CoronaBinnenland

Ongekend: dit gebeurt er als je in Nederland de relatie tussen vaccinaties en oversterfte wilt onderzoeken

Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!

Hoogleraar Ronald Meester heeft bij ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek, een onderzoeksvoorstel ingediend naar aanleiding van de open call ‘Onderzoek naar redenen en oorzaken van oversterfte in de coronacrisis’.

Een eerder onderzoek naar de oversterfte door het CBS en RIVM heeft niet tot een conclusie geleid en daarnaast was er kritiek rondom de kwaliteit en beschikbaarheid van de data.

Meester vroeg datawetenschapper Marc Jacobs of hij mee wilde werken aan een onderzoeksvoorstel om de relatie tussen vaccinaties en oversterfte in kaart te brengen. Een heikel en zwaar gepolariseerd onderwerp en een reëel gevaar voor het succes van het rijksvaccinatieprogramma, schrijft Jacobs.

Voorstel afgewezen

Dinsdag kregen Meester en Jacobs te horen dat hun voorstel is afgewezen. In de reactie stond dat ‘de methodologie in zijn huidige opzet, het verzamelen van bronnen op verschillende manieren, niet reproduceerbaar is’.

En verder: “Het is uit uw voorstel onduidelijk of er voldoende epidemiologische kennis aanwezig is binnen de projectgroep om de bias in de geïncludeerde bronnen in te schatten.”

Volgens Jacobs is dit een autoriteitsargument. “Als hoogleraar waarschijnlijkheidsberekening en statisticus/modelleur hebben wij jaren aan ervaring opgedaan op het gebied van systematische reviews en epidemiologie. Verder geven wij les aan rechters, wetenschappers en epidemiologen. Dit alles telt niet mee.”

Het bewijs sijpelt toch wel door de dam

Het voorstel is ook afgekeurd omdat men ‘niet is overtuigd van de haalbaarheid van dit onderzoek binnen de gestelde periode’.

Neuroloog Jan Bonte reageert: “Natuurlijk werd de aanvraag […] afgewezen. Terwijl het aan alle voorwaarden voldeed. En nota bene wordt hier het ‘autoriteitsargument’ gebezigd. Geeft niks. Het bewijs sijpelt toch wel door de dam.”

4.8 162 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

79 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hamala
Hamala
5 maanden geleden

Alles komt boven tafel kartel!!

Geen schaap
Geen schaap
5 maanden geleden

Dit land, de regering en overheidsinstanties zijn bijna nog corrupter dan Oekraine. Ongelooflijk !

semper amici
semper amici
5 maanden geleden

pathologen weten het antwoord, zo ook de begrafenis ondernemers en medewerkers die de lijken balsemen etc.

Join de Discussion
Join de Discussion
5 maanden geleden

Logisch gesproken is het bewijs allang geleverd. Ik heb de sirenes in mijn buurt nog nooit zo vaak voor de prikacties horen loeien.

Back to top button
79
0
We lezen graag je reactie!x