Natuur en Milieu

Bereid je voor op de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005

Help door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De komende nachten is er opnieuw een reden om niet vroeg te gaan slapen. Dan bereikt de Tauriden-meteorenzwerm namelijk zijn hoogtepunt.

Volgens de NASA kunnen we uitzonderlijk heldere vuurballen in de lucht verwachten. Met vier tot vijf meteoren per uur wordt het waarschijnlijk de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005.

De Tauriden verschijnen aan de hemel wanneer de aarde door het achtergelaten puin van de komeet Encke trekt. Ze staan vooral bekend om de heldere vuurballen die ze produceren. De meteoren schieten met 105.000 kilometer per uur de atmosfeer binnen.

Hoewel de Tauriden ook al in september en oktober waarneembaar waren, is de kans op succes de komende nachten het grootst. Je hebt geen telescoop nodig om ze te kunnen zien. Ze kunnen met het blote oog worden waargenomen, maar het is wel aan te raden om een donkere plek op te zoeken.

Kijk vlak na middernacht richting het sterrenbeeld Stier. Het maximum van de Tauriden vindt op 7 november plaats. De piek van de zwerm is relatief laag, maar de duur van het maximum is met 22 dagen vrij lang. De meteoren kleuren helder oranje.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen.

[National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x