Homepagina » Spiritueel » Hersenchirurg vertelt over zijn bijna-doodervaring. Dit is wat hij meemaakte in het hiernamaals
Hersenchirurg vertelt over zijn bijna-doodervaring. Dit is wat wat hij meemaakte in het hiernamaals

Hersenchirurg vertelt over zijn bijna-doodervaring. Dit is wat hij meemaakte in het hiernamaals

Niemand weet wat er precies gebeurt als je sterft. Sommige mensen claimen echter een glimp te hebben opgevangen van het hiernamaals.

Eén van hen is dr. Eben Alexander, een hersenchirurg die in 2008 een week in coma lag. Hij vertelt wat hij daar heeft meegemaakt.

In een boek dat hij eerder dit jaar publiceerde schrijft hij: “Ik lag een week in coma en leed aan een vorm van meningo-encefalitis – een hersenaandoening – die zo ernstig was dat er een kans van twee procent was dat ik het zou overleven.”

Cirkelvormige entiteit

“Na een week vertelden artsen mijn gezin dat het tijd was om me te laten sterven,” vervolgde hij.

De 63-jarige Alexander zag terwijl hij in coma lag een ‘licht dat langzaam omlaag kwam’. “Het was een cirkelvormige entiteit waar hemelse muziek uit kwam,” zei hij.

“In het licht vormde zich een opening, waar ik doorheen ging,” aldus de arts. “Ik kwam terecht in een groene, vruchtbare vallei, waar watervallen uitkwamen in kristallen poelen.”

Overweldigend

“Er waren witte en roze wolken,” legde hij uit. “Daarachter een blauwe lucht met bomen, velden, dieren en mensen.”

Alexander zag water dat in rivieren stroomde of omlaag kwam als regen. Boven het water, waarin vissen zwommen, hing mist.

De arts stelt dat er steeds meer bewijs komt voor het hiernamaals. “Het bewijs voor bijna-doodervaringen is overweldigend,” zei hij. “Maar er is bijna geen bewijs waaruit blijkt hoe ze ontstaan.”

[Daily Mail]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Maarten V schreef:

  Hallucinaties wegens gebrek aan zuurstof, heet dit ook wel eens. En naar gelang je gemoedstoestand en de persoon die je bent (de culturele achtergrond etc…) zal op dat moment die hallucinaties hemels of hels zijn… Een van de “neveneffecten” van hallucinaties is dat ze als echt worden aangevoeld doordat ons bewustzijn op dat moment van zuurstofnood geen onderscheid meer kan maken tussen illusie en realiteit (er is geen “Zelf”).

  Mijn enige ervaring is een dagje bewusteloosheid door een fietsongeval.
  En voor mij was en is nog steeds dat ene stukje “dag” volledig verdwenen. Het enige wat ik herinner is ik stap mijn de fiets en ik wordt de volgende dag wakker in een ziekenhuisbed, wat daar tussen gebeurde (het ongeval, de getuigen, de ziekenwagen, de operatie, etc…) is als een stukje film dat uit gesneden is.

  Nu ja. Het is vast ook niet te vergelijken met bijna-dood zijn. Dus neen. Ik heb een bijna-doodservaring nooit meegemaakt. Maar ik vind de wetenschappelijke uitleg veeleer plausibel dan de spirituele uitleg daaromtrent. Natuurlijk vinden mensen er troost in dat er een hiernamaals is. Dat is zeker een mooi gegeven. Dus waarom ook niet?

  12 likes
  • Havana schreef:

   Hoe verklaren jullie dan , om een voorbeeld te geven , een geval waarbij een vader en zijn dochter betrokken raakten in een vreselijk auto ongeluk. De vader overleed ter plaatse , de dochter was ernstig gewond , na een tijdje ontwaakte ze uit haar coma , haar mama wilde haar vertellen dat haar papa het niet heeft gehaald , maar het meisje wist dat al , omdat ze hem heeft gezien , het moment hij een lichtbundel ingaat , zij moest terugkeren omdat haar tijd nog niet gekomen was. Hoe verklaar je dit ?

   17 likes
   • peter schreef:

    de mogelijkheid,dat je gewoon doorleeft na je overlijden in een andere dimensie,kan ik wel in meegaan.
    aan de andere kant,er is nog nooit, voor zover ik weet , iemand teruggekomen,die mij verteld heeft ,hoe het aan gene zijde is.
    maar het moet er wel mooi zijn, want over het algemeen komt er niemand terug.

    7 likes
    • Kijk dan eens op you tube, zoveel mensen zijn uit de dood opgestaan, Ian mac Cormack bv. in Mozambique bij Heide Baker kunnen ze het aantal uit de dood opgestaan mensen niet meer tellen en dit alles in Jezus naam, hoe komt het dat je dat nog nooit gelezen hebt. Film : Heaven is so real, hopen bewijzen dat Jezus God is en er een hiernamaals bestaat….

     1 likes
     • Anita schreef:

      Beste Mia, iedereen, ieder mens maar ook het dier, staat uit de dood op. Er is in feite alleen een lichamelijke dood, geesteslichaam en ziel leven verder. Als je klaar bent met de Kringloop der Aarde ga je naar het hiernamaals en als je terug moet naar die aarde kom je in de wereld van het onbewuste waarna je opnieuw bij 2 ouders wordt geboren. We spreken van onbewustzijn om dat al die herinneringen uit het vorige leven is verdwenen. Alleen de gevoelens en karaktereigenschappen blijven bestaan. Kijk nog even op de mooie site ondersteund met prachtige video’s van Jozef Rulof, http://www.rulof.org Daar wordt alles heel duidelijk uitgelegd en visueel in beeld gebracht. Jozef Rulof maakt af wat Christus niet heeft kunnen vertellen.

      2 likes
     • Ikke schreef:

      Ik hoop niet dat het waar is dat die dictator bestaat. Gewoon niets is het beste wat er is.

      0 likes
    • Anita schreef:

     Jozef Rulof, metaphysicus, 1898 – 1952 heeft een boek geschreven Zij die terugkeerden uit de Dood. Jozef Rulof was een groots medium die speciaal om de mensheid te ondersteunen die 27 boeken heeft geschreven. De boeken zijn pareltjes vol geestelijke wijsheid.
     Hij kon niet eerder dan in de twintigste eeuw reïncarneren omdat helderzienden voorheen vaak in het gevang werden gezet of erger nog door de Kerk op de brandstapel werden gelegd. Eerst nu is het bewustzijn van de mensheid zodanig gegroeid dat die boeken op aarde kunnen worden gebracht zonder dat Jozef Rulof daarvoor moest sterven. Kijk even op de prachtige website http://www.rulof.org
     Het boek Tussen Leven en Dood verhaalt over het leven van Jozef Rulof 4000 jaar geleden in de Tempel van Isis, het Oude Egypte. Ook zeer de moeite waard om te lezen.

     2 likes
   • Maarten V schreef:

    Als iemand in coma geraakt kan deze persoon in sommige gevallen nog de omgeving “horen” of waarnemen. Al kunnen ze ze zich niet bewegen zijn ze misschien nog bewust.

    De hallucinaties gelden in die zin ook in sommige gevallen voor coma-patienten. Het lichaam wil een antwoord vinden op het gene wat hij hoort of ziet en de hersenen gaan in hun “droomtoestand” datgene wat hij nog ontvangt combineren met herinneringen en droombeelden.

    En de verhalen over patiënten die een gat in de kous van een dokter zien terwijl ze geopereerd werden zijn vaak een beetje aangedikt door de media en niet dus niet hard bewezen.

    Er zijn bijvoorbeeld al experimenten geweest met een boodschap in een enveloppe waar de chirurg de patiënt vraagt als hij of zij tijdens de ingreep in een fase van bijna-doodservaring belandt dat deze in de enveloppe zou mogen kijken wat er in zit. Tot nu toe is het geen van zijn patiënten daarin geslaagd.

    3 likes
   • Marcel Koningen schreef:

    here say!Ik heb gehoort!

    1 likes
  • Marcel Koningen schreef:

   DMT is de stof die voor deze ervaringen zorgt , deze stof wordt door het lichaam aan gemaakt.Een soort intensive droom dus die inderdaad gekleurd wordt door persoonlijke ervaringen.Als men hier niet mee bekend is kan het nogal overweldigend overkomen net als de stem[GODEN?] bij paddestoelen of mescaline of LSD dus.En zo komen de vreemdste verhalen al zins de oudheid de wereld in!

   7 likes
 • jeff schreef:

  ik zou me eerder zorgen maken om het feit dat de wetenschap het wel kan verklaren; dan kunnen ze dat op den duur wellicht beïnvloeden. sommige zaken, moet je van afblijven en laten gaan zoals het gaat.

  20 likes
  • Marcel Koningen schreef:

   Je kan het beïnvloeden met voorgenoemde drugs[zie eerdere reactie] en ja het is stuurbaar door middel van set-setting oftewel plaats en omstandigheid.

   4 likes
   • johandenhaag schreef:

    De beïnvloeding van de mens heeft afgelopen 4000 jaar alleen geleid tot grotere oorlogen en meer armoede.

    Dus Maarten V en Marcel Koningen, vertrouw de mens en de wetenschap niet eindeloos.

    De wetenschap zou een groter platvorm moeten vormen tegen de uitbuiting en misbruik maken van uitvindingen of andersoortige wetenschappelijke resultaten.
    I.p.v daarvan laten wetenschappers zich door sponsoren uit de Pharma en de Overheid sturen naar hun resultaten.

    Ik mis dat in uw overwegingen

    3 likes
    • Maarten V schreef:

     Religie en politiek hebben de afgelopen 4000 jaar veel oorlogen en armoede veroorzaakt. Ook vandaag nog. Religie, bijvoorbeeld, is in Amerika een miljarden-business waar er zelfs nauwelijks of geen belastingen op worden betaald.

     Biologie, astronomie, filosofie, psychologie, neurologie, … hebben heel wat mooie klare inzichten gebracht. Zelfs technologie kent ook heel wat goede toepassingen.
     Het is uiteraard vervelend dat sommige wetenschappelijke taken louter gericht zijn op winstbejag of om oorlogen te voeren, maar dat geldt ook bij religie en politiek en andere constructies die op macht zijn belust.

     Eigenlijk draait alles gewoon om de attitude van de mens en die is helaas helaas niet altijd een ander goed gezind. Zowel in de wereld van spiritualiteit als wetenschap als in al die andere gewetens-stellingen loopt het soms fout. En met de combinatie van technologie en politiek maakt het er niet altijd beter op.

     1 likes
 • justin schreef:

  Ik geloof dat wel dat je geest je lichaam verlaat en intact blijft temeer omdat ik zelf van een paar overgeganen boodschappen doorkreeg voor een familie ,die niet snapten waarom deuren ineens dichtsloegen en een glas op het aanrecht kapot spatte of licht fikkerde , de overledene en iemand in die familie hadden afgesproken een teken van leven te geven maar het duurde enkele maanden en toen ze het teken kreeg verbond ze dat niet aan die afspraak,dus is die geest bij mij gekomen,hoorde duidelijk de naam tot 2x toe van 2 verschillende personen (allebei overleden dus)die ikzelf niet gekend heb, ik heb gevaagd of ze iemand kende van die naam ,het klopte en de groet overgebracht ,daarna zijn er nooit meer vreemde dingen voorgevallen.De volgende persoon idem dito.

  13 likes
  • Angela schreef:

   Interessant. Ik heb ook dergelijke ervaringen.
   Er zijn ook een paar keer mensen bij mij gekomen die niet snapten waarom hun geliefden hen niet konden horen of zien. Zij waren dus kort daarvoor overleden.
   Zelf is mijn vriend nog bij me geweest toen hij net was overleden. Het deed me goed dat hij vertelde dat ik niet hoefde te huilen omdat hij zich prima voelde. Neemt niet weg dat ik hem uiteraard nog evenveel mis.

   5 likes
   • justin schreef:

    ik ben door dergelijke ervaringen helemaal anders tegen sterven aan gaan kijken ,het helpt wel e.e.a te verwerken inderdaad. Bovenstaande was niet het enige heb ooit toen ik heel ziek was een overgegaan familielid gezien die ‘s nachts op het voeteneind mijn bed kwam zitten /waken, dat gaf zoveel kracht dat het mijn genezing bespoedigde.

    3 likes
  • Willie schreef:

   Een dergelijke ervaring heb ik ook.Met mijn schoonmoeder ooit eens afgesproken dat als zij overleden zou zijn zij dan een seintje zou geven om te laten weten dat zij ons zag en “er nog was”. Enfin, na haar begrafenis hadden wij een bijeenkomst bij een van haar dochters en al pratend met een groepje, twee dochteres en een broer en aangetrouwd stonden wij onder een lamp in de hal en pats, de lamp ging uit/kapot. Een nieuwe ingedraaid en weer pats, de lamp ging uit/kapot, voor ons al een sein. Toen gingen we naar de kamer aan tafel en ook pats de twee lampen boven de eettafel gaan uit/kapot, weer nieuwe in gedraaid en weer gingen de lampen uit/kapot; overigens waren deze laatste lampen nog maar pas aangeschaft. Dat was voor ons het sein dat zij “boven” ons een doorgaf dat ze er nog was. We spraken ook uit: ja, ma, we hebben het begrepen, je bent er nog, een goede reis. Daarna was het over.

   0 likes
 • Rikk schreef:

  Daar is onze Dr Alexander weer met zijn vruchtbare fantasieën. De kracht zit in de herhaling, zoal bij vele onderwerpen…, zullen we maar zeggen?

  11 likes
 • Shockley schreef:

  Maakt het iets uit of je wetenschappelijk iets kunt verklaren of iets spiritueels als het om iets persoonlijks gaat? Een persoonlijke evaring? Nee! Waarom iemands ervaringen gelijk rationeel willen verklaren? Wat voor meerwaarde heeft dat voor jou als persoon?

  Het is net zo’n irriterende behoefte om iemand wel even uit te leggen wat diegene denkt en waarom om daarmee voor jezelf iets te verklaren of zelfs te rechtvaardigen

  4 likes
  • Elles schreef:

   Juist, je hoeft toch ook niet wetenschappelijk te verklaren waarom de ene muzieksoort je koud laat en de ander je in vuur en vlam zet? Waarom iemand uitmaken voor fantast als je iets niet begrijpt of kan verklaren.

   9 likes
 • Alexander schreef:

  Prima , maar als al die aardse stellingen en beweringen nu eens niet juist zijn , dus geen drug of andere stoffen een rol spelen wat dan ?
  Zou er misschien toch iets zijn , het menselijk lichaam is veel te gecompliceerd om alles etc etc . Dus misschien is het allemaal echt , of zijn we bang om hierachter te komen .

  7 likes
 • JosTee schreef:

  Bijna-doodervaringen zijn vooral interessant voor mensen die nog nooit dood zijn geweest en een paar euri willen verdienen met een oninteressant boekje.

  3 likes
 • Richard schreef:

  Dertig jaar geleden is mijn vrouw overleden aan kanker. Ik was – en ben er nog steeds- kapot van. Zo’n twee weken na haar overlijden, werd ik wakker en zag de deur van de slaapkamer opengaan. Mijn vrouw kwam binnen, maar zei helemaal niets. Ze liep naar de kant van het bed waar ik lag, boog zich over mij heen en gaf me de zachtste kus die ik ooit heb gevoeld. Daarna was ze weg. Ik heb nooit meer van haar gedroomd. Volgens mij was het een definitief afscheid en een dankjewel.

  3 likes
 • salvar schreef:

  volgens mij heb je een bde als het echt kritiek wordt en als bewusteloos bent wil niet zeggen dat je lichaam in een kritieke fase verkeerd en zal alles zwart blijven.

  1 likes
  • Ria schreef:

   ik ben zelf ooit 2 keer flauwgevallen, ik kon helemaal niets met mijn lichaam doen, kon niet praten, alles was zwart maar ik kon alles horen wat er gezegd werd.

   1 likes
 • formidabele schreef:

  Het doodgaan gaat met chemische processen gepaard, die stoffen uitscheiden, die hallucinaties veroorzaken en zulke beelden veroorzaken en mi geen hemelse ervaringen zijn?

  2 likes
 • Ikke schreef:

  Hoop niet dat het waar is. Heb geen zin om daar 10000000000000000000000000000000000000000000000000jaar rond te huppelen. Gewoon het licht uit.

  2 likes
 • LuciferNL schreef:

  Erg jammer dat na jaren nog steeds dezelfde onzin wordt verkondigd en dat er zoveel mensen zijn die denken te weten wat wakker worden is.

  Iedereen schijn te geloven of te weten dat wanneer je wakker wordt of bent het ‘leven’ er beter op gaat worden…..hahaha…de grootste bedriegerij. Nog steeds de schapen die de herder volgen. Ik lag me l*l uit me broek…onee dat kan niet dit is niet echt, het alleen een illusie!

  0 likes
  • Maarten V schreef:

   Het is een feit dat veel mensen na een bijna-doodservaring positiever tegenover het leven staan. Het is gewoon de manier van de hersenen om het proces dragelijker te maken. Het is een puur neurologisch (neven-effect) ontstaan door zuurstofgebrek en chemische processen (zoals DMT) die daardoor vrijkomen. Het gaat dus om hallucinaties die opkomen en altijd cultuurgebonden zijn. Een hindoe ervaart het op zijn manier, een christen ziet het op zijn manier, Een jood op zijn manier en een moslim op zijn manier (en ga zo maar door).

   Iemand die geloofd in reïncarnatie zal het vanuit zijn filosofie de dood zo ook ervaren en de andere die geloofd in de hemel zal het op zijn manier ervaren. (oei. ik val in herhaling)

   Ik ben atheïst met een vleugje agnost en neen. Ik ben niet bang van de dood. De dood op zich stelt mij zelfs erg gerust. Het leven kan zwaar zijn (zeker het eventuele lijdensweg bij het sterfproces). De dood is, volgens mij, gewoon ophouden met wie, hoe of wat we zijn. In die zin heel vredig. En daarom hoeft het leven niet waardeloos te zijn. In tegendeel! Het leven is zinvol!

   RIP! 😉

   1 likes
   • Ikke schreef:

    Wat is er dan zinvol aan?
    Je kan na je dood niets meenemen! Dus verspilde tijd?

    En als je toch in een hemel komt waar je 10000000000000000000000000jaar alleen maar kan lachen, dan heb je ook niets aan dit leven want daar ben je dan alleen maar lachrobot.

    0 likes
    • Maarten V schreef:

     Het leven heeft zeker zin! Absoluut! In de betekenis van: Op het moment van het leven dat je nu beleefd! Het leven kan echt mooi zijn als je er naar streeft. Uiteraard is het niet altijd eenvoudig. Zeker als je op de verkeerde plek geboren wordt, daar waar oorlog of onderdrukking heerst bijvoorbeeld. En soms worden mensen geboren met een ernstige handicap, maar dat wil niet zeggen dat zij niet het recht hebben voor een zinvol leven.

     Dood zijn. Tja. Misschien weinig betoverend. Als je er niet meer bent dan ben je weg. Maar dat is mijn idee hierover tot nu toe.

     Je kan je genen doorgeven door aan je kinderen en na je dood zullen jouw naaste mensen je herinneren. En als je een bekend figuur bent of een bekend boek schrijft (of via foto’s en filmpjes van jezelf) kan je jezelf nog generaties lang in het gedachtegoed van anderen bestaan. Al zul je niet letterlijk die persoon zijn die je was, maar een interpretatie van anderen over de mens die je was.

     En die vele reïncarnaties na je leven, maakt dit leven op zich inderdaad nihil en tevens zinloos. Stel je voor dat je hierna gereïncarneerd wordt bij mensen waar armoede, misdaad, oorlog of onderdrukking heerst of dat je een champignon wordt?

     Oh ja. De wijze verklaring van de religie… goede mensen (mensen die het geluk hebben in een goede omgeving op te groeien) gaan naar de hemel en slechte (ongelovige) mensen gaan naar het vagevuur (dus mensen die de “pech” hebben niet op de juiste plek geboren te worden).

     Ach… het is zo als zoals het zal zijn. Ik behoud dit leven zolang ik leef en ik probeer er het beste van te maken. En als ik er niet meer ben… dan zien we wel… (of juist niet, want dan ben ik er vast gewoon niet meer).

     0 likes
     • Ikke schreef:

      Als ik dood ben dan ben ik dood. Dus ik heb dan niets aan de gedachtes van de mensen die nog leven. Als ze mij een eikel vinden of aardig doet er dan niet meer toe.En hoe anderen over mij denken vind ik ook niet belangrijk, nu niet en dan niet. Uiteindelijk hebben we hier een zinloos bestaan, want als we dood zijn hebben we geen enkele gedachte meer. Misschien denk ik wel een stap verder dan een ander.

      1 likes
 • johandenhaag schreef:

  @ikke

  Als je dat allemaal vindt

  Waarom hier dan zo “driftig” reageren?

  2 likes
 • x

  Check Also

  Nooit gezien zoiets: ik zag in de badkamer mijn overleden oma zitten. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Nooit gezien zoiets: in de badkamer zat mijn overleden oma. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Catja de Rijk is al 15 jaar ...

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Dankzij de nieuwe Wet op de orgaandonatie ...

  >