Gezondheid

Het farma-fortuin: “Medicijnen zijn onbetaalbaar door miljoenensalarissen farmadirecteuren”

Help door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mevrouw Alsemgeest heeft uitgezaaide borstkanker en krijgt het medicijn pertuzumab. Het middel geeft een gemiddelde levensverlenging van 16 maanden. Het medicijn is echter peperduur.

Zorginstituut Nederland wil pertuzumab schrappen uit het zorgverzekeringspakket omdat nieuwe kankermedicijnen de betaalbaarheid van de zorg bedreigen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zembla onderzoekt waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen. Een reportage over onder meer Martin Shkreli, de jonge farmadirecteur die de verkoopprijs van een medicijn in één klap vervijftigvoudigde.

Nederlandse pensioenfondsen blokkeren voorstel prijsverlaging levensreddend medicijn

In 2014 blokkeerden Nederlandse pensioenfondsen een voorstel dat farmabedrijf Gilead moest dwingen de hoge prijzen van zijn geneesmiddelen te verlagen. Gilead ligt wereldwijd onder vuur vanwege de extreem hoge prijs van Sovaldi, een levensreddend medicijn tegen hepatitis C. Eén pil kost in de VS 1000 dollar, in Nederland 600 euro.

Er werd een voorstel ingediend op de aandeelhoudersvergadering van Gilead om het miljoenensalaris van de directeur te koppelen aan de beschikbaarheid van het medicijn. ABP, het pensioenfonds voor de ambtenaren, en SBZ, het fonds voor zorgverzekeraars, stemden tegen dit voorstel, dat uiteindelijk met 98 procent van de stemmen werd verworpen.

Het blijkt dat veel Nederlandse pensioenfondsen, waaronder ABP, flinke investeringen doen in alle grote farmaceutische bedrijven, ook in Gilead. ABP heeft bijvoorbeeld voor 319 miljoen euro aandelen in Gilead.

‘Heel veel prikkels’

Directeur van Gilead John Martin harkte in de afgelopen drie jaar 600 miljoen dollar bij elkaar. Gezondheidseconoom Marc André Gagnon legt uit dat die beloning tot hogere medicijnprijzen leidt. “Managers krijgen zo heel veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.”

Voorzitter van de Amerikaanse Aids Healthcare Foundation Michael Weinstein spreekt van een crisis nu de medicijnen op rantsoen zijn omdat ze onbetaalbaar zijn.

De uitzending is woensdag 9 maart om 21.15 uur op NPO 2.

[Vara]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Doe mij maar een konijnen keutel (middeleeuwen referentie), dat heeft net zoveel placebo effect en minder bijwerkingen!

vakantie
vakantie
8 jaren geleden

De wereld is als een differentieelschakelaar. Hoe dommer de ene, hoe slimmer en rijker de andere.

exegese
exegese
8 jaren geleden

Nederlandse pensioenfondsen blokkeren voorstel prijsverlaging levensreddend medicijn !!!!!

Eerst moet je tegen wil en dank kapitalen afdragen aan een pensioenfonds waarbij je maar af moet wachten of je er ooit nog iets van terug ziet, vervolgens naaien ze je met datzelfde geld een oor aan door het te investeren in een criminele organisatie en zorgt er dan ook nog eens voor dat je zo duur mogelijk uit bent als je ziek wordt. Sterker nog, je mag gevoeglijk creperen omdat het medicijn daardoor niet beschikbaar zal zijn wegens te hoge kosten. Het wordt hoog tijd dat alle criminele organisaties aangepakt en opgerold worden. Helemaal bovenaan beginnen en goed schoonmaken die hap !

jannie
jannie
8 jaren geleden

En wat wordt er aan gedaan????

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x