Buitenland

Oorlogstribunaal Kuala Lumpur start proces tegen Bush en Blair

Help door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 19 november aanstaande begint in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur het proces tegen de Amerikaanse oud-president George W. Bush en de Britse oud-premier Anthony L. Blair.

De Commissie voor Oorlogsmisdaden in Kuala Lumpur (KLWCC) kreeg in 2009 klachten van Irakese oorlogsslachtoffers, waarna een diepgaand en uitvoerig onderzoek werd ingesteld.

Inmiddels is de aanklacht tegen Bush en Blair geformuleerd. De invasie en bezetting van Irak in 2003 resulteerde in de dood van 1,4 miljoen Irakezen. De fundamentele rechten van de mens zijn in dit geval ondermijnd en de internationale gemeenschap greep niet in.

De KLWCC is in 2008 opgericht om op te komen voor de mensenrechten en oorlogsmisdadigers te berechten. De eerste aanklacht tegen George W. Bush en Athony L. Blair heeft betrekking op misdaden tegen de vrede waarbij de beklaagden plannen maakten en voorbereidingen troffen om de soevereine staat van Irak op 19 maart 2003 binnen te vallen wat in strijd is met de internationale wet- en regelgeving en het Handvest van de Verenigde Naties.

De volgende Amerikaanse staatsburgers worden marteling en oorlogsmisdaden ten laste gelegd: George W. Bush, Donald Rumsfeld, Dick Cheney, Alberto Gonzales, David Addington, William Haynes, Jay Bybee en John Yoo. De aangeklaagden namen moedwillig deel aan het formuleren van uitvoeringsbevelen en richtlijnen die in strijd waren met internationale conventies en wetten, te weten het VN-Verdrag tegen Martelen uit 1984, het derde Verdrag van Genève uit 1949, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Handvest van de Verenigde Naties in relatie tot de oorlog die de Verenigde Staten en andere landen zijn gestart in Afghanistan (2001) en Irak (maart 2003).

Bovendien gaven de beklaagden goedkeuring aan marteling en onmenselijke behandeling, dan wel lieten ze het oogluikend toe. Dit is in strijd met de internationale wet- en regelgeving, verdragen en conventies waaronder het VN-Verdrag tegen Martelen uit 1984 en de verdragen van Genève, inclusief het derde Verdrag van Genève uit 1949.

Het proces wordt gehouden voor het Oorlogstribunaal in Kuala Lumpur. Tot de rechters van het tribunaal, onder leiding van oud-rechter van de Maleisische Federale Rechtbank Dato’ Abdul Kadir Sulaiman, behoren onder meer Alfred Labremont Webre, afgestudeerd aan Yale; Dato’ Zakaria Yatim, oud-rechter van de Maleisische Federale Rechtbank; Tunku Sofiah Jewa, advocaat en auteur van diverse publicaties over internationaal strafrecht; professor Salleh Buang, oud-procureur van het Maleisische Openbaar Ministerie; professor Niloufer Bhagwat, expert op het gebied van staatsrecht, bestuursrecht en internationaal recht en emeritus professor Datuk Dr. Shad Saleem Faruqi, professor in de rechten.

Het tribunaal zal het bewijs beoordelen en evalueren zoals dat in elke andere rechtbank gebeurt. Als de beklaagden worden veroordeeld komen ze in het register van oorlogscriminelen dat de commissie wereldwijd publiceert.

De openbaar aanklagers zijn professor in de rechten Gurdial S. Nijar en professor internationaal recht Francis Boyle. Zij zullen worden bijgestaan door een team van advocaten.

Het open proces vindt tussen 19 en 22 november aanstaande plaats op het hoofdkwartier van de Al-Bukhary Foundation in Kuala Lumpur.

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x