Gezondheid

Op dieren geteste cosmetica verboden in Europese Unie

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanaf maandag mogen in de Europese Unie geen cosmetica meer worden verkocht die op dieren zijn getest.

De geleidelijke invoering van het verbod op dierproeven voor cosmetica is daarmee afgerond, zo maakte de Europese Commissie bekend.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Het volledige verkoopverbod geeft een belangrijk signaal af over het belang dat Europa aan dierenwelzijn hecht,” zei Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming Tonio Borg.

Onzinnig dierenleed

De commissie spoort landen buiten de EU aan het Europese voorbeeld te volgen. De Europese markt voor cosmetica en hygiëneproducten heeft een waarde van ruim 70 miljard euro, bijna de helft van de wereldmarkt. De Europese Commissie trok 238 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van alternatieve testmethodes.

De commissie dreigde volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout lange tijd te zwichten voor de lobby van cosmeticabedrijven om het verbod uit te stellen. Hij verwelkomt het einde van ‘dit onzinnige dierenleed’.

De cosmetische industrie moet vanaf heden haar geld steken in proefdiervrij onderzoek, in plaats van in een lobby om oogschaduw op een aap te mogen smeren, aldus Eickhout.

Voedsel

Sinds 2004 geldt in de EU een verbod op dierproeven voor cosmetische producenten, van zeep, shampoo en tandpasta tot parfums. In 2009 werd een verbod op dierproeven voor cosmetische ingrediënten van kracht. In de overgangsfase na 2009 konden fabrikanten specifieke dierproeven nog buiten de EU uitvoeren.

In 2004 gebruikten Europese bedrijven nog bijna 9000 dieren bij de ontwikkeling van producten, tegen 344 in 2009. Buiten de EU werden na 2009 jaarlijks tussen de 15.000 en 37.000 dieren gebruikt voor het testen van cosmetica voor de Europese markt.

De Europese Commissie benadrukt dat een groot deel van de ingrediënten voor cosmetica ook voor andere producten wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor medicijnen, schoonmaakmiddelen, voedsel en verf.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Anders gezegd, de meeste cosmetica BEVAT dierlijk afval.De consument van cosmetica is eigenlijk de in stand houder van dierproefen, als het cosmetica betreft.Maar dierproef vrij zal het nooit helemaal worden, want nieuwe medicijnen etc. zullen toch getest moeten worden, alvorens de mens haar in gebruik neemt.Maar walgelijk is het wel!!

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

Geweldig dat dit er nu helemaal door is!
Fantastisch bericht! 🙂

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Anders gezegd, de meeste cosmetica BEVAT dierlijk afval.[/quote]

Waar lees je dat?

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]Anders gezegd, de meeste cosmetica BEVAT dierlijk afval.[/quote]

Waar lees je dat?[/quote]
Dat weet ik van iemand, die werkt voor het N.T.I te Bergum Friesland.Daar worden dode dieren verwerkt tot diervoedsel,en de basisproducten voor cosmetica, en de rest wordt verbrandt.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x