Buitenland

Video Japanse gijzelaars ISIS ‘gemaakt in studio’

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terreurbeweging ISIS dreigde in een dinsdag verschenen video twee gijzelaars te onthoofden als de Japanse regering niet binnen drie dagen met 200 miljoen dollar over de brug zou komen.

Een gemaskerde militant van ISIS zegt in het filmpje dat de Japanse regering ‘het domme besluit heeft genomen om 200 miljoen bij te dragen aan de strijd tegen ISIS’. De Japanse bevolking heeft 72 uur om ‘het wijze besluit te nemen de regering onder druk te zetten om 200 miljoen te betalen en zo het leven van burgers te redden’.

Eén van de gijzelaars, Kenji Goto Jogo, is freelance journalist. Hij werkt voor diverse nieuwsmedia. De andere gegijzelde is de 43-jarige Haruna Yukawa en zou inmiddels zijn gedood.

Video Japanse gijzelaars ISIS 'gemaakt in studio'
‘Jihadi John’ keert terug in nieuwe video

De video van ISIS lijkt te zijn gemaakt in een studio met een groen scherm. Veryan Khan, redactiedirecteur van Terrorism Research & Analysis Consortium, zei dat uit een aantal dingen blijkt dat de video nep is. Ze zei dat de lichtbron die op de mannen schijnt uit twee verschillende richtingen lijkt te komen. Als de video buiten was gemaakt, zouden de schaduwen achter de gijzelaars één kant op moeten wijzen. In plaats daarvan wijzen ze naar elkaar toe, zei Khan.

“De gijzelaars hebben duidelijk last van het felle licht,” zei ze. De overall van één van de gijzelaars wappert in de wind, die volgens Khan afkomstig is van een waaier. In de woestijn zou de wind geluid maken en de geluidskwaliteit beïnvloeden. Ook zou er stof te zien moeten zijn, wat niet het geval is.

De video, die gemaakt zou zijn door de mediatak van ISIS, lijkt op dezelfde plek te zijn opgenomen als de filmpjes waarin de Amerikaanse gijzelaars James Foley, Steven Sotloff en Peter Kassig en de Britse gijzelaars David Haines en Alan Henning te zien zijn.

Als de video binnen is opgenomen hebben de gijzelnemers minder vrijheid dan ISIS doet vermoeden. Het zou volgens experts ook een manier kunnen zijn om sporen uit te wissen. Ze vermoeden dat de video’s ergens zijn gemaakt in een gebied ten zuiden van Raqqa in Syrië, de ‘hoofdstad’ van ISIS.

[AP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roy
Roy
7 jaren geleden

Met een groothoeklens krijg je het desbetreffende schaduw effect.
Dit scheelt me wat tikken..

https://www.metabunk.org/threads/debunked-the-latest-isis-video-of-two-japanese-men-is-a-fake-shadows-wrong-perspective.5614/

Loki
Loki
7 jaren geleden

Jihadi John staat in exact dezelfde positie, ook de kleding, als de foto met David Haines. Ze hebben alleen het mes weggepoetst en zijn hoofd er iets scheef op gezet. Slecht photoshoppen dus. Puur nep.

ferrimassi
ferrimassi
7 jaren geleden

Zal best in een studio kunnen zijn. genoeg expertise aanwezig lijkt mij aangezien een groot deel van deze jihadi’s in het westen geschoold zijn. Ik verbaas me regelmatig over de hoge productie kwaliteit van isis propaganda. Vaak accentloos in een europese taal. Deze mensen zitten gewoon naast je in de bus en je hebt het nooit door.. lekkere wereld zo. En wellicht moet het wel nep lijken opdat wij de verkeerden gaan wantrouwen, wie weet.

Henk
Henk
7 jaren geleden

“De gijzelaars hebben duidelijk last van het felle licht,”

Japaners kijken altijd of ze last hebben van het felle licht…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

29
0
We lezen graag je reactie!x