Het Complot

Onderzoek naar Sarkozy na aflopen immuniteit: smeergeld, wapendeals en foute vrienden

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nadat Nicolas Sarkozy volgende week zijn presidentiële immuniteit kwijtraakt wordt de Franse oud-president waarschijnlijk ondervraagd over diverse financierings- en corruptiezaken.

Zondag verloor Sarkozy de Franse presidentsverkiezingen van socialist François Hollande. Naar verwachting zal de conservatief zich al snel moeten melden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Rechters willen namelijk te weten komen wie de Franse inlichtingendienst onrechtmatig opdracht gaf de bron te achterhalen van journalisten die voor de krant Le Monde werken. Er loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek naar het hoofd van de Franse inlichtingendienst wegens de affaire waarbij Le Monde banden onthulde tussen de regering van Sarkozy en l’Oréal-miljardair Liliane Bettencourt. Er loopt een rechtszaak tegen haar wegens belastingontduiking en de illegale financiering van de politieke partij van Sarkozy. Zelf ontkende hij alle beschuldigingen.

Karachi-affaire

karachi9283472349823432Een andere zaak waarin de naam van Sarkozy voorbijkomt is de zogenoemde Karachi-affaire. De corruptiezaak gaat over een bomaanslag in 2002 in de Pakistaanse stad Karachi. Daarbij kwamen 11 Fransen om die werkten aan de verkoop van onderzeeboten aan Pakistan. Deze verkoop was de basis voor betaling van Pakistaans geld aan Franse politici. De advocaat van de slachtoffers stelde dat het Élysée-paleis alles probeert te doen om de affaire in de doofpot te stoppen. Opnieuw ontkende Sarkozy alle aantijgingen.

Rechters kijken ook naar onregelmatigheden in de financiering voor de presidentscampagne van de Franse oud-minister-president Edouard Balladur in 1995. Sarkozy was indertijd de woordvoerder voor de presidentiële campagne van Balladur en onder hem de minister van Begroting. Sarkozy zou een systeem hebben opgezet waarmee geld dat was verdiend met de verkoop van wapens aan Pakistan en Saoedi-Arabië via allerlei tussenpersonen werd weggesluisd naar Luxemburg. Dat geld zou vervolgens zijn gebruikt voor de campagne van Balladur. In 2010 stelde Luxemburg een onderzoek in naar de affaire.

Libië

sarkozy239842394274322343De meest recente corruptie-beschuldigingen werden gedaan nadat wijlen Moammar Gaddafi 50 miljoen euro had bijgedragen aan de campagne van Sarkozy. Afgelopen maand publiceerde nieuwssite Mediapart een kopie van een document over de financiering van de presidentscampagne van Sarkozy dat was ondertekend door Moussa Koussa, het hoofd van de Libische inlichtingendienst onder kolonel Gaddafi in 2006. Sarkozy deed het af als een vervalsing.

Gaddafi’s zoon, Saif-Al Islam Gaddafi, beweerde afgelopen jaar dat Libië de verkiezingscampagne van Sarkozy had gefinancierd.

Lucratief contract

Tot besluit willen de magistraten weten waarom zijn voormalige kabinetschef een lucratief contract met een opiniepeiler van een vriend van hem ondertekende in plaats van dat de normale procedure tijdens presidentsverkiezingen werd gevolgd.

Afgelopen december werd Jacques Chirac het eerste Franse staatshoofd na de Tweede Wereldoorlog dat werd veroordeeld. Hij stond terecht in twee strafzaken en kreeg twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Bronnen: Telegraph.co.uk en Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Adieu Sarko! | Golfbrekers
7 jaren geleden

[…] de geforceerde toekenning van 403 miljoen euro (!) aan de eveneens corrupte Bernard Tapie (PS!) en smeergeldaffaires bij de verkoop van duikboten aan Pakistan en fregatten aan […]

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x