Homepagina » Gezondheid » Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken
Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken

Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken

Maak je na het douchen je oren schoon met een wattenstaafje? Dat is waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Het is niet de bedoeling dat je je oren schoonmaakt. Je oren hebben een eigen schoonmaakproces en door vreemde voorwerpen in je oor te stoppen en ze ‘schoon’ te maken verstoor je dit natuurlijke proces. Je kunt jezelf zelfs verwonden.

Als je na het douchen je oren ‘reinigt’ verwijder je cerumen, beter bekend als oorsmeer. Cerumen beschermt de binnenkant van je oren en heeft een antibacteriële werking. Het wordt in de buurt van je trommelvlies geproduceerd en werkt zichzelf langzaam maar zeker naar buiten toe, waar het droog wordt en eenvoudigweg uit je oor valt. Zo hoort het proces te verlopen.

Wat gebeurt er als je wattenstaafjes gebruikt?

Als je je oren schoonmaakt met een wattenstaafje, druk je oorsmeer dieper in het oor, waar het normaal niet komt. Hierdoor kan het vast komen te zitten en het trommelvlies beschadigen. Met het wattenstaafje druk je ook schimmels en bacteriën richting het binnenste van je oor, wat kan leiden tot infecties en andere complicaties.

Je hoeft je oren nooit schoon te maken. Hoe vaker je de huid in je oor aanraakt, hoe meer histamine er vrijkomt, legt dr. Douglas Backous van het Swedish Neuroscience Institute in Seattle uit. Daardoor raakt de huid geïrriteerd.

Als je denkt dat er te veel oorsmeer in je oren zit of als je oren buitengewoon vies zijn, is het waarschijnlijk tijd om naar de huisarts te gaan. Die stelt mogelijk voor een oorreiniging te doen.

[Simple Organic Life via Huffington Post]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Wim schreef:

  Leven als een oermens of holbewoner de beste optie is.

  4 likes
  • rik schreef:

   Als je alle artikelen en commentaren op deze site moet geloven zou je bijna denken dat het beter is om helemaal maar te stoppen met het leven hier op 3D 🙂

   8 likes
   • Richard schreef:

    Het leven is mooi man!

    4 likes
    • eNdEmiOn schreef:

     Ja voor diegene die in het duister leven wbt eer werkelijk gaande is in de wereld en ook in een land / gebied wonen waar ze niet (merkbaar) onderdrukt/uitgebuit of op een andere manier misbruikt worden, is het leven idd mooi.

     2 likes
     • Richard schreef:

      Dit verdient navolging.
      Over “in het duister leven” kan ik je heel veel vertellen. Mijn leven gaat momenteel niet over rozen, en ik weet wat echte honger is. Uitbuiting, uitsluiting, ik maak het dagelijks mee. Ik ben van alles naar niets gegaan.
      Maar ik leef, de zon schijnt of het regent, ik heb een geweldige zoon, ik ben gezond voor mijn 45 jaar en ik vind het allemaal, goed of slecht, prachtig en heel fascinerend, en de beste leerschool die men zich maar kan wensen.
      Hoe donker het ook is, heb ik ontdekt, ik ben degene die een licht kan laten schijnen.
      En dat laat ik mij door niets en niemand afpakken.

      4 likes
     • Richard schreef:

      @eNdEmiOn,
      U leest of mijn comment niet, of u leest zeer selectief.
      Uit bovenstaande woorden blijkt toch wel dat het niets met onwetendheid te maken heeft en dat het gewicht van de wereld zeer zeker op mijn schouders drukt. Daarom ben ik maar gestopt met het geluk te zoeken in de wereld, en vindt het geluk heel dicht bij mij zelf.
      De zon op mijn huid, de glimlach van een ander, een knuffel van mijn zoontje.
      Van de wereld hoef ik niets te verwachten want ik weet dat zij mij geen geluk te bieden heeft. Maar dat maakt mijn lach er niet minder stralend om.

      2 likes
     • Richard schreef:

      Ja, we l*llen om elkaar heen.
      Case closed.

      2 likes
     • eNdEmiOn schreef:

      Met andere woorden “ignorance is bliss” en anders voel je toch echt wel het gewicht vd wereld op je schouders. Zolang de wereld is zoals die nu is gaat het er bij mij niet in dat het leven zo mooi is. Dat sluit overigens niet uit dat je lol kunt beleven en wellicht zelfs gelukkig kunt zijn maar het leven op zich is een ander verhaal.

      1 likes
     • eNdEmiOn schreef:

      Ff voor de duidelijkheid.
      – Het leven is mooi.
      – Ik ben gelukkig.

      Twee verschillende dingen.
      Je moet toch je kop behoorlijk ver in het zand steken om het leven als mooi te bestempelen als je weet dat er op veel teveel vlakken grove misstanden worden gepleegd. Dat is mijn punt en daar laat ik ‘t bij.

      1 likes
     • Richard schreef:

      Ik snap je sneer niet.
      Had van u iets beters verwacht.

      0 likes
     • eNdEmiOn schreef:

      Tja wie leest er hier nu niet? Maak ik eerst een duidelijke scheiding tussen geluk ervaren en het leven in het algemeen mooi noemen en even later scheer je ze over dezelfde kam.

      0 likes
     • Richard schreef:

      @eNdEmiOn,
      U koppelt dat aan onwetendheid. En dat vind ik niet helemaal juist.

      0 likes
 • BGJL schreef:

  Allemaal leuk en aardig. Als je oor vol zit dan komt het naar buiten. Wat doe je zoals ik als je een gehoorapparaat hebt en het oorstukje de gehoorgang blokkeert? Ik heb een gehoorapparaat nodig om te kunnen horen en mn oren moet ik regelmatig schoonmaken voordat heel de gehoorgang verstopt om te voorkomen dat ik minder hoor.

  Iemand tips hiervoor? En mn gehoorapparaat uitdoen met een 80dB gehoorverlies is geen optie.

  8 likes
 • zetareticulan schreef:

  Maar een oorreiniging bij de dokter is wel goed???

  11 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Dat doe je toch ook alleen als je oor verstopt zit!? Daarnaast krijg je tegenwoordig te horen van ga eerst maar een paar dagen druppen met een of andere plantaardige olie en als dat niet voor verbetering zorgt kan er alsnog een schoonmaakbeurt op losgelaten worden.

   1 likes
 • darknessenkrad schreef:

  Gadver, wat zitten hier toch een stelletje smeerlappen.

  Geen deo, bah zitten gevaarlijke stoffen in…..nee lekker na zweet ruiken dat is lekker….
  Geen oren schoonmaken…..is goed voor je…zullen je naasten zeker waarderen die kwijl uit je oren…..

  3 likes
  • tsaV schreef:

   Gewoon gezond en op de juiste manier eten. Daar wordt je een stuk frisser van.
   Tandpasta, deo, zeep/shampoo, enzovoort, allemaal overbodig. Het beste middel om mee schoon te maken is water, gewoon water.

   2 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Tja bij een middagje klussen, schroeven aan een auto, schoonmaak activiteiten (smerige vuilnisbak vastgepakt bv) kom je er toch niet met enkel water. Vooral alles dat niet oplost in water is dan een probleem.

    2 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Tegen de tijd dat het uit je oor komt is het echt geen “kwijl” meer hoor. Dan is het allang uitgedroogd kruimeltje wat naar alle waarschijnlijkheid uit je oor valt zonder dat iemand het opmerkt. Of er moet wat anders zoals een gehoorgang infectie bv aan de hand zijn.

   4 likes
  • Zweetscheet schreef:

   Aluin (dat blokje wat mannen gebruiken om bloedende scheerwondjes te stelpen) is natuurlijk en werkt heel goed als deo. Beetje natmaken, in oksel wrijven en dan gaat het heel goed de vorming van bacteriën op de huid tegen (die zweetlucht veroorzaken) ruik je niet naar zweet, niet naar bloemen maar gewoon naar jezelf. en dat zonder chemische troep: ideaa!

   0 likes
 • donderpoes26 schreef:

  zou me net een flesje oorsmeerverdelger bestellen bij Monsanto…

  Iemand een bouwtekening van een plaggehut en een berenvel?

  Ik ga op een hutje op de heide wonen 🙂

  3 likes
  • Elise49 schreef:

   Wonen op de hei is ook niet zo veilig. Door droogte ontstaan er spontaan heidebranden. Onder heide/veengrond zit turf. Gaat daar de fik in, dan smeult het ondergronds door en is dus moeilijk te blussen. Vroeger werd die turf opgegraven om er vuur mee te maken. Mijn opa(leeft niet meer) deed dit werk en leefde in een plaggenhut.(Drenthe) Vandaar dat ik dit weet.
   Mijn zoon en ik kijken op tv naar dat Alaska gezin. Onlangs zijn er branden daar ontstaan door de extreme droogte.
   Op dit moment zitten we in gevaarlijk weer. Het is te droog en door die droogte hebben we zelfs vorst aan de grond in juni. Door de plaatselijke buien krijgen we droogte problemen op andere plekken. Dit is ook de reden dat Groen Links wil hebben dat mensen hun tuin niet meer geheel gaan betegelen en dat men liever heggen wil ipv. schuttingen. Water stroomt dan in de grond en niet in het riool.

   6 likes
 • rik schreef:

  Wat doen we als de wereld in brand staat? Juist ja, een beetje in je oren en neus peuren. Waarom zouden we het ergens anders over hebben..

  8 likes
 • Enkidoe schreef:

  Het bericht spreekt zichzelf idd tegen. Je mag geen reiniging toepassen, maar een dokter mag dat dan weer wel.

  8 likes
 • Richard schreef:

  Oorsmeer op wondjes smeren helpt bij de genezing en om ontstekingen te voorkomen.

  4 likes
 • Mijn waarheid is tenminste waar! schreef:

  Gewoon een parkiet nemen. Die ‘likt’ mijn oorsmeer lekker weg, beestje gelukkig en ik weer een fijn schoon oor.

  3 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Ah bah wat goor, heb je oorsmeer zelf wel eens geproefd (al dan niet expres)? En je laat dat beestje dat soort smeerzooi opeten. Laat je ‘m ook uit je neus likken ipv een zakdoek te gebruiken?

   2 likes
 • Richard schreef:

  Spuug op wondjes werkt anti septisch.

  0 likes
 • Roeland schreef:

  Ik kan me herinneren dat mijn dokter ooit gezegd had: Je mag niet verder je oor in, dan hoever je pink kan komen… Dus nooit objecten gebruiken om je oor in te gaan.

  3 likes
 • Richard schreef:

  Neuspeuteren en de snotjes eten (he bah!) schijnt goed voor het immuunsysteem te zijn.

  3 likes
 • Rob schreef:

  Ik gebruik al jaren de zogenaamde ear scratcher. Echt een prima uitvinding!

  http://earscratcher.com/earcleaningset/

  1 likes
 • Eddepet schreef:

  Zorg dat er geen zeep in het oor komt, daardoor wordt er meer oorsmeer geproduceert en dus propjes, En over deo zeg ik zoutstick; goedkoop reukloos en veilig

  0 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Zoutstick interessant. Laatst nog iets gelezen over het mogelijk gebruik van baking soda (ook een zout) waarbij ook het gebruik als deo werd genoemd. Wat moet ik me daarbij precies voorstellen? Toch niet gewoon een blok zout ofwel want dat lijkt me lastig aan te brengen onder je oksels tenzij die al helemaal nat zijn en zo een stukje van dat blok kunnen oplossen maar daarmee zou je verder nog weinig voordeel in de zin van anti transpirant uit dat zout halen (ook geen onbelangrijk aspect van deo).

   1 likes
  • Zweetscheet schreef:

   Aluin (dat blokje wat mannen gebruiken voor het stelpen van bloedende scheerwondjes) werkt prima als deodorant. Beetje natmaken, in je oksel wrijven en klaar! Ruikt niet nar zweet maar gewon naar jezelf

   0 likes
 • Tim schreef:

  Of onder de douche even met de vinger in je oren draaien?

  2 likes
 • Richard schreef:

  Oorsmeer op brandwonden smeren, laten drogen en de volgende dag eraf trekken.

  0 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Moet je wel heel veel oorsmeer produceren zeg. Dat beetje oorsmeer wat je wel eens met een pinknagel eruit kunt peuteren zal toch niet veel meer dan misschien net 1cm² kunnen bedekken. Of wou je oorsmeer in een potje gaan verzamelen voor het geval dat (moet bijna kotsen bij de gedachte, beeld erbij van Mythbusters waar ze proberen een oorsmeer kaars te maken)?

   1 likes
 • ray schreef:

  Gebruik een waterflosser, ideaal. Laagste stand beginnen, lauw warm water en langzaam de kracht opvoeren

  1 likes
 • Ollev schreef:

  “Als je denkt dat er te veel oorsmeer in je oren zit of als je oren buitengewoon vies zijn, is het waarschijnlijk tijd om naar de huisarts te gaan. Die stelt mogelijk voor een oorreiniging te doen.”

  Of je gebruikt eenmalig een wattenstaafje……

  0 likes
 • Rabbit9960 schreef:

  Aha ik gebruik altijd een haarspeldje om met een draaiende beweging het overtollige oorsmeer naar buiten te halen.. Niet te ver naar binnen anders schrik je als je je trommelvlies raakt

  0 likes
 • x

  Check Also

  Geen wattenstaafjes in het oor!

  Geen wattenstaafjes in het oor!

  Wattenstaafjes doen meer kwaad dan goed. We ...

  Studies laten zien dat gevaccineerde mensen ziektes verspreiden

  Studies laten zien dat gevaccineerde mensen ziektes verspreiden

  Kinderartsen in de VS dringen er bij ...

  >