Het Complot

Oud-huisarts maakt gehakt van artikel Groningse psychiater over ‘complotdenkers’

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!

Eind 2021 publiceerde een onderzoeksgroep onder leiding van psychiater Wim Veling van het UMCG in het Tijdschrift voor Psychiatrie een artikel getiteld ‘Zijn complotdenkers psychotisch? Een vergelijking tussen complottheorieën en paranoïde wanen’.

Wat blijkt uit zijn ‘analyse’? Complotdenkers hebben veel overeenkomsten met mensen die lijden aan paranoïde wanen. Bij zowel complotdenken als paranoïde wanen gaat het om een onjuiste, hardnekkig en soms bizarre overtuiging, stelt Veling.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png
Veling et al. voldoen zelf aan de definitie van complotdenkers

Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl maakt op zijn website gehakt van het artikel. “Psychiater Veling en zijn collega’s maken in hun artikel over complotdenkers elementaire methodologische fouten die in een wetenschappelijk bedoeld artikel niet thuishoren. Ter verdediging kan worden aangevoerd dat de meeste psychiaters niet zijn geschoold in epidemiologie, methodologie en statistiek. Dan zijn er twee alternatieven: of men bemoeit zich niet met dit onderwerp of men trekt het artikel terug uit de wetenschappelijke literatuur,” stelt Bijl.

“Er is niet veel inzicht voor nodig om te zien dat Veling et al. zelf voldoen aan de definitie van complotdenkers en zelfs dat ze waanideeën hebben,” vervolgt de voormalig huisarts.

Wanproduct

“Wat de reden geweest moge zijn dat het Tijdschrift voor Psychiatrie een dergelijk wanproduct heeft willen plaatsen is volstrekt onduidelijk. De vraag dient zich aan wat de onderbouwing, toepasbaarheid en wenselijkheid van dit artikel is. Maar kennelijk was dat voor de redactie geen overweging. Op vragen naar de aard van de peer review die heeft plaatsgevonden en discussies in de redactie, kwam geen antwoord,” zegt Bijl nog.

“Maar dit geldt niet alleen voor Veling et al. Het gaat op voor ongeveer de gehele reguliere media die geen ander geluid dan het officiële overheidsnarratief lieten horen. En ook de overheid zelf voldoet aan de definitie van een complotdenker. Er was immers geen ruimte voor alternatieve verklaringen, terwijl er bovendien geen bewijs voor de werking van de eigen maatregelen was,” schrijft hoogleraar Bob de Wit in een reactie.

4.8 226 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

81 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Merijn Hugens
Merijn Hugens
1 jaar geleden

EEN PERFECTE STORM DOEMT OP AAN DE HORIZON

Het belangrijkste is dat Complot-Denkers, DENKEN!!! Dat doet een kudde compleet Hersendode Überschapen met de herseninhoud van een pantoffeldiertje namelijk helemaal nooit…Complot-DENKERS hebben decennialang geprobeerd om iedereen wakker te schudden voor dat wat komen ging, ze verdomden het om te luisteren…Ik wacht nu maar geduldig af totdat we volledig zijn gecrashed, door de enorme klap die dat gaat geven schrikken die Hersendode Herkauwers zeker weten vanzelf wel wakker uit hun comateuze toestand, wordt het dan:

1. Survival of the Fittest
2. EENHEID & Samenwerking

Dat is de grote hamvraag…Mayday…brace for impact…Brace For Impact…BRACE FOR IMPACT!!!

Marion
Marion
1 jaar geleden

Dus weldenkenden worden nu weggezet als waandenkers? Duidelijk dat die Veling van de pot gerukt is.

Sharon
Sharon
1 jaar geleden

Oh, psychoaters doen wat mannen in een echtscheiding doen… Zeggen dat de andere kant gek is….
Nou liever gek dan maar dan hersenloos.

Ate Hoeksma
Ate Hoeksma
1 jaar geleden

De overheid is fout bezig en wordt geholpen door de media. Zij komen met de benaming als wappie en complotdenker terwijl ze zelf zo staan te liegen dat er nu een zg gezondheidspas wordt ingevoerd om hun gelieg in te dekken.

Back to top button
81
0
We lezen graag je reactie!x