Homepagina » Buitenland » Massaal gedeelde foto van vluchtelingen met IS-vlag die Duitse politie aanvallen is een leugen
Viral foto van vluchtelingen met IS-vlag die Duitse politie aanvallen is een leugen

Massaal gedeelde foto van vluchtelingen met IS-vlag die Duitse politie aanvallen is een leugen

Al een paar dagen wordt op sociale media veelvuldig een foto gedeeld waarop vluchtelingen met een IS-vlag zouden staan die de politie aanvallen. De foto is gedateerd, laat geen vlag van de terreurgroep zien en bovendien heeft de afbeelding niets met vluchtelingen te maken. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Een aantal nieuwssites plaatsten de foto, waarna het beeld vele tienduizenden keren werd gedeeld. De media melden dat deze ‘nieuwe gelekte foto bevestigt dat IS terroristen tussen de vluchtelingen laat infiltreren’.

Er blijkt sprake te zijn van een sterk staaltje propaganda om angst te zaaien. De foto werd gebruikt om te laten zien dat de terreurgroep Islamitische Staat de Syrische vluchtelingenproblematiek gebruikt om terroristen Europa binnen te smokkelen.

De foto blijkt al in 2012 te zijn gemaakt, en wel tijdens een anti-islambetoging in de Duitse stad Bonn. De moslims op de foto maakten deel uit van een tegenprotest. IS nam het symbool jaren later over omdat het ook door veel andere islamitische groepen werd gebruikt. Op de vlag zijn de sjahada en het zegel van de Profeet te zien, belangrijke symbolen voor moslims.

“Ze willen zich daarmee op één lijn zetten met andere bewegingen en zich in een jihadistische context plaatsen,” vertelde onderzoeker Charlie Winter van de Quilliam Foundation aan The Independent.


[DeMorgen via Independent]Vond je dit goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...

is-terroristen

IS-terroristen op tv: ‘Ja, wij werkten samen met Amerikaanse leger’

Gevangengenomen IS-terroristen hebben op tv toegegeven dat ...