Homepagina » Gezondheid » Nee, cholesterol is niet de boosdoener van hart- en vaatziekten: Onnodig veel mensen slikken statines
Nee, cholesterol is niet de boosdoener van hart- en vaatziekten: Onnodig veel mensen slikken statines

Nee, cholesterol is niet de boosdoener van hart- en vaatziekten: Onnodig veel mensen slikken statines

Massaal smeerden we cholesterolverlagende margarines op ons brood, maar daarmee verlaagden we niet de kans op hart- en vaatziekten. Cholesterol is namelijk helemaal niet zo slecht zoals altijd werd beweerd.

Artsen schrijven massaal cholesterolverlagende medicijnen voor, naar schatting aan zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. We hebben jarenlang gehoord hoe gevaarlijk en ongezond cholesterol voor ons is. Volgens de Nederlandse emeritus professor cardiologie Paul Hugenholtz moet het roer om.

Dweilen met de kraan open

Uit vele onderzoeken is gebleken dat een hoog cholesterol niet veel kwaad kan en zelden de hoofdoorzaak is van hart- en vaatziekten. Statines slikken en cholesterolverlagende margarines smeren is hetzelfde als fanatiek dweilen met de kraan open.

Hoe kun je hart- en vaatziekten dan wel voorkomen? Door te sporten, op je gewicht te letten, stress te voorkomen en niet te roken. De belangrijkste factor is volgens Hugenholtz je voeding. Hippocrates zei al: “Laat voedsel het medicijn zijn.”

Verkeerde keuzes

Mensen maken tegenwoordig verkeerde keuzes. We eten veel fastfood, kant-en-klare maaltijden en te weinig groente en fruit. We hebben juist voeding nodig die rijk is aan polyfenolen, die bijdragen aan gezonde bloedvaten.

Een groot Europees onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat het sterftecijfer door hartziekten lager is bij mensen die dagelijks 600 gram groenten en fruit met veel polyfenolen eten, zoals druiven, bessen en frambozen.

Andere belangen

Ondanks de berg wetenschappelijk onderzoek is de medische wereld nog niet klaar voor het inzicht dat voeding de wereldwijde epidemie van hart- en vaatziekten kan terugdringen. De meeste artsen weten weinig over voeding en in de cardiologie is er sprake van een tunnelvisie.

Mensen met aderverkalking worden nu gedotterd. Je schraapt dan het beschadigde wegdek in de bloedvaten weg met een bulldozer, aldus Hugenholtz. Als je polyfenolen eet raakt het wegdek niet beschadigd. Bovendien kunnen ze bestaande aderverkalking bestrijden.

Daar zijn de meeste partijen echter niet in geïnteresseerd omdat ze andere belangen hebben. En daarom slikken nog steeds onnodig veel mensen statines, verklaart Hugenholtz.

[Women’s Health]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Makkelijk gezegd en een gevaarlijke uitspraak, diegene die statines slikken hebben vaak een erfelijke afwijking in de lever zodat het lichaam zelf teveel cholesterol aanmaakt. Deze groep heeft wel degelijk baat bij statines. Als deze mensen er een gezond dieet op nahouden, blijken ze toch nog een verhoogd cholesterol gehalte te hebben….

  7 likes
  • Makkelijk gezegd en een gevaarlijke uitspraak….

   U keert het allemaal om. Er worden nog steeds teveel statines voorgeschreven waar het bij de meeste mensen helemaal niet nodig is! Mijn vrouw is erfelijk belast en moet statines (blijven) slikken.

   Een vriend van mij, mijn zus en zoveel anderen met hen, die een ongezonde leefstijl hebben/hadden, moeten volgens de huisarts statines slikken terwijl dat niet nodig is. Mijn zus eet sinds kort meer biologisch, mijn vriend werkt de hele dag, komt ‘s avonds laat thuis, eet laat, sport nauwelijks en slikt toch pillen tegen een hoge bloeddruk. Ben benieuwd hoe lang hij dat volhoudt. Anderen hebben hun dieet aangepast en zijn gaan sporten.

   Een “hoog” cholesterol gehalte hoeft niet slecht te zijn. Er is geen “one-size-fits-all” diagnose. We zijn geen robots, ieder mens is anders.

   Volgens de duizenden jaren oude Ayurveda is voeding de basis van een gezond lichaam. Hippocrates had ook gelijk.

   Veel fruit en groenten eten heeft geen toegevoegde waarde meer. Alles is bespoten of genetisch gemodificeerd. Biologische voeding (puur natuur, zoals vroeger) is niet duur en beter voor de gezondheid. Thuis eten we voor ongeveer 80% biologisch. We zouden het liefst voor de 100% gaan, maar dat is op dit moment niet haalbaar.

   23 likes
  • … en maak even een onderscheid tussen ‘goed’ en ‘slecht’ cholestorol … het gaat om de mate waarin het goed is ‘verpakt’ zodat het niet aan de aderwand gaat plakken.

   1 likes
  • het ligt ook aan wat je aan tussen-doortjes eet en drinkt, en de transvetten, die we allemaal benuttigen, zonder het te weten. B.v koekjes snoepjes zetmeel suikers, bak en braad producten, en frietvet enz enz

   0 likes
 2. In de periode dat ik statines slikte, voelde ik mij als een zombie. Pijn in de beenspieren en het lopen ging moeilijker. Wel in overleg met de huisarts gestopt.

  3 likes
  • Omgekeerde wereld ! Wij slikken zoveel troep omdat er te veel met onze voeding is geknoeid ! Daarom worden mensen ziek en daarom moeten ze aan de pillen.
   Belachelijke reclame’s die ons vertellen dat zus of zo gezond voor ons is…………Bullshit ! Je reinste gif… Niemand doet iets tegen deze vreetlobby die ons zo bij de *** heeft. Het is in het belang van iedereen , in het bijzonder van onze kinderen, om familie, vrienden en kennissen te vragen niks meer bij de supers te kopen. Vanwege de abominabele kwaliteit..
   Als niemand daar meer voedsel koopt dan moeten ze wel wat gaan veranderen. (in my dreams, dat doet niemand hahaha)

   5 likes
 3. Statines tijdens en vlak na medische operaties zijn heel nuttig, maar als preventie middel doet het op termijn soms net zo veel schade als dan het eventueel had kunnen voorkomen. Alleen mensen die lichamelijk totaal gedestabiliseerd zijn en geen natuurlijk evenwicht meer kunnen vinden zouden ‘overeind gehouden’ kunnen worden met statines, maar zolang dat nog niet het geval is lijkt het mij overbodig.

  Hart en vaat problemen kun je sowieso veel beter voorkomen met een goed biologisch dieet waarin alle vetten schoner zijn en dus minder snel zullen gaan ophopen in je lichaam als afval. Daarna kunnen ook nog kruiden toegevoegd worden die de hart en bloedwegen sterken.
  Je hersens hebben vet keihard nodig om functioneel te blijven. Als je het jezelf ontzegt zal je sneller vatbaar worden voor depressie verschijnselen en concentratie problemen. De ene zal hier meer van merken dan de ander afhankelijk van erfelijke factoren gerelateerd aan bijvoorbeeld de sterkte en functionaliteit van de lever.

  7 likes
 4. Het is ook altijd hetzelfde, artsen zijn apen en doen anderen na. Daar waar ze het meeste aan verdienen. En dan staat er te lezen, Volgens de Nederlandse emeritus professor cardiologie Paul Hugenholtz moet het roer om. Nu moet het roer om en toen de vermeldde prof. nog werkte hoorde men niks van hem. Nu hij met pensioen is trekt deze heer zijn mond open.

  7 likes
 5. “”Daar zijn de meeste partijen echter niet in geïnteresseerd omdat ze andere belangen hebben. En daarom slikken nog steeds onnodig veel mensen statines, verklaart Hugenholtz.””

  Driemaal raden welke ‘andere belangen’ Hugengenholz bedoeld!!! *nod nod* Ik heb van meet af aan absoluut geweigerd om statines te gebruiken #diabetes2, en mijn man is er heel recent mee gestopt. Onze cholesterol is nooit te hoog geweest, maar omdat de huisartsen richtlijn voor diabetes zegt dat statines onderdeel zijn van de behandeling moet je het maar slikken? No way José!!!!! Wij voelen ons populair gezegd ‘kiplekker’, en dat willen wij graag zo houden….

  7 likes
 6. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Als je de bijwerkingen van statines kent dan piep je wel anders. In ieder geval de bijsluiter heel goed lezen voor dat je aan deze rotzooit begint…

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die ...

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...