Homepagina » Propaganda » Nepfilmpje over ‘heldhaftig Syrisch jongetje’ gretig opgepikt door westerse media
Nepfilmpje over 'heldhaftig Syrisch jongetje' gretig opgepikt door westerse media

Nepfilmpje over ‘heldhaftig Syrisch jongetje’ gretig opgepikt door westerse media

Op internet gaat een video rond over een heldhaftig Syrisch jongetje dat onder een kogelregen een klein meisje redt. “Syrisch jongetje redt meisje van sluipschutter,” meldde de NOS. De sluipschutters die het jongetje onder vuur namen, zouden volgens de media loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad. Experts zeiden geen reden te hebben om te twijfelen aan de echtheid van de video.

Het filmpje blijkt helemaal in scène te zijn gezet. De beelden werden de afgelopen dagen gretig opgepikt en meer dan vijf miljoen keer bekeken. De video is in Malta opgenomen door een Noorse filmploeg.

Regisseur Lars Klevberg schreef vorig jaar een scenario nadat hij de berichtgeving over het Syrische conflict op televisie had gezien. “We namen de film afgelopen zomer op in Malta, op een set waar eerder al films als ‘Troy’ en ‘Gladiator’ werden opgenomen,” zei hij. “De jongen en het meisje zijn acteurs uit Malta, en de stemmen op de achtergrond zijn van Syrische vluchtelingen die in Malta wonen.”

Nepfilmpje over 'heldhaftig Syrisch jongetje' gretig opgepikt door westerse media

De Noorse filmploeg maakt opnames in Malta (BBC)

De filmploeg zit er niet mee dat miljoenen mensen op het verkeerde been zijn gezet. “Ik voel me daar niet ongemakkelijk bij,” zei Klevberg. “Door een filmpje te publiceren dat echt lijkt hoopten we gebruik te maken van een middel dat vaak gebruikt wordt in oorlog: een filmpje maken en beweren dat het echt is. We wilden kijken of de film aandacht zou krijgen en een debat teweeg zou brengen, vooral over kinderen en oorlog.”

De makers dachten dat er in het filmpje genoeg aanwijzingen zaten om duidelijk te maken dat het nep is: het jongetje wordt meerdere malen niet geraakt en er is geen bloed te zien. Toen het filmpje viraal ging drong het Noorse filmfonds er bij de makers op aan om duidelijk te maken dat het in scène is gezet.

Nadat de video op het YouTube-kanaal van de regisseur was geplaatst, werden de beelden opgepikt door Shaam Network, een kanaal dat nieuws over het Midden-Oosten brengt. Het filmpje werd vervolgens overgenomen door andere media.

[BBC]


Vind je dit waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Ja? en dus? conclusie van de redactie? IS bestaat niet en alles is (leuke woordspeling) in scene gezet.
  Nope, IS bestaat en is gewoon het ware gezicht van de islam.
  De islam is een “religie” ( lees: fascistische doctrine) die geen kritiek aanvaard dus laten wij ons, bang dat we zijn, koeioneren door een vijand die eigenlijk gemakkelijk de kop in te drukken is met collectieve daadkracht, iets wat ook binnenkort gebeuren gaat op grote schaal.
  Waarom? omdat er ook mensen zijn die hun ogen geopend hebben en zien dat de massale afbraak maar een veroorzaker heeft en dat is en blijft de ISLAM…. wordt toch eens wakker!!!!!!!

  9 likes
  • Het feit dat jij al zo angstig bent geworden voor de Islam, is al het bewijs dat de mainstream media goed zijn werk doet. Wordt jij maar eens echt wakker Pippo!
   Groetjes van de niet gelovige

   29 likes
   • james ik ben ook niet gelovig maar wat er gebeurd daar allemaal in irak en syrie is echt. er zijn tal van sites te vinden die echte beelden tonen van onthoofdingen en executie door middel van een kogel. denk dat u nog wakker moet worden

    10 likes
    • Ja, ik ken die sites wel, en weetje het ergste is nog dat zij het zelf als een daad van en voor het geloof vinden en de media drukt er gelijk de stempel Islam op. Terroristen zijn het allemaal joods of islam. Geloof mij maar de Mexicaanse cartels spannen de kroon betreft de brutaliteit.

     4 likes
     • Die mexicaanse cartels ja… daar moest ik meteen aan denken bij die 2 IS onthoofdingen… nou dat zag er allemaal te braafjes en gemonteerd uit. Levend villen of de kettingzaag… zo doen ze dat in meggiko bovendien heeft menig ‘onthoofder’ moeite met de nekwervels. Zag ik allemaal niks van terug.

      En Fred. We leven zelf in een economisch dictatuur. Heb zelf niks met extremisten in welke vorm dan ook. Maar *zucht* weer de islam dan maar de scnuld geven… das precies wat dus de bedoeling is van onze propagandamachine. Voor alles valt wel wat te zeggen… maar nee het westen.. wij zijn lekker bezig.. landjepik en grondstofjepik doen.. en anders gewoon lekker onze spulletjes door lageloon slaafjes laten maken… o nee dat is toch gewoon marktwerking?

      Nou daar heb je je doctrine die geen tegenspraak duld, ook nog eens geheel van god los.

      Maar in amerika noemen ze dat geloof ik vrijheid.

      2 likes
   • Precies zo denk ik er ook over James…

    5 likes
  • Het gaat erom dat je niet alles moet geloven wat ze je vertellen.

   14 likes
  • Geloof jij jezelf wel met wat voor onzin je uitkraamt… Dan ook nog zeggen dat anderen wakker moeten worden, terwijl jezelf in een coma zit van illusies..

   Fred je hebt nog veel te leren!

   5 likes
  • Grappig, toen ik naar je nick keek las in 1e instantie; “Fired”.

   1 likes
  • Ik denk echt dat jij nog een beetje veel “huiswerk” moet doen…..

   0 likes
 2. wat ik vooral zo schokkerend vindt is het copy paste journalisme tegenwoordig! Objectief journalisme bestaat al geruime tijd niet meer! Wat voor moeite is het om bronnen te achterhalen of om zelf op onderzoek uit trekken? Wat mij ook oeverlijk stoort is dat de laatste tijd de mainstream bronnen uitpuilen van nietszeggende weetjes en nieuwtjes! wie is er nu geintresseerd in die vreselijk gefotoshopte paardenkont van de kardashians!?

  9 likes
  • Copy paste….wat ik zo schokkend vind:

   Word wakker, word wakker, word wakker
   -Nee, jij moet wakker worden, -nee jij, – nee jij …………….
   Ik ben wakker jij bent dom
   -Nee jij bent slaaf en ik ben nog wakkerder
   Nee jullie zijn schaapjes, ik ben veel wakkerderster
   -iedereen is dom en schaap en slaaf; ik het het allerwakkerst
   Nee jij
   Nee jullie
   Ik ben de wakkerste der aller wakkeren
   Ik was vorige week al wakker
   Ik ben al jaren wakker
   Ik was het eerste de wakkerste wakkere

   Als ik ook wakker ben zal uk dan snappen dat hele wereld achterlijk en idioot en slaaf en schaap en dom is alleen IKZELF niet.?
   Ik wacht het maar af -;)
   Knuf

   2 likes
 3. De maker van het bewuste filmpje heeft ons iets duidelijk proberen te maken. Daar het voor mij thans niet mogelijk is om zelf te gaan kijken binnen het gebied waar IS huishoud, ben ik afhankelijk van wat de media en alternatieve media mij berichten. Zaak voor mij om zelf te blijven nadenken. Mij zelf de vraag stellen: wil ik dit allemaal wel weten, ja ik wil weten wat er op Aarde gebeurd. Ik laat mij informeren met de weten schap dat berichtgeving altijd gekleurd is. Ondertussen geniet ik al tijden van deze site en zeker van de reacties op de onderwerpen. Al deze reacties tezamen konden wel eens een gemene deler van de waarheid zijn omdat een ieder zijn/haar eigen waarheid heeft.

  5 likes
 4. het is toch echt sneu om dit soort zooi in scene te gaan zetten. net als al die trollers op het internet die voor de lol nepfilmpjes maken… ziek word ik er van. je kan zo nergens meer vanuit gaan of t echt is of gewoon bedacht…

  3 likes
 5. Lijkt mij het topje van de ijsberg. En zo zijn er meer van dergelijke in scene gezette -walgelijke- video’s om de publieke opinie de kant op te krijgen waar het Westen hun slaven willen hebben. En er hoeven nog niet eens videobeelden te worden getoond, een liegstuk op één van de MSM vergaarbakken is al voldoende om de koppen van de slaven te infiltreren. De wereld is ziek, heel erg ziek en dit wordt steeds duidelijker. Alleen de waarheid en de zuivere gedachte kan ons nog redden.

  0 likes
 6. Lol. Maken jullie ook zoveel stennis als er weereens een hoax 1 op 1 gecopieerd wordt door de new-age sites?

  0 likes
  • @emka

   Daar gaan juist de vele discussies over, want van de zogenaamde goed geoutilleerde mainstream mag je toch dergelijke uitglijders niet verwachten, alleen een arm schaap begrijpt natuurlijk nietl dat de mainstream één grote bak met leugens is. De mainstream pretendeert altijd de zuivere waarheid te brengen en dat is met deze opsmuk video dit keer even niet gelukt, misschien met de volgende leugen meer succes en er zijn er al zoveel dat men door de vele leugens de leugen niet meer ziet en dekt de ene leugen de andere.

   Bij de alternatieve sites wordt meer van je verlangd en komt het aan op de intelligentie en zelfdenkend vermogen en blijf je waakzamer omdat er ook veel sites zijn die bewust fout nieuws brengen om de waarheid onderuit te halen en in diskrediet te brengen, daar ga je niet automatisch er vanuit dat ze altijd gelijk hebben, daar is kritisch denken en kijken een vereiste en vorm je met alles wat je leest op de verschillende sites een eigen en zelfbepalend beeld. Het onderscheidingsvermogen wordt versterkt door mainstream en alternatief nieuws naast elkaar te leggen en tot een objectief vergelijk te komen. Natuurlijk zijn er vele slaven die uit pure gemakzucht dit niet doen en pikken daarom alles maar éénzijdig op.

   Doet me denken aan een slaaf die veel zaken met zekerheid vertelde en precies wist wat er te koop was is in de wereld en wat waar en niet waar was. Toen ik ‘m vroeg hoe hij dat allemaal zo zeker wistt en hoe hij kon vertellen wat de waarheid was. vertelde hij dat ie dat allemaal had gelezen in de krant en had gehoord in het nieuws….Arme, arme, arme slaaf en arme wij die dergelijke mensen moeten overtuigen hoe gedwee en simpel de ze zijn door alles maar blindelings te geloven wat ze lezen of horen in de mainstream media,…Jeeses zeg, dan liever maar een kameel door het oog van een naald laten gaan, dat lijkt me een vele malen makkelijkere opgave.

   0 likes
 7. Jongens jongens jongens!!Er heeft nog nooit een man met een lange baard een aanslag gedaan.Ze worden er wel van beschuldigd!!Tijdens en na de aanslagen van 9-11 heeft geen enkele islam-man (met zoon baard)een aanslag gepleegd.Allemaal overheids werk..En ze krijgen hun zin.Flinke haat gecreerd jegens islam.Mensen willen ook gewoon hun leven leiden….Het zijn wereld wijd de OVERHEIDS RATTEN die de angst wil zaaien om vervolgens ons te kunnen kneden naar wat zij willen dat wij worden…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronacrisis

Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

Dag in dag uit zie je dezelfde ...

nos

NOS slaat enorme flater: de waarheid over de aardverschuiving in Noorwegen

De NOS berichtte gisteren over een aardverschuiving ...