Buitenland

“Nieuwe start”: Kroatië scheldt schuld van 60.000 armste burgers kwijt

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De regering van Kroatië gaat de schulden van de armste 60.000 inwoners van het land kwijtschelden. Met de ‘nieuwe start’ wordt slechts één procent van de totale schuld kwijtgescholden, maar men hoopt dat de maatregel op de lange termijn de economie een steuntje in de rug zal geven.

De overheid stemde op 15 januari voor de onorthodoxe maatregel, die maandag ingaat. “We schatten dat deze maatregel van invloed zal zijn op zo’n 60.000 burgers,” zei vicepremier Milanka Opacic over het plan. “Ze krijgen de kans om opnieuw te beginnen zonder schuldenlast.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Diverse schuldeisers doen mee aan het plan. Het gaat om banken, telecombedrijven, nutsbedrijven, een aantal grote steden en de fiscus. In juli vorig jaar werden de tegoeden van 317.000 Kroaten bevroren vanwege schulden. De banken gaan ongeveer een vijfde deel van de rekeningen weer vrijgeven. Kroatië telt in totaal 4,4 miljoen inwoners.

“Het is voor het eerst dat een regering in Kroatië dit lastige probleem probeert op te lossen en we zijn er trots op,” zei premier Zoran Milanovic tijdens een kabinetssessie.

De overheid wil daarnaast iets gaan doen aan de gevolgen van de forse waardestijging van de Zwitserse munt. In de jaren voor de crisis heeft een deel van de huishoudens in Kroatië hypotheken afgesloten in franken, vanwege de lage Zwitserse rente.

Ee stijgende frank biedt sombere perspectieven voor de huizenmarkt in Kroatië. Voor huizenbezitters met een frankhypotheek zullen de maandlasten sterk stijgen en dat kan de economie ontwrichten. Daar wil de overheid een stokje voor steken.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rolf
Rolf
9 jaren geleden

Een bewonderenswaardig initiatief, en een belangrijk signaal naar de rest van de wereld.

Is dit het begin van iets moois?

Love + Peace + Knowledge = Power

Bertrolli
Bertrolli
9 jaren geleden

De titel van dit Nederlandse artikel heeft het over de 60.000 armste gezinnen terwijl het de 60.000 armste burgers betreft zoals in de tekst en de titel van het Engelse artikel stuk aangeven.

Wat zou de 60.001ste armste burger denken…

nostradamus
nostradamus
9 jaren geleden

Dat zouden ze wereldwijd moeten doen met alle schulden. Het geld is immers uit het niks op papier gekomen dus kan het ook het niks weer verdwijnen.

Noem het een Global debt reset

leon***
leon***
9 jaren geleden

ik denk dat ik ook maar eens van die lamellen laat maken net als in die reclame

alleen is het dan net of er niemand meer woont

dan heb je ;

1 geen last van inbrekers en

2 geen last van deurwaarders

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x