Universum

Ons zonnestelsel had ooit nóg een reuzenplaneet

Help door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Canadese onderzoekers hebben aan de hand van computermodellen aangetoond dat ons zonnestelsel ooit nog een extra reuzenplaneet had. Zo’n vier miljard jaar geleden werd de planeet door Jupiter uit het zonnestelsel gegooid.

In 2011 opperden astronomen voor het eerst dat er oorspronkelijk vijf gasreuzen waren in plaats van vier (Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus). Als er altijd maar vier reuzenplaneten zijn geweest in ons zonnestelsel, zou je Mars en de aarde op een andere plek verwachten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
IJsreus

Onderzoekers zijn er naar eigen zeggen achter wat er met die extra planeet is gebeurd. “Alles wijst in de richting van Jupiter,” zei hoofdonderzoeker Ryan Cloutier van de Universiteit van Toronto. Hij spreekt van een interplanetair potje schaken.

De mysterieuze verloren planeet zou de massa hebben gehad van een ijsreus en dus zwaarder zijn geweest dan Saturnus en Jupiter. Hoe kan een lichtere planeet zomaar een ijsreus uit het zonnestelsel gooien?

Zwaartekracht

Als planeten langs elkaar scheren kan één van de objecten zo’n enorme slinger krijgen, dat de zwaartekracht van de zon geen invloed meer kan uitoefenen op het hemellichaam, aldus de onderzoekers.

“We kwamen tot de ontdekking dat Jupiter in staat is geweest om de vijfde reuzenplaneet uit het zonnestelsel te stoten,” zei Cloutier. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

[University of Toronto]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x