Homepagina » Natuur en Milieu » Bereid je voor op de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005
Bereid je voor op de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005

Bereid je voor op de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005

De komende nachten is er opnieuw een reden om niet vroeg te gaan slapen. Dan bereikt de Tauriden-meteorenzwerm namelijk zijn hoogtepunt.

Volgens de NASA kunnen we uitzonderlijk heldere vuurballen in de lucht verwachten. Met vier tot vijf meteoren per uur wordt het waarschijnlijk de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005.

De Tauriden verschijnen aan de hemel wanneer de aarde door het achtergelaten puin van de komeet Encke trekt. Ze staan vooral bekend om de heldere vuurballen die ze produceren. De meteoren schieten met 105.000 kilometer per uur de atmosfeer binnen.

Hoewel de Tauriden ook al in september en oktober waarneembaar waren, is de kans op succes de komende nachten het grootst. Je hebt geen telescoop nodig om ze te kunnen zien. Ze kunnen met het blote oog worden waargenomen, maar het is wel aan te raden om een donkere plek op te zoeken.

Kijk vlak na middernacht richting het sterrenbeeld Stier. Het maximum van de Tauriden vindt op 7 november plaats. De piek van de zwerm is relatief laag, maar de duur van het maximum is met 22 dagen vrij lang. De meteoren kleuren helder oranje.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen.

[National Geographic]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

>