Gezondheid

Als je dit hebt gelezen zul je nooit meer je oren schoonmaken

Help ons door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Maak je na het douchen je oren schoon met een wattenstaafje? Dat is waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Het is niet de bedoeling dat je je oren schoonmaakt. Je oren hebben een eigen schoonmaakproces en door vreemde voorwerpen in je oor te stoppen en ze ‘schoon’ te maken verstoor je dit natuurlijke proces. Je kunt jezelf zelfs verwonden.

Als je na het douchen je oren ‘reinigt’ verwijder je cerumen, beter bekend als oorsmeer. Cerumen beschermt de binnenkant van je oren en heeft een antibacteriële werking. Het wordt in de buurt van je trommelvlies geproduceerd en werkt zichzelf langzaam maar zeker naar buiten toe, waar het droog wordt en eenvoudigweg uit je oor valt. Zo hoort het proces te verlopen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Wat gebeurt er als je wattenstaafjes gebruikt?

Als je je oren schoonmaakt met een wattenstaafje, druk je oorsmeer dieper in het oor, waar het normaal niet komt. Hierdoor kan het vast komen te zitten en het trommelvlies beschadigen. Met het wattenstaafje druk je ook schimmels en bacteriën richting het binnenste van je oor, wat kan leiden tot infecties en andere complicaties.

Je hoeft je oren nooit schoon te maken. Hoe vaker je de huid in je oor aanraakt, hoe meer histamine er vrijkomt, legt dr. Douglas Backous van het Swedish Neuroscience Institute in Seattle uit. Daardoor raakt de huid geïrriteerd.

Als je denkt dat er te veel oorsmeer in je oren zit of als je oren buitengewoon vies zijn, is het waarschijnlijk tijd om naar de huisarts te gaan. Die stelt mogelijk voor een oorreiniging te doen.

[Simple Organic Life via Huffington Post]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
BGJL
BGJL
8 jaren geleden

Allemaal leuk en aardig. Als je oor vol zit dan komt het naar buiten. Wat doe je zoals ik als je een gehoorapparaat hebt en het oorstukje de gehoorgang blokkeert? Ik heb een gehoorapparaat nodig om te kunnen horen en mn oren moet ik regelmatig schoonmaken voordat heel de gehoorgang verstopt om te voorkomen dat ik minder hoor.

Iemand tips hiervoor? En mn gehoorapparaat uitdoen met een 80dB gehoorverlies is geen optie.

Roeland
Roeland
8 jaren geleden

Ik kan me herinneren dat mijn dokter ooit gezegd had: Je mag niet verder je oor in, dan hoever je pink kan komen… Dus nooit objecten gebruiken om je oor in te gaan.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Oorsmeer op wondjes smeren helpt bij de genezing en om ontstekingen te voorkomen.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Neuspeuteren en de snotjes eten (he bah!) schijnt goed voor het immuunsysteem te zijn.

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x