Homepagina » Universum » Natuurkundige levert wiskundig bewijs dat zwarte gaten niet bestaan
Natuurkundige levert wiskundig bewijs dat zwarte gaten niet bestaan

Natuurkundige levert wiskundig bewijs dat zwarte gaten niet bestaan

Zwarte gaten spreken al geruime tijd sterk tot de verbeelding. Ze staan voor het grote onbekende. Het zijn de zwartste en zwaarste objecten in het universum van waaruit zelfs licht niet kan ontsnappen. Alsof dat nog niet bizar genoeg is, heeft een wetenschapper nu wiskundig bewijs geleverd dat zwarte gaten niet bestaan.

Hoogleraar natuurkunde Laura Mersini-Houghton van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill heeft aan de hand van twee theorieën aangetoond dat zwarte gaten niet kunnen bestaan. Het onderzoek dwingt wetenschappers de structuur van ruimtetijd en de oorsprong van het universum te herzien.

“Ik ben nog steeds in shock,” zei Mersini-Houghton. “We bestuderen dit probleem al meer dan 50 jaar. We hebben veel om over na te denken.” Al tientallen jaren wordt gedacht dat zwarte gaten ontstaan na de ineenstorting van een grote ster.

De zwaartekrachttheorie van Einstein voorspelt het ontstaan van zwarte gaten, maar een fundamentele wet van de kwantumtheorie stelt dat informatie niet uit het universum kan verdwijnen. Dit leidde tot The Black Hole War, het debat over de vraag of informatie die in een zwart gat valt voor altijd is verdwenen of in een andere vorm blijft bestaan. Als informatie zou verdwijnen, zou dit vergaande consequenties hebben, namelijk dat de kwantummechanica geen recht van bestaan heeft.

In 1974 liet Stephen Hawking aan de hand van de kwantummechanica zien dat zwarte gaten straling uitzenden. Sindsdien detecteren wetenschappers ‘vingerafdrukken’ in de kosmos die overeenkomen met deze straling. Ze gaan er vanuit dat het zwarte gaten zijn.

Mersini-Houghton en Hawking zijn het erover eens dat een ster Hawkingstraling produceert als hij onder zijn eigen gewicht abrupt ineenstort. Terwijl de ster straling uitzendt verliest hij ook massa, tot het punt waarop hij te weinig massa heeft om nog een zwart gat te kunnen worden.

Voordat een zwart gat gevormd kan worden, zwelt de stervende ster nog één keer op om vervolgens te exploderen. Mersini-Houghton heeft berekend dat een singulariteit en een waarnemingshorizon nooit daadwerkelijk ontstaan. Haar conclusie is dan ook dat zwarte gaten niet bestaan.

Veel natuurkundigen en astronomen geloven dat ons universum is ontstaan uit een singulariteit die na de Big Bang begon uit te dijen. Als singulariteiten niet bestaan, moeten natuurkundigen hun ideeën over de oerknal herzien.

“Natuurkundigen hebben deze twee theorieën – de zwaartekrachttheorie van Einstein en de kwantummechanica – al decennialang tevergeefs geprobeerd te verenigen, maar in dit scenario worden beide theorieën in harmonie samengebracht,” zei Mersini-Houghton. “En dat betekent nogal wat.”

[University of North Carolina]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Ja, natuurlijk, want als zijn berekening klopt dan moet het dus waar zijn en bestaan Zwarte Gaten niet…
  En het is niet gewoon een kwestie vaan dat de berekeningen niet kloppen?
  Ik kan ook een berekening maken waarin zwaartekracht niet bestaat, dat betekend niet automatisch dat zwaartekracht niet bestaat.

  Dit artikel is zinloos.

  5 likes
  • THiZ-iZ-MaDNeSS schreef:

   En het is ook nog een vrouw die dit beweerd. Wat weten die er nou van? Haha

   4 likes
   • Panta Rhei schreef:

    THiZ-iZ-MaDNeSS: Het is beweert met een t. en niet beweerd. Verder is noch de oerknal noch het bestaan van zwarte gaten voor 100% bewezen. Het zijn voorlopig alleen aannames die door menigeen als feit worden gezien.

    5 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Ach als nu niet al die tech die ontwikkeld is door de nazi’s, en afgeleid van neergestorte ufo’s nu eens gewoon algemeen bekend was hadden we allang een keer naar het centrum van onze Melkweg kunnen vliegen om te gaan kijken of daar daadwerkelijk een zwart gat te vinden is zoals beweert wordt. Achter de schermen zal zoiets ook allang eens gedaan zijn. Dan kun je je afvragen of dit soort “bewijs” daar stiekem op gebaseerd is of dit gewoon uit de lucht gegrepen is.

   4 likes
  • Rene schreef:

   Helemaal eens met Arwijn.
   Wat de wetenschappers niet doorhebben is dat een wetenschappelijk model niet de wereld om ons heen is.
   Je zult dus met wiskunde nooit kunnen bewijzen dat zwarte gaten niet, dan wel bestaan.
   Een wetenschappelijk model is alleen maar een poging om de werkelijkheid te voorspellen/beschrijven met formules.
   Je zult eerst waarnemingen moeten doen, daarna kun je wiskunde gebruiken om die waarnemingen te beschrijven (of andersom, je maakt een model, waarna je op zoek gaat naar empirisch bewijs voor dat model).

   3 likes
 • Buddy schreef:

  Dat je met wetenschap en natuurkunde hier op Aarde de gang van zaken kunt berekenen wil nog niet zeggen dat dit ook geld voor het gehele Universum.

  Hoewel men eigenlijk nog niet verder kan kijken dan onze zon is dit wel bewonderenswaardig te noemen.

  Wishfull Thinking…!

  8 likes
 • max schreef:

  ik zei het toch conversie punt een crossover tussen dimensies en universums en misschien met een ander dimensieversum

  2 likes
  • max schreef:

   ik wist het ik wist het
   bewijs

   max
   20 september 2014 07:52 at 07:52

   het lijkt erop dat er zich een conversiepunt bevindt in het midden van het melkwegsteltsel een conversie punt is een zwakke plek waar het mogelijk zou moeten zijn om tussen de barrière door te glippen naar andere universums en deminsies het is afhankelijk van de enegie golflegte en sterkte of hij gebruikt kan worden om tussen verschilende universums in ins demeniesversum te kunnen rijzen tot nu toe zou ik zo zeggen dat het megelijk zou moetten zijn
   (0)
   Beantwoorden

   Dr. Why
   20 september 2014 11:48 at 11:48

   in het midden van het melkwegstelsel zit een zwart gat. Het lijkt moeilijk om daar door te glippen 🙂
   (3)
   Beantwoorden
   Stefan
   20 september 2014 15:38 at 15:38

   Hij bedoelt een cross-over, tussen dimensies.
   (1)
   Beantwoorden
   max
   20 september 2014 15:46 at 15:46

   dat klopt maar er zijn ook genoeg wetenschappers die beweren dat een zwartgat een doorgang zou kunnen zijn dus in mijn optiek zou een zwartgat en een conversie punt een en het zelfde kunnen zijn tenzei een zwartgat de cenversie punten juist veroorzaakt

   2 likes
   • days of our lives schreef:

    Weet niet zo goed wat ze bewezen denkt te hebben, maar ben er zeker van dat het niet jouw “hersenspinsel” is.

    0 likes
    • roy de ruiter schreef:

     rustig aan dat is heus niet de grootste halfe gare die er rond loopt op deze wereld hij is gewoon niet goed wijs 🙂

     2 likes
     • days of our lives schreef:

      Zoals ik het heb begrepen, gaat dit bewijs vooral over de definitie van het zwarte gat. Dat de kwantummechanica en de relativiteitstheorie met elkaar botsen als het om zwarte gaten gaat, is niets nieuws (en impliceert dat tenminste 1 van de 2 theorieën op dit onderdeel niet correct is, of dat er gegevens ontbreken waardoor de theorieën op dit moment nog niet 100% met elkaar verenigbaar zijn). Deze dame trekt er een conclusie uit die prikkelend is, maar het doet niets af aan het bestaan van de zwarte gaten: die kunnen we gewoon waarnemen.

      Dat bewijst geen hypothese over (ik citeer:) “conversie punt een crossover tussen dimensies en universums en misschien met een ander dimensieversum”.

      Het is voor die hypothese (voor zover het al te volgen is) trouwens wel vreemd dat het zwarte gat dan alleen materie lijkt op te slokken, men zou op z’n minst verwachten dat er dan ook wel eens materie de omgekeerde weg volgt.

      0 likes
    • max schreef:

     ja bel me maar terug als je je eigen mathematics masterclass hebt gedaan veder bemoei ik met nie met zulk laag gepeupel oh je kleuter juf roept ga maar

     2 likes
 • redice schreef:

  alsof de wetten van de natuurkunde geen fouten kunnen vertonen, ze zijn door mensen berekend. en niet alles in het gehele universum valt te verklaren of te berekenen adhv formules ed.
  op dat vlak staat het mensdom nog in zijn kinderschoenen om dit alles te begrijpen

  5 likes
 • peter schreef:

  ik denk dat een draaiiende melkweg …ergens…gelijk staat als een wiel , precies in het midden van de naaf beweegt er niets , aangezien absolute stilstand voor partikels niet bestaat ” net zo min als het absolute nulpunt dat nooit bereikt word ” , vloeit de energie van buiten naar binnen , als een waterval langs een centrum en weer vloeiend naar buiten , als tekening zou het duidelijker zijn, helaas kan ik alleen text hier kwijt . Dus naar mijn mening krijgt alle materie die rondjes draaien een nulpunt , een rekenkundige nul , handig om mee te rekenen , maar verder geen enkele invloed, het is een verschijnsel en geen nieuwe wet of wereld.

  3 likes
 • Jan schreef:

  Laten we het toch even zwarte gaten noemen,het resultaat van een ge-explodeerde en ineengestorte ster. Je hoort wel eens dat als je door een zwart gat zou kunnen reizen je in een andere demensie,ruimte of tijd terecht zou kunnen komen. Een Zwart Gat is dus het overblijfsel van een ster,iets met een gigantische zwaartekracht met dus een vaste overgebleven kern,die zo’n aantrekkingskracht heeft dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. 1e : Hoe kan je nou door een vaste kern heen reizen.en 2e : als je niet DOOR maar OM een zwart gat zou reizen kom je volgens mij toch weer in dezelfde ruimte uit; als ik achter onze maan heen reis wat ook net als een zwart gat een vaste vorm heeft, alleen minder zwaar kom ik toch ook niet ineen andere demensie uit !!

  3 likes
 • bert schreef:

  en wederom komen we steeds dichter in de buurt van mijn theorie. Alles wat er is is een interactie tussen de tijdloze wereld( lees kwantumwereld) en de wereld van materie ( het goedje wat verbonden is met een tijdspad).
  Als je waterstof onder een enorme druk zet ontstaat er naar men denkt een metaalachtige materie, denk hierbij aan de vermoedelijke kern van pluto. Een zwart gat is vermoedelijk een object die voor de mens een onwaarschijnlijke zwaartekracht heeft maar de kern is vermoedelijk van materie.
  Alle theorieën over veelvuldige dimensies en toegangspoorten naar andere dimensie ten spijt.

  2 likes
 • Veteraan schreef:

  Zwarte gaten zijn naar mijn mening doorgangen naar een paralel universum. Ze hebben een enorme zwaartekracht waaruit niets kan ontsnappen,zelfs geen licht. Maar waar werllicht in de toekomst wel ruimtevaartuigen doorheen kunnen vliegen naar een ander universum of via een wormhole via dit gat hun reis naar een ander melkwegstel, planeet of sterrenstelsel aanzienlijk kunnen bekorten. Ik zie deze gaten als zijn dat zij gekoppeld zijn voor aan het oog onzichtbare wormholes die talrijke verbindingen hebben naar allerlei uithoeken van het heelal. En gezien de zwaartekracht,de antimaterie en de donkere materie,waardoor de wormholes niet zichtbaar zijn, is reizen in de tijd en toekomst dichterbij dan we denken.

  0 likes
  • Jan schreef:

   Zwarte Gaten zijn de restanten van een ge-explodeerde en daarna ineengestorte ster,dat zo’n zwaartekracht heeft dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Een overgebleven kleine kern als het ware met een superzware zwaartekracht. Moet dus een vaste vorm hebben,want een gasvormig lichaam is geen eindfase.een zwart gat wel; en als het geen gasvormig iets is, is het een vast iets , en als een zwart gat een vast lichaam is, hoe kan je daar dan doorheen reizen om in een andere demensie terecht te komen. Is tenslotte niets anders dan een zich in de ruimte bevindend lichaam met een vaste vorm,alleen met een superzware aantrekkingskracht;een in verhouding tot de ruimte een klein vast object dat zich net als een planeet zich “gewoon” bevindt in de ruimte. Als ik dan net als bij een planeet erdoorheen zou kunnen reizen .of gewoon eromheen,kom ik toch ook gewoon aan de achterkant van het lichaam uit in dezelfde ruimte. Als ik aan de achterkant van de maan kom ,bevind ik me toch ook niet ineens in een andere demensie??

   2 likes
 • Wim schreef:

  Ik geloof niets wat hij zegt, bullshit. In elk melkweg stelsel hebt je een zwar gat, anders draaien ze niet, toch?

  1 likes
  • days of our lives schreef:

   Het is niet per se vereist dat elk stelsel in haar centrum een zwart gat heeft. De sterren draaien sowieso wel.
   Er zijn stelsels waarbij het centrale zwarte gat “onvindbaar” lijkt te zijn.

   Er zijn ook nog vele “losse” zwarte gaten, ontstaan uit supernova’s van sterren die gewoon haar rondje in de Melkweg maken. Qua massa en grootte onvergelijkbaar met de centrale zwarte gaten, maar van hetzelfde principe.

   0 likes
 • Sjaak vd Wal schreef:

  Dit leidde tot The Black Hole War, het debat over de vraag of informatie die in een zwart gat valt voor altijd is verdwenen of in een andere vorm blijft bestaan. Als informatie zou verdwijnen, zou dit vergaande consequenties hebben, namelijk dat de kwantummechanica geen recht van bestaan heeft.

  Dit stukje bevreemd mij…. want dit weten we dus niet. Dus kan de hele stelling niet gestaafd worden. En we zijn weer terug bij af.

  0 likes
 • albert de jonge schreef:

  Er is ontzettend veel fantasie in de theoretische natuurkunde (de oorzaakzijde van de fysische processen).

  Een verhelderende inzicht geeft het nieuwe boek:
  NIEUWE NATUURKUNDE, analyse en reconstructie van het fysische mechanisme. ISBN: 9789402126969.

  En inderdaad zwarte gaten kunnen niet bestaan, eenvoudig omdat het tegen de fysische procesregels is. Dit punt en vele andere ‘exotische’ bedenksels worden in het voornoemde boek uitvoerig behandeld. Het geheel leidt tot verrassende uitkomsten.

  Het boek volgt primair een conceptuele benadering en secundair slechts summier, als uitleg en bewijsvoering, twee eenvoudige formules waar het hele fysische proces als het ware in wordt gevangen.

  0 likes
 • Live schreef:

  Zwarte Gaten zijn misschien niet eens de enige ‘Portalen’ naar andere (eventuele (ik weet het ook echt niet hoor)) Universa.

  Zie NASA-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=y3_vW5yrNek

  0 likes
  • EllenB schreef:

   Nee, dat denk ik ook.
   Er zijn gewoon heel veel verschillende frequenties, waar je je op af kunt stemmen.
   Dat is volgens mij ook de manier waarop UFO’s zich voortbewegen.
   Ze veranderen gewoon elke keer van golflengte.

   0 likes
 • Frans schreef:

  Ik zeg al jaren dat het waanzinnig sterke magneten zijn waardoor het lijkt dat er dingen door verdwijnen, maar die heel langzaam groter worden, door alles wat ertegen verpletterd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  signalen

  Niet alleen? Vier ‘mysterieuze signalen’ opgevangen uit de ruimte

  Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak ...

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  >