Gezondheid

Nee, cholesterol is niet de boosdoener van hart- en vaatziekten: Onnodig veel mensen slikken statines

Help door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Massaal smeerden we cholesterolverlagende margarines op ons brood, maar daarmee verlaagden we niet de kans op hart- en vaatziekten. Cholesterol is namelijk helemaal niet zo slecht zoals altijd werd beweerd.

Artsen schrijven massaal cholesterolverlagende medicijnen voor, naar schatting aan zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. We hebben jarenlang gehoord hoe gevaarlijk en ongezond cholesterol voor ons is. Volgens de Nederlandse emeritus professor cardiologie Paul Hugenholtz moet het roer om.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Dweilen met de kraan open

Uit vele onderzoeken is gebleken dat een hoog cholesterol niet veel kwaad kan en zelden de hoofdoorzaak is van hart- en vaatziekten. Statines slikken en cholesterolverlagende margarines smeren is hetzelfde als fanatiek dweilen met de kraan open.

Hoe kun je hart- en vaatziekten dan wel voorkomen? Door te sporten, op je gewicht te letten, stress te voorkomen en niet te roken. De belangrijkste factor is volgens Hugenholtz je voeding. Hippocrates zei al: “Laat voedsel het medicijn zijn.”

Verkeerde keuzes

Mensen maken tegenwoordig verkeerde keuzes. We eten veel fastfood, kant-en-klare maaltijden en te weinig groente en fruit. We hebben juist voeding nodig die rijk is aan polyfenolen, die bijdragen aan gezonde bloedvaten.

Een groot Europees onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat het sterftecijfer door hartziekten lager is bij mensen die dagelijks 600 gram groenten en fruit met veel polyfenolen eten, zoals druiven, bessen en frambozen.

Andere belangen

Ondanks de berg wetenschappelijk onderzoek is de medische wereld nog niet klaar voor het inzicht dat voeding de wereldwijde epidemie van hart- en vaatziekten kan terugdringen. De meeste artsen weten weinig over voeding en in de cardiologie is er sprake van een tunnelvisie.

Mensen met aderverkalking worden nu gedotterd. Je schraapt dan het beschadigde wegdek in de bloedvaten weg met een bulldozer, aldus Hugenholtz. Als je polyfenolen eet raakt het wegdek niet beschadigd. Bovendien kunnen ze bestaande aderverkalking bestrijden.

Daar zijn de meeste partijen echter niet in geïnteresseerd omdat ze andere belangen hebben. En daarom slikken nog steeds onnodig veel mensen statines, verklaart Hugenholtz.

[Women’s Health]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Neo Xirtam
Neo Xirtam
9 jaren geleden

Makkelijk gezegd en een gevaarlijke uitspraak, diegene die statines slikken hebben vaak een erfelijke afwijking in de lever zodat het lichaam zelf teveel cholesterol aanmaakt. Deze groep heeft wel degelijk baat bij statines. Als deze mensen er een gezond dieet op nahouden, blijken ze toch nog een verhoogd cholesterol gehalte te hebben….

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Statines tijdens en vlak na medische operaties zijn heel nuttig, maar als preventie middel doet het op termijn soms net zo veel schade als dan het eventueel had kunnen voorkomen. Alleen mensen die lichamelijk totaal gedestabiliseerd zijn en geen natuurlijk evenwicht meer kunnen vinden zouden ‘overeind gehouden’ kunnen worden met statines, maar zolang dat nog niet het geval is lijkt het mij overbodig.

Hart en vaat problemen kun je sowieso veel beter voorkomen met een goed biologisch dieet waarin alle vetten schoner zijn en dus minder snel zullen gaan ophopen in je lichaam als afval. Daarna kunnen ook nog kruiden toegevoegd worden die de hart en bloedwegen sterken.
Je hersens hebben vet keihard nodig om functioneel te blijven. Als je het jezelf ontzegt zal je sneller vatbaar worden voor depressie verschijnselen en concentratie problemen. De ene zal hier meer van merken dan de ander afhankelijk van erfelijke factoren gerelateerd aan bijvoorbeeld de sterkte en functionaliteit van de lever.

Jan
Jan
9 jaren geleden

Het is ook altijd hetzelfde, artsen zijn apen en doen anderen na. Daar waar ze het meeste aan verdienen. En dan staat er te lezen, Volgens de Nederlandse emeritus professor cardiologie Paul Hugenholtz moet het roer om. Nu moet het roer om en toen de vermeldde prof. nog werkte hoorde men niks van hem. Nu hij met pensioen is trekt deze heer zijn mond open.

Ger
Ger
9 jaren geleden

“”Daar zijn de meeste partijen echter niet in geïnteresseerd omdat ze andere belangen hebben. En daarom slikken nog steeds onnodig veel mensen statines, verklaart Hugenholtz.””

Driemaal raden welke ‘andere belangen’ Hugengenholz bedoeld!!! *nod nod* Ik heb van meet af aan absoluut geweigerd om statines te gebruiken #diabetes2, en mijn man is er heel recent mee gestopt. Onze cholesterol is nooit te hoog geweest, maar omdat de huisartsen richtlijn voor diabetes zegt dat statines onderdeel zijn van de behandeling moet je het maar slikken? No way José!!!!! Wij voelen ons populair gezegd ‘kiplekker’, en dat willen wij graag zo houden….

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x