Homepagina » Archeologie » Archeologen vinden verwijzing naar einddatum Mayakalender

Archeologen vinden verwijzing naar einddatum Mayakalender

Archeologen die opgravingen doen in La Corona in Guatemala hebben een 1300 jaar oude Mayatekst gevonden die verwijst naar de zogeheten einddatum van de Mayakalender, 21 december 2012.

De belangrijke hiëroglifische vondst is donderdag aangekondigd in het Nationaal Paleis in Guatemala.

“De tekst spreekt over een oude politieke geschiedenis in plaats van een profetie,” zegt Marcello A. Canuto van de Tulane-universiteit in New Orleans. Hij overziet de opgravingen in La Corona.

Traptreden

Sinds 2008 verrichten Canuto en Tomás Barrientos van de Universidad del Valle de Guatemala opgravingen in La Corona, een archeologische vindplaats die ooit is vernield door plunderaars.

“Vorig jaar ontdekten we dat plundeaars in één van de bouwwerken enkele stenen hadden laten liggen omdat ze niet konden worden verkocht op de zwarte markt,” zei Barrientos. “We wisten dat ze iets belangrijks hadden gevonden, maar ze hebben ook iets over het hoofd gezien.”

Canuto en Barrientos vonden de langste tekst die ooit is ontdekt in Guatemala. De hiërogliefen zijn in traptreden gegraveerd en beschrijven 200 jaar geschiedenis van La Corona, legt David Stuart van de Universiteit van Texas in Austin uit. In 1997 maakte hij deel uit van een expeditie die de vindplaats voor het eerst verkende.

Grotere cyclus

Terwijl ze de stenen in mei ontcijferden herkende Stuart de verwijzing naar 2012 op een traptrede met 56 hiërogliefen. Ze beschrijven koninklijk bezoek in La Corona in het jaar 696 van de machtigste Mayakoning van die tijd, Yuknoom Yich’aak K’ahk’ uit Calakmul.

“Het was een periode van grote politieke onrust in het Mayagebied en deze koning voelde zich gedwongen te zinspelen op een grotere cyclus van tijd die afloopt in 2012,” zegt Stuart.

De oude Maya’s gebruikten hun kalender om continuïteit en stabiliteit te bevorderen in plaats van het doen van voorspellingen over een apocalyps, legt Canuto uit.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 Vond je dit interessant? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. mooi maar ik dacht dat de kalender altijd al was ? want hoe komt het dat er de datum 28-10-2011 eind datum was en 21-12-2012 . of zou het weer een anderen soort kalender zijn .

  0 likes
 2. Heerlijk om weer een bevestiging te krijgen die ik altijd al had: 21-12-2012 is de einddatum! Ik ben heel erg vaak uitgelachen op hetgeen waar ik in geloof, maar heb altijd gedacht: ik lach het laatst 🙂

  Redactie, vriendelijk bedankt voor het plaatsen van dit bericht! Ik ga nu lachend het weekend in 🙂

  0 likes
 3. Ik lees dat er ‘enkele’ stenen zijn gevonden … 56 hierogliefen die beschrijven het dwingende relaas van een koning, die zinspeelt op een cyclus die afloopt op 21 december van dit jaar.
  En dat is dus belangrijke nieuws volgens de titel: een verwijzing naar de eindatum van de Maya-kalender.
  Een belangrijke vonst?

  0 likes
 4. Fijn we gaan dus allemaal naar de verdoemenis .. ach ja je moet alles een keer meemaken .

  0 likes
 5. Yoghi Yoghi wie zegt dit ? is allemaal bang makerij , nu dat de euro gaat klappen kan er wel eens even een moeilijke tijd ontstaan om dat wij mensen voor oplossingen moeten vinden dat geloof ik wel, maar dat het naar de verdoemenis gaat , nee dat niet . vernieuwingen kan ook best voor wat probleempjes zorgen en die moeten weer op gelost worden . probeer niet bang te zijn .

  0 likes
 6. [quote name=”Anti-illuminatie”]Heerlijk om weer een bevestiging te krijgen die ik altijd al had: 21-12-2012 is de einddatum! Ik ben heel erg vaak uitgelachen op hetgeen waar ik in geloof, maar heb altijd gedacht: ik lach het laatst 🙂

  Redactie, vriendelijk bedankt voor het plaatsen van dit bericht! Ik ga nu lachend het weekend in :)[/quote]

  Ik heb het vermoeden dat je je bang laat maken. In 2012 gaan er veel dingen gebeuren maar de 21ste is niet het eindstation. Vorig jaar zou de wereld ook al 2x vergaan zijn.

  Ik wens je alvast pretigge kerstdagen en een gelukkig 2013. Zeer benieuwd naar je reactie in 2013, Anti-illuminatie.

  0 likes
 7. Ik ben net wakker van een middagdutje, dus er is de mogelijkheid dat ik iets anders lees dan de anderen.

  Maar de volgende zinnen lijken mij anders HEEL duidelijk, TEGEN het broodje aap datum 21-12-2012.

  “De tekst spreekt over een oude politieke geschiedenis in plaats van een profetie”

  “Het was een periode van grote politieke onrust in het Mayagebied en deze koning voelde zich gedwongen te zinspelen op een grotere cyclus van tijd die afloopt in 2012”

  “De oude Maya’s gebruikten hun kalender om continuïteit en stabiliteit te bevorderen in plaats van het doen van voorspellingen over een apocalyps”

  Als je écht in iets gelooft, dan is zelfs de kleinste zinspeling al genoeg om “het” bewijs af te leveren.Terwijl dit artikel eigenlijk een heel andere boodschap heeft …

  0 likes
 8. Ik laat me door niemand bang maken hoor.. ik zit nu al een dikke 6 jaar, een paar uur per dag, naar dit soort onderwerpen te kijken/lezen en ik ben van mening dat 21-12-2012 idd de Mayakalender eindigt. Maar bedankt dat je me al een goede 2013 wenst alleen laten we eerst 27 juli maar afwachten 😉 Die datum is voor mij veel belangrijker want DAN ZAL DE ELITE zijn plan gaan uitvoeren!! Miljarden mensen zullen getuigen zijn van iets wat niemand meer zal vergeten. Alles wijst erop dat we zware tijden tegemoet gaan. De nieuwe 9/11 staat voor de deur alleen zal die groter zijn dan 9/11

  0 likes
 9. Eventjes hoor. Weer die EIND datum.
  Op 31 december eindigt toch ook niet ONZE kalender?
  Nee, de volgende dag begint gewoon weer een nieuw jaar.
  Dus op 22 dec 2012 begint weer een nieuwe cyclus.
  En dat natuurlijk er vanuit gaande dat Jezus precies zoveel jaar geleden werd geboren.

  0 likes
 10. Er start dus gewoon weer een nieuwe cyclus.

  Alleen wel jammer dat er nog best wel veel mensen zijn die in het doemscenario geloven.

  0 likes
 11. [quote name=”john”]Eventjes hoor. Weer die EIND datum.
  Op 31 december eindigt toch ook niet ONZE kalender?
  Nee, de volgende dag begint gewoon weer een nieuw jaar.
  Dus op 22 dec 2012 begint weer een nieuwe cyclus.
  En dat natuurlijk er vanuit gaande dat Jezus precies zoveel jaar geleden werd geboren.[/quote]

  Uh pardon, wie zoveel jaar geleden werd geboren ? Ik zal je even duidelijkheid geven in een en ander. Jesus is geboren in maart 7 v Christus in Bethlehem in een grot en niks Nazareth ( bestond toen nog niet) Jesus is overleden ergens vermoedelijk in Malta in 73 na Christus dus niet op het jaar 0 en zeker niet op 25 december. die datum heeft te maken met de zonnewende mythe van de heidenen. Jesus stierf dus niet aan het kruis, waarom zou hij ? Maria Magdalena zijn vrouw kreeg 3 kinderen en verkaste naar Gaul Frankrijk waar ze aankwamen per boot.

  0 likes
 12. Plak deze link eens voor de lol in uw werkbalk?? http://www.nujij.nl/wetenschap/tweede-inscriptie-gegraveerd-in-stenen-trap.17733361.lynkx#axzz1zCJJrwZn Als u de reactie,s leest ben ik de vierde die reageerd, onder de naam simonxxx. Zie eens wat een gewouwel dat er staat geschreven, en hoe ik dankbaar ben voor de vele minnetjes,die ik uit dankbaarheid aan u wil tonen.M.a.w men leest dit niet eens meer, ondanks het positieve bericht blijven zij denken, dat het weer om doemsday gaat.Je blijft lachen om bepaald volk!!Trouwens ik heb nog wel even de site van niburu vermeld + de bron!!!

  0 likes
 13. [quote name=”Yoghi”]Fijn we gaan dus allemaal naar de verdoemenis .. ach ja je moet alles een keer meemaken .[/quote]

  En waardoor zouden we naar de verdoemenis moeten gaan ? Na de vloed waren er toch ook zat overlevenden op alle continenten of dacht je echt dat Noach met 8 familie leden de enige overlevenden op de hele wereld waren ? Ha dat kan niet eens, waar zouden na Noach in zo’n korte tijd dan al die andere rassen vandaan moeten komen op al die continenten, Chinezen, Aboriginals, Maya’s , Roodhuiden, Eskimo’s. Maar goed het zijn over het algemeen alleen Christenen die zo denken .

  0 likes
 14. [quote name=”Anti-illuminatie”]Ik laat me door niemand bang maken hoor.. ik zit nu al een dikke 6 jaar, een paar uur per dag, naar dit soort onderwerpen te kijken/lezen en ik ben van mening dat 21-12-2012 idd de Mayakalender eindigt. Maar bedankt dat je me al een goede 2013 wenst alleen laten we eerst 27 juli maar afwachten 😉 Die datum is voor mij veel belangrijker want DAN ZAL DE ELITE zijn plan gaan uitvoeren!! Miljarden mensen zullen getuigen zijn van iets wat niemand meer zal vergeten. Alles wijst erop dat we zware tijden tegemoet gaan. De nieuwe 9/11 staat voor de deur alleen zal die groter zijn dan 9/11[/quote]

  Oh, op 9/11 wordt de elite waarschijnlijk geherpositioneerd en gaan zij net als wij inleveren. Lachen toch! Het is maar net welk scenario je zelf aan een datum plakt…

  0 likes
 15. Voor dit jaar worden er zonnevlammen voorspelt en dit keer zo erg dat het vergelijkbaar is met een EMP-bom. Stel je voor dat er daardoor bij veel oude kerncentrales alles stilvalt en er een Meltdown plaatsvind. Dat zal niet echt leuk zijn, toch? Wanneer het Aquarius tijdperk aanbreekt en er een tijd van vrede en verlichting zal aanbreken en we een tijdperk van oorlog en ellende afsluiten, dan kunnen er nog steeds (eerst) vreselijk dingen gebeuren voor er een nieuw begin kan zijn. Om te creëren moet men eerst vernietigen! Dat hoorde ik laatst in de film Prometheus.

  Maar ik zeg ook maar wat, volgend jaar rond deze tijd is er vast al heel veel duidelijk!

  0 likes
 16. [quote name=”Abel”]Er start dus gewoon weer een nieuwe cyclus.

  Alleen wel jammer dat er nog best wel veel mensen zijn die in het doemscenario geloven.[/quote]
  Dan kan t alleen maar meevallen toch :0

  0 likes
 17. Oprechte verlichting en spiritualiteit zit Niet meer In Ons. Het is er uitgefilterd in loop dr jaren, We kunnen het snappen maar daar blijft het bij, helaas. Ronald of hoe heet kerel, die van obibio ( Zon van A.Heijn )probeerde een statement te maken, in orde van de orde. Dat zijn zaak naar de kl ging was niet voor niets, spirituele zever-dingen iclusief de wierrook, je vind het lekker of niet, maar dat het iets met je geest doet is onzin, WIJ denken teveel en te krom. Dus een trent die uitloopt tot in de verre gaatjes, en word een leeftyle. laat die ashtar in de kast liggen, laat de poppenkast zoals die nu is, gaat al veel te ver zo nu.

  0 likes
 18. [quote name=”Oscar Carnegie”][quote name=”Abel”]Er start dus gewoon weer een nieuwe cyclus.

  Alleen wel jammer dat er nog best wel veel mensen zijn die in het doemscenario geloven.[/quote]
  Dan kan t alleen maar meevallen toch :0[/quote]

  Beste,

  Kijk hier even naar voor de mensen die zich alleen maar laten afleiden door des-info.

  http://www.youtube.com/watch?v=x3OIlM9IJ9U

  Mvg Dennis

  0 likes
 19. PS:

  21-12-12 staan de Aarde, de Zon EN het center van de melkweg (geboorte kanaal van het universum) op 1 lijn. Dat gebeurd eens in de 26.000 jaar.
  (nieuwe evolutie van de mens?)

  En nu komt er opeens weer een verhaal opduiken dat iemand iets heb gevonden wat met een koningen en met onrust te maken heeft. Lariekoek!
  Denk is logisch na!

  Niemand weet wat er gaat gebeuren, misschien wel niks en mischien ook wel. We zitten mekaar allemaal gek te maken het is nu slecht speculeren wat we kunnen.

  Dus mensen rustig!

  Gr dennis

  0 likes
 20. Mijn vraag waarom eindigt de kalender en is er b.v. geen nieuwe gemaakt voor na die datum? Sommigen zeggen de wereld vergaat en andere zeggen een nieuwe cyclus of bewustzijn vorm. Als je bekijkt waar de Maya’s mee bezig waren dan zie je dat het grootse deel van de tijd werd besteed aan het aanbidden van en offeren aan hun goden. De Maya’s wisten teveel van sterrenkunde af (ook wiskunde etc) en deze kennis moet van hun goden (aliens) afkomstig zijn. Het einde van de Mayakalander berekend de terug komst van een of meerdere Maya goden. De piramides over de hele wereld zijn alien bouwwerken en waarschijnlijk de locatie waar ze zullen terugkeren. Het is speculatie net als de andere theorieën, het blijft natuurlijk afwachten wat echt gebeuren gaat.. wedden dat..?

  0 likes
 21. @lascap

  Ja je geeft het antwoord eigenlijk zelf al, misschien de terug keer van de goden of misschien gebeurd er wel niks.

  De maya’s hebben meerdere kalenders gemaakt en alle eindigt op een andere datum. De meeste presentere een kosmische gebeurtenis.
  De maya’s voorspelden een ‘Nieuw’ begin, en dat kan je op veel manieren interpreteren.

  Zoals Hollywood die een film maakt over 2012 dat de wereld vergaat. Die film saaid angst uit, is goed voor de economie mensen gaan nadenken over hoe ze zich er tegen kan beschermen.

  Gr Dennis

  0 likes
 22. ” Mijn vraag waarom eindigt de kalender en is er b.v. geen nieuwe gemaakt voor na die datum?”

  Wij gooien onze klok toch ook niet weg als het jaar voorbij is. De kalender begint dus gewoon opnieuw meen ik 😀

  0 likes
 23. Of er nu iets gebeurd of niet, dat laat ik in het midden. Allesinds indien de wereld blijf verder doen zoals ze bezig is wil ik er gewoon niet meer aan meedoen! Voor mij is allesinds 2012 een heel beslissend jaar. Indien er ‘niets’ gebeurd trek ik me weg uit onze rotte maatschappij. Indien er wel iets gebeurd zal ik de eerste zijn die een helpende hand uitsteekt naar degene die het nodig hebben. (en zal m’n taak op deze wereld tot uiting komen).

  Evo

  0 likes
 24. ik lees tegenwoordig zoveel berichten, verhalen, documentaires etc. Over het onderwerp. “Het einde van de wereld”. En allemaal met verschillende argumenten.. ik weet niet wat ik er nog van moet geloven.

  0 likes
 25. [quote name=”Evolva”]Of er nu iets gebeurd of niet, dat laat ik in het midden. Allesinds indien de wereld blijf verder doen zoals ze bezig is wil ik er gewoon niet meer aan meedoen! Voor mij is allesinds 2012 een heel beslissend jaar. Indien er ‘niets’ gebeurd trek ik me weg uit onze rotte maatschappij. Indien er wel iets gebeurd zal ik de eerste zijn die een helpende hand uitsteekt naar degene die het nodig hebben. (en zal m’n taak op deze wereld tot uiting komen).
  Evo[/quote]
  Beste Evo, wat bedoel je met “trek ik me weg”?; De helpende hand uitsteken, ongeacht wat er gebeuren zal? Je weet immers niet wat! En waarom dan pas je hand uitsteken en je taak tot uiting laten komen. Is er dan niemand in je omgeving die je nu al de helpende hand kunt bieden? Vast wel!

  0 likes
 26. dit moet je ff lezen is ook wel interessant : http://www.earthfiles.com/news.php?ID=1984&category=Science

  0 likes
 27. [quote name=”Evolva”]Of er nu iets gebeurd of niet, dat laat ik in het midden. Allesinds indien de wereld blijf verder doen zoals ze bezig is wil ik er gewoon niet meer aan meedoen! Voor mij is allesinds 2012 een heel beslissend jaar. Indien er ‘niets’ gebeurd trek ik me weg uit onze rotte maatschappij. Indien er wel iets gebeurd zal ik de eerste zijn die een helpende hand uitsteekt naar degene die het nodig hebben. (en zal m’n taak op deze wereld tot uiting komen).

  Evo[/quote]

  Grappig dat hier blijkbaar meer mensen zo denken. Lekker dramatisch roepen dat de verandering van buitenaf moet komen en je dan pas gaat helpen. Kom op man, wat doe je tot die tijd? Klagen en niemand helpen?

  0 likes
 28. [quote name=”Thomas”][quote name=”Evolva”]O Kom op man, wat doe je tot die tijd? Klagen en niemand helpen?[/quote]

  Ja dat is inderdaad dom want dan speel je hand in hand met de NWO want die zien graag dat we passief zijn. Dat is het laatste wat we moeten doen. En als je op Aliens wacht dan kan je erg lang wachten want het gebeurt niet. Er moet wel disclosure komen want dan kunnen we de achtergehouden technology blootleggen en gaan gebruiken. Kuipers in een primitieve Sojoez naar ISS ? Ik heb de beelden gezien en van de ISS wat een zooitje is het daar zeg dat ze er nog in kunnen werken en zo krap, ruimte zat in de ruimte toch had wel wat groter gekund. Met een antigravity craft ben je er in no time bijna letterlijk en figuurlijk.

  0 likes
 29. zeg mensen wat een negatieve reacties … OMG. (teweinig zon gezien? :p) En ja natuurlijk help ik nu ook de mensen, veel meer dan wat de meesten mensen doen. En dit met veel plezier. Trouwens goed lezen hé mensen. ik zei indien er iets gebeurt ik direct de genodigden zou helpen. ik zei niets van dat ik dit nu niet doe.

  Een helpende hand heeft geen wijsvinger!
  Evo

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gates

Rutte geeft honderden miljoenen aan vaccingroep Bill Gates: ‘Trotse geldschieter’

Tijdens de Global Vaccine Summit is donderdag ...

Er is iets geks met de toekomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...