Ik geloof dat er iemand zijn lesje causale verbanden mis heeft gelopen als ik even heel eerlijk mag zijn.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kamerlid

Kijken: Kamerlid sloopt wereldvreemde elitaire commissies die u alles afpakken. ‘Dit is echt een schande!’

Onze arbeidsmarkt moet radicaal veranderen, concludeert een ...

bregman

Dit is de ‘leugenachtige’ club achter het boek van Rutger Bregman waarin hij waarschuwt voor een zeespiegelstijging van 8 meter

De Postcode Loterij en De Correspondent komen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.