Homepagina » Universum » Ontdekking dat heelal veel sneller uitdijt dan gedacht druist in tegen theorie van Einstein
Ontdekking dat heelal veel sneller uitdijt dan gedacht druist in tegen theorie van Einstein

Ontdekking dat heelal veel sneller uitdijt dan gedacht druist in tegen theorie van Einstein

Een team astronomen onder leiding van Nobelprijswinnaar Adam Riess heeft met gegevens van ruimtetelescoop Hubble ontdekt dat de uitdijing van het heelal veel sneller verloopt dan gedacht. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. De ontdekking roept vragen op over de juistheid van de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Met behulp van de Hubble hebben de wetenschappers afstanden tussen sterren in 19 nabije en verre sterrenstelsels nauwkeuriger dan ooit gemeten. Ze kwamen tot de conclusie dat het universum bijna 10 procent sneller uitdijt dan het aanvankelijk berekende tempo.

Onbekende deeltjes

Dit kan tot belangrijke nieuwe inzichten leiden over wat het nu precies is dat het universum voor 95 procent vult en geen licht of straling uitzendt. Een mogelijkheid voor de afwijking is dat het heelal onbekende subatomaire deeltjes bevat, die lijken op neutrino’s en die de lichtsnelheid van 300.000 kilometer per seconde naderen.

Een ander idee is dat donkere energie, een in 1998 ontdekte maar nog altijd mysterieuze vorm van energie, sterrenstelsels met grote kracht uit elkaar trekt. De hoge acceleratie kan ook betekenen dat de donkere materie een aantal onbekende, vreemde kenmerken heeft.

Mogelijk deels onjuist

“Je begint bij de twee uiteinden en verwacht elkaar ergens in het midden tegen te komen als al je metingen kloppen,” zei Riess, die verbonden is aan het Space Telescope Science Institute in Baltimore. “Maar nu liggen beide bevindingen heel ver uit elkaar en we weten niet precies waarom.”

De ontdekking betekent ook dat de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein – die gebruikt wordt om te berekenen hoe de fundamentele bouwstenen van de materie op elkaar inwerken – mogelijk deels onjuist is.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in het vakblad The Astrophysical Journal.

[Telegraph]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
4 jaren geleden

Alles draait momenteel tegen Alles in . Maar alles komt goed hoor. Had God niet de wereld lief ? Hallo !!

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Als je niet oppas is het Higgsbosondeeltje (god-deeltje) nog sneller dan het uitdijend heelal.

bert s
bert s
4 jaren geleden

Misschien moeten we de factor tijd ook mee laten gelden. Als de tijd in een ander gedeelte van de ruimte iets sneller verloopt lijkt het voor ons dat dit gedeelte zich sneller verplaatst.

Onderzoek zoek eerst dan lezen
Onderzoek zoek eerst dan lezen
4 jaren geleden

Ik weet dat dit het werk is van jehova god heilige geest is kijk niet naar het heelal maar help de aarde inplaats van het kapot maken steek all die geld in de mensheid je eigen broeders en zusters

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Dat constante ge heen-en-weer met die speculaties? Hebben jullie nou nog steeds niet door dat dit allemaal hypothetisch gefantaseerd is? Science Fiction? Er is de werkelijkheid helemaal geen ruimte zoals ons dat wijs gemaakt word.
Ik kan een veel beter model bedenken voor hoe dit hypothetische universum in mekaar steekt. Ik heb hier heel erg veel energie in gestoken dus kan je je voorstellen hoe teleurgesteld ik was toen ik erachter kwam dat het niet fysiek is. Het Universum is als een oneindige fractal. Het bestaat op oneindige schaal op zwarte gaten die een schijf in stand houden van stelsels (kunnen oneindige zwermen van melkwegen met zwart god centraal). Door onze kleinheid is het onmogelijk om tot in het oneindige te kijken en dus is het erg moeilijk om het ultieme centrale zwarte gat te vinden. Of zou dit eigenlijk de Dark Matter zijn? 😉

logiter
logiter
4 jaren geleden

wanneer we het universum beter willen begrijpen,zullen we het positivisme en reductionisme op een laag pitje moeten zetten.
Taboes en dogmas staan ons in de weg wanneer we nog geen objectieve redevorming hebben gevormd.
Dus eerst veel werk aan onszelf…dan de rest.

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x