Homepagina » Bewustzijn » Nederland krijgt tweede spirituele school
Nederland krijgt tweede spirituele school

Nederland krijgt tweede spirituele school

Eind augustus krijgt Nederland een tweede spirituele school. De school, die in het Gelderse Heelsum staat, heeft een afdeling voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs op alle niveaus.

De allereerste spirituele school in Nederland is drie jaar geleden geopend in Geleen. Daar zitten momenteel 25 leerlingen op de basisschool en volgen 25 kinderen voortgezet onderwijs. Het schoolbestuur is van plan spirituele scholen in heel Nederland te openen.

De school in Geleen, het IBBO (Ik Ben Bewust Onderwijs), heeft als werkmotto: “Wij werken vanuit hart en ziel en helpen kinderen van nu om hun volledige potentieel tot uitdrukking te laten komen in een veilige, liefdevolle, open en respectvolle omgeving.” Naast de lessen staan het onderhouden van een eigen moestuintje en creatief bezig zijn centraal. De school richt zich op het bewust worden van het eigen proces. Het IBBO wordt onder meer gesteund door Kiesha Crowther, bekend onder de naam ‘Little Grandmother’, en haar partner Joyce de Bruin.

Irene van den Hoogen van spiritueel centrum Huis van Heelheid in Heelsum gaat de leerlingen van de nieuwe school onderdak bieden. Ze stelt haar voormalige woonhuis ter beschikking aan mensen die anderen helpen met bewustzijnsontwikkeling, nieuwe spiritualiteit, energetische geneeswijzen en metafysica (wijsgeerleer).

Naast het verstandelijk begrijpen van wat er in de wereld aan de hand is en waar we met zijn allen naartoe gaan, verstaat ze hieronder ook het wakker maken van het innerlijk weten. Van den Hoogen heeft hoge verwachtingen. “In Geleen staat de school zo ver op de rit dat we nu een nieuwe vestiging kunnen openen.”

Ondanks de leerplicht zitten veel kinderen thuis. Ze passen niet in het reguliere onderwijs, aldus Van den Hoogen. “Op onze school in Heelsum krijgen ze straks veel meer aandacht en begeleiding.”

De lunch op school wordt zo gezond mogelijk gehouden. Met groente en fruit uit eigen tuin, verantwoord brood (zonder conserveermiddelen) en gezond beleg – denk aan kaas, notenpasta, vegetarische groentepasta, avocado, komkommer, tuinkers, dadelstroop en ongezoete chocopasta.

[Gelderlander]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Lil schreef:

  Een geweldige aanwinst, want vele ouders kijken hier naar uit!

  10 likes
 • IIS schreef:

  En nu nog kinderen leren om vrij te denken, vrij te leven, vrij te bepalen en vrij te zijn in alles wat ze doen, maar vooral waar de interesse naar uitgaat. Niet indoctrineren, ook niet door leerkrachten hoe leuk ze het ook hebben bedacht. Zelf keuzes maken zonder dat ze een ander te kort doen en zonder geweld of dwang een ander te onderwerpen.

  Ook als kinderen op school vlees willen eten of toch een andere eetgewoonte en keuze willen maken in welke richting dan ook in denken of leven moeten ze daar vrij in zijn. Wat een school mag doen is datgene stimuleren wat het kind zelf wil en waar het goed in is of waar het gevoel en verstand naar uitgaat. Basis kennis bijbrengen en verder laten ontwikkelen en laten groeien als een mooie plant, bloem of boom.

  Metaforisch: “je bent een stoere eigenwijze boom of een sierlijke wonderschone boom, maar wij de gevestigde orde willen dat je een vruchtenboom op rij wordt omdat je pas dan iets kan bijdragen zoals wij dat hebben bedacht”. ZO DUS NIET!!

  6 likes
 • Annunak1 schreef:

  Er zouden meer zulke scholen gebouwd moeten worden.

  Het enige minpunt is : “Het IBBO wordt onder meer gesteund door Kiesha Crowther, bekend onder de naam ‘Little Grandmother’, en haar partner Joyce de Bruin.”

  Ik heb veel gelezen over deze zogenaamde Little Grandmother hier op NineForNews. Dat mens is een oplichter en heeft veel indianen stammen boos gemaakt met haar eigen uitgeroepte status en naam.

  Snap ook niet dat NineForNews nog steeds met lof over haar kan praten….

  4 likes
  • Power now schreef:

   Hallo, heb je misschien haar filmpje gezien ”a message of hope from litte grandmother” ? Daar legt ze uit dat ze ook maar een mens is en fouten kan maken. Het belangrijkste gaat om haar bericht aan de wereld en dat is liefde. Op het internet is veel gaande en veel valkuilen hier en daar om ons op een zijspoor te zetten. Laat je niet beetnemen. Volg de liefde in je hart, volg de berichten met liefde en laat berichten zonder liefde los. Geloof me, ik heb het traject gevolgd dat ik eerst veel ging onderzoeken en uiteindelijk kwam ik erachter dat het een valkuil was en ik veel tijd en energie verloren had. ”silence is a source of great strenght” Lao tzu

   0 likes
 • Sola schreef:

  Apart. Maar wellicht een goed initiatief. Ik neem aan dat ze ook regulier onderwijs krijgen naast de alternatieve vakken? Ik verwacht in de toekomst nog wel meer vraag naar dergelijke scholen, aangezien steeds meer kinderen niet in een van de kant-en-klare hokjes passen van het reguliere systeem (en omdat ze dan wel iets zullen mankeren, is de redenering). Maar de tijd zal het leren natuurlijk of het effectief is.

  3 likes
 • Soul to Soul schreef:

  Ik kan alleen maar zeggen : Keep up the good work !!!

  3 likes
 • huisheks schreef:

  Lijkt mij een hele klus voor de leerkrachten, om al deze wondertjes op te vangen en te begeleiden.
  Aangezien ik zelf in het onderwijs werkzaam ben geweest, zet ik hier toch wel wat ??? bij.
  Namelijk; stimuleren is iets anders dan orde hanteren. Iets ordelijk houden, betekent dat kinderen op de een of andere manier werkjes moeten doen; om bv. vaardigheden , motoriek etc. aan te leren. Dat moeten ze willen, ja,ja.
  Dus als ze niet willen, zullen ze op een bepaald niveau blijven hangen .
  Is dat wat men wil ? bv. na een gymnastiekles. Ik heb vandaag geen zin om mij aan te kleden of mijn veters te strikken.
  Dus hoef ik dat niet te doen, hoort dat hier ook bij ? En als ik geen zin heb in taalwerkjes, dan mag mijn juf of meester mij niet dwingen, slechts stimuleren.
  Veel succes. De dreinende en slaap te kort komende peuters zijn al van verre te horen, maar ik ben ouderwets, klopt ! Maar ik ga er nog steeds vanuit dat kinderen het beste floreren in regelmaat, rust en reinheid. (op alle gebieden) En hun ontwikkeling kan vanuit die punten heeeeeel goed gestimuleerd worden. Vrije keuze prima, maar eerst een fatsoenlijke basis. Laat ze eerst eens kind zijn en leren grenzen te respecteren. Een zekere vorm van discipline is heus niet slecht en zorgt voor balans.

  3 likes
 • densie schreef:

  we hebben ook de Vrije school….vanuit de antroposofie…
  je moet van goede huize komen (ik heb het niet over milieu) om stand te houden met dit soort initiatieven…
  veel succes! Yes!

  1 likes
 • Rik schreef:

  Ik heb de site van de school juist bezocht. Ik probeer als leerkracht hetzelfde als wat de school als doel heeft:
  – kinderen hun volledig potentieel tot uiting te laten komen in een veilige liefdevolle omgeving
  – zelfacceptatie en zelfwaardering laten krijgen
  Maar wat is het potentieel van iemand? Hoe geef je kinderen zelfacceptatie en zelfwaardering?
  Ik heb jaren naar het antwoord gezocht, ben ook de spirituele weg opgegaan, heb een cursus intuitieve ontwikkeling gevolgd maar spijtig genoeg gaf dit niet wat ik zocht. Ik ben me van heel veel bewust en besef gelijktijdig dat ik me van veel niet bewust ben.
  Een onderzoek van Carol Dweck lijkt mij momenteel het meest doeltreffende antwoord te geven op de vraag wat we onze kinderen moeten aanbieden om ze zelfzeker te maken en bewust te laten worden van wat hun potentieel is (en dat potentieel is iets heel anders dan dat talent waar velen het over hebben).
  Ik verwerkte alles in een blog en nodig iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen.
  http://groei-en-statische-mindset.blogspot.be/

  1 likes
 • Vettel schreef:

  Doet me denken aan het verhaal van topondernemer Ricardo Semler, die zijn eigen scholen opricht welke op vergelijkbare manier werken. Lees dit eens en kijk eens de betreffende Tegenlichtuitzending.

  http://opvoedingenonderwijs.ning.com/profiles/blogs/lumiar-de-democratische-school-van-ricardo-semler-brazili

  0 likes
 • x

  Check Also

  scholieren

  Doodeng: lespakket bereidt Nederlandse scholieren voor op chip in lijf

  In september vorig jaar kregen scholieren van ...

  School maakt kinderen ziek! Waarom onderwijs de belangrijkste bedreiging is voor de menselijke gezondheid

  School maakt kinderen ziek! Waarom onderwijs de grootste bedreiging is voor de menselijke gezondheid

  Op school worden talenten van kinderen onbenut ...

  >