Homepagina » Natuur en Milieu » Niet eerder was het in juli in Groenland zo koud. Is global warming pure onzin?
Niet eerder was het in juli in Groenland zo koud. Is global warming pure onzin?

Niet eerder was het in juli in Groenland zo koud. Is global warming pure onzin?

Op 4 juli werden boven westelijk Groenland temperaturen tot -36 graden Celsius gemeten. Dat is erg koud voor hartje zomer, schrijft weerman Jan Visser.

Op het meetpunt Summit, gelegen op de Groenlandse ijskap, werd op 4 juli een temperatuur van -33 graden Celsius gemeten.

“Niet eerder was het in juli in Groenland zo koud!” aldus Visser. “Het record stond op -30,7 graden in 1982.”

Boven normaal

De kou leidde eind juni/begin juli zelfs tot sneeuwval in de kustgebieden van westelijk Groenland. Dat was onder meer in de hoofdstad Nuuk het geval.

De hoeveelheden sneeuw zijn al sinds het najaar van 2016 ruimschoots boven normaal, voegt Visser toe.

“Een mooie opsteker in tijden die bol staan van berichten over afkalvende gletsjers,” klinkt het nog.

Doemberichten

Ondertussen worden in de media weer allerlei doemberichten verspreid over Groenland.

Zo waarschuwen wetenschappers van de Universiteit van Bristol dat slechts een kleine hoeveelheid ijs moet smelten om miljoenen mensen in kustgebieden te bedreigen.

Zij zeggen dat de ijskappen van Groenland door de klimaatverandering almaar sneller smelten.

Maar ze voegen daar gelijk aan toe: “Als we zeggen dat de ijskap sneller smelt, zeggen we niet dat die het komende decennium of de komende eeuw of zelfs de komende duizend jaar zal smelten.”

Zowat verdwenen

Hoe serieus moeten we uitspraken in de media over het smelten van ijs nemen?

Enige tijd geleden blunderde de NOS nog bij een item over het smelten van Groenland. Rik van de Westelaken zei in het NOS Journaal: ‘de ijskap is zowat verdwenen’.

De webcam van het Summit Station op Groenland liet echter alleen maar sneeuw en ijs zien.

De NOS plaatste op haar website een begeleidend nieuwsbericht getiteld ‘Groenlands ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon’, waarin ook allerlei onjuistheden stonden.

Onjuist

Al Gore claimde in zijn film An Inconvenient Truth dat de zeespiegel ‘in de nabije toekomst’ tot wel zes meter zal stijgen door het smelten van Groenland of West-Antarctica.

Onjuist en onwaar, schreef rechter Michael Burton voor de Daily Telegraph.

[JanVissersWeer]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Frans2 schreef:

  Iedere keer als het ergens eens flink koud is roepen de kleuters weer dat er geen global warming is, met de grootste kleuter voorop: Trump.
  Waar blijven die kleuters als we net de warmste maand Juni hebben gehad?
  Erg consequent zijn de kleuters niet.

  16 likes
  • weg met ons schreef:

   Frans2. Kleuters? Dom uit je nek kletsen en de gevestigde orde napraten en met angst, hel en verdoemenis proberen iets over te brengen, dan ben je lekker bezig. Mocht de aarde al opwarmen dan is dat een natuurlijk verschijnsel, of was het verdwijnen van de ijstijd ook een door de mens veroorzaakt fenomeen?

   37 likes
  • vladi schreef:

   de kleuterleraar heeft gesproken.

   fff

   25 likes
  • Jay schreef:

   Kleuters???? ach ja, eigenlijk heb je daarmee bij voorbaat al iedere discussie verloren…

   Ik zal niet ontkennen (voor de vorm) dat er klimaatverandering is. Dat is er namelijk over langere periodes altijd geweest; mét én zonder mens… De mens denkt echter alles te kunnen beïnvloeden terwijl we in feite nog grotendeels onwetend zijn.

   Ik betwist daarmee tevens – en ten zeerste – dat de klimaatverandering door de mens is / wordt veroorzaakt en/of dat de mens er ook maar iets aan kan veranderen. Voor het geheel zijn we niet veel meer dan mieren in een achtertuin. Al hebben mieren nog enig nut. De mens vernietigd enkel en voegt weinig toe.

   Natuurlijk moeten we voorzichtig met onze planeet omgaan, maar dat Co2 nu als klimaatgas bekend staat terwijl de concentraties nog nooit zo laat zijn geweest én de plantenwereld welig op tiert op hoge concentraties…. De hele – niet/nauwelijks bestaande invloed van de mens, draait maar om 1 ding: geld (belastingen)

   2 likes
  • Jojs schreef:

   Dus de sceptici zijn kleuters? Of zijn de volgers kleuters. Als er een verandering is, ligt dat niet geheel aan de mens. Het klimaat verandert voortdurend. Alles klakkeloos overnemen wat je leest, dat is kleuter achting. Gelooft u ook in Zweinstein als u Harry Potter leest?

   0 likes
 • Pollie schreef:

  Verwar het weer niet met het klimaat. Globaal wordt het nog steeds elk jaar weer warmer

  12 likes
  • weg met ons schreef:

   @pollie. Zodra het ‘ns een keer extreem warm weer ergens wordt dan opeens is het klimaatopwarming. Maar nu het metertje de andere kant opslaat is er een verschil tussen weer en klimaat?

   Jij verkoopt lekkere kletspraat, misschien leuk voor bij een theekransje.

   11 likes
   • Pollie schreef:

    Ik zeg juist dat je niet moet kijken naar wat voor weer het ergens is. Het gaat om het grote geheel.
    Weer is iets plaatselijke en tijdelijk. Klimaat is regionaal en gaat over de langere termijn. Zo was het altijd al.

    7 likes
  • Tijn schreef:

   Globaal wordt het steeds warmer omdat het verleden steeds kouder wordt. Denk daar maar eens over na…

   6 likes
 • Lucifall schreef:

  Hilarisch artikel dat ontkennen van de opwarming.

  Het jaar bestaat uit meer maanden. In groenland is het 2 tot 3 graden warmer dan in de jaren 90. Jaarcijfers liegen daar nog steeds niet om.

  11 likes
 • nimrod14 schreef:

  global warming ik geloof er niet zo in vroeger had je ook koude en warmte periodes en dan praat ik over periodes van honderden jaren en niet wat ze nu doen over korte periodes de aarde regelt zichzef als wij denken dat wij dat kunnen doen slaan we de plank finaal mis Wat denk je van de duizenden vulkanen die hun as en rook dagelijks de atmosfeer in blazen Natuurlijk kun je wel iets bijdragen aan milieu weggooien van rommel in de natuur dat moet jeniet doen daar zijn prullen bakken voor En natuurlijk zij er grote bedrijfen die zullen zeggen dat global warming waar is die hebben miljarden geinvesteerd in verliezende windmolenparken en nog meer van die geldverslindende projecten die voor hun geld in het laatje brengt Dus jongens blijf in deze leugen geloven dat brengt geld in het laatje voor de grote jongens

  10 likes
  • Marie schreef:

   In mijn beleving zijn de lentes al 6 jaar op rij erg fris, vroeger kon je met Pasen al zonder jas lopen, nu is daar geen sprake meer van. De zomers waren ook warmer en met minder regen. Ieder jaar was er wel ergens minimaal 1 hittegolf. Moet je nu kijken. De zomer is wederom huilen met de pet, vrijwel permanent bewolkt en bijna elke dag regen. Een warme junimaand doet daar niets aan af. Bij een paar warme/droge weken koppen alle kranten ´global warming´! Bij weken/maandenlang kouder weer dan normaal lees je daar nauwelijks iets over. Tel daar die vreemde strepen in de lucht bij op en ik concludeer: er klopt echt iets niet!

   7 likes
  • Tim schreef:

   Nimrod, je vergeet dat vulkanen ook een verkoelend effect hebben door de deeltjes die ze uitspuwen ( sulfaat aerosols ) En de hoeveelheid deeltjes die ze toevoegen aan de atmosfeer is niks vergeleken met de hoeveelheid die wij uitspuwen. Het blijkt dus dat je niet echt geprobeerd hebt om jezelf te verdiepen in de stof. In realiteit produceren de vulkanen op aarde zn 65-319 miljoen ton aan CO2 per jaar. Is toch heel wat minder dat de +- 29 miljard ton aan CO2 die in de atmosfeer wordt gepompt door de verbranding van fossiele brandstoffen.

   Dat je de wetenschap niet echt snapt betekent niet dat je “geloof” ook echt onderbouwd kan worden. Daarom hecht ik zelf maar weinig waarde aan je mening over het groot geld dat geinvesteerd heeft probeert de “leugen” vol te houden. Dit is iets wel tot betrekking tot de olie industrie die dezelfde praktijken als de tabak industrie volgt.

   Alles kost ons geld, dan besteed ik dat liever aan een energie technologie die de toekomst biedt dan vertrouwen op brandstoffen die op zullen raken en die we dan zelf moeten gaan produceren.

   Maar eh, de broeikaseffect kunnen we zelf ook natuurlijk zien in de vele kassen. Misschien hebben we die principe al gebruikt en is het toch niet zo moeilijk om te bedenken dat de atmosfeer hetzelfde werkt.

   4 likes
 • Berg schreef:

  Global warming = Linkse propaganda

  30 likes
 • exegese schreef:

  Over een veel langere periode gezien stelt het allemaal bijzonder weinig voor en is er voornamelijk sprake van bedrog. Dus nog maar eens dit filmpje ;

  https://www.youtube.com/watch?v=zR4kH5tpebY

  17 likes
 • weg met ons schreef:

  Het is de leugen over zoveel aangaande klimaatverandering, hadden we ooit zogenaamd zure regen die met honderden miljarden investeringen moest worden aangepakt met bijv longkanker veroorzakende katalysatoren onder auto’s, hebben we nu het compleet verzonnen horror verhaal rond klimaatverandering. Hoeveel duizenden miljarden investeringen zijn er nu weer nodig om de wereld te redden? Feitelijk te lachwekkend voor woorden hoe men dergelijke idiote onzin verkoopt aan het grote publiek en nog grotere idioterie is hoe makkelijk mensen het geloven.

  Laatst kwam er een zoveelste (lieg) docu voorbij over koraalriffen die zouden afsterven door de opwarming en het verzuren van de zee, daar gaan we weer!…Hel en verdoemenis preken, want anders vergaat het leven op de planeet. Maar dat bepaalde populaties koraal kapotgrazende zeesterren, die door lokale overbevissing, explosief toenemen, wordt gemakshalve even niet vermeld. Zoveel andere daadwerkelijke invloeden worden stelselmatig weggelaten door de gecontroleerde media en overheden. Wat te denken van tig duizenden jaren cycli van de planeten en rond de zon draaiende planeet moeder aarde met verschillen over duizenden jaren van de omloopbaan,, waarbij de zon ook nog eens in kracht af- en toeneemt. Volgens Russische wetenschappers neemt op andere planeten ook de warmte over duizenden jaren toe of af….En hoeveel mensen wonen er op venus of mars?…

  Alles draait tegenwoordig bij de psychopaten alleen nog maar om het binnenharken van de poen. Vandaar dat list en bedrog met stip op nummer één staat. Is er niets aan de hand maar is er met leugens geld te halen dan komt het met trompetgeschal in de gecontroleerde media, maar waar werkelijk wat aan de hand is en dit niks opleverd of zelfs verlies opleverd, dan houdt men zich wijselijk(?) stil. Gif in drinkwater, gif in eten, kanker allang kunnen genezen (?), false flag oorlogen, het financieel stelsel ten gronde richten, economische vluchtelingenstromen creëren, dan opeens is men doof en stom.

  5 likes
  • weg met ons schreef:

   ….opleverd = oplevert….En verder gelieve alles te geloven wat men u door de strot duwt. Want anders vaart het grote Oude Wereld Orde plan op de klippen. De slaven moeten wel blijven doen en geloven wat de meesters bevelen, hoe anders krijgen ze verder de slaven onder controle en in hun macht? Even een chip in het lijf en afschaffen van contant geld en bidden naar de grote gehoornde meesters en de planeet is af….En daarna als een groot wonder verwijnt opeens ook de opwarming van de aarde.

   2 likes
 • kezm schreef:

  Het weer in Groenland

  Het weer vandaag in…

  Nord

  Nuuk
  18°
  Qaanaaq
  13°
  Upernavik
  17°
  Narsarsuaq
  23°
  Ilulissat
  16°
  Sondre Stromfjord
  23°
  Qaqortoq
  13°
  Kangerlussuaq
  13°
  Ittoqqortoormiit
  14°

  2 likes
  • weg met ons schreef:

   @kezm. Je bedoelt?….
   …….”Ongeveer 85% van het vasteland van Groenland is bedekt met ijs. Dit landijs is ongeveer anderhalve kilometer dik en zorgt ervoor dat door middel van gletsjers ijs langzaam richting zee schuift en daar onder invloed van dooi en de zee afbreekt in de zee. De dikke ijslaag zorgt er tevens voor dat de lage temperaturen in centraal Groenland in stand gehouden worden. De laatste tijd wordt veel geschreven over de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskap. In Groenland neemt de dikte van de ijskap langs de randen inderdaad af. Op sommige plekken met ruim een halve meter per jaar. Het centrale deel van de ijskap is echter nog steeds aan het groeien. In centimeters niet zo veel (gemiddeld 0 tot 12 centimeter per jaar) maar omdat de oppervlakte aan toenemend ijs vele malen groter is dan de oppervlakte waar het ijs in sneller tempo afneemt is het saldo uiteindelijk ongeveer nul. De totale hoeveelheid ijs op Groenland neemt dus amper tot niet af.

   Koele zomers
   De zomers in Groenland zijn koud (binnenland en noorden) tot koel (kustgebieden). In het meest zuidelijke puntje kunnen de temperaturen vanaf mei tot en met oktober overdag oplopen tot boven het vriespunt. Met gemiddelde maximumtemperaturen van 10 tot 12 graden Celsius zijn de maanden juli en augustus het warmst in de meest zuidelijke punt van Groenland. Niet voldoende om lekker aan het zwembad te liggen maar wel vele malen aangenamer dan de diepvriestemperaturen die je nog steeds in het binnenland terugvindt. Als je geluk hebt krijg je te maken met een warme föhnwind waardoor het overdag in het zuiden maar liefst 20 graden kan worden. Meer noordelijker duurt de zomer korter en liggen de temperaturen ook lager. In de noordelijke helft van Groenland komt de temperatuur overdag zelfs maar amper boven het vriespunt uit overdag en heb je ook hartje zomer te maken met lichte tot matige nachtvorst. Dat alles bij een zon die 24 uur per dag schijnt in mei, juni en juli.”……

   Waar het uiteindelijk over gaat is de klimaatopwarming of zelfs het veranderen van het weer in verschillende delen van de wereld die worden toegeschreven aan de invloed van de mens en dit met wetenschappelijke leugens wordt onderbouwd. Klimaathysterie en geldklopperij is het, want invloed die de mens heeft op het klimaat is verwaarloosbaar ten opzichte van wat de zon doet. Het zou zelfs kunnen zijn dat de aarde van binnenuit wordt opgewarmd, als het klimaat al opwarmt. Als de mens gelooft dat ze een opwarming kan voorkomen dan veel succes gewenst met verkwisten van (aard opwarmende) energie.

   2 likes
 • koloth schreef:

  Een paar weken geleden sneeuwde het in Afrika, was nog nooit gebeurd, dusss………

  2 likes
 • Marieke schreef:

  Check de docu : Henrik Svensmark ‘The Cloud Mystery’
  Heel verhelderend!

  1 likes
 • Fred Smit schreef:

  Dat het in juli zo koud was staat zelf op wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Summit_Camp#History

  1 likes
 • x

  Check Also

  nos

  Oud-huisarts: Zo zet het NOS Journaal ons continu op het verkeerde been

  Farmaceut AstraZeneca en de Oxford-universiteit onderbraken onlangs ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >