Wetenschap

Bizar experiment: Beïnvloedt de toekomst het verleden?

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuwe studie suggereert dat de toekomst het verleden en het heden beïnvloedt. Het bewijs daarvoor zou gelegen zijn in de kwantummechanica. Amerikaanse wetenschappers hebben een aantal nieuwe experimenten bedacht om de kwantummechanische eigenschappen van deeltjes te onderzoeken.

Het gedachte-experiment Schrödingers kat laat zien dat het niet zeker is wat er met een deeltje gebeurt zolang er geen observatie mogelijk is. Professor Kater Murch van de Washington-universiteit heeft ontdekt dat de staat van een deeltje verandert als je weet wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.

Zonder deze informatie zal het deeltje waarschijnlijk hetzelfde blijven. Met andere woorden: door op de hoogte te zijn van toekomstige gebeurtenissen kan het verleden veranderen. Als dit ook opgaat in onze ‘klassieke’ wereld, is alles wat we nu doen het gevolg van beslissingen die door een toekomstige versie van onszelf zijn gemaakt.

Natuurkundigen hebben apparaten gebouwd waarmee ze kwetsbare kwantumsystemen kunnen meten. Professor Murch gebruikte zo’n apparaat om naar de kwantumstaat van twee deeltjes in verschillende stadia van hun ontwikkeling te kijken.

Uit de experimenten blijkt dat de tijd in de kwantumwereld zowel voor- als achteruit gaat, terwijl tijd in de klassieke wereld alleen vooruit gaat. Het is volgens Murch net alsof je je sleutels ergens bent kwijtgeraakt in je huis, maar je weet niet meer waar. In de kwantumwereld kunnen ze in alle kamers tegelijk liggen.

Bizar experiment: Beïnvloedt de toekomst het verleden?
Kater Murch (Joe Angeles/WUSTL Photos)

Als je ze uiteindelijk in de keuken vindt is het in de klassieke wereld duidelijk dat ze daar al die tijd hebben gelegen, terwijl de onzekerheid in de kwantumwereld intrinsiek is. Professor Murch heeft aangetoond dat je met de kennis van toekomstige gebeurtenissen beter kunt voorspellen waar de sleutels in het verleden hebben gelegen.

De gemeten kwantumstaat bevat op de één of andere manier informatie uit zowel de toekomst als het verleden. “Het is onduidelijk waarom tijd in de echte wereld, de wereld die bestaat uit vele deeltjes, alleen vooruit gaat en entropie altijd toeneemt,” zei Murch. “Maar ik voorspel dat dit raadsel over een paar jaar is opgelost.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.

[Newswise]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
7 jaren geleden

BIZAR EXPERIMENT: BEÏNVLOED DE TOEKOMST HET VERLEDEN?
“Als dit ook opgaat in onze ‘klassieke’ wereld, is alles wat we nu doen het gevolg van beslissingen die door een toekomstige versie van onszelf zijn gemaakt.”

Ten eerste is mijn beslissing om deze reactie te schrijven een beslissing van mijn huidige ik die dit artikel net heeft gelezen, en is mijn toekomstige ik daar niet meer mee bezig.
Ten tweede, als ik zelfmoord zou plegen dan kan dat geen beslissing van mijn toekomstige ik meer zijn.

Het wetenschappelijke gehalte van de conclusies uit dit experiment slaat mijn huidige ik dan ook niet erg hoog aan, al denkt mijn toekomstige ik daar misschien weer anders over.

Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Als tijd idd niet lineair is zou het maar zo kunnen.
Het zou me niet verbazen dat alles zich in het nu bevindt. We weten alleen niet hoe we in andere tijdlijnen en parallelle universa kunnen komen. Gevolg daarvan is dat de meeste mensen daarom roepen dat het niet kan. Een andere groep zal het ten stelligste ontkennen omdat dat ons tijdsbeeld helemaal op z’n kop zet en ze dat uit onzekerheid en angst niet kunnen accepteren.
Ik zal niet zeggen dat het niet kan maar het lijkt me wel heeeel cool als ik zou kunnen schwitchen tussen tijdlijnen en universa 🙂

James
James
7 jaren geleden

Goh,

Ik denk dat ik dan maar eens op de kwantum beurs ga staan.
Kijken of de gesprekken tegen de Quantum dot tv op de beurs ook invloed hebben.

redice
redice
7 jaren geleden

de serie Fringe zal veel duidelijk maken, goeie serie trouwens 😉

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x