Homepagina » Universum » Ons zonnestelsel had ooit nóg een reuzenplaneet
Ons zonnestelsel had ooit nóg een reuzenplaneet

Ons zonnestelsel had ooit nóg een reuzenplaneet

Canadese onderzoekers hebben aan de hand van computermodellen aangetoond dat ons zonnestelsel ooit nog een extra reuzenplaneet had. Zo’n vier miljard jaar geleden werd de planeet door Jupiter uit het zonnestelsel gegooid.

In 2011 opperden astronomen voor het eerst dat er oorspronkelijk vijf gasreuzen waren in plaats van vier (Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus). Als er altijd maar vier reuzenplaneten zijn geweest in ons zonnestelsel, zou je Mars en de aarde op een andere plek verwachten.

IJsreus

Onderzoekers zijn er naar eigen zeggen achter wat er met die extra planeet is gebeurd. “Alles wijst in de richting van Jupiter,” zei hoofdonderzoeker Ryan Cloutier van de Universiteit van Toronto. Hij spreekt van een interplanetair potje schaken.

De mysterieuze verloren planeet zou de massa hebben gehad van een ijsreus en dus zwaarder zijn geweest dan Saturnus en Jupiter. Hoe kan een lichtere planeet zomaar een ijsreus uit het zonnestelsel gooien?

Zwaartekracht

Als planeten langs elkaar scheren kan één van de objecten zo’n enorme slinger krijgen, dat de zwaartekracht van de zon geen invloed meer kan uitoefenen op het hemellichaam, aldus de onderzoekers.

“We kwamen tot de ontdekking dat Jupiter in staat is geweest om de vijfde reuzenplaneet uit het zonnestelsel te stoten,” zei Cloutier. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

[University of Toronto]


Vond je deze info leuk? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hongaarse wetenschappers ontdekken 'mysterieuze vijfde natuurkracht'. Dit kan een gamechanger zijn

Hongaarse wetenschappers ontdekken ‘mysterieuze vijfde natuurkracht’. Dit kan een gamechanger zijn

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een vijfde ...

We hadden het niet nodig omdat we hier niet zijn geëvolueerd. Deze wetenschapper vindt bewijs dat mensen niet van de aarde afkomstig zijn

We hadden het niet nodig omdat we hier niet zijn geëvolueerd. Deze wetenschapper vindt bewijs dat mensen niet van de aarde afkomstig zijn

Veel mensen met Rh-negatief bloed voelen zich ...