Homepagina » Buitenland » Nieuwe Griekse minister noemt bezuinigingsmaatregelen ‘fiscale waterboarding’
Nieuwe Griekse minister noemt bezuinigingsmaatregelen 'fiscale waterboarding'

Nieuwe Griekse minister noemt bezuinigingsmaatregelen ‘fiscale waterboarding’

Yanis Varoufakis, de nieuwe Griekse minister van Financiën, moet na de linkse verkiezingsoverwinning van zondag met de geldschieters van Griekenland om tafel. Hij noemde de opgelegde bezuinigingsmaatregelen ‘fiscale waterboarding’.

De hoogleraar Economie staat erom bekend erg eurokritisch te zijn en de ingrijpende besparingspolitiek af te wijzen. Varoufakis liet in het verleden al weten dat Griekenland nooit had mogen toetreden tot de Europese Unie.

In januari zei Varoufakis ook nog dat het Europese reddingsplan eigenlijk helemaal geen reddingsplan was. Het was volgens hem een vicieuze cirkel en een schuldenval die de sociale economie heeft vernietigd.

Hij wil de humanitaire crisis in Griekenland tegengaan door onder meer de corruptie en vriendjespolitiek te bestrijden. Hij wil de oligarchen van het land aanpakken, die ‘venijnig de energie en economische macht van alle anderen leegzuigen’.

Tijdens de zwartste dagen van de Griekse crisis reden er meer Porsche Cayennes rond in het land dan er Grieken waren met een jaarinkomen van meer dan 50.000 euro. De Griekse stad Larissa voerde de wereldranglijst van steden aan waar per hoofd van de bevolking gemeten de meeste mensen met zo’n Duitse luxewagen rondreden.

Varoufakis moet de geldschieters gaan overtuigen dat de strenge bezuinigingen waar het land sinds 2010 onder gebukt gaat, contraproductief werken en niet te handhaven zijn.

Het linkse Syriza won de verkiezingen van afgelopen weekend. De partij had beloofd de voorwaarden van het hulppakket aan Griekenland met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds te zullen heronderhandelen.

[Standaard]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • G Visser schreef:

  Het gaat erom dat de grieken aan het ‘ontwaken’ zijn. Zij hebben de structuur van de psychopathische minds achter de EU structuur door. Bij psychopaten heb je altijd te maken met een trapsgewijze neerwaartse ontwikkeling. Alles, moet SYSTEMATISCH kapot, geketend en tot slaaf gemaakt worden. Bij een natuurlijke structuur is de ontwikkeling van een samenleving of individu trapsgewijs omhoog. We worden al duizenden jaren gemanipuleerd en geregeerd door psychopaten.

  18 likes
 • Pascal schreef:

  Och de ene Vrijmetselaar neemt het over van de andere Vrijmetselaar. Het is allemaal geplant dus maak uw niet druk om dit geplande circus. Het is een klein kijkje in de Bilderberg agenda!

  3 likes
  • van Eijk schreef:

   Ergens heb je een punt, Pascal. De super-rijken hebben hun geld toch weggestopt in een belastingparadijs via allerlei constructies. In het slechtste geval zullen zij Griekenland verlaten. De middenklasse zal dan deze klappen moeten opvangen.
   Zoals wij waarschijnlijk moeten bloeden voor de Griekse schuldenberg. Al met al blijft de reactie van de Centrale Bank op het voorstel tot nieuwe onderhandelingen interessant. Zeker gezien het Nederlandse volk ook tegen (!) de komst van de Euro had gestemd. Een Grieks vertrek uit de EU kan het volk misschien weer motiveren om ook in opstand te komen.

   6 likes
   • Pascal schreef:

    @van Eijk

    De superrijken zijn de mensen die onze GELD illusie beheren omdat de niet bewuste mens alles doet voor geld. Mensen uit die geheime genootschappen hebben vaak geen geld nodig om zaken te regelen zoals dure auto’s of huizen maar wel bij de supermarkt. Die gemaakte wereld van (weggestopt in een belastingparadijs via allerlei constructies.) is hun gemaakte wereld die bij het DUALISTISCHE tijdperk hoort.

    Het is de frequentie waarin wij leven en de frequentie die ons meer bewustzijn geeft. De maker van die Frequentie stuurt naar mijn mening het Vaticaan aan die weer zijn geheime genootschappen aanstuurt.

    De MENS is een PRODUCT en PROJECT van boven en er zal binnenkort meer duidelijkheid gaan komen!!

    2 likes
  • huub schreef:

   Helemaal mee eens
   Het blijft een groot wereld circus waar we met ons allen naar kijken.
   Alleen de smoelen die het voor het zeggen hebben, veranderen zo nu en dan.
   dat geldt voor Griekenland en ook hier in Nederland en in de rest van de wereld
   Sterkte allemaal

   1 likes
 • Pinokkio schreef:

  Rusland gaat nieuwe gas pijpleiding aanleggen door Turkije, tot aan de Griekse grens….
  Wie straks nog gas wil…zal moeten betalen aan…Griekenland…
  Wie heeft nu wie onder de duim…

  6 likes
 • Loki schreef:

  Merkwaardige uitspraak van Yanis Varoufakis op twitter;

  Yesterday Greek democracy raged against the dying of the light. Europe and the World should join us
  26/01/2015

  4 likes
 • karel schreef:

  Hopelijk is dit het begin van het einde van de Europese dictatuur anderen zullen volgen …

  3 likes
 • x

  Check Also

  koning

  Koning Willem-Alexander viert vakantie op peperdure boot: ‘Your tax euros at work’

  Koning Willem-Alexander – ‘Hou vol’ – viert ...

  wit-rusland

  Is dit de echte reden waarom de president van Wit-Rusland weg moet?

  Het is al geruime tijd onrustig in ...

  >