Homepagina » Buitenland » “Nieuwe start”: Kroatië scheldt schuld van 60.000 armste burgers kwijt
"Nieuwe start": Kroatië scheldt schuld van 60.000 armste gezinnen kwijt

“Nieuwe start”: Kroatië scheldt schuld van 60.000 armste burgers kwijt

De regering van Kroatië gaat de schulden van de armste 60.000 inwoners van het land kwijtschelden. Met de ‘nieuwe start’ wordt slechts één procent van de totale schuld kwijtgescholden, maar men hoopt dat de maatregel op de lange termijn de economie een steuntje in de rug zal geven.

De overheid stemde op 15 januari voor de onorthodoxe maatregel, die maandag ingaat. “We schatten dat deze maatregel van invloed zal zijn op zo’n 60.000 burgers,” zei vicepremier Milanka Opacic over het plan. “Ze krijgen de kans om opnieuw te beginnen zonder schuldenlast.”

Diverse schuldeisers doen mee aan het plan. Het gaat om banken, telecombedrijven, nutsbedrijven, een aantal grote steden en de fiscus. In juli vorig jaar werden de tegoeden van 317.000 Kroaten bevroren vanwege schulden. De banken gaan ongeveer een vijfde deel van de rekeningen weer vrijgeven. Kroatië telt in totaal 4,4 miljoen inwoners.

“Het is voor het eerst dat een regering in Kroatië dit lastige probleem probeert op te lossen en we zijn er trots op,” zei premier Zoran Milanovic tijdens een kabinetssessie.

De overheid wil daarnaast iets gaan doen aan de gevolgen van de forse waardestijging van de Zwitserse munt. In de jaren voor de crisis heeft een deel van de huishoudens in Kroatië hypotheken afgesloten in franken, vanwege de lage Zwitserse rente.

Ee stijgende frank biedt sombere perspectieven voor de huizenmarkt in Kroatië. Voor huizenbezitters met een frankhypotheek zullen de maandlasten sterk stijgen en dat kan de economie ontwrichten. Daar wil de overheid een stokje voor steken.

[RT]


Vond je deze info goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Dat zouden ze wereldwijd moeten doen met alle schulden. Het geld is immers uit het niks op papier gekomen dus kan het ook het niks weer verdwijnen.

  Noem het een Global debt reset

  23 likes
 2. Een bewonderenswaardig initiatief, en een belangrijk signaal naar de rest van de wereld.

  Is dit het begin van iets moois?

  Love + Peace + Knowledge = Power

  15 likes
 3. De titel van dit Nederlandse artikel heeft het over de 60.000 armste gezinnen terwijl het de 60.000 armste burgers betreft zoals in de tekst en de titel van het Engelse artikel stuk aangeven.

  Wat zou de 60.001ste armste burger denken…

  3 likes
 4. ik denk dat ik ook maar eens van die lamellen laat maken net als in die reclame

  alleen is het dan net of er niemand meer woont

  dan heb je ;

  1 geen last van inbrekers en

  2 geen last van deurwaarders

  1 likes
 5. Ondertussen gaat de ECB door met het bedreigen van Grieekenland
  Doet de Griekse regering niet wat de ECB wil, dan draaien ze de geldkraan dicht. Ook Ierland is bekend met “dreigbrieven” van de ECB.

  The European Central Bank (ECB) is threatening to withdraw emergency funding from Greek banks if the Greek government doesn’t do what it wants.

  Read more: http://uk.businessinsider.com/ecb-threats-greece-over-emergency-funding-2015-2?r=US#ixzz3QdNUhLaY

  1 likes
 6. Nou ja, wil eerst eens zien hoe dat afloopt. Hoe hoog is de staatsschuld daar en wat heeft die overheid moeten doen. Kijk als zij weer als land een lening hebben ingekocht bij hun bank of andere banken enz., dan weet ik nu al dat het project gaat mislukken. Variabele rente, renteswaps, derivaten, woekerverzekeringen enz. De staatsschuld hier is ook niet meer af te betalen door allerlei constructies. Kroatië gaat dan de belastingen verhogen enz. Als zij dus niet oppast belandt ze in een neerwaartse spiraal, die nog erger is dan nu. Nogmaals meerdere informatie hoe dit tot stand is gekomen is heel belangrijk om er iets over te zeggen. Zitten zij al bij de EU bv.? Leningen zijn onderdrukkingsmiddelen onthoudt dat goed. Hier staat op elke inwoner en zelfs als je geboren wordt al een lening. Misschien gaan ze dat nu daar ook doen.

  0 likes
  • Reken maar dat je gelijk hebt, Elise! Even weer een beetje lucht geven, maar het systeem verandert in het geheel niet. Rijk zal rijker blijven worden, de armen nog steeds armer. Het gaat gewóón door.
   Pas als we de realiteit hiervan [h]erkennen en accepteren, kan vervolgens een fundamentele ommezwaai komen.
   Ik ga er van uit dat de mensheid zich niet “ééuwig” laat bedriegen.
   We kunnen elkaar helpen met het [h]erkennen en accepteren van onze huidige situatie, door elkaar (internet / we leven inmiddels in het informatie tijdperk!) te informeren, door elkaar dus in form te brengen. In de vorm voor een transformatieve sprong!

   1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

Ga je op reis naar Syrië? Zeg je bankrekening dan maar vaarwel! Waarom we binnenkort gevangen zitten in een werkelijkheid waarin geen politie meer nodig is

Ga je op reis naar Syrië? Zeg je bankrekening dan maar vaarwel! Waarom we binnenkort gevangen zitten in een werkelijkheid waarin geen politie meer nodig is

De opstand van de boeren in Nederland ...