Universum

Natuurkundige levert wiskundig bewijs dat zwarte gaten niet bestaan

Help door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zwarte gaten spreken al geruime tijd sterk tot de verbeelding. Ze staan voor het grote onbekende. Het zijn de zwartste en zwaarste objecten in het universum van waaruit zelfs licht niet kan ontsnappen. Alsof dat nog niet bizar genoeg is, heeft een wetenschapper nu wiskundig bewijs geleverd dat zwarte gaten niet bestaan.

Hoogleraar natuurkunde Laura Mersini-Houghton van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill heeft aan de hand van twee theorieën aangetoond dat zwarte gaten niet kunnen bestaan. Het onderzoek dwingt wetenschappers de structuur van ruimtetijd en de oorsprong van het universum te herzien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Ik ben nog steeds in shock,” zei Mersini-Houghton. “We bestuderen dit probleem al meer dan 50 jaar. We hebben veel om over na te denken.” Al tientallen jaren wordt gedacht dat zwarte gaten ontstaan na de ineenstorting van een grote ster.

De zwaartekrachttheorie van Einstein voorspelt het ontstaan van zwarte gaten, maar een fundamentele wet van de kwantumtheorie stelt dat informatie niet uit het universum kan verdwijnen. Dit leidde tot The Black Hole War, het debat over de vraag of informatie die in een zwart gat valt voor altijd is verdwenen of in een andere vorm blijft bestaan. Als informatie zou verdwijnen, zou dit vergaande consequenties hebben, namelijk dat de kwantummechanica geen recht van bestaan heeft.

In 1974 liet Stephen Hawking aan de hand van de kwantummechanica zien dat zwarte gaten straling uitzenden. Sindsdien detecteren wetenschappers ‘vingerafdrukken’ in de kosmos die overeenkomen met deze straling. Ze gaan er vanuit dat het zwarte gaten zijn.

Mersini-Houghton en Hawking zijn het erover eens dat een ster Hawkingstraling produceert als hij onder zijn eigen gewicht abrupt ineenstort. Terwijl de ster straling uitzendt verliest hij ook massa, tot het punt waarop hij te weinig massa heeft om nog een zwart gat te kunnen worden.

Voordat een zwart gat gevormd kan worden, zwelt de stervende ster nog één keer op om vervolgens te exploderen. Mersini-Houghton heeft berekend dat een singulariteit en een waarnemingshorizon nooit daadwerkelijk ontstaan. Haar conclusie is dan ook dat zwarte gaten niet bestaan.

Veel natuurkundigen en astronomen geloven dat ons universum is ontstaan uit een singulariteit die na de Big Bang begon uit te dijen. Als singulariteiten niet bestaan, moeten natuurkundigen hun ideeën over de oerknal herzien.

“Natuurkundigen hebben deze twee theorieën – de zwaartekrachttheorie van Einstein en de kwantummechanica – al decennialang tevergeefs geprobeerd te verenigen, maar in dit scenario worden beide theorieën in harmonie samengebracht,” zei Mersini-Houghton. “En dat betekent nogal wat.”

[University of North Carolina]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
9 jaren geleden

Dat je met wetenschap en natuurkunde hier op Aarde de gang van zaken kunt berekenen wil nog niet zeggen dat dit ook geld voor het gehele Universum.

Hoewel men eigenlijk nog niet verder kan kijken dan onze zon is dit wel bewonderenswaardig te noemen.

Wishfull Thinking…!

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Ja, natuurlijk, want als zijn berekening klopt dan moet het dus waar zijn en bestaan Zwarte Gaten niet…
En het is niet gewoon een kwestie vaan dat de berekeningen niet kloppen?
Ik kan ook een berekening maken waarin zwaartekracht niet bestaat, dat betekend niet automatisch dat zwaartekracht niet bestaat.

Dit artikel is zinloos.

max
max
9 jaren geleden

ik zei het toch conversie punt een crossover tussen dimensies en universums en misschien met een ander dimensieversum

peter
peter
9 jaren geleden

ik denk dat een draaiiende melkweg …ergens…gelijk staat als een wiel , precies in het midden van de naaf beweegt er niets , aangezien absolute stilstand voor partikels niet bestaat ” net zo min als het absolute nulpunt dat nooit bereikt word ” , vloeit de energie van buiten naar binnen , als een waterval langs een centrum en weer vloeiend naar buiten , als tekening zou het duidelijker zijn, helaas kan ik alleen text hier kwijt . Dus naar mijn mening krijgt alle materie die rondjes draaien een nulpunt , een rekenkundige nul , handig om mee te rekenen , maar verder geen enkele invloed, het is een verschijnsel en geen nieuwe wet of wereld.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x