Mens en Dier

‘Revolutionaire’ nieuwe studie linkt meditatie aan wijsheid

Help ons door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wijsheid komt met de jaren, toch? Dat is niet helemaal waar. Een nieuwe studie, die is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE, toont aan dat meditatie en ballet worden geassocieerd met wijsheid.

“Voor zover ik weet is dit de eerste studie die kijkt naar de relatie tussen meditatie of ballet en wijsheid,” zei hoogleraar Monika Ardelt van de Universiteit van Florida, die niet betrokken was bij het onderzoek. “Het is fascinerend dat het beoefenen van ballet leidt tot meer wijsheid. Ik denk dat deze studie zal leiden tot meer onderzoek.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Revolutionair

Het onderzoek is revolutionair omdat de wetenschap het niet voor mogelijk hield dat lichamelijke oefeningen kunnen leiden tot meer wijsheid.

Onderzoekers van de Universiteit van Chicago ondervroegen 298 mensen over hun ervaring met meditatie of ballet. De deelnemers werden onderverdeeld in vier activiteiten: de Alexandertechniek, een methode die als doel heeft moeiteloos en vrij te kunnen bewegen; de Feldenkraismethode, een alternatieve geneeswijze die lichamelijke en geestelijke problemen probeert te behandelen door bewegingen van het lichaam te verbeteren; meditatie en klassiek ballet.

Mensen die mediteerden bleken over meer wijsheid te beschikken dan de proefpersonen in de andere drie groepen. Voor het eerst is aangetoond dat de link tussen meditatie en wijsheid mogelijk heeft te maken met de afwezigheid van angstgevoelens.

Meer voordelen

“Wij zijn de eersten die aantonen dat wijsheid kan worden gelinkt aan mentale en fysieke oefeningen,” zei hoofdonderzoeker Patrick B. Williams. “Wij zijn ook de eersten die stellen dat deze relatie deels kan worden verklaard door het feit dat meditatie angst kan verminderen.”

Tijdens het onderzoek is geen causaal verband aangetroffen tussen wijsheid en één van de vier activiteiten, maar vervolgstudies zouden een dergelijk verband wel kunnen aantonen.

Ardelt denkt dat veel mensen geïnteresseerd zullen zijn in deze studie. “De bevindingen laten zien dat meditatie nog meer voordelen heeft en niet alleen stress of pijn vermindert,” zei ze.

Als mentale en fysieke oefeningen kunnen leiden tot meer wijsheid, ‘moet daar in het klaslokaal en op het werk ruimte voor komen zodat we niet alleen wijzere mensen, maar ook een wijzere samenleving kunnen creëren’, concludeerden de onderzoekers.

[UChicago]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rikk
Rikk
8 jaren geleden

Laat de leden van het kabinet en de rest van de bestuurders dan maar snel 1 uur per dag gaan mediteren. Kunnen ze in ieder geval een uur minder per dag allerlei domme regeltjes over de mensen uitstorten.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De meditatie is gratis.

Gudrun
Gudrun
8 jaren geleden

De studie in PLOS maakt duidelijk dat er een correlatie bestaat tussen angst en wijsheid.

Als je deze zin neemt uit de studie (quote):
‘Wisdom is often characterized by the ability to face difficult situations with lowered stress and anxiety’ (einde quote).

Wat nu als we dit eens omdraaien..?
Dus: Staat angst de ontwikkeling van wijsheid (ontbreken van stress = geluksgevoel) in de weg?

Ergens bang voor zijn is een tijdelijke vorm van (fysieke) stress. Adrenalinegehalte verhoogd, de ademhaling wordt sneller en de zuurstof gaat in plaats van celopbouw en werking van organen tijdelijk naar het vecht-vlucht mechanisme (angst).

Hoevelen van ons hebben er op dagelijkse basis last van angsten/ stress: Hoelang heb ik mijn baan nog?..hoe moet dat met de toekomst van mijn kinderen? als mijn man maar weer veilig terugkomt uit de spits vanavond..geen NEE durven zeggen..etc.

Als angst onze wijsheid in de weg staat, en wijsheid leidt tot geluk. Hoe gelukkig zijn wij dan uiteindelijk met z’n allen..?

Wat zou het geweldig zijn als er ook op (basis)scholen onderwezen word in wijshied, in plaats van alleen in kennis.

helder
helder
8 jaren geleden

mediteren doet iemand niet zomaar even. Maar soms een paar seconden, een paar keer per dag even niets zeggen of even stil zijn in jezelf is al een verademing.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x