Natuur en Milieu

Bereid je voor op de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005

Help anderen door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De komende nachten is er opnieuw een reden om niet vroeg te gaan slapen. Dan bereikt de Tauriden-meteorenzwerm namelijk zijn hoogtepunt.

Volgens de NASA kunnen we uitzonderlijk heldere vuurballen in de lucht verwachten. Met vier tot vijf meteoren per uur wordt het waarschijnlijk de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De Tauriden verschijnen aan de hemel wanneer de aarde door het achtergelaten puin van de komeet Encke trekt. Ze staan vooral bekend om de heldere vuurballen die ze produceren. De meteoren schieten met 105.000 kilometer per uur de atmosfeer binnen.

Hoewel de Tauriden ook al in september en oktober waarneembaar waren, is de kans op succes de komende nachten het grootst. Je hebt geen telescoop nodig om ze te kunnen zien. Ze kunnen met het blote oog worden waargenomen, maar het is wel aan te raden om een donkere plek op te zoeken.

Kijk vlak na middernacht richting het sterrenbeeld Stier. Het maximum van de Tauriden vindt op 7 november plaats. De piek van de zwerm is relatief laag, maar de duur van het maximum is met 22 dagen vrij lang. De meteoren kleuren helder oranje.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen.

[National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x