Homepagina » Buitenland » Waarom je je niet moet overgeven aan de demonisering van Rusland
Waarom je je niet moet overgeven aan de demonisering van Rusland

Waarom je je niet moet overgeven aan de demonisering van Rusland

In 2014 zagen we beelden op tv en in de krant van een Oekraïense separatist die een knuffel als trofee toonde op de rampplek van vlucht MH17.

Minister Timmermans sprak in zijn VN-toespraak over ‘stelend tuig’. Vrijwel alle media kopten over een ‘zootje Hunnen’ en dronken tuig. Men wees met de beschuldigende vinger in de richting van Rusland.

Pas veel later werd gemeld dat de separatist helemaal geen trofee voor de camera toonde, maar ingetogen zijn pet afnam voor de knuffel en vervolgens een kruisteken sloeg.

Krim

Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar nam de westerse berichtgeving over Rusland onder de loep en constateerde tot haar verbijstering dat onze media en politici vaak een stuk bevooroordeelder zijn dan gedacht.

Westerse media staan in het teken van Russische agressie en anti-Russische gevoelens. Het gezegde ‘waar twee vechten, hebben er twee schuld’ lijkt voor het Westen niet op te gaan.

We zullen en moéten democratie brengen in Oekraïne. Om nog maar te zwijgen over de Krim, waar 88 procent van de bevolking voor Rusland koos.

Spookbeeld

Het spookbeeld van ‘de Russen komen’ is van generatie op generatie aan ons doorgegeven. Zelfs kritische media slikken deze eenzijdige beeldvorming vaak voor zoete koek.

De Russen worden ervan beschuldigd alleen een ‘staatstelevisie’ te hebben, maar er zijn in werkelijkheid veel kritische Russische programma’s en sceptische journalisten, merkte Ter Haar op.

In de Nederlandse en andere westerse media heeft ze de afgelopen jaren weinig kanttekeningen gehoord bij de toon van de berichtgeving of bij de eigen regeringsleiders.

NAVO

En is het zo gek dat Rusland zich ergert aan het Westen?

Westerse regeringen hebben asiel verleend aan oligarchen die in Rusland berecht hadden moeten worden.

De NAVO rukte verder oostwaarts op, terwijl secretaris-generaal van de NAVO Manfred Wörner Gorbatsjov de garantie gaf dat dit nooit zou gebeuren.

Demonisering

Zo zijn er nog meer afspraken die de Europese Unie niet is nagekomen, stelde Ter Haar.

“Luister meer naar gematigde stemmen,” zei ze. “En geef je niet over aan de demonisering van Rusland.”

Boekentip: Zijn zij nou gek of zijn wij het?

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Dit riep ik 4 jaar geleden ook al. Ik had nooit gedacht dat de demonisering zo extreem zou gaan oplopen.

exegese
exegese
4 jaren geleden

De waarheid ligt niet eens in het midden, de waarheid is 100 % anders dan ze ons vertellen. hoe droevig kan het gesteld zijn met onze zogenaamde onpartijdige berichtgeving en onze “hoernalisten” die alle leugens klakkeloos één op één overnemen van mensen die overduidelijk grote belangen hebben bij een dergelijk berichtgeving ?

Louise
Louise
4 jaren geleden

Het is allemaal heel wonderlijk, roepen mensen hier dat ze verbinding willen, demonstreren ze tegen haat…intussen wordt de twee deling alleen maar groter…..hier in t Nederlandse, in Europa en het Westen…….kennelijk weet niemand meer waar hij/zij mee bezig is.Wat zou het geweldig zijn als men gewoon zn gezonde verstand is zou gebruiken……..Volgens mij doet Poetin toch wat hij wil……..las net dat de gehandicapte Russische vrouw geweigerd is om met het songfestival mee te doen….in de Oekraïne notabene ,, tuurlijk……..ook weer zo’n toneelspel……..

Franss
Franss
4 jaren geleden

” De NAVO rukte verder oostwaarts op, terwijl secretaris-generaal van de NAVO Manfred Wörner Gorbatsjov de garantie gaf dat dit nooit zou gebeuren. ”

Dat klopt, maar die oostbloklanden wilden maar wat graag z.s.m. onder de westerse beschermingsparaplu schuilen na bijna 50 jaar communistische overheersing.

x

Check Also

corona

Corona piekt in landen met hoogste vaccinatiegraad – uitvinder mRNA-vaccin: ‘Dit baart mij echt zorgen’

Dr. Robert Malone, de uitvinder van de ...

quarantaine

Tot 20.000 euro boete voor overtreden quarantaineplicht: ‘Stap voor stap naar totalitaire maatschappij’

Als je deze zomer op vakantie gaat ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x