Gezondheid

Ayurveda: hoe je in balans blijft met de juiste voeding

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Binnen de Ayurveda, ook wel de oudste gezondheidsleer ter wereld genoemd, is juiste voeding heel belangrijk. Alleen met de juiste voeding, afgestemd op onze stofwisseling, wordt een optimale gezondheid bereikt en worden ziektes voorkomen.

Ieder mens heeft een verschillend natuurlijk stofwisselingstype en daar dient het voedingspatroon op afgestemd te worden, schrijft arts en stichter van het Ayurvedisch Gezondheidscentrum in Den Haag Anil Kumar Mehta in zijn boek Ayurvedische voedingsleer in de praktijk. Hij benadrukt hoe belangrijk voeding is voor een goed functionerende spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Herstellend vermogen

De Ayurveda probeert onevenwichtigheid te herstellen of te voorkomen door het lichaam en de geest in balans te brengen en te houden. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de tri doshas; kapha (structuurkracht), pitta (vuurkracht) en vata (impulsenergie). Bij elk type passen verschillende kruiden en voedingsmiddelen die de gezondheid ten goede komen.

Ieder mens is anders met tri doshas, die bij de geboorte optimaal in balans zijn. Zodra we groeien wordt onze optimale energiebalans volgens de Ayurveda al snel vervormd door verstorende factoren, zoals angst en stress.

Een mens heeft naar schatting 60.000 gedachten per dag, waarvan ongeveer 90 procent steeds dezelfde zijn. Veel van deze gedachten hebben het karakter van angst. Met meditatie kan de gedachtestroom tijdelijk worden uitgeschakeld. Bijkomend effect is dat het lichaam de ruimte krijgt om naar het natuurlijke evenwicht toe te bewegen.

De centrale ayurvedische gedachte is dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam manifesteert. De Ayurveda stelt dat het lichaam onverbiddelijk gehoorzaamt aan de geest en vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

Voedingstips

De ayurvedische wetenschap gaat ervan uit dat alles wat we nodig hebben in principe in de juiste voeding aanwezig is. Een optimale zuur-baseverhouding is daarbij essentieel, schrijft Etienne Premdani in zijn boek Ayurveda en voeding. “Onze moderne eet- en leefgewoonten blijken deze verhouding echter in hoge mate te verstoren. Het gevolg hiervan is een slechte spijsvertering die volgens de ayurvedische gezondheidsleer de oorzaak is van velerlei ziektes.”

De Ayurveda kent honderden kruiden en specifieke eet-richtlijnen. Enkele van de belangrijkste voedingstips zijn: drie verse maaltijden per dag, met regelmaat kleine slokjes warm water drinken en geen alcohol en/of koffie.

De industriële productieketen heeft gezorgd voor een verarming van onze voeding. Met voedingssupplementen kun je een deel van dat gemis aanvullen, zodat je toch de juiste bouwstenen krijgt die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Ayurvedische middelen, waaronder de voedingssupplementen die worden aangeboden door de NineForNews Webshop, zijn niet slechts symptoombestrijders, maar bedoeld om zowel lichaam als geest weer in balans te brengen. Een welkome aanvulling op ons westerse voedingspatroon!

Kijk hier voor een overzicht van de ayurvedische voedingssupplementen in de webwinkel van NineForNews en maak gebruik van onze september-aanbieding.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
9 jaren geleden

Ik probeer verwerkte producten te vermijden, daar zit het shit ook in. Ga maar lekker kokkelerren met verase groenten, jaamie!

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x