Homepagina » Gezondheid » Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen
Een omstreden stof die bijna overal in zit is 'toxisch' en 'erg zorgwekkend', aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

De omstreden stof Bisfenol A (BPA) is toxisch en erg zorgwekkend, zo heeft het Europees Hof van Justitie gesteld in een vonnis.

Deze chemische stof zit in heel veel consumentenproducten waaronder blikjes, plastic flessen, speelgoed, schoenen en papier.

De stof heeft een hormoonverstorende werking. Bij kinderen wordt Bisfenol A in verband gebracht met gedragsstoornissen en kankers.

Uitgefaseerd

In 2016 werd de stof door de Europese Commissie al bestempeld als toxisch. Die beslissing is nu bevestigd door het Europees hof.

“De dagen van BPA zijn eindelijk geteld,” reageerde Tatiana Santos van de Europese milieukoepel EEB. “Volgens de Europese wetgeving moet de stof nu uitgefaseerd worden.”

Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

Hard nodig

Santos wees erop dat de overheid te traag reageert waardoor chemiereuzen alle tijd hebben om zogeheten copycat-stoffen te maken zodra een gevaarlijke stof verboden wordt.

“De industrie verloor haar moreel kompas toen ze miljoenen uitgaf aan het gevecht tegen de wetenschap rond BPA om haar verkoopcijfers hoog te houden,” zei ze.

“Hervormingen zijn hard nodig,” benadrukte Santos.

[IPS]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jeff schreef:

  Blijkbaar is de fabrikant van het stofje in ongenade gevallen bij onze verraders in Brussel en Strasbourg. Wat zou het zijn? Betalen ze te weinig? Ze gaan me toch niet vertellen daar, dat onze gezondheid überhaupt een agenda punt is geworden. Want al zouden we er ziek van worden, dan kunnen we ons straks toch al geen dokter meer veroorloven. Zolang genezen op 1 staat en dan pas voorkomen, is dit niet meer dan een PR stunt van het hof. Dan mogen we geloven, dat ze het allerbeste met ons voor hebben.
  Proost mevrouw Santos!

  16 likes
 • Jantje schreef:

  Dan is over 20 jaar het probleem van allerlei gendermisverstanden ook opgelost, denk ik.

  9 likes
 • Arwijn schreef:

  Deze informatie was ik 10 jaar geleden al aan het verspreiden.

  13 likes
 • weg met ons schreef:

  Het -langzaam- aantasten van de gezondheid, ziek maken en vergiftigen, het opzettelijk toebrengen van schade, is niet (langer) strafbaar?

  Fabrikanten wisten het al, maar zeker met de kennis van nu kunnen fabrikanten niet zeggen: “das haben wir alles nicht gewusst”. Wederom zou ook hier de overheid mede aansprakelijk kunnen worden gesteld voor verzaken vsn hun plicht, met daarbij te veel juridisch getouwtrek i.p.v. kortdaad en onverbiddelijk optreden. Burgers weet men toch ook wel aan te pakken!

  Eerst aantonen dat een product veilig is, pas dan onder voorwaarden toestaan. Zo hoort een overheid de burger te beschermen, waar betalen wij ze anders voor? (betalen = afgeoerst worden).
  Maar ja, de door het raam kijkende kontkrabbers en zakkenvullers hebben het natuurlijk veel te druk met het CO2 stokpaardje mennen en van achteren berijden. Levert miljarden op, niet waar?

  Aanklagen al het tuig voor opzettelijk vergiftigen van consumenten, lijkt mij op z’n plaats. Juridisch moet daar behoorlijk wat uit te slepen zijn.

  13 likes
 • eksegese schreef:

  Quote : Het ligt in de lijn der verwachting dat de giftige stof vervangen zal worden door BPS (Bisfenol S), een soortgelijke stof.

  En wat is dan precies het verschil ? Is de nieuwe stof wel ongevaarlijk ? Of gaan we daar eerst weer decennia lang, in tergend traag tempo onderzoek naar doen en dan uiteindelijk concluderen dat dit ook niet deugt ? Eerst mensen decennia lang willens en wetens bloot stellen aan immense gevaren en ontelbaar slachtoffers later schaamteloos bekennen dat ze iets ontoelaatbaars hebben toegestaan ? Dat fabrikanten miljarden mogen omzetten ten koste van de gezondheid van al die mensen ? Precies ook wat ze nu weer met 5G van plan zijn ? Geen onderzoek doen en zeggen dat er echt geen aanwijzing is dat het gevaarlijk is voor de gezondheid ? Onvoorstelbaar dat zo veel mensen niet willen zien wat er gebeurt, recht onder hun neus.

  9 likes
 • Aradhel schreef:

  Wel nee, het gaat gewoon niet hard genoeg met de Bisfenol A, dus wordt dat giftige stofje nu vervangen door Bisfenol S, wat, ik vermoed, nog giftiger is dan die BPA. Ze krijgen haast, en worden ongerust omdat er nu teveel mensen zich bewust gaan worden wat er precies aan het handje is. En een steeds groter wordende boze meute kunnen ze dan niet meer in bedwang houden. Dus moeten ze nu nog sneller dan tot nu toe, van een groot gedeelte van de wereldbevolking af (de 99%), zodat de rest (de 1%) ons de baas kan, en ons kunnen slaven. Als die deep state’ers voor die tijd elkaar de tent niet hebben uitgevochten-, en uitge(verzelf)moord hebben that is. Onder andere dit soort ingrepen zijn de laatste stuiptrekkingen van de powers that be…

  8 likes
 • Jopie schreef:

  En BPS is wel veilig ??

  1 likes
 • x

  Check Also

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  timmermans

  Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

  Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

  >