Homepagina » Innovatie » Pas op voor televisies die meeluisteren en gesprekken doorsturen
Pas op voor televisies die meeluisteren en gesprekken doorsturen

Pas op voor televisies die meeluisteren en gesprekken doorsturen

Pas op wat je bespreekt in je woonkamer, want zelfs je televisie kan je afluisteren. Samsung waarschuwt zijn klanten in de gebruiksvoorwaarden voor het bespreken van gevoelige informatie in de buurt van hun smart-tv.

De televisie luistert mee via de spraakherkenning van de tv en deze gesprekken worden indien nodig gedeeld met derden. Door de spraakherkenning hoort de smart-tv alles wat er besproken wordt in de kamer. Alle privégesprekken worden opgeslagen.

Op de website van Samsung staat dat de gegevens naar derden worden verstuurd, maar het is niet duidelijk welke partijen dat precies zijn. De inbreuk op de privacy is alleen te omzeilen door de spraakherkenning uit te zetten. Je moet je televisie dan wel weer handmatig besturen met de afstandsbediening.

In een verklaring zegt Samsung dat het bedrijf informatie alleen deelt wanneer een gebruiker zelf de spraakherkenning aanzet. Dat er in de privacy-overeenkomst iets anders staat is volgens de fabrikant een poging geweest zo transparant mogelijk te zijn tegenover gebruikers en te helpen met het maken van weloverwogen keuzes over de spraakherkenning.

Internetgebruikers maakten de vergelijking met de spionagemethodes uit de roman ‘1984’ van George Orwell. Het technologiebedrijf, dat de gegevens versleuteld doorstuurt, zegt niets te verdienen aan het delen van privégesprekken.

Statement van Samsung

De pr-manager van Samsung Nederland laat NFN in een reactie weten dat stemdata alleen aan derden worden verleend bij bepaalde zoekopdrachten: “Spraakherkenning, waarmee de gebruiker de tv via spraakopdrachten kan bedienen, is een functie op de Samsung smart-tv, die kan worden geactiveerd of gedeactiveerd door de gebruiker. Mocht de consument de spraakherkenning activeren, dan bestaan de stemdata enkel uit tv-spraakopdrachten of zoekopdrachten. Gebruikers kunnen de gespreksherkenningsfunctie gemakkelijk herkennen, omdat een microfoon-icoon op het scherm verschijnt. Als consumenten toestemming geven en gebruikmaken van spraakherkenningsfuncties, worden stemdata enkel aan derden verleend bij bepaalde zoekopdrachten. Op dat moment worden stemdata verzonden naar een server die zoekt naar de gewenste content, waarna de content op de tv verschijnt.”

[Metro]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. “Internetgebruikers maakten de vergelijking met de spionagemethodes uit de roman ‘1984’ van George Orwell.”

  1984 is nu. Of het nu je smart-tv is of je creditcard, je gsm of camerabewaking op straat, controle’s op wie de laatste Charlie Hebdo heeft gekocht of de trajectcontrole’s op autosnelwegen. 1984 is nu!

  12 likes
  • er is zelfs info op het net dat men via de nieuwe lantaarnpaals je filmt en kan afluisteren en hoorde van een kennis van me dat er in de openbare wc in amsterdam afgeluistert word en dan hbe ik het nog niet eens over trems enbussen ect.
   Hoe kan jeooit eenechte democratie hebbenals de overheid je afluisterd? Die info is te kraken en dan is iedereen die in de gemeente raad zit of in Den Haag te chanteren.

   7 likes
   • Laten we het mobieltje niet vergeten. Daarmee kunnen ze precies zien waar jij bent en kunnen ze meekijken via de camera’s aan beide kanten van het toestel en via de speaker kunnen ze alles horen wat je zegt. Op die manier weten ze alles van je en gaat al die informatie naar een super-computer welke zich een in ondergrondse basis bevindt.

    Het is allemaal bedoelt voor het nieuwe systeem (one world order) wat ze langzaam aan het invoeren zijn en kunnen ze zo bepalen wie er straks moet worden uitgeschakeld en wie er geschikt zijn om als slaafjes te dienen. En uiteindelijk zijn het de buitenaardsen die hier bezig zijn, want die willen de mensheid ontvolken en weghebben en alleen diegene overhouden die nuttig zijn voor deze buitenaardse heerschappij.

    Ook de illuminati wordt gewoon gebruikt en misleidt dat ze eeuwig leven krijgen maar alle leden van de illuminati staat als eerste op de lijst van uitroeien, want ze verraden namelijk hun eigen menselijke soort voor een beetje glorie. Dat is niet iets wat deze buitenaardsen zien als diegene met wie ze in zee willen. Ze laten ze geloven in een lucifer / rode draak die hun als goden gaat neerzetten in een nieuwe kosmische creatie maar dat is allemaal deceptie. Het is allemaal bedrog. Ook de clones en de hybrides worden bedrogen!

    Als wij mensen deze buitenaardse deceptie niet zien en tegenhouden, hebben ze toegang langs onze vrije wil en is de mensheid verloren, voor altijd.

    4 likes
   • ja en dan nog de continu uitgezonden radiogolven door lantaarnpalen, straatverlichtingslampen!! die burgers gelijkschakelt.
    Een soort van hersenspoeling waarbij ‘we’ allemaal hetzelfde reageren op een situatie.
    Bv, veroordelen we IS vanwege charlie hebdo?
    Of kunnen we zelf nog individueel denken.
    zelfs wat wij hier schrijven kan gezien worden door derden.
    Licht en Liefde in je Hart is de enige remedie.
    En doe vooral niet mee met die mazelenhetze. Niet vaccineren dus.
    Het is inderdaad de NANO-technologie die het gaat overnemen van de straatverlichting die gelijkschakelende radiogolven uitzend naar je hersenen als je zelf niet de verantwoording neemt voor inenting of niet.
    Je kinderen hebben afspraken met je gemaakt voor de geboorte en vertrouwen op je dat je het juiste doet.
    Dat is niet inenten.

    3 likes
 2. Zodra ik in me nieuwe huisje zit ga ik absoluut geen televisie nemen nu ik gigantisch veel te weten ben gekomen over hoog geadvanceerde neurotechnologie die middel van televisie je brein in word geplaatst.
  voor iedereen die z’n twijfels heeft (ik persoonlijk ben heilig overtuigd van de gevaren van televisie) over de goedgezindheid van televisie netwerken, en de algehele overheid wat dat betreft,
  raad ik aan om deze link te bekijken

  http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_nonlethalweapons.htm

  het is een verzameling van niet-dodelijke wapens gebruikt door de overheid door en als je naar beneden scrolt zie je een vakje staan met: “Digital TV – Silent Sound” en dat vakje sluit goed aan op dit artikel

  – de hele verzameling/website is een super aanrader maar –

  dit segment gaat nu precies over de gevaren van digitale televisie en de mogelijkheid om de gedachten en het gedrag van een inidividu te beinvloeden door middel van alle electronica van tegenwoordig.
  oja ik vermeld er wel bij dat de algehele site Engelstalig of Spaanstalig is. Maar echt de moeite waard

  keep spreading the truth

  13 likes
 3. Ha,en wat voor laptop of pc met internet dan zijn die veilig???

  2 likes
 4. Oftewel gewoon GEEN Utp kabel erop pluggen. Het kabeltje direct op een UPNP apparaat, wil ook wel helpen.

  Of geen smart tv kopen je wordt er toch niet rijker van.

  3 likes
  • Toch eigenlijk wel belachelijk dat je nogal wat kunst en vliegwerk moet uithalen om te voorkomen dat er misbruik van de ingebouwde functies wordt gemaakt. Het is juist zo fijn dat je met zo’n smart tv het meeste gewoon via 1 apparaat kunt doen ipv dat gestoei met meerdere afstandsbedieningen ed.

   2 likes
  • Jammer, ik wilde er eigenlijk wel rijk van worden van de aanschaf van een tv.
   Of het kijken ernaar.
   Rijk worden is immers de enige zinvolle besteding van mijn tijd hier op aarde,
   Daarom is mijn overweging meestal als eerste, word ik er rijk van of niet.
   En als dat niet zo is, tja dan doe ik het meestal niet.
   Snapje.

   1 likes
 5. Beetje vreemde reacties over privacy. We worden al jaren massaal in de gaten gehouden. Bedrijven en overheden weten precies:

  -uw inkomen (belastingdienst)
  -uw woning (kadaster/belastingdienst/gemeentes)
  -de diverse bonus kaarten en andere kortingspassen (aankoop trends)
  -OV kaart
  -Uw provider van internet (google, facebook etc)
  -Uw gsm provider
  -Uw auto (wegen belasting, uw navigatie)

  Kan zo nog wel even doorgaan maar er zijn al jaren manieren om precies in beeld te krijgen wat u doet. En zeggen, ik schaf geen tv aan helpt maar een heel klein beetje. De lijst zal zeker langer zijn dan wat ik nu zo even op som.

  6 likes
 6. Wat te denken van de ingebouwde webcams in vrijwel elke (nieuwe) smart t.v

  2 likes
 7. Daarom dus geen smart-tv, voor veel mensen is het eigenlijk al overbodig omdat veel van die functionaliteit tegenwoordig ook al in gameconsoles zit. Zo nodig kan je ook voor weinig geld zelf een HTPC bouwen, leuke veilige linux-distro erop en je hebt je eigen custom-made homecinema/smart-tv.

  En nog veel belangrijker: Je hebt zelf de touwtjes in handen vwb veiligheid en privacy.

  3 likes
  • Dat heeft ook zo z’n nadelen. Zo moet je bv al met verschillende apparaten gaan werken waarbij het nodige geschakel tussen de apparaten niet te vermijden valt. Een HTPC’tje leuk als het eenmaal aan staat maar dat opstarten is toch zelfs met een SSD vrij irritant om op te moeten wachten voordat je iets kunt. Ook niet de allerstilste apparaten tenzij je het zonder actieve koeling in elkaar weet te knutselen.

   Als privacy nu eens fatsoenlijk gewaarborgd werd door die instanties die zogenaamd er zijn voor het volk dan hoefde we ons helemaal niet druk te maken om dit soort dingetjes. Dat is nog het meest ergerlijke bij dit soort kwesties.

   2 likes
 8. Voor computers is er 1 hele simpele oplossing mensen, haal de internetkabel eruit!

  0 likes
  • Dat is hetzelfde als de wielen van je auto halen om verkeersboetes te voorkomen. Veel verstandiger om te leren hoe de technologie werkt dan kun je veel voorkomen zonder jezelf een handicap aan te draaien.

   (een internetkabel geeft het trouwens niet, noem het beestje bij de juiste naam)

   4 likes
  • Dat slaat nergens op. Niet alles is draadloos laat staan dat het op dezelfde frequentie werkt. Dus zomaar een Faraday kooi doet wellicht niet wat je ervan verwacht. Wat wou je trouwens precies in die Faraday kooi zetten?

   1 likes
 9. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat smart-tv’s in het geniep in ieder geval je kijkgedrag bijhouden en doorsturen naar derden, aangezien deze informatie voor tv-zenders en adverteerders goud waard is. En het lijkt me ook niet al te moeilijk om op afstand camera en microfoon aan te zetten, dus gebeurt dat in de praktijk ook door de geheime diensten. Voor je mobiel, tablet en laptop geldt natuurlijk hetzelfde. De techniek is er, dus wordt er ook gebruik van gemaakt.

  3 likes
 10. wat maakt het uit. we hebben toch niets te verbergen (sarcasme uit)

  2 likes
 11. Bij samsung is het tenminste nog enigszins transparant bij LG is het totaal onduidelijk wat ze zoal aan bespieden doorsturen.

  2 likes
 12. Men kan zelfs via je beeldscherm jouw zien zitten achter je PC of via je TV.
  Men kijkt zo door je beeld hene.
  Wen er maar aan dat je geen prive leven meer hebt.
  Duurt niet lang meer of via je tv krijg je te horen BAM ter plekken dat je je kind niet zo of zo moet opvoeden, maar zo als jij je kind ene preek aan het geven bent of een kleine tik uitdeelt.

  1 likes
 13. Ik heb tv via satelliet schotel. volgens mij moet ik veilig (bedoel ik mee privé) zitten want het lijkt me sterk dat de tv ook een signaal terug naar de satelliet kan sturen.
  Ook internet heb ik via een usb stick, wel wat langzamer maar het kan eventueel prepaid dus het IP veranderd steeds.

  1 likes
  • Nou, je kunt dat allemaal wel denken. Echter:

   Het MAC adres van je usb stick is altijd hetzelfde. Daar ben je dus altijd weer mee te herkennen. (Net als het imei nummer van je mobieltje)

   Aan het stroomverbruik van je TV is prima af te lijden waar je naar kijkt. (Slimme meter iemand?)

   0 likes
 14. Wordt wel heel erg veel werk 6 miljard gespreken afluisteren haha

  Maak je geen zorgen!

  1 likes
 15. Maak je niet druk, je verandert er toch geen moer aan….

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Je bent niet wie je denkt dat je bent. Luister naar de woorden van Jim Carrey

Je bent niet wie je denkt dat je bent. Luister naar de woorden van Jim Carrey

Als acteur speel je personages en als ...

Het is allemaal betekenisloos. Jim Carrey vertelt bij Fashion Week de waarheid over het aanbidden van iconen

Het is allemaal betekenisloos. Jim Carrey vertelt bij Fashion Week de waarheid over het aanbidden van iconen

Acteur Jim Carrey liep afgelopen weekend tijdens ...