Mens en Dier

Omtzigt wil dat kabinet actie onderneemt tegen accijnsverhoging, maar stemde tegen deze motie

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Als het kabinet geen maatregelen neemt om de benzineprijs te drukken, betaalt de automobilist straks 21 cent meer per liter. Dat erkent het kabinet in antwoorden op Kamervragen van Pieter Omtzigt.

De accijnzen werden eerder dit jaar verlaagd als maatregel tegenover de hoge energieprijzen. De verlaging vervalt vanaf 1 januari 2024. De accijnzen groeien mee met de inflatie.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) merkt op dat de Kamer heeft opgeroepen om ‘lagere brandstofaccijns als optie op tafel te houden’ bij de begrotingsonderhandeling.

De gewone zorgen blijven

Omtzigt schrijft op X dat hij Kamervragen heeft gesteld over de hoge accijnzen omdat ‘de gewone zorgen blijven’.

Hij wijst erop dat de accijnzen per 1 juli weer een stuk zijn verhoogd, aangezien de tijdelijke verlaging deels ongedaan werd gemaakt.

De accijnzen op benzine zijn nu al veel hoger dan in een aantal buur- en vakantielanden, aldus Omtzigt. Het prijsverschil is nog groter omdat er ook nog btw over accijnzen wordt gerekend. “Dus de regering zal actie moeten ondernemen,” benadrukt het Kamerlid.

Motie over afzien van accijnsverhoging

Opmerkelijk genoeg stemde Omtzigt in juni tegen een motie van PVV-Kamerlid Tony van Dijck over afzien van de accijnsverhoging op brandstof per 1 juli 2023.

Die motie was ontraden door staatssecretaris Van Rij. Hij zei dat hij de verhoging niet meer kon tegenhouden. “Al zouden we het willen, we krijgen het gewoon niet gedaan.” Van Rij beweerde ook dat de verhoging niet leidt tot grote verschillen met andere landen.

Van Dijck zei daarover: “Op 1 januari jongstleden is de accijns al verhoogd met 6 cent. Nu gaat hij met 14 cent omhoog en per 1 januari gaat hij nog een keer met 10 cent omhoog. Verschillen met de landen om ons heen zijn er al. We zijn nu al duurder dan België. Straks met 14 cent en een inflatiecorrectie zijn we nog duurder dan België. Dat u het niet meer voor elkaar krijgt, geloof ik niet.”

Niets doen

“Sterker nog, per 1 juli hoeft u niets te doen. Als u niets doet, loopt wat we nu hebben gewoon door. U moet namelijk handelen voor 1 juli om de accijns te verhogen. Het is dus beter om de Belastingdienst te ontlasten en niets te doen en gewoon door te gaan met de verlaagde accijnzen,” benadrukte Van Dijck.

Van Rij beweerde dat het ‘echt niet zo eenvoudig is’ en dat ‘de systemen aangepast moeten worden’.

4.6 108 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Patrick, ne Vlaming
Patrick, ne Vlaming
6 maanden geleden

Hoog tijd voor een ander beleid!

Staxx
Staxx
6 maanden geleden

Gesproken als een echte cda huichelaar

Victor Hugo
Victor Hugo
6 maanden geleden

Eén betaalbare benzineprijs in geheel Europa, wat houdt die luieriken in het Europees parlement tegen?

Jac
Jac
6 maanden geleden

En de Roverheid roofde vrolijk verder…

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x