Buitenland

Operatie Cyclone: Hoe de CIA een islamitisch Frankenstein hielp creëren

Help door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Washington en zijn bondgenoten hebben een islamitisch Frankenstein gecreëerd: door de jaren heen hebben radicale moslims van de MENA-regio tot aan Centraal-Azië gezorgd voor instabiliteit. Maar hoe is dit allemaal begonnen?

In december 1979 stationeerde de Sovjet-Unie na lang wikken en wegen op verzoek van de Afghaanse overheid een aantal troepen in Afghanistan. In april 1979 weigerde het Kremlin nog troepen te sturen, omdat militaire betrokkenheid door de rivalen van de Sovjet-Unie zou kunnen worden gezien als een aanval.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De situatie in Afghanistan verslechterde in rap tempo en het Kremlin besloot in te grijpen. De voorspelling van het Kremlin kwam uit: de CIA begon zes maanden voor de interventie al moslimstrijders te trainen.

Waarheid altijd geheimgehouden

Op 6 juli 1979 ondertekende president Jimmy Carter een opdracht aan de Amerikaanse geheime dienst CIA om de islamitische strijders of moedjahedien in het geheim te steunen. Dit was dus ruim zes maanden voor de Sovjet-Unie Afghanistan binnenviel.

Zo ontstond de paradoxale situatie dat de Verenigde Staten in het ene land, namelijk Iran, door islamisten onder de voet waren gelopen, terwijl ze deze islamisten in het andere land juist hielpen.

De Nationale Veiligheidsadviseur onder president Carter, Zbigniew Brzezinski, bevestigde deze geheime operatie in 1999 in het Franse weekblad Le Nouvel Observateur. “Volgens de officiële versie van de geschiedenis begon de steun aan de moedjahedien gedurende de jaren tachtig, dus na de inval van het Sovjetleger,” zei hij. “De waarheid is altijd geheimgehouden, maar is volslagen anders.”

De Engelstalige versie van dit weekblad, die ook in de VS verschijnt, besloot het interview met Brzezinski niet op te nemen en daarom is het ook nooit bij een groter publiek bekend geraakt.

Osama bin Laden

Tijdens Operatie Cyclone (1979-1987) steunde de CIA de Afghaanse moedjahedien in het verzet tegen het Rode Leger. Het was één van de duurste operaties ooit in de geschiedenis van de CIA.

Om de operatie te laten slagen schakelde Washington de hulp in van de Pakistaanse autoriteiten en geheime dienst ISI. De Pakistaanse dictator Muhammad Zia-ul-Haq werd voor de VS een belangrijke bondgenoot.

In Pakistan werden onder leiding van de CIA, MI6 en SAS verschillende trainingskampen ingericht voor de moedjahedien, die later de Taliban vormden. In 1980 vloog Osama bin Laden van Saoedi-Arabië naar Pakistan om zich bij de beweging te voegen.

President Ronald Reagan ontmoette het hoofd van de groep in het Witte Huis en gaf opdracht tot de levering van 1000 nieuwe FIM-92 Stinger-raketten aan de islamisten.

Frankenstein

Brzezinski zei geen spijt te hebben dat de geheime oorlog heeft geresulteerd in de opkomst van de terroristische Taliban. “De geheime operatie was een fantastisch idee,” zei hij. “De Russen liepen in de val. Wat is er belangrijker, de Taliban of de ineenstorting van het Sovjetrijk? Wat geïrriteerde moslims of de bevrijding van Centraal-Europa en het einde van de Koude Oorlog?”

Vandaag de dag wordt de wereld niet alleen bedreigd door de Taliban en Al Qaida, maar ook door IS. In de jaren tachtig zei de Pakistaanse president Benazir Bhutto tijdens een gesprek met president George H.W. Bush over de samenwerking tussen de VS en de moedjahedien: “Jullie creëren een Frankenstein.” Er werd niet naar haar geluisterd.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pieter
pieter
7 jaren geleden

Isis, Boko, Al Shabaab, Al Qaeda, taliban, Boko Haram dragen allen het stempel van wahabi-mecca.

Berenbotje
Berenbotje
7 jaren geleden

Benezir Bhutto was een vrouw. Deze zelfde Benezir gebruikte de moslimstrijders om terrorisme te plegen in het Indiase gedeelte van Kashmir. Ze werd vermoord door terroristen onder leiding van de latere president Musharraf, die een meester was in het bespelen van de CIA en het Pentagon.

Eli020
Eli020
7 jaren geleden

Dit soort berichten, en ook wat er allemaal openbaar is gemaakt over gebeurtenissen uit de jaren 50, 60, 70, zou de mensen toch serieus aan het nadenken moeten zetten. Die ewige wiederholung om Nietzsche te quoten. En laten we nu niet naïef gaan doen om vervolgens over 20 jaar verbaast te zijn!

Ph
Ph
7 jaren geleden

Weet ik al heel lang…….de vijand van mijn vijand is mijn vriend!!

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x