Homepagina » Gezondheid » Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen
Een omstreden stof die bijna overal in zit is 'toxisch' en 'erg zorgwekkend', aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

De omstreden stof Bisfenol A (BPA) is toxisch en erg zorgwekkend, zo heeft het Europees Hof van Justitie gesteld in een vonnis.

Deze chemische stof zit in heel veel consumentenproducten waaronder blikjes, plastic flessen, speelgoed, schoenen en papier.

De stof heeft een hormoonverstorende werking. Bij kinderen wordt Bisfenol A in verband gebracht met gedragsstoornissen en kankers.

Uitgefaseerd

In 2016 werd de stof door de Europese Commissie al bestempeld als toxisch. Die beslissing is nu bevestigd door het Europees hof.

“De dagen van BPA zijn eindelijk geteld,” reageerde Tatiana Santos van de Europese milieukoepel EEB. “Volgens de Europese wetgeving moet de stof nu uitgefaseerd worden.”

Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

Hard nodig

Santos wees erop dat de overheid te traag reageert waardoor chemiereuzen alle tijd hebben om zogeheten copycat-stoffen te maken zodra een gevaarlijke stof verboden wordt.

“De industrie verloor haar moreel kompas toen ze miljoenen uitgaf aan het gevecht tegen de wetenschap rond BPA om haar verkoopcijfers hoog te houden,” zei ze.

“Hervormingen zijn hard nodig,” benadrukte Santos.

[IPS]


Vind je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Blijkbaar is de fabrikant van het stofje in ongenade gevallen bij onze verraders in Brussel en Strasbourg. Wat zou het zijn? Betalen ze te weinig? Ze gaan me toch niet vertellen daar, dat onze gezondheid überhaupt een agenda punt is geworden. Want al zouden we er ziek van worden, dan kunnen we ons straks toch al geen dokter meer veroorloven. Zolang genezen op 1 staat en dan pas voorkomen, is dit niet meer dan een PR stunt van het hof. Dan mogen we geloven, dat ze het allerbeste met ons voor hebben.
  Proost mevrouw Santos!

  16 likes
 2. Dan is over 20 jaar het probleem van allerlei gendermisverstanden ook opgelost, denk ik.

  9 likes
 3. Deze informatie was ik 10 jaar geleden al aan het verspreiden.

  13 likes
 4. Het -langzaam- aantasten van de gezondheid, ziek maken en vergiftigen, het opzettelijk toebrengen van schade, is niet (langer) strafbaar?

  Fabrikanten wisten het al, maar zeker met de kennis van nu kunnen fabrikanten niet zeggen: “das haben wir alles nicht gewusst”. Wederom zou ook hier de overheid mede aansprakelijk kunnen worden gesteld voor verzaken vsn hun plicht, met daarbij te veel juridisch getouwtrek i.p.v. kortdaad en onverbiddelijk optreden. Burgers weet men toch ook wel aan te pakken!

  Eerst aantonen dat een product veilig is, pas dan onder voorwaarden toestaan. Zo hoort een overheid de burger te beschermen, waar betalen wij ze anders voor? (betalen = afgeoerst worden).
  Maar ja, de door het raam kijkende kontkrabbers en zakkenvullers hebben het natuurlijk veel te druk met het CO2 stokpaardje mennen en van achteren berijden. Levert miljarden op, niet waar?

  Aanklagen al het tuig voor opzettelijk vergiftigen van consumenten, lijkt mij op z’n plaats. Juridisch moet daar behoorlijk wat uit te slepen zijn.

  13 likes
 5. Quote : Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

  En wat is dan precies het verschil ? Is de nieuwe stof wel ongevaarlijk ? Of gaan we daar eerst weer decennia lang, in tergend traag tempo onderzoek naar doen en dan uiteindelijk concluderen dat dit ook niet deugt ? Eerst mensen decennia lang willens en wetens bloot stellen aan immense gevaren en ontelbaar slachtoffers later schaamteloos bekennen dat ze iets ontoelaatbaars hebben toegestaan ? Dat fabrikanten miljarden mogen omzetten ten koste van de gezondheid van al die mensen ? Precies ook wat ze nu weer met 5G van plan zijn ? Geen onderzoek doen en zeggen dat er echt geen aanwijzing is dat het gevaarlijk is voor de gezondheid ? Onvoorstelbaar dat zo veel mensen niet willen zien wat er gebeurt, recht onder hun neus.

  9 likes
 6. Wel nee, het gaat gewoon niet hard genoeg met de Bisfenol A, dus wordt dat giftige stofje nu vervangen door Bisfenol S, wat, ik vermoed, nog giftiger is dan die BPA. Ze krijgen haast, en worden ongerust omdat er nu teveel mensen zich bewust gaan worden wat er precies aan het handje is. En een steeds groter wordende boze meute kunnen ze dan niet meer in bedwang houden. Dus moeten ze nu nog sneller dan tot nu toe, van een groot gedeelte van de wereldbevolking af (de 99%), zodat de rest (de 1%) ons de baas kan, en ons kunnen slaven. Als die deep state’ers voor die tijd elkaar de tent niet hebben uitgevochten-, en uitge(verzelf)moord hebben that is. Onder andere dit soort ingrepen zijn de laatste stuiptrekkingen van de powers that be…

  8 likes
 7. En BPS is wel veilig ??

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kamerlid

Wanneer stopt dit nu een keer? Zien: Kamerlid hekelt alsmaar stijgende Nederlandse afdracht aan EU

Het afgelopen jaar stond in het teken ...

Het is ongehoord dat een hoge Brusselse ambtenaar ons even komt vertellen dat Nederlanders de portemonnee moeten gaan trekken. Wat hebben ze nu weer bedacht?

Het is ongehoord dat een Brusselse ambtenaar ons even komt vertellen dat we de portemonnee moeten gaan trekken. Wat hebben ze nu weer bedacht?

De nieuwe meerjarenbegroting van de EU zal ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.