Homepagina » Gezondheid » Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken
Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken

Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken

Maak je na het douchen je oren schoon met een wattenstaafje? Dat is waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Het is niet de bedoeling dat je je oren schoonmaakt. Je oren hebben een eigen schoonmaakproces en door vreemde voorwerpen in je oor te stoppen en ze ‘schoon’ te maken verstoor je dit natuurlijke proces. Je kunt jezelf zelfs verwonden.

Als je na het douchen je oren ‘reinigt’ verwijder je cerumen, beter bekend als oorsmeer. Cerumen beschermt de binnenkant van je oren en heeft een antibacteriële werking. Het wordt in de buurt van je trommelvlies geproduceerd en werkt zichzelf langzaam maar zeker naar buiten toe, waar het droog wordt en eenvoudigweg uit je oor valt. Zo hoort het proces te verlopen.

Wat gebeurt er als je wattenstaafjes gebruikt?

Als je je oren schoonmaakt met een wattenstaafje, druk je oorsmeer dieper in het oor, waar het normaal niet komt. Hierdoor kan het vast komen te zitten en het trommelvlies beschadigen. Met het wattenstaafje druk je ook schimmels en bacteriën richting het binnenste van je oor, wat kan leiden tot infecties en andere complicaties.

Je hoeft je oren nooit schoon te maken. Hoe vaker je de huid in je oor aanraakt, hoe meer histamine er vrijkomt, legt dr. Douglas Backous van het Swedish Neuroscience Institute in Seattle uit. Daardoor raakt de huid geïrriteerd.

Als je denkt dat er te veel oorsmeer in je oren zit of als je oren buitengewoon vies zijn, is het waarschijnlijk tijd om naar de huisarts te gaan. Die stelt mogelijk voor een oorreiniging te doen.

[Simple Organic Life via Huffington Post]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
BGJL
BGJL
6 jaren geleden

Allemaal leuk en aardig. Als je oor vol zit dan komt het naar buiten. Wat doe je zoals ik als je een gehoorapparaat hebt en het oorstukje de gehoorgang blokkeert? Ik heb een gehoorapparaat nodig om te kunnen horen en mn oren moet ik regelmatig schoonmaken voordat heel de gehoorgang verstopt om te voorkomen dat ik minder hoor.

Iemand tips hiervoor? En mn gehoorapparaat uitdoen met een 80dB gehoorverlies is geen optie.

Roeland
Roeland
6 jaren geleden

Ik kan me herinneren dat mijn dokter ooit gezegd had: Je mag niet verder je oor in, dan hoever je pink kan komen… Dus nooit objecten gebruiken om je oor in te gaan.

Richard
Richard
6 jaren geleden

Oorsmeer op wondjes smeren helpt bij de genezing en om ontstekingen te voorkomen.

Richard
Richard
6 jaren geleden

Neuspeuteren en de snotjes eten (he bah!) schijnt goed voor het immuunsysteem te zijn.

x

Check Also

test

Video: coronatestkits onder onhygiënische omstandigheden ingepakt door Indiase kinderen

In een filmpje is te zien hoe ...

Geen wattenstaafjes in het oor!

Geen wattenstaafjes in het oor!

Wattenstaafjes doen meer kwaad dan goed. We ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

53
0
We lezen graag je reactie!x