Propaganda

Nepfilmpje over ‘heldhaftig Syrisch jongetje’ gretig opgepikt door westerse media

Help door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op internet gaat een video rond over een heldhaftig Syrisch jongetje dat onder een kogelregen een klein meisje redt. “Syrisch jongetje redt meisje van sluipschutter,” meldde de NOS. De sluipschutters die het jongetje onder vuur namen, zouden volgens de media loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad. Experts zeiden geen reden te hebben om te twijfelen aan de echtheid van de video.

Het filmpje blijkt helemaal in scène te zijn gezet. De beelden werden de afgelopen dagen gretig opgepikt en meer dan vijf miljoen keer bekeken. De video is in Malta opgenomen door een Noorse filmploeg.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Regisseur Lars Klevberg schreef vorig jaar een scenario nadat hij de berichtgeving over het Syrische conflict op televisie had gezien. “We namen de film afgelopen zomer op in Malta, op een set waar eerder al films als ‘Troy’ en ‘Gladiator’ werden opgenomen,” zei hij. “De jongen en het meisje zijn acteurs uit Malta, en de stemmen op de achtergrond zijn van Syrische vluchtelingen die in Malta wonen.”

Nepfilmpje over 'heldhaftig Syrisch jongetje' gretig opgepikt door westerse media
De Noorse filmploeg maakt opnames in Malta (BBC)

De filmploeg zit er niet mee dat miljoenen mensen op het verkeerde been zijn gezet. “Ik voel me daar niet ongemakkelijk bij,” zei Klevberg. “Door een filmpje te publiceren dat echt lijkt hoopten we gebruik te maken van een middel dat vaak gebruikt wordt in oorlog: een filmpje maken en beweren dat het echt is. We wilden kijken of de film aandacht zou krijgen en een debat teweeg zou brengen, vooral over kinderen en oorlog.”

De makers dachten dat er in het filmpje genoeg aanwijzingen zaten om duidelijk te maken dat het nep is: het jongetje wordt meerdere malen niet geraakt en er is geen bloed te zien. Toen het filmpje viraal ging drong het Noorse filmfonds er bij de makers op aan om duidelijk te maken dat het in scène is gezet.

Nadat de video op het YouTube-kanaal van de regisseur was geplaatst, werden de beelden opgepikt door Shaam Network, een kanaal dat nieuws over het Midden-Oosten brengt. Het filmpje werd vervolgens overgenomen door andere media.

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Fred
Fred
9 jaren geleden

Ja? en dus? conclusie van de redactie? IS bestaat niet en alles is (leuke woordspeling) in scene gezet.
Nope, IS bestaat en is gewoon het ware gezicht van de islam.
De islam is een “religie” ( lees: fascistische doctrine) die geen kritiek aanvaard dus laten wij ons, bang dat we zijn, koeioneren door een vijand die eigenlijk gemakkelijk de kop in te drukken is met collectieve daadkracht, iets wat ook binnenkort gebeuren gaat op grote schaal.
Waarom? omdat er ook mensen zijn die hun ogen geopend hebben en zien dat de massale afbraak maar een veroorzaker heeft en dat is en blijft de ISLAM…. wordt toch eens wakker!!!!!!!

bliss
bliss
9 jaren geleden

wat ik vooral zo schokkerend vindt is het copy paste journalisme tegenwoordig! Objectief journalisme bestaat al geruime tijd niet meer! Wat voor moeite is het om bronnen te achterhalen of om zelf op onderzoek uit trekken? Wat mij ook oeverlijk stoort is dat de laatste tijd de mainstream bronnen uitpuilen van nietszeggende weetjes en nieuwtjes! wie is er nu geintresseerd in die vreselijk gefotoshopte paardenkont van de kardashians!?

Witte Pij
Witte Pij
9 jaren geleden

De maker van het bewuste filmpje heeft ons iets duidelijk proberen te maken. Daar het voor mij thans niet mogelijk is om zelf te gaan kijken binnen het gebied waar IS huishoud, ben ik afhankelijk van wat de media en alternatieve media mij berichten. Zaak voor mij om zelf te blijven nadenken. Mij zelf de vraag stellen: wil ik dit allemaal wel weten, ja ik wil weten wat er op Aarde gebeurd. Ik laat mij informeren met de weten schap dat berichtgeving altijd gekleurd is. Ondertussen geniet ik al tijden van deze site en zeker van de reacties op de onderwerpen. Al deze reacties tezamen konden wel eens een gemene deler van de waarheid zijn omdat een ieder zijn/haar eigen waarheid heeft.

Blwy
Blwy
9 jaren geleden

het is toch echt sneu om dit soort zooi in scene te gaan zetten. net als al die trollers op het internet die voor de lol nepfilmpjes maken… ziek word ik er van. je kan zo nergens meer vanuit gaan of t echt is of gewoon bedacht…

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x