Homepagina » Gezondheid » Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen
Een omstreden stof die bijna overal in zit is 'toxisch' en 'erg zorgwekkend', aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

De omstreden stof Bisfenol A (BPA) is toxisch en erg zorgwekkend, zo heeft het Europees Hof van Justitie gesteld in een vonnis.

Deze chemische stof zit in heel veel consumentenproducten waaronder blikjes, plastic flessen, speelgoed, schoenen en papier.

De stof heeft een hormoonverstorende werking. Bij kinderen wordt Bisfenol A in verband gebracht met gedragsstoornissen en kankers.

Uitgefaseerd

In 2016 werd de stof door de Europese Commissie al bestempeld als toxisch. Die beslissing is nu bevestigd door het Europees hof.

“De dagen van BPA zijn eindelijk geteld,” reageerde Tatiana Santos van de Europese milieukoepel EEB. “Volgens de Europese wetgeving moet de stof nu uitgefaseerd worden.”

Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

Hard nodig

Santos wees erop dat de overheid te traag reageert waardoor chemiereuzen alle tijd hebben om zogeheten copycat-stoffen te maken zodra een gevaarlijke stof verboden wordt.

“De industrie verloor haar moreel kompas toen ze miljoenen uitgaf aan het gevecht tegen de wetenschap rond BPA om haar verkoopcijfers hoog te houden,” zei ze.

“Hervormingen zijn hard nodig,” benadrukte Santos.

[IPS]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
1 jaar geleden

Deze informatie was ik 10 jaar geleden al aan het verspreiden.

weg met ons
weg met ons
1 jaar geleden

Het -langzaam- aantasten van de gezondheid, ziek maken en vergiftigen, het opzettelijk toebrengen van schade, is niet (langer) strafbaar?

Fabrikanten wisten het al, maar zeker met de kennis van nu kunnen fabrikanten niet zeggen: “das haben wir alles nicht gewusst”. Wederom zou ook hier de overheid mede aansprakelijk kunnen worden gesteld voor verzaken vsn hun plicht, met daarbij te veel juridisch getouwtrek i.p.v. kortdaad en onverbiddelijk optreden. Burgers weet men toch ook wel aan te pakken!

Eerst aantonen dat een product veilig is, pas dan onder voorwaarden toestaan. Zo hoort een overheid de burger te beschermen, waar betalen wij ze anders voor? (betalen = afgeoerst worden).
Maar ja, de door het raam kijkende kontkrabbers en zakkenvullers hebben het natuurlijk veel te druk met het CO2 stokpaardje mennen en van achteren berijden. Levert miljarden op, niet waar?

Aanklagen al het tuig voor opzettelijk vergiftigen van consumenten, lijkt mij op z’n plaats. Juridisch moet daar behoorlijk wat uit te slepen zijn.

Jeff
Jeff
1 jaar geleden

Blijkbaar is de fabrikant van het stofje in ongenade gevallen bij onze verraders in Brussel en Strasbourg. Wat zou het zijn? Betalen ze te weinig? Ze gaan me toch niet vertellen daar, dat onze gezondheid überhaupt een agenda punt is geworden. Want al zouden we er ziek van worden, dan kunnen we ons straks toch al geen dokter meer veroorloven. Zolang genezen op 1 staat en dan pas voorkomen, is dit niet meer dan een PR stunt van het hof. Dan mogen we geloven, dat ze het allerbeste met ons voor hebben.
Proost mevrouw Santos!

Jantje
Jantje
1 jaar geleden

Dan is over 20 jaar het probleem van allerlei gendermisverstanden ook opgelost, denk ik.

vladi
vladi
Reactie op  Jantje
1 jaar geleden

die rabbithole gaat iets dieper dan bisfenol A.

fff

eksegese
eksegese
1 jaar geleden

Quote : Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

En wat is dan precies het verschil ? Is de nieuwe stof wel ongevaarlijk ? Of gaan we daar eerst weer decennia lang, in tergend traag tempo onderzoek naar doen en dan uiteindelijk concluderen dat dit ook niet deugt ? Eerst mensen decennia lang willens en wetens bloot stellen aan immense gevaren en ontelbaar slachtoffers later schaamteloos bekennen dat ze iets ontoelaatbaars hebben toegestaan ? Dat fabrikanten miljarden mogen omzetten ten koste van de gezondheid van al die mensen ? Precies ook wat ze nu weer met 5G van plan zijn ? Geen onderzoek doen en zeggen dat er echt geen aanwijzing is dat het gevaarlijk is voor de gezondheid ? Onvoorstelbaar dat zo veel mensen niet willen zien wat er gebeurt, recht onder hun neus.

Aradhel
Aradhel
1 jaar geleden

Wel nee, het gaat gewoon niet hard genoeg met de Bisfenol A, dus wordt dat giftige stofje nu vervangen door Bisfenol S, wat, ik vermoed, nog giftiger is dan die BPA. Ze krijgen haast, en worden ongerust omdat er nu teveel mensen zich bewust gaan worden wat er precies aan het handje is. En een steeds groter wordende boze meute kunnen ze dan niet meer in bedwang houden. Dus moeten ze nu nog sneller dan tot nu toe, van een groot gedeelte van de wereldbevolking af (de 99%), zodat de rest (de 1%) ons de baas kan, en ons kunnen slaven. Als die deep state’ers voor die tijd elkaar de tent niet hebben uitgevochten-, en uitge(verzelf)moord hebben that is. Onder andere dit soort ingrepen zijn de laatste stuiptrekkingen van de powers that be…

Jopie
Jopie
1 jaar geleden

En BPS is wel veilig ??

x

Check Also

coronahulpfonds

Addertje onder het gras bij coronahulpfonds: waarom verzwijgen Rutte en Hoekstra dit?

Afgelopen week zijn de Europese leiders het ...

timmermans

Frans Timmermans ‘verdient proces wegens dood door schuld’

Aanstaande woensdag behandelt het gerechtshof Den Haag ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x