Universum

Nieuwe mysterieuze donkere kracht in het heelal ontdekt

Help anderen door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Botsende clusters van sterrenstelsels kunnen wellicht een verklaring bieden voor een onbekende mysterieuze donkere kracht in het universum.

Deze kracht is enkel van invloed op de onzichtbare donkere materie, de raadselachtige substantie waar ongeveer 86 procent van het heelal uit bestaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Er vindt alleen een wisselwerking plaats tussen donkere materie en gewone materie door middel van de zwaartekracht, maar uit nieuwe waarnemingen maken sterrenkundigen op dat donkere materie ook interacteert met zichzelf, zonder daarbij invloed uit te oefenen op gewone materie.

Clusterbotsing

“Het is goed mogelijk dat er een hele groep donkere deeltjes bestaat die niet met gewone materie interacteert, maar wel met zichzelf,” zei James Bullock van de Universiteit van Californië in Irvine. “Donkere materie kan allerlei interessante toeren uithalen zonder dat we ervan weten.”

Het beste bewijs voor het bestaan van donkere materie komt misschien wel uit de Kogelcluster, een clusterbotsing waarbij een klein sterrenstelsel zo’n 100 miljoen jaar geleden met een groter sterrenstelsel in botsing kwam. De individuele stelsels, die op honderden lichtjaren van elkaar staan, gleden langs elkaar en de clusters vervolgden ieder hun reis door het universum. Intergalactisch gas van beide stelsels vermengde zich echter wel en verzamelde zich aan de rand van de clusters.

Het hete gas werd afgeremd door de botsing, maar de donkere materie niet. Iets soortgelijks geldt voor een tweede clusterbotsing, die de bijnaam Musketkogel (foto) heeft gekregen. Bij de Musketkogelcluster is de botsing al in een vergevorderd stadium.

Mysterieuze donkere kracht

Toen William Dawson van de Universiteit van Californië in Davis de concentratie van materie in de Musketkogel analyseerde kwam hij tot de ontdekking dat de sterrenstelsels en de donkere materie zo’n 19.000 lichtjaar van elkaar waren gescheiden.

“De sterrenstelsels lopen uit op de donkere materie,” zei Dawson. “Als donkere materiedeeltjes met elkaar interacteren, wellicht door middel van een donkere kracht, zouden ze net als het gas vertragen.”

Eerder onderzoek leverde ook bewijs voor donkere krachten in de Kogelcluster. In 2007 zei Glennys Farrar van de New York University dat de snelheid van de kleinere cluster niet alleen kon worden verklaard door de zwaartekracht. Ze suggereerden dat er misschien een mysterieuze donkere kracht actief was in de clusters.

Dawson onderzoekt momenteel nog eens 20 galactische botsingen. Hij hoopt binnenkort genoeg data te hebben om de nieuwe kracht aan te kunnen tonen.

Bron: Newscientist.com Foto: NASA/CXC/UC Davis/W. Dawson

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J.C
J.C
11 jaren geleden

Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]
Stel er is even geen zon wat je dan ziet is duisternis maar in werkelijkeid is deze duisternis een kracht.En de zon heeft geen zwart gat in het midden, maar draait rondom een zwart gat.Als je een cel terugbrengt naar een atoom vindt je daar de protoon de neutroon en de electroon waarvan de electroon je heige geest is die de electriciteit levert om te kunnen denken.U weet te vertellen dat dit met lichtsnelheid gebeurd, dan heb je vast op school die electroon gevolgt.Uw schrijven doet echter anders blijken.

Jürgen
Jürgen
11 jaren geleden

[quote name=”J.C”]Alles wat niet begrepen word is gelijk een Donkere Kracht dat is jammer, de Zon is toch ook geen donkere kracht?
Het hart van de Zon is een zwart gat onze cellen zijn ook zwarte gaten waar een aantal atomen omheen draaien met de snelheid van het licht.[/quote]

idd en de mensheid kan maar niet begrijpen dat die materie (die zgn donkere materie) gewoon materie is uit een andere dimensie, die dimensie die in de eerste plaats verantwoordelijk is voor ‘ons’ universum… alles is geest, alles ontstaat uit geest en alles wat men hier waarneemt , daar is de donkere ‘geest’ materie verantwoordelijk voor. 4 procent is zichtbare materie , de meerderheid van he ‘alles’ is uiteindelijk toch geest.

paradox
paradox
11 jaren geleden

Grappig, we kunnen hier zo mooi over praten en van mening verschillen en dat is niet erg natuurlijk maar we weten toch eigenlijk helemaal niets! We hebben met zn allen geen flauw benul wat het universum inhoud wat de funktie is over het wel een funktie heeft wat dan ook!
Maar het blijft boeiend om er over te lezen en fantaseren wat het toch wel allemaal kan zijn

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x