Homepagina » Universum » Nieuwe mysterieuze donkere kracht in het heelal ontdekt
Nieuwe mysterieuze donkere kracht in het heelal ontdekt

Nieuwe mysterieuze donkere kracht in het heelal ontdekt

Botsende clusters van sterrenstelsels kunnen wellicht een verklaring bieden voor een onbekende mysterieuze donkere kracht in het universum.

Deze kracht is enkel van invloed op de onzichtbare donkere materie, de raadselachtige substantie waar ongeveer 86 procent van het heelal uit bestaat.

Er vindt alleen een wisselwerking plaats tussen donkere materie en gewone materie door middel van de zwaartekracht, maar uit nieuwe waarnemingen maken sterrenkundigen op dat donkere materie ook interacteert met zichzelf, zonder daarbij invloed uit te oefenen op gewone materie.

Clusterbotsing

“Het is goed mogelijk dat er een hele groep donkere deeltjes bestaat die niet met gewone materie interacteert, maar wel met zichzelf,” zei James Bullock van de Universiteit van Californië in Irvine. “Donkere materie kan allerlei interessante toeren uithalen zonder dat we ervan weten.”

Het beste bewijs voor het bestaan van donkere materie komt misschien wel uit de Kogelcluster, een clusterbotsing waarbij een klein sterrenstelsel zo’n 100 miljoen jaar geleden met een groter sterrenstelsel in botsing kwam. De individuele stelsels, die op honderden lichtjaren van elkaar staan, gleden langs elkaar en de clusters vervolgden ieder hun reis door het universum. Intergalactisch gas van beide stelsels vermengde zich echter wel en verzamelde zich aan de rand van de clusters.

Het hete gas werd afgeremd door de botsing, maar de donkere materie niet. Iets soortgelijks geldt voor een tweede clusterbotsing, die de bijnaam Musketkogel (foto) heeft gekregen. Bij de Musketkogelcluster is de botsing al in een vergevorderd stadium.

Mysterieuze donkere kracht

Toen William Dawson van de Universiteit van Californië in Davis de concentratie van materie in de Musketkogel analyseerde kwam hij tot de ontdekking dat de sterrenstelsels en de donkere materie zo’n 19.000 lichtjaar van elkaar waren gescheiden.

“De sterrenstelsels lopen uit op de donkere materie,” zei Dawson. “Als donkere materiedeeltjes met elkaar interacteren, wellicht door middel van een donkere kracht, zouden ze net als het gas vertragen.”

Eerder onderzoek leverde ook bewijs voor donkere krachten in de Kogelcluster. In 2007 zei Glennys Farrar van de New York University dat de snelheid van de kleinere cluster niet alleen kon worden verklaard door de zwaartekracht. Ze suggereerden dat er misschien een mysterieuze donkere kracht actief was in de clusters.

Dawson onderzoekt momenteel nog eens 20 galactische botsingen. Hij hoopt binnenkort genoeg data te hebben om de nieuwe kracht aan te kunnen tonen.

Bron: Newscientist.com Foto: NASA/CXC/UC Davis/W. Dawson

Gerelateerd:

 Vond je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
  Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.

  0 likes
 2. [quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
  Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]
  Stel er is even geen zon wat je dan ziet is duisternis maar in werkelijkeid is deze duisternis een kracht.En de zon heeft geen zwart gat in het midden, maar draait rondom een zwart gat.Als je een cel terugbrengt naar een atoom vindt je daar de protoon de neutroon en de electroon waarvan de electroon je heige geest is die de electriciteit levert om te kunnen denken.U weet te vertellen dat dit met lichtsnelheid gebeurd, dan heb je vast op school die electroon gevolgt.Uw schrijven doet echter anders blijken.

  0 likes
 3. [quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
  Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]

  idd en de mensheid kan maar niet begrijpen dat die materie (die zgn donkere materie) gewoon materie is uit een andere dimensie, die dimensie die in de eerste plaats verantwoordelijk is voor ‘ons’ universum… alles is geest, alles ontstaat uit geest en alles wat men hier waarneemt , daar is de donkere ‘geest’ materie verantwoordelijk voor. 4 procent is zichtbare materie , de meerderheid van he ‘alles’ is uiteindelijk toch geest.

  0 likes
 4. Grappig, we kunnen hier zo mooi over praten en van mening verschillen en dat is niet erg natuurlijk maar we weten toch eigenlijk helemaal niets! We hebben met zn allen geen flauw benul wat het universum inhoud wat de funktie is over het wel een funktie heeft wat dan ook!
  Maar het blijft boeiend om er over te lezen en fantaseren wat het toch wel allemaal kan zijn

  0 likes
 5. ” de raadselachtige substantie waar ongeveer 86 procent van het heelal uit bestaat ”

  Ongeveer 86%.. jaja… die gast die dit geschreven heeft moet dan wel een kaart van dit multiversum hebben want hoe kan je zoiets nou zeggen:P

  Mischien is het maar 0,0000024 %?

  Speculaties en feiten.. altijd grappig hoe mensen dit met elkaar combineren.

  0 likes
 6. [quote name=”Jürgen”][quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
  Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]

  idd en de mensheid kan maar niet begrijpen dat die materie (die zgn donkere materie) gewoon materie is uit een andere dimensie, die dimensie die in de eerste plaats verantwoordelijk is voor ‘ons’ universum… alles is geest, alles ontstaat uit geest en alles wat men hier waarneemt , daar is de donkere ‘geest’ materie verantwoordelijk voor. 4 procent is zichtbare materie , de meerderheid van he ‘alles’ is uiteindelijk toch geest.[/quote]
  geestig.

  0 likes
 7. [quote name=”Hoaxintelligence”]” de raadselachtige substantie waar ongeveer 86 procent van het heelal uit bestaat ”

  Ongeveer 86%.. jaja… die gast die dit geschreven heeft moet dan wel een kaart van dit multiversum hebben want hoe kan je zoiets nou zeggen:P

  Mischien is het maar 0,0000024 %?

  Speculaties en feiten.. altijd grappig hoe mensen dit met elkaar combineren.[/quote]

  86procent is maar een maatstaf uitgekomen uit wetenschappelijk onderzoek dmv sattelieten en telescopen, maar de donkere materie is een feit, de andere dimensie is een feit, die dimensie is onze echte thuis, deze lage 3d stoffelijke toestand is helaas een hulpmiddel om terug in onze werkelijke oorspronkelijke toestand te geraken. De geesteswereld heeft dan ook werkelijk nix maar dan ook nix met onze huidige werkelijkheid te maken, als u droomt of u treedt regelmatig uit uw lichaam dan weet u waar ik het over heb.

  0 likes
 8. Als ik droom ben ik wel bewust van dat ik droom. Maar echt uit me lichaam treden heb ik helaas nog nooit gehad.
  Mischien moet het orgaan wat gevoeliger worden om beter te kunnen waarnemen.

  0 likes
 9. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
  Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]
  Stel er is even geen zon wat je dan ziet is duisternis maar in werkelijkeid is deze duisternis een kracht.En de zon heeft geen zwart gat in het midden, maar draait rondom een zwart gat.Als je een cel terugbrengt naar een atoom vindt je daar de protoon de neutroon en de electroon waarvan de electroon je heige geest is die de electriciteit levert om te kunnen denken.U weet te vertellen dat dit met lichtsnelheid gebeurd, dan heb je vast op school die electroon gevolgt.Uw schrijven doet echter anders blijken.[/quote]
  hoe snel moet een protoon draaien om de nuclues het zwarte gat dus ????

  0 likes
 10. Luister ff naar Nassim Haramein op utube nog grappig ook 😉

  0 likes
 11. hei hoax uit je lichaam treden is idd een zeer intense ervaring die je denkwijze over je huidige realiteit echt verandert. Ik heb het sinds mijn 16de levensjaar (ben nu33) en ik kan je verzekeren dat het echt een indruk nalaat voor de rest van je leven, als ik het nooit had meegemaakt zou ik idd ook lachen met alles en zou ik van die niburu-toestanden ook niets geloven. Soit, als je voor de eerste maal een OBE (out of body) hebt moet ik zeggen is het verschrikkelijk angstaanjagend en je moet er meerdere hebben om er gewoon aan te worden, doch als je eenmaal in de ‘geesteswereld'(thuis) bent realiseer je jezelf dat dit je echte ‘thuis’ is, dit is waar jij vandaan komt, en op een of andere manier begrijp je de dingen (ook al lijken ze raar en onwerkelijk tov deze 3d wereld) . Maw de hogere dimensies die enkel uit geest bestaat,je spreekt hier niet meer over materie, of het moet subatomair zijn ,neutrino’s en dergelijke (spookdeeltjes die door onze materie kunnen zoals idd neutrino’s) hebben nix meer te maken met onze 3d werkelijkheid. Stel het je voor als een science-fiction film, alleen de 4,5,6 D wereld of hoe je het ook noemt gaat veel verder dan de science-fiction die wij kennen, in deze dimensies is echt, maar ook echt alles mogelijk. Deze overstijgen al ons denken, weten en ervaren in het 4 procent zichtbare universum 🙂

  Je wordt terug geboren , je weet van niets meer af.
  Hoe komt je ziel vanuit de geesteswereld terug in een vrouwenlichaam (conceptie,geboren worden) , dit moet te maken hebben met tunnels, wormgaten (wat hebben cellen te maken met wormgaten???)
  Voor mij ook een raadsel maar zoals ze tegenwoordig zeggen, zelfs in ieder atoom(en de mens heeft er al heel wat) zit er een singulariteit.
  Zoals ik al zei , de geesteswereld, hogere dimensie, gaat veel verder dan wij ons kunnen voorstellen, onze Science-Fiction verdwijnt erbij in het niets.

  0 likes
 12. wat Wolf wil zeggen, in de zon zit idd een singulariteit (zelfs beschavingen wat ons voorgingen maken hier gebruik van)onze zon gaat binnen 4miljard jaar over in een witte dwerg, geen zwart gat, ons zonnetje heeft te weinig massa daarvoor. Maar onderschat een witte dwerg ook niet de dichtheid van dat object wil je echt niet in onze wereld meemaken 🙂 Sterren zijn levende objecten en net als de mens en ieder ander levend wezen hebben ze zelfs nadat ze hier zijn ‘gestorven’ (raar woord he) ook een functie, ze fungeren als doorgangstunnels naar de andere dimensie, dus onze zielen maken hier ook gebruik van en ik weet uit persoonlijke ondervinding na heel vele uittredingen,dat al die ‘poorten’ allemaal een naam hebben , bvb in mijn geval moest ik door witte dwerg NC14.. (weet de rest niet meer) en nog iets om tot een andere plaats te geraken, de hogere dimensie zit er vol mee met die tunnels en draden, voor de rest kan ik er niks meer over zeggen, het overstijgt onze werkelijkheid, maar je komt het te weten als je deze wereld verlaat, dan wordt het duidelijk, dan besef je dat waar onze gedachten over SciFi eindigen , de “wereld van God” begint.

  0 likes
 13. @jurgen
  Halleluja!!! AMEN

  Je heet niet toevallig tineke?

  Ook jij hebt weer fantasie jongen waarvan ik me afvraag meent die het nou? Of neemt die ons in de zeik? Eerst annunaki, toen chille met alliens, toen
  21dec en nu weer buiten jezelf treden en hele star wars verhaal tja zo blijven we bezig he? Wat is je volgende zet? Volwassen mensen die zonder te lachen zo iets verkondigen hmmm….. Zelfde soort types die op scholen schieten gevaarlijke waanbeelden.

  0 likes
 14. [quote name=”J.C”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
  Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]
  Stel er is even geen zon wat je dan ziet is duisternis maar in werkelijkeid is deze duisternis een kracht.En de zon heeft geen zwart gat in het midden, maar draait rondom een zwart gat.Als je een cel terugbrengt naar een atoom vindt je daar de protoon de neutroon en de electroon waarvan de electroon je heige geest is die de electriciteit levert om te kunnen denken.U weet te vertellen dat dit met lichtsnelheid gebeurd, dan heb je vast op school die electroon gevolgt.Uw schrijven doet echter anders blijken.[/quote]
  hoe snel moet een protoon draaien om de nuclues het zwarte gat dus ????[/quote]
  Net zo snel tot ie in het zwarte gat wordt getrokken.En als die protoon dat niet wil??Had ie de andere kant op moeten fietsen.

  0 likes
 15. Yan, wat belachelijk om iemand uit te maken voor massa moordenaar omdat hij beweert uit zijn lichaam te treden.
  Als je uit je lichaam treed word je heus niet ineens een agressief monster, integendeel.

  0 likes
 16. Jurgen, hoe zie je eruit als je uit je lichaam bent.

  0 likes
 17. @kengai

  Misschien iets te verkeerd verwoord maar de zelfde soort fantasie en gedachtes totaal zijn blik op de realiteit kwijt, ik zeg niet dat hij scholen aanvalt maar soort gelijken argumenten hoor je vaak in die doelgroepen

  0 likes
 18. [quote name=”kengai”]Jurgen, hoe zie je eruit als je uit je lichaam bent.[/quote] identiek[quote name=”Yan”]@jurgen
  Halleluja!!! AMEN

  Je heet niet toevallig tineke?

  Ook jij hebt weer fantasie jongen waarvan ik me afvraag meent die het nou? Of neemt die ons in de zeik? Eerst annunaki, toen chille met alliens, toen
  21dec en nu weer buiten jezelf treden en hele star wars verhaal tja zo blijven we bezig he? Wat is je volgende zet? Volwassen mensen die zonder te lachen zo iets verkondigen hmmm….. Zelfde soort types die op scholen schieten gevaarlijke waanbeelden.[/quote]

  Wat een domme mens ben jij man man ben jij nu werkelijk echt gek geworden??? Wat heeft dat met schieten te maken,je verwijt me voor een moordenaar?? zware beschuldiging, ik zeg gewoon je dat je geest los van het lichaam kan bestaan, begin jij met schieten?? Lees eens een paar boeken over uittredingen dan begrijp je het wel.Ik weet het zeker, maar deze wereld zit vol met ongelovige, domme mensen. Waarom kom je trouwens op niburu, om de mensen een voor een af te maken??

  0 likes
 19. [quote name=”kengai”]Jurgen, hoe zie je eruit als je uit je lichaam bent.[/quote]

  identiek kengai.

  0 likes
 20. [quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?[/quote]

  Men heeft het vooral “donker” genoemd omdat het niet zichtbaar is d.m.v. elektromagnetische straling, dus ik denk niet dat je per definitie hoeft te stellen dat ze de Zon als “donkere kracht” zien.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavirus

Goed nieuws: Coronavirus bestaat niet langer, zegt Italiaanse dokter

De vooraanstaande arts Alberto Zangrillo heeft gezegd ...

betogers

Betogers op de Dam krijgen flinke zak geld van gemeente Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam waren gisteren ...