Homepagina » Universum » ‘Monsterzonnevlek’ spuwt vlammen (video)

‘Monsterzonnevlek’ spuwt vlammen (video)

Na relatief weinig zonneactiviteit in de maanden maart en april lijkt een nieuwe zonnevlek deze maand voor vuurwerk te gaan zorgen, meldt CNN.

Onderzoekers van het Solar Dynamics Laboratory van NASA noemen de nieuwe regio een ‘monsterzonnevlek’. AR1476 heeft een omvang van bijna 100.000 kilometer.

Zonnevlekken zijn tijdelijke fenomenen op de zon die donkerder lijken dan hun omgeving en worden veroorzaakt door intense magnetische activiteit. De meeste zonnevlammen en coronale massa-ejecties vinden hun oorsprong in zonnevlekken.

Coronale massa-ejecties

Grote zonnevlammen worden gewoonlijk geassocieerd met coronale massa-ejecties, enorme massa’s zonnedeeltjes die met een snelheid van zo’n vijf miljoen kilometer per uur de ruimte in worden geschoten.

Coronale massa-ejecties kunnen geomagnetische stormen veroorzaken die de potentie hebben radiosignalen en satelliettransmissies te verstoren. Ze verlichten tevens het aardmagnetisch veld waardoor heldere aurora’s zichtbaar zijn.

Storingen

Het gebied rond de zonnevlek is zeer actief. De afgelopen dagen werd diverse keren een M-klasse zonnevlam geproduceerd. Omdat de zon in 26 dagen om zijn as draait is de zonnevlek nog tenminste 13 dagen op de aarde gericht.

Ondertussen regent het storingen. Rabobankklanten konden woensdag wegens een storing bijna vijf uur lang niet inloggen op hun internetaccount bij de bank. Op maandag is daarnaast het internetverkeer van UPC van ’s middags 17.00 uur tot 21.00 uur ’s avonds verstoord geweest.

Bron: CNN.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

zwitserse

Zwitserse krant spreekt schande over ons koningshuis, dat extra geld krijgt: ‘Om je kapot te schamen’

Ook in Zwitserland is het opgevallen dat ...

defensie

Oh jee: Defensie betrokken bij bestrijding van ‘desinformatie’ over corona

In de Militaire Spectator, het tijdschrift voor ...

>