Universum

Ontdekking dat heelal veel sneller uitdijt dan gedacht druist in tegen theorie van Einstein

Help mee door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een team astronomen onder leiding van Nobelprijswinnaar Adam Riess heeft met gegevens van ruimtetelescoop Hubble ontdekt dat de uitdijing van het heelal veel sneller verloopt dan gedacht. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. De ontdekking roept vragen op over de juistheid van de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Met behulp van de Hubble hebben de wetenschappers afstanden tussen sterren in 19 nabije en verre sterrenstelsels nauwkeuriger dan ooit gemeten. Ze kwamen tot de conclusie dat het universum bijna 10 procent sneller uitdijt dan het aanvankelijk berekende tempo.

Onbekende deeltjes

Dit kan tot belangrijke nieuwe inzichten leiden over wat het nu precies is dat het universum voor 95 procent vult en geen licht of straling uitzendt. Een mogelijkheid voor de afwijking is dat het heelal onbekende subatomaire deeltjes bevat, die lijken op neutrino’s en die de lichtsnelheid van 300.000 kilometer per seconde naderen.

Een ander idee is dat donkere energie, een in 1998 ontdekte maar nog altijd mysterieuze vorm van energie, sterrenstelsels met grote kracht uit elkaar trekt. De hoge acceleratie kan ook betekenen dat de donkere materie een aantal onbekende, vreemde kenmerken heeft.

Mogelijk deels onjuist

“Je begint bij de twee uiteinden en verwacht elkaar ergens in het midden tegen te komen als al je metingen kloppen,” zei Riess, die verbonden is aan het Space Telescope Science Institute in Baltimore. “Maar nu liggen beide bevindingen heel ver uit elkaar en we weten niet precies waarom.”

De ontdekking betekent ook dat de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein – die gebruikt wordt om te berekenen hoe de fundamentele bouwstenen van de materie op elkaar inwerken – mogelijk deels onjuist is.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in het vakblad The Astrophysical Journal.

[Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
6 jaren geleden

Alles draait momenteel tegen Alles in . Maar alles komt goed hoor. Had God niet de wereld lief ? Hallo !!

Kalki
Kalki
6 jaren geleden

Als je niet oppas is het Higgsbosondeeltje (god-deeltje) nog sneller dan het uitdijend heelal.

bert s
bert s
6 jaren geleden

Misschien moeten we de factor tijd ook mee laten gelden. Als de tijd in een ander gedeelte van de ruimte iets sneller verloopt lijkt het voor ons dat dit gedeelte zich sneller verplaatst.

Onderzoek zoek eerst dan lezen
Onderzoek zoek eerst dan lezen
6 jaren geleden

Ik weet dat dit het werk is van jehova god heilige geest is kijk niet naar het heelal maar help de aarde inplaats van het kapot maken steek all die geld in de mensheid je eigen broeders en zusters

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x