Archeologie

Archeologen vinden verwijzing naar einddatum Mayakalender

Help anderen door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen die opgravingen doen in La Corona in Guatemala hebben een 1300 jaar oude Mayatekst gevonden die verwijst naar de zogeheten einddatum van de Mayakalender, 21 december 2012.

De belangrijke hiëroglifische vondst is donderdag aangekondigd in het Nationaal Paleis in Guatemala.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

“De tekst spreekt over een oude politieke geschiedenis in plaats van een profetie,” zegt Marcello A. Canuto van de Tulane-universiteit in New Orleans. Hij overziet de opgravingen in La Corona.

Traptreden

Sinds 2008 verrichten Canuto en Tomás Barrientos van de Universidad del Valle de Guatemala opgravingen in La Corona, een archeologische vindplaats die ooit is vernield door plunderaars.

“Vorig jaar ontdekten we dat plundeaars in één van de bouwwerken enkele stenen hadden laten liggen omdat ze niet konden worden verkocht op de zwarte markt,” zei Barrientos. “We wisten dat ze iets belangrijks hadden gevonden, maar ze hebben ook iets over het hoofd gezien.”

Canuto en Barrientos vonden de langste tekst die ooit is ontdekt in Guatemala. De hiërogliefen zijn in traptreden gegraveerd en beschrijven 200 jaar geschiedenis van La Corona, legt David Stuart van de Universiteit van Texas in Austin uit. In 1997 maakte hij deel uit van een expeditie die de vindplaats voor het eerst verkende.

Grotere cyclus

Terwijl ze de stenen in mei ontcijferden herkende Stuart de verwijzing naar 2012 op een traptrede met 56 hiërogliefen. Ze beschrijven koninklijk bezoek in La Corona in het jaar 696 van de machtigste Mayakoning van die tijd, Yuknoom Yich’aak K’ahk’ uit Calakmul.

“Het was een periode van grote politieke onrust in het Mayagebied en deze koning voelde zich gedwongen te zinspelen op een grotere cyclus van tijd die afloopt in 2012,” zegt Stuart.

De oude Maya’s gebruikten hun kalender om continuïteit en stabiliteit te bevorderen in plaats van het doen van voorspellingen over een apocalyps, legt Canuto uit.

Bron: Sciencedaily.comlacorona2934723494372344343

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
12 jaren geleden

mooi maar ik dacht dat de kalender altijd al was ? want hoe komt het dat er de datum 28-10-2011 eind datum was en 21-12-2012 . of zou het weer een anderen soort kalender zijn .

Anti-illuminatie
Anti-illuminatie
12 jaren geleden

Heerlijk om weer een bevestiging te krijgen die ik altijd al had: 21-12-2012 is de einddatum! Ik ben heel erg vaak uitgelachen op hetgeen waar ik in geloof, maar heb altijd gedacht: ik lach het laatst 🙂

Redactie, vriendelijk bedankt voor het plaatsen van dit bericht! Ik ga nu lachend het weekend in 🙂

Herman de Graaf
Herman de Graaf
12 jaren geleden

Ik lees dat er ‘enkele’ stenen zijn gevonden … 56 hierogliefen die beschrijven het dwingende relaas van een koning, die zinspeelt op een cyclus die afloopt op 21 december van dit jaar.
En dat is dus belangrijke nieuws volgens de titel: een verwijzing naar de eindatum van de Maya-kalender.
Een belangrijke vonst?

Yoghi
Yoghi
12 jaren geleden

Fijn we gaan dus allemaal naar de verdoemenis .. ach ja je moet alles een keer meemaken .

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x