Homepagina » Natuur en Milieu » Neemt het aantal hittegolven in Nederland toe door klimaatverandering? Hoe het KNMI knoeit met cijfers
Neemt het aantal hittegolven in Nederland toe door klimaatverandering? Hoe het KNMI knoeit met cijfers

Neemt het aantal hittegolven in Nederland toe door klimaatverandering? Hoe het KNMI knoeit met cijfers

Volgens het KNMI is het aantal hittegolven in Nederland in de afgelopen eeuw toegenomen door klimaatverandering en kunnen we er in de toekomst steeds meer verwachten.

Het aantal hittegolven was in de eerste helft van de vorige eeuw tot voor kort ongeveer even groot als in de tweede helft, maar twee jaar geleden heeft het KNMI de temperatuurreeks van De Bilt ingrijpend aangepast, waardoor de warmste dagen van voor 1950 maar liefst tot twee graden koeler werden gemaakt, zo schrijft De Groene Rekenkamer.

Het aantal hittegolven in die periode liep als gevolg hiervan terug van 23 naar zeven.

Geen goede onderbouwing

Het KNMI sprak van een ‘noodzakelijke homogenisatie’.

Een groep experts heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze homogenisatie en daarbij aangetoond dat er geen goede onderbouwing gegeven kan worden voor de drastische aanpassing.

Het KNMI weigert nog altijd op dit onderzoek in te gaan en beweert dat de homogenisatie terecht was.

Ze zijn bij het KNMI Oost-Indisch doof, aldus De Groene Rekenkamer.

Corridor

Dat het nu zo warm is heeft overigens niets met klimaatverandering te maken.

Hete lucht uit het zuiden van Spanje wordt in een soort corridor tussen een hoge- en een lagedrukgebied naar Nederland geleid.

Dat kan gerust een aantal jaren achtereen gebeuren, stelt de organisatie.

[De Groene Rekenkamer]


Vind je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. 23 augustus 1944 was de warmste dag ooit, het werd toen 38,6 graden in Warnsveld. Tellen we hier de weggemoffelde 1,9 gr bovenop dan was het toen 40,2 grC.

  11 likes
 2. Waarom wordt hierop niet ingegrepen door beleerde mensen?! Tegenwoordig wordt er met alle “cijfertjes” geschoven en wij staan erbij en kijken er alleen maar naar!

  “het gepeupel” kan weer betalen.

  Zum kotzen

  11 likes
 3. Het KNMI zegt dat vroeger de meetinstrumenten krakkemikkig waren dus kan het in die periode net zo goed 1.9 graad WARMER zijn geweest dus hup OMHOOG die metingen. Hier zit natuurlijk die klimaat-hysterie regering achter,maar ja die regeert alleen maar met de waan van de dag.

  In de periode 2003-2005 heeft het KNMI parallelmetingen uitgevoerd op verschillende locaties op het terrein in De Bilt, waaronder de oude meetlocatie. Die metingen lijken de grote correcties van de maximumtemperaturen tot 1,9°C dan ook niet te rechtvaardigen.

  4) Er is een statistische reden die de homogenisatie in De Bilt verdacht maakt. Het percentage tropische dagen (dagen warmer dan 30°C) in de periode vóór de wijziging (1906-1951) ten opzichte van erna (1951-2016) zakt in De Bilt veel verder dan bij de overige vier hoofdstations in Nederland (De Kooy, Beek, Eelde en Vlissingen). Na homogenisatie bedraagt dat percentage bij de overige vier hoofdstations tussen de 35 en 39% terwijl het in De Bilt zakt naar 26%. Deze verschillen zijn niet genoemd door het KNMI.

  3 likes
  • Ze regeren niet Janssen, ze vervullen opdrachten
   Het is een soort poppenspel, waarbij Rutte zeer zeker niet de touwtjes in handen heeft!!! Hij bungelt aan touwtjes van heel hoger hand net Al’s de rest…een Groot poppentheater

   8 likes
 4. we hebben al jaren geen elfsteden tocht meer geschaatst op ijs wel te verstaan

  0 likes
 5. Ja, Mensen spelen nu eenmaal graag met cijfertjes, beetje erbij, beetje eraf,het valt onder de noemer manipulatie van cijfertjes zogeheten, niet op dit gebied alleen, komt voor op allerlei vormen van speculatie het is een middel om te beheersen en te heersen, neem het beursstelsel maar eens,vooral op het gebied van het geldstelsel,eigenlijk is het gewoon een soort diefstal met of van een getal de cijfer naar de hand te zetten van degene die er beter van wil worden,knoeien met cijfers komt overal voor tot aan zelfs in het belastingstelsel, het is de spel van het klimaat en het economische gebeuren omdat het zo gezeteld is en er geen oplossing er voor is om het hele stelsel zonder winstoogmerk zonder geknoei het hele stelsel gewoon instort zonder knoeiwerk, de intelligente waar mensen zich zo op kunnen roemen is dat ook een intelligentie met alle vormen van knoeiwerk.

  5 likes
 6. mijn vrouw is geboren mei 1944 en haar moeder had tegen haar gezegd dat het bloedheet was toen jij geboren werd.

  0 likes
 7. weet nog de jaren 90 die waren weken 30 of hogeren weken achter elkaar weet nog zo goed dat ging ik 2 weken bij me ope en ome logeren en was niet uit te houden nu een dag mega warm sosm 2 dan 10 grade kouder echt ik geloog niks van die zogenade opwarming

  jaren terug over 10 jaar staat alles onder water toen zuren regen daarna gat in de ozonlaag het weer is het weer wel hebben wij mileuverveuling door wat wij en allle ander op straat gooien en meeste lande waar mega veel is wij worden gepakt en wij moet dit dat blablabla en wij betallen de prijs er voor

  wat niet klopt waar komt de meeste vervuiling verdaan

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

elektrische auto

Studie: Elektrische auto verre van klimaatvriendelijk. ‘Grote misrekening’

In Duitsland is de elektrische auto ‘verre ...

NU.nl

NU.nl komt opnieuw met krankzinnige maatregel: ‘De wereld is totaal gek geworden’

Sinds pakweg een jaar is het ontkennen ...