Homepagina » Het Complot » Nederlandse oorlogsmisdaad mocht niet op tv. Kijk wie er allemaal in dit omvangrijke complot zaten
Nederlandse oorlogsmisdaad mocht niet op tv. Kijk wie er allemaal in dit omvangrijke complot zaten

Nederlandse oorlogsmisdaad mocht niet op tv. Kijk wie er allemaal in dit omvangrijke complot zaten

In 1965 heeft de VARA zijn eigen actualiteitenrubriek Achter het Nieuws gecensureerd. Een reportage over een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis mocht niet op televisie.

Verslaggever Dick Verkijk maakte een reportage over een verzwegen zeeramp uit 1942, waarbij 411 Duitse burgers op gruwelijke wijze verdronken. De Nederlandse bemanning deed niets om ze te redden.

Het schip werd bij Sumatra tot zinken gebracht door een Japans vliegtuig. De kapitein besloot om de Nederlandse bemanning te redden en de Duitsers aan hun lot over te laten.

Omvangrijk complot

De uitzending werd door de VARA verboden, Verkijk werd ontslagen en zijn film verdween spoorloos.

De ondergang van het schip mondde uit in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog.

Verkijk heeft nooit geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was.

Alsnog

Ook het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zat in het complot.

De hele affaire wordt nu alsnog op televisie vertoond. De VARA heeft laten weten afstand te nemen van de toenmalige beslissing om de reportage te verbieden.

Verdwenen

“75 jaar na de gebeurtenis is het juist aan onze omroep om de door onder meer de VARA gecreëerde doofpot, zélf te ontsluieren,” reageerde mediadirecteur bij BNNVARA Robert Kievit.

“Op de één of andere manier is de doofpot zo effectief geweest, dat die uit het collectieve geheugen is verdwenen,” zei mediahistoricus Chris Vos.

Bekijk deel 1 van de 3-delige documentaire hier terug.

Foto: KITbot Wikimedia Commons

[Nieuwsuur]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Tja wanneer ben je een held en wanneer een ( oorlogs) misdadiger…….de scheidslijn is dun…….En alles wat de mens heeft opgeschreven is discutabel ………Als dit soort informatie nu pas naar buiten komt, weet je gelijk hoelang je kan wachten op wat er deze jaren actueel is……de onderste steen van Rutte,, de opkomst van de EU,, de Euro,, 9/11 en ga maar door……de geschiedenis herhaalt zich steeds weer..De mens leert niks………..

  27 likes
  • beste louise,

   wat heb jij er van geleerd, tot hoe ver gaat jou leer proces, alleen is maar alleen net als de Verslaggever Dick Verkijk..
   hoe willen wij het proces van leren keren! gemiddeld leef ik, jij, hij en zij maar 4000 weken en ja dat is de cirkel van leven.. in de nieuwe tijd.. verwijderd van elkaar niks meer doorgeven van generatie op generatie..
   hier hebben 5% van jou medelanders wat je benoemd de ambtenaren gebruik gemaakt en doen dat steeds weer..
   de mens is ondergeschikt in zijn juridische entiteit..
   niemand weet dat art. 1:1 BW ook wet heeft voor jou geboorte namen..
   elke juridische entiteit (burger) stemt in met de uitvoerschellen van de politiek en die doen wat zij willen art . 33:3 BW..
   en jij stemt daar voor met je stem pas..
   democratie is 20% opkomst van stemgerechtigde daar onder bij wet opnieuw stemmen..
   dus een grote meerderheid is tegen democratie of erger nog doet er niet aan mee..
   maar hebben wel het meeste commentaar..
   daarnaast zit er niemand van uit het volk voor het volk in de kamers het is zuiver partij politiek wat in nederland alsook het zelfde in noordkorea en china en vel andere landen gevoerd word..
   het ene wat strengen dan het andere..

   4 likes
 2. De Chinees/Indonesische tak van mijn familie leeft al een dikke 450 jaar onder de Nederlandse gruwel. Eerst door de opiumoorlogen van China naar Indonesië gejaagd, daar geleefd onder Nederlandse uitbuiting en door de onafhankelijksoorlog naar Nederland gejaagd, in Nederland een trap onder de kont gekregen. Met een verbittert hart hier hun kinderen opgevoed die daar allemaal een knauw van hebben gekregen, tot aan mijn generatie die ook met die bitterheid is grootgebracht. Ook onze kinderen ontkomen er niet aan. Er is al zolang boosheid.
  Tja, die Nederlanders. Die zijn over het algemeen niet zo netjes. Brek mien de bek neet open!

  18 likes
 3. En dan heeft de NL regering de mond vol over Srebrenica?De stad waar Naser Oric huishield in de omringende Servische dorpen. Van 1400 doden heeft men er 8000 van gemaakt, genocide zelfs ach ja het kan verkeren.Voor Nederland met het vingertje naar een ander wijst, wijzen er 4 naar Nederland.

  6 likes
 4. @ aadrianus-Johannes….. tja wat ik geleerd heb tot mijn verbazing ….is juist dat de mens niets leert van geschiedenis, wereld gebeuren, maar ook niet in het dagelijkse leven , van elkaar…… Vandaag had ik bezoek van een oude vriend die al jaren in Peru woont……en die stelde ook de vraag , wat is er aan de hand hier in dit land…..waarom laten jullie alles maar gebeuren, laten jullie alles toe., nou dat werdt een discussie , maar uiteidelijk kon ik toch geen antwoord geven….Over het artikel hierboven denk ik wel , gelukkig staat er iets op papier, want oh ironie het hele internetgebeuren kan zo op zwart en alles wissen……..gelukkig heb ik een flinke boekenkast en heb ik het oude boek George Orwell 1984 opgezocht en ga ik het maar weer eens lezen………En zijn andere boeken bestellen De boerderij der Dieren, en een Olifant omleggen, het is er prima weer voor……….en je weet weer hoe de wereld draait..

  5 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

merkel

Ambassadeur vergelijkt Merkel met Hitler: ‘Zijn droom is uitgekomen!’

De Maltese ambassadeur in Finland heeft de ...

zembla

Zembla-aflevering over Baudet was ‘gevaarlijk en achterbaks’: ‘VARA, stop je mediaterreur!’

Afgelopen donderdag was in het VARA-onderzoeksprogramma Zembla ...