Homepagina » Natuur en Milieu » Rotterdam stopt met onkruidgif van Monsanto
Rotterdam stopt met onkruidgif van Monsanto

Rotterdam stopt met onkruidgif van Monsanto

De gemeente Rotterdam stopt met het gebruik van het gevaarlijke onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van het omstreden landbouwbedrijf Monsanto.

Volgens wethouder Alexandra van Huffelen loopt de stad daarmee vooruit op het landelijke verbod dat in 2018 ingaat.

De gemeente gebruikte het gif tot nu toe op moeilijk bereikbare verharde plekken. In het najaar gaat Rotterdam naar alle waarschijnlijkheid over op het milieuvriendelijke middel Ecostyle Ultima. Er loopt dit jaar een proef waarvan de eerste uitkomsten hoopgevend zijn.

Van Huffelen: “Rotterdam geeft hiermee het signaal af dat er veel en snel vraag is naar een duurzaam alternatief. Betere (biologische) middelen om onkruid te bestrijden moeten worden doorontwikkeld, wij bieden daar een markt voor.”

Roundup bevat het werkzame bestanddeel glyfosaat en mag vanaf 2018 landelijk niet meer worden gebruikt om onkruid te bestrijden. Het middel wordt veel gebruikt in de land- en tuinbouw.

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Dordrecht gebruikten Roundup vanwege de gevaren al niet meer. Zij hebben een andere oplossing: met groenafval wordt water heet gestookt. Het spuiten van dit water is een goed alternatief.

Onlangs maakte We Are Change Rotterdam deze mini-documentaire over Monsanto:

Bron: Rotterdam.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

38 reacties

 1. 2018,het landelijke verbod,nou dan hoeft het allemaal niet meer.
  Wij zijn dan allemaal vergiftigt of we sterven een langzame hongers dood.
  degrond word op deze manier helemaal vergiftigt,dus komt het allemaal in het gewas.
  Groetjes.

  1 likes
 2. Patricia v Moffeland

  Zoiets als onkruid bestaat niet. Er zijn alleen maar wildkruiden. De Groote geest heeft zoiets als onkruid niet gecreëerd.”Onkruid” is het resultaat van de natuurvijandige wereldperspectief van de blanke man.

  1 likes
 3. Donateur v.Niburu

  [quote name=”cvos”]Belachelijk zeg! Bestrijden met heet water verbrand alleen de blaadjes, en zeker bij groter onkruid werkt dat al helemaal niet. Nee lekker alles verbieden hoor, zet de boeren maar helemaal klem. Zal zo nog eens extra Roundup gaan sproeien!![/quote]

  Dit heeft niets met klem zetten te maken.!!
  Het is al jaren verboden in de plantsoenendienst, om het openbaar wildkruid mee te bestrijden.
  En alom bekend dat dit spul kankerverwekkend is.
  In de Bio-Landbouw kan je zien hoe het wel kan.
  En 2018…kom op zeg…dit is werkelijk onacceptabel !!!
  Uiteindelijk MOETEN de boeren wel biologisch verbouwen…want anders is er niemand die nog leeft..!

  1 likes
 4. Hoort bij de natuur

  Hoezo onkruid???? Onkruid hoort bij de natuur, dus waarom onkruid bestrijden met gif???? Ongeloofelijk dat dit wordt toegestaan, zou onmiddellijk verboden moeten worden!

  1 likes
 5. Bij ons is dit al jaren het geval.Nu doen ze het met heet water onkruid bestrijden dan he?Om de 14 dagen ff spuiten, en roudup is overbodig.Maar er komt een tijd dat het onkruid de steden weer overwoekerd>Zie de wereld!

  0 likes
 6. Een wijs besluit wie volgt ??

  0 likes
 7. Dat is een heel mooi besluit. Dat Rotterdam als stad met de grootste (petro)chemische industrie misschien wel van Europa dit wijze besluit neemt is wel opmerkelijk en ook moedig.

  0 likes
 8. Wat een flut-beleid, om over 5 jaar een verbod in te laten gaan. Terwijl overal bekend is, dat het grote rotzooi is. Vult iemand met dit beleid zijn zakken misschien?

  0 likes
 9. Belachelijk zeg! Bestrijden met heet water verbrand alleen de blaadjes, en zeker bij groter onkruid werkt dat al helemaal niet. Nee lekker alles verbieden hoor, zet de boeren maar helemaal klem. Zal zo nog eens extra Roundup gaan sproeien!!

  0 likes
 10. Hebben jullie de aflevering van de Bananenmaffia gezien? http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1357524

  Wat een agressieve multinational is die firma Dole. Wat had ik een medelijden met die documentairemaker.Ik koop niks van Dole meer, punt. Ik kan wel janken hoe ze met de medemens omgaan. Wat een horror scenario.

  0 likes
 11. Geweldig dat de mensen in Rotterdam dit voor elkaar hebben gekregen. Ik vraag burgers in andere gemeente om het voorbeeld van Rotterdam te volgen. Start petities en spreek je lokale bestuurder aan. Het is tijd dat we een lijn in het zand trekken en zeggen nu is het genoeg. Meer en meer mensen worden wakker en nemen positief deel aan de samenleving. Het tij is aan het keren en dit is nog maar een begin.

  0 likes
 12. Bij ons in Eindhoven is dat al langer het geval.
  Ik zie ook met grote regelmaat de borstelwagentjes in de buurt rondrijden – en hun werk doen. 😉

  http://www.eindhoven.nl/gemeente/gemeenteraad/u-bent-aan-zet/Onkruid-bestrijden.htm

  0 likes
 13. 2018 dringt t dan pas door dat het zwaar gif is ,en dan ook inmiddels n paar jaar te laat ?
  en tussen onkruid groeien ook heelkundige planten .

  0 likes
 14. [quote name=”cvos”]Belachelijk zeg! Bestrijden met heet water verbrand alleen de blaadjes, en zeker bij groter onkruid werkt dat al helemaal niet. Nee lekker alles verbieden hoor, zet de boeren maar helemaal klem. Zal zo nog eens extra Roundup gaan sproeien!![/quote]

  Spuit het maar lekker op je huid als je durft. Goed in laten trekken.

  0 likes
 15. schoonmaakazijn met water, werkt prima

  0 likes
 16. De wilde kruideman.

  Aan alle Roundup gebruikers:
  Plukken, staalborstelen en schoffelen maar.
  Werk zat.!! of blijven we liever onwetend en mede verantwoordelijk voor genocide…?

  0 likes
 17. Strijdervoorvrijheid

  Niet zo agressief lieverds misschien helpt het wel tegen politici, die we massaal op 21 Sept ermee kunnen gaan besproeien. Zij geven immers goedkeuring zodat het verkocht mag worden, dus massaal inkopen en overstelp ze dan hiermee. Gaan wij kijken hoe dat ze smaakt. Succes ermee.

  0 likes
 18. Dan ben ik toch heel benieuwd of Monsanto al die miljarden die ze van de EU hebben gekregen weer terug gaan betalen….Of waren die bedoeld voor een ander GMO potje…..

  0 likes
 19. Zeer terecht! Totaal onnodig was het ook, onkruid kan makkelijk op een natuurlijke manier onder controle worden gehouden. Gemakzucht zal wel een grote rol hebben gespeeld bij de beslissing dat soort troep te gebruiken.

  0 likes
 20. [quote name=”Patricia v Moffeland”]Zoiets als onkruid bestaat niet. Er zijn alleen maar wildkruiden. De Groote geest heeft zoiets als onkruid niet gecreëerd.”Onkruid” is het resultaat van de natuurvijandige wereldperspectief van de blanke man.[/quote]

  Ja vele wat men noemt “onkruiden” hebben zijn eetbaar (brandnetel, zevenblad) en ook hebben die kruiden vaak geneeskrachtige werkingen. En oh ja het lijkt wel of de “westerlingen” door die hersenspoelingen vaak die kennis hebben verloren en “overgaan” tot het bestrijden van allerlei planten her en der met chemicalien. Het is echter in ieder geval enigszins te begrijpen dat een boer die tarwe wil kweken op een veld niet “lastig wil worden gevallen” met allerlei andere planten (onkruid zeg maar) en tarwevreetbeestjes en poogt maatregelen te treffen. Doe dat dan zo milieuvriendelijk mogelijk als boer lijkt me.

  0 likes
 21. [quote name=”don”]schoonmaakazijn met water, werkt prima[/quote]
  Maar denken wormen, mieren en andere laag bij de grond levende wezentjes er ook zo over? Zij zijn onderdeel van het geheel en moeten ook gerespecteerd worden:)

  0 likes
 22. [quote name=”Hoort bij de natuur”]Hoezo onkruid???? Onkruid hoort bij de natuur, dus waarom onkruid bestrijden met gif???? Ongeloofelijk dat dit wordt toegestaan, zou onmiddellijk verboden moeten worden![/quote]

  Gemakzucht, “goedkoop” als je er mensen voor moet inhuren dat kost geld, en dat geld wat daar aan wordt uitgegeven kunnen ze niet in hun eigen zakken stoppen.

  Daarbij, als er mensen zijn die werk hebben, dan hebben ze (soms) ook nog geld over om leuke dingen te doen, en dat kunnen we natuurlijk ook niet hebben. Stel je voor, een gelukkig werkend mens die geld en tijd heeft om leuke dingen te doen, terwijl die dikkoppen het geld beter kunnen gebruiken voor hun eigen (niets)…

  0 likes
 23. ik wil ook nog even reageren op de term “onkruid”

  Onkruid is elke soort bloem, plant, boom dat groeit op een ongewenste locatie.

  Ik heb rozenstruiken uitgegraven na de verhuizing, want voor mij was dat onkruid.
  De hulp had alle brandnetels weg gehaald omdat die dacht dat het onkruid was. Zo zie je maar hoe verschillend de term “onkruid” wordt geïnterpreteerd.

  0 likes
 24. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”cvos”]Belachelijk zeg! Bestrijden met heet water verbrand alleen de blaadjes, en zeker bij groter onkruid werkt dat al helemaal niet. Nee lekker alles verbieden hoor, zet de boeren maar helemaal klem. Zal zo nog eens extra Roundup gaan sproeien!![/quote]

  Spuit het maar lekker op je huid als je durft. Goed in laten trekken.[/quote]

  En waarom zou ik dat niet durven? Denk je nou echt dat je er iets van krijgt als je Roundup op je huid krijgt!? Vandaar dat die boer hier 95 jaar is geworden, die het altijd met zn handen doorroerde …. Jullie soort mensen kunnen beter in quarantaine gaan leven hoor want jullie kunnen straks nergens meer tegen! Ga zo door! 🙂

  0 likes
 25. [quote name=”Jacqueline Smit”]Dan ben ik toch heel benieuwd of Monsanto al die miljarden die ze van de EU hebben gekregen weer terug gaan betalen….Of waren die bedoeld voor een ander GMO potje…..[/quote]
  Ik denk eerder dat Monsanto betaald heeft om ongelimiteerd zijn eigen regels in te kunnen voeren. Doen wij goed ons best, dan is het helaas pindakaas voor al hun dollartjes.

  0 likes
 26. days of our lives

  [quote name=”Linda”][quote name=”don”]schoonmaakazijn met water, werkt prima[/quote]
  Maar denken wormen, mieren en andere laag bij de grond levende wezentjes er ook zo over? Zij zijn onderdeel van het geheel en moeten ook gerespecteerd worden:)[/quote]

  Ik bezit sinds enige jaren een volkstuin met een huisje erop. Het enige deel wat ik ontdoe van ongewenste planten en begroeiing is het gras en het terras, gewoon gedisciplineerd met de hand er uit trekken. Het overige gebied (70% van de tuin): de bermen, het gebied met planten en begroeiing, laat ik zo. Vele soorten vlinders en insecten komen er voor, je struikelt er bijna over de salamanders (die zo goed als uitgestorven zijn in mijn gebied). Genoeg rupsen die het ‘onkruid’ opvreten waardoor er sowieso weinig woekergroei mogelijk is. Die woekergroei, die alleen vlot loopt als de insecten ook zijn verzwakt of uitgeroeid door de bestrijdingsmiddelen.

  0 likes
 27. ze weten nu al dat het rotzooi is maar …. ze verbieden het pas in 2018…. ben ik gek of wat…!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  0 likes
 28. Ik ben zo blij dat er nu toch een reactie komt vanuit onze politieke arena.Kan dus alleen maar roepen”Ga zo door!!!” Mijn enige vraag si waarom wachten tot 2018? Waarom niet NU?

  0 likes
 29. [quote name=”days of our lives”][quote name=”Linda”][quote name=”don”]schoonmaakazijn met water, werkt prima[/quote]
  Maar denken wormen, mieren en andere laag bij de grond levende wezentjes er ook zo over? Zij zijn onderdeel van het geheel en moeten ook gerespecteerd worden:)[/quote]

  Ik bezit sinds enige jaren een volkstuin met een huisje erop. Het enige deel wat ik ontdoe van ongewenste planten en begroeiing is het gras en het terras, gewoon gedisciplineerd met de hand er uit trekken. Het overige gebied (70% van de tuin): de bermen, het gebied met planten en begroeiing, laat ik zo. Vele soorten vlinders en insecten komen er voor, je struikelt er bijna over de salamanders (die zo goed als uitgestorven zijn in mijn gebied). Genoeg rupsen die het ‘onkruid’ opvreten waardoor er sowieso weinig woekergroei mogelijk is. Die woekergroei, die alleen vlot loopt als de insecten ook zijn verzwakt of uitgeroeid door de bestrijdingsmiddelen.[/quote]

  Mooi bezig want dat zozegde onkruid is geen “zogezegde” vijand. Echter het is voor te stellen dat je als aardappelboer of tarweboer niet al te veel andere planten in de tarwe of de aardappels wil hebben. Vandaar dat met name de chemische indutsrtie er allerlei “oplossingen” aan de man brengt. Dit zorgt er dan voor dat men als agrarier een schoon gewas aan de mensen kan brengen. Zouden er andere mogelijkheden bestaan (naast het bespuiten tegen concurrende planten en vervelende vreetbeetjes) dan zou men als agrarier heel erg blij zijn. Dat scheelt namelijk (praktisch gezegd) weer een rondje rijden op de tractor en veel energie, tijd en kosten. Dus kom maar op suggesties en werkbaar zijn extreem welkom. Met name voor ons als agrariers.

  0 likes
 30. Aan Days:
  Mooi he, al dat leven dat zonder risico’s kan leven.

  Aan Aardebewoner: je zou kunnen proberen in dialoog te gaan met mensen van Groenezon.nl. Zeer gemotiveerd en deskundig, en ik weet zeker dat je er welkom bent en er rijker vandaan komt. Er wordt kleinschalig gewerkt, maar ze zullen je niet laten staan.

  0 likes
 31. [quote name=”Linda”][quote name=”Jacqueline Smit”]Dan ben ik toch heel benieuwd of Monsanto al die miljarden die ze van de EU hebben gekregen weer terug gaan betalen….Of waren die bedoeld voor een ander GMO potje…..[/quote]
  Ik denk eerder dat Monsanto betaald heeft om ongelimiteerd zijn eigen regels in te kunnen voeren. Doen wij goed ons best, dan is het helaas pindakaas voor al hun dollartjes.[/quote]

  Beter je huiswerk doen mbt Monsanto en de EU…….niet zo naif zijn!!!

  0 likes
 32. [quote name=”Jacqueline Smit”][quote name=”Linda”][quote name=”Jacqueline Smit”]Dan ben ik toch heel benieuwd of Monsanto al die miljarden die ze van de EU hebben gekregen weer terug gaan betalen….Of waren die bedoeld voor een ander GMO potje…..[/quote]
  Ik denk eerder dat Monsanto betaald heeft om ongelimiteerd zijn eigen regels in te kunnen voeren. Doen wij goed ons best, dan is het helaas pindakaas voor al hun dollartjes.[/quote]

  Beter je huiswerk doen mbt Monsanto en de EU…….niet zo naif zijn!!![/quote]
  Prima. Geef me dan bronnen.

  0 likes
 33. [quote name=”cvos”][quote name=”Aardebewoner”][quote name=”cvos”]Belachelijk zeg! Bestrijden met heet water verbrand alleen de blaadjes, en zeker bij groter onkruid werkt dat al helemaal niet. Nee lekker alles verbieden hoor, zet de boeren maar helemaal klem. Zal zo nog eens extra Roundup gaan sproeien!![/quote]

  Spuit het maar lekker op je huid als je durft. Goed in laten trekken.[/quote]

  En waarom zou ik dat niet durven? Denk je nou echt dat je er iets van krijgt als je Roundup op je huid krijgt!? Vandaar dat die boer hier 95 jaar is geworden, die het altijd met zn handen doorroerde …. Jullie soort mensen kunnen beter in quarantaine gaan leven hoor want jullie kunnen straks nergens meer tegen! Ga zo door! :)[/quote]

  U heeft nogal wat praatjes.

  0 likes
 34. glyfosaat is heel erg omstreden. Er is geen consensus.

  Volgens de Wetenschap echter, is het relatief veilig.
  De vraag die ik mij altijd stel is: In hoeverre zijn de onderzoeken niet beïnvloedt.
  Een dergelijke instantie is groot en kan het je carrière zonder probleem slopen.
  Of…zijn we echt gewoon dom en moeten wij dit soort onderzoeken overlaten aan de specialisten. 😉

  0 likes
 35. [quote name=”Piet”]ze weten nu al dat het rotzooi is maar …. ze verbieden het pas in 2018…. ben ik gek of wat…!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]

  De weg van A naar B heeft vele obstakels die eerst overwonnen moeten worden (De houding van de mens, contracten, rechtstaat etc.)

  En in het algemeen worden ook de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en wanneer de voordelen nauwelijks tot niet de bestaande methodes overtreffen zal er niets veranderen.

  0 likes
 36. [quote name=”Linda”][quote name=”don”]schoonmaakazijn met water, werkt prima[/quote]
  Maar denken wormen, mieren en andere laag bij de grond levende wezentjes er ook zo over? Zij zijn onderdeel van het geheel en moeten ook gerespecteerd worden:)[/quote]

  Nou niet zo liggen mieren hoor Linda 🙂
  Dit is juist een heel goed alternatief en Monsanto-artikelen zijn dan onnodig. 🙂

  0 likes
 37. [quote name=”J. Selten”]ik wil ook nog even reageren op de term “onkruid”

  Onkruid is elke soort bloem, plant, boom dat groeit op een ongewenste locatie.

  Ik heb rozenstruiken uitgegraven na de verhuizing, want voor mij was dat onkruid.
  De hulp had alle brandnetels weg gehaald omdat die dacht dat het onkruid was. Zo zie je maar hoe verschillend de term “onkruid” wordt geïnterpreteerd.[/quote]

  Heel goed meneer Selten. Je moet het zo zien. Gooi een politicus eens in een bos met brandnetels, dan schreeuwen ze… weg met dat onkruid. Schenk je ze een heerlijk kopje brandnetelthee in, zonder dat ze dat weten, dan vragen ze daarna… mag ik er nog eentje? Het is maar, waar je de lat neerlegt 🙂
  Er zijn zelfs mensen die pepermuntplantjes onkruid noemen. Ik bedoel maar… Het gaat gewoon om gemakzucht en het grote geld. Maar wij beste meneer Selten, weten wel beter 🙂

  0 likes
 38. [quote name=”Peter II”][quote name=”Linda”][quote name=”don”]schoonmaakazijn met water, werkt prima[/quote]
  Maar denken wormen, mieren en andere laag bij de grond levende wezentjes er ook zo over? Zij zijn onderdeel van het geheel en moeten ook gerespecteerd worden:)[/quote]

  Nou niet zo liggen mieren hoor Linda 🙂
  Dit is juist een heel goed alternatief en Monsanto-artikelen zijn dan onnodig. :)[/quote]
  Ja, sorry hoor. Het is inderdaad beter, maar het doodt ook. Dat is niet mieren, dat is de waarheid. Leven is leven, waar dan ook.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Vrijwilliger die coronavaccin testte: ‘Nog nooit zo ziek geweest’

Ian Haydon mocht op televisie vertellen over ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...