Wereld

Mensen zien politieke partijen als meest corrupt

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de meeste landen worden politieke partijen gezien als de meeste corrupte instituten van de maatschappij, zo blijkt uit een grootschalige enquête.

Meer dan de helft van de ondervraagden was van mening dat hun regering ‘grotendeels of volledig wordt gecontroleerd door een kleine groep actoren die uit eigenbelang handelt’.

Corruptie blijkt het ergst te zijn in gebieden waar recentelijk een conflict is geweest, zoals Afghanistan, Irak, Pakistan en Sierra Leone, aldus de internationale organisatie Transparancy International (TI).

Omkoping

Ruim een kwart van de respondenten gaf aan in het afgelopen jaar smeergeld te hebben betaald aan publieke instellingen zoals de rechtbank of de politie. Daarnaast werd binnen gezondheidszorg en onderwijs veel smeergeld betaald.

Omkoping komt in het ene land veel vaker voor dan in het andere. Slechts 1 procent van de ondervraagden uit Denemarken, Japan, Australië en Finland gaf toe smeergeld te hebben betaald. In bijvoorbeeld Kenia, Oeganda en Mozambique zei 60 procent van de respondenten smeergeld te hebben betaald.

Persoonlijke contacten

Corruptie draait echter niet alleen om geld. Twee derde van de respondenten gaf aan dat persoonlijke contacten belangrijk zijn om iets gedaan te krijgen binnen de publieke sector.

In 51 landen werden politieke partijen als de meeste corrupte instelling bestempeld, waaronder ook Europese landen zoals Frankrijk, Finland en Groot-Brittannië.

Een meerderheid is bereid om deel te nemen aan acties tegen corruptie, zoals het ondertekenen van een petitie of een vreedzaam protest.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hetzalwel
hetzalwel
9 jaren geleden

politici, zodra ze ademhalen liegen ze al.

pietsnot
pietsnot
9 jaren geleden

iedereen is corrupt,want er
is niks mooier dan een hele boel ( en het liefst nog meer) money in the pocket,geef mij een paar miljoen en ik zeg niks.

Arno
Arno
9 jaren geleden

Ai jai jai….in Nederland niet dan???
In Nederland is er net zo goed dikke corruptie/smeergeld/fraude. Daar ben ik van overtuigd. Om maar niet te spreken van de schaamteloze vette bonussen.

Peter 68
Peter 68
9 jaren geleden

Ik vind lobbyclubs nog veel erger. Zoals die van de big pharma, Monsanto en overige gifmengers.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

20
0
We lezen graag je reactie!x