Gezondheid

Een omstreden stof die bijna overal in zit is ’toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

Help ons door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De omstreden stof Bisfenol A (BPA) is toxisch en erg zorgwekkend, zo heeft het Europees Hof van Justitie gesteld in een vonnis.

Deze chemische stof zit in heel veel consumentenproducten waaronder blikjes, plastic flessen, speelgoed, schoenen en papier.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De stof heeft een hormoonverstorende werking. Bij kinderen wordt Bisfenol A in verband gebracht met gedragsstoornissen en kankers.

Uitgefaseerd

In 2016 werd de stof door de Europese Commissie al bestempeld als toxisch. Die beslissing is nu bevestigd door het Europees hof.

“De dagen van BPA zijn eindelijk geteld,” reageerde Tatiana Santos van de Europese milieukoepel EEB. “Volgens de Europese wetgeving moet de stof nu uitgefaseerd worden.”

Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

Hard nodig

Santos wees erop dat de overheid te traag reageert waardoor chemiereuzen alle tijd hebben om zogeheten copycat-stoffen te maken zodra een gevaarlijke stof verboden wordt.

“De industrie verloor haar moreel kompas toen ze miljoenen uitgaf aan het gevecht tegen de wetenschap rond BPA om haar verkoopcijfers hoog te houden,” zei ze.

“Hervormingen zijn hard nodig,” benadrukte Santos.

[IPS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Deze informatie was ik 10 jaar geleden al aan het verspreiden.

weg met ons
weg met ons
4 jaren geleden

Het -langzaam- aantasten van de gezondheid, ziek maken en vergiftigen, het opzettelijk toebrengen van schade, is niet (langer) strafbaar?

Fabrikanten wisten het al, maar zeker met de kennis van nu kunnen fabrikanten niet zeggen: “das haben wir alles nicht gewusst”. Wederom zou ook hier de overheid mede aansprakelijk kunnen worden gesteld voor verzaken vsn hun plicht, met daarbij te veel juridisch getouwtrek i.p.v. kortdaad en onverbiddelijk optreden. Burgers weet men toch ook wel aan te pakken!

Eerst aantonen dat een product veilig is, pas dan onder voorwaarden toestaan. Zo hoort een overheid de burger te beschermen, waar betalen wij ze anders voor? (betalen = afgeoerst worden).
Maar ja, de door het raam kijkende kontkrabbers en zakkenvullers hebben het natuurlijk veel te druk met het CO2 stokpaardje mennen en van achteren berijden. Levert miljarden op, niet waar?

Aanklagen al het tuig voor opzettelijk vergiftigen van consumenten, lijkt mij op z’n plaats. Juridisch moet daar behoorlijk wat uit te slepen zijn.

Jeff
Jeff
4 jaren geleden

Blijkbaar is de fabrikant van het stofje in ongenade gevallen bij onze verraders in Brussel en Strasbourg. Wat zou het zijn? Betalen ze te weinig? Ze gaan me toch niet vertellen daar, dat onze gezondheid überhaupt een agenda punt is geworden. Want al zouden we er ziek van worden, dan kunnen we ons straks toch al geen dokter meer veroorloven. Zolang genezen op 1 staat en dan pas voorkomen, is dit niet meer dan een PR stunt van het hof. Dan mogen we geloven, dat ze het allerbeste met ons voor hebben.
Proost mevrouw Santos!

Jantje
Jantje
4 jaren geleden

Dan is over 20 jaar het probleem van allerlei gendermisverstanden ook opgelost, denk ik.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x