Mens en Dier

Volgens minister Van der Wal leidt onteigenen van boeren niet tot lagere voedselzekerheid: ‘Verbazingwekkend’

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!

Dinsdag ging het tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer onder meer over de opkoop van boerenbedrijven ten behoeve van stikstofruimte voor Schiphol. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen had een vraag voor stikstofminister Christianne van der Wal.

“Zoals bekend, is er wat ons betreft geen sprake van een stikstofcrisis, maar er is wel sprake van een wereldwijde voedselcrisis. Volgens de VN lijdt 10 procent van de bevolking honger. Mijn vraag aan de minister is: wat betekent het opkopen van boerenbedrijven voor onze voedselzekerheid en voor de voedselprijzen in het algemeen?” vroeg Van Houwelingen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

(Video verwijderd? Klik hier...)

Het is opmerkelijk

“Wij zijn bezig om een stikstofcrisis op te lossen,” schamperde Van der Wal. “We moeten de natuur herstellen. Daaraan gaan alle sectoren evenredig bijdragen, ook de agrarische sector. Dat kan zijn met vrijwillige opkoop, maar dat kan ook zijn met innovatie, verplaatsen of omschakelen naar een ander landbouwsysteem. De minister van Landbouw heeft volgens mij meerdere malen aan de Kamer toegelicht wat het betekent voor voedselzekerheid, ook voor Nederland.”

“Het is opmerkelijk. U bent verantwoordelijk voor het stikstofdossier. We zitten midden in een wereldwijde voedselcrisis. Onder het mom van een stikstofcrisis gaan we misschien wel de helft van onze boeren uitkopen. Het heeft een enorm gevolg voor onze voedselzekerheid. We zien het ook bij andere industrieën. We zijn afhankelijk geworden van gas. Die situatie bleken we ook niet te willen, zoals we er nu naar kijken. Dus ik stel mijn vraag nogmaals. U zegt: daar kan ik niks over zeggen, want ik ben de minister voor Stikstof. Maar uw handelwijze heeft grote gevolgen voor onze voedselzekerheid, dus daar moet u hier toch iets over kunnen zeggen?” vervolgde Van Houwelingen.

“Die causaliteit is er niet. Daarnaast stuur ik niet op het aantal boeren, maar op emissiereductie. Dat is waar het kabinet op inzet via een gebiedsgerichte aanpak,” antwoordde de stikstofminister kortaf.

4.9 97 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

206 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Ze kan beter terugkeren naar de kookpotten, hopelijk heeft ze daar meer verstand van…

koddebeier
koddebeier
1 jaar geleden

Ze sturen aan op een hongerwinter, we worden verraden door de regering.

Ron
Ron
1 jaar geleden

Als je niet eens weet dat er wielen onder een tractor staan moet je daarvan niet verschieten. Zet die magazijnvegetariërs een keer op het veld liefst met botten zodat ze eindelijk productief kunnen zijn.

Peet
Peet
1 jaar geleden

We weten waar we moeten zijn als onze kinderen straks niks meer te eten hebben. De verantwoordelijken zijn bekend. Da’s mooi.

Back to top button
206
0
We lezen graag je reactie!x