Mens en Dier

Paardenvleesschandaal: winst belangrijker dan transparantie

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Heel Europa lijkt in de ban te zijn van het paardenvleesschandaal. Een Nederlandse vleeshandelaar speelde een centrale rol bij dit Europese schandaal.

Paardenvlees verkopen als rundvlees wordt gedoogd. Er staan geen of hele lage boetes op dit soort misleidende praktijken. Volgens voedselwaakhond Foodwatch is dit waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg.

Aan het schandaal ligt een aantal oorzaken ten grondslag. Er is op dit ogenblik een groot aanbod aan paardenvlees. Veel mensen kunnen vanwege de crisis niet meer voor hun paard zorgen en brengen het dier naar de slacht. Door de prijsdaling is het voor bedrijven interessant om rundvlees te vervangen door paardenvlees.

Capaciteit

Daarnaast staan de boetes die bedrijven kunnen krijgen voor dit soort overtredingen niet in verhouding tot de winsten die behaald kunnen worden.

Wegens een groot gebrek aan capaciteit handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weinig tot niet op zaken die niet levensbedreigend zijn. Handhaving van wetgeving heeft een lage prioriteit in Den Haag, aldus Foodwatch.

Vertrouwen

De voedselwaakhond vindt dat consumenten moeten krijgen wat er op de verpakking van een product staat. Door schandalen wordt het consumentenvertrouwen in de levensmiddelenindustrie alleen maar verder aangetast.

Hoe kun je nog vertrouwen dat producten zijn wat ze lijken als controle geen prioriteit heeft en de boetes niet in verhouding staan tot de winst die te behalen is? Foodwatch besluit dat het fabrikanten wel erg aantrekkelijk wordt gemaakt om te sjoemelen met ons eten.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

De vegetarische lezers zullen dit wel aangrijpen om een hetze tegen omnivoren op te starten. Ja ik eet ook wel eens paardevlees maar weet dat dan wel. Kom er maar in vegetariers !

Cathy
Cathy
9 jaren geleden

Goed dat ik geen vlees eet en als ik wel vlees eet kan ik er niet meer tegen , krijg ik buikpijn .
Ja en geld is er weer mee gemoeid

Silber eye
Silber eye
9 jaren geleden

En weer speelt ons door en door corrupt land een hoofdrol.

Als men er niet voor schroomt illegale activiteiten te ontplooien wie zal ons er dan van verzekeren dat er geen vlees op de markt is gebracht welke besmet is met hormonen.medicijnen etc.

Vermoedelijk zal het verantwoordelijke ministerie ons in slaap sussen met de woorden dat het een incident betreft.
De overige EU landen zullen dit niet accepteren, en zullen geen vlees uit Nederland meer dulden.

Het zal onze economie treffen.

theo
theo
9 jaren geleden

Melk verdunnen met water, broodkruim door gehakt mengen om goedkoop meer volume te verkrijgen, merkkleding vervalsen, water verkopen als medicijn -al dan niet geschud-, als er meer geld verdiend kan worden zonder gesnapt te worden, is de gemiddelde mens al snel bereid om over te gaan tot list en bedrog. Al zo lang de mens bestaat.
Niks nieuws onder de zon.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

36
0
We lezen graag je reactie!x