
Een nieuwe studie suggereert dat de toekomst het verleden en het heden beïnvloedt. Het bewijs daarvoor zou gelegen zijn in de kwantummechanica. Amerikaanse wetenschappers hebben een aantal nieuwe experimenten bedacht om de kwantummechanische eigenschappen van deeltjes te onderzoeken.
Het gedachte-experiment Schrödingers kat laat zien dat het niet zeker is wat er met een deeltje gebeurt zolang er geen observatie mogelijk is. Professor Kater Murch van de Washington-universiteit heeft ontdekt dat de staat van een deeltje verandert als je weet wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.
Zonder deze informatie zal het deeltje waarschijnlijk hetzelfde blijven. Met andere woorden: door op de hoogte te zijn van toekomstige gebeurtenissen kan het verleden veranderen. Als dit ook opgaat in onze ‘klassieke’ wereld, is alles wat we nu doen het gevolg van beslissingen die door een toekomstige versie van onszelf zijn gemaakt.
Natuurkundigen hebben apparaten gebouwd waarmee ze kwetsbare kwantumsystemen kunnen meten. Professor Murch gebruikte zo’n apparaat om naar de kwantumstaat van twee deeltjes in verschillende stadia van hun ontwikkeling te kijken.
Uit de experimenten blijkt dat de tijd in de kwantumwereld zowel voor- als achteruit gaat, terwijl tijd in de klassieke wereld alleen vooruit gaat. Het is volgens Murch net alsof je je sleutels ergens bent kwijtgeraakt in je huis, maar je weet niet meer waar. In de kwantumwereld kunnen ze in alle kamers tegelijk liggen.

Als je ze uiteindelijk in de keuken vindt is het in de klassieke wereld duidelijk dat ze daar al die tijd hebben gelegen, terwijl de onzekerheid in de kwantumwereld intrinsiek is. Professor Murch heeft aangetoond dat je met de kennis van toekomstige gebeurtenissen beter kunt voorspellen waar de sleutels in het verleden hebben gelegen.
De gemeten kwantumstaat bevat op de één of andere manier informatie uit zowel de toekomst als het verleden. “Het is onduidelijk waarom tijd in de echte wereld, de wereld die bestaat uit vele deeltjes, alleen vooruit gaat en entropie altijd toeneemt,” zei Murch. “Maar ik voorspel dat dit raadsel over een paar jaar is opgelost.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.
[Newswise]
BIZAR EXPERIMENT: BEÏNVLOED DE TOEKOMST HET VERLEDEN?
“Als dit ook opgaat in onze ‘klassieke’ wereld, is alles wat we nu doen het gevolg van beslissingen die door een toekomstige versie van onszelf zijn gemaakt.”
Ten eerste is mijn beslissing om deze reactie te schrijven een beslissing van mijn huidige ik die dit artikel net heeft gelezen, en is mijn toekomstige ik daar niet meer mee bezig.
Ten tweede, als ik zelfmoord zou plegen dan kan dat geen beslissing van mijn toekomstige ik meer zijn.
Het wetenschappelijke gehalte van de conclusies uit dit experiment slaat mijn huidige ik dan ook niet erg hoog aan, al denkt mijn toekomstige ik daar misschien weer anders over.
Als tijd idd niet lineair is zou het maar zo kunnen.
Het zou me niet verbazen dat alles zich in het nu bevindt. We weten alleen niet hoe we in andere tijdlijnen en parallelle universa kunnen komen. Gevolg daarvan is dat de meeste mensen daarom roepen dat het niet kan. Een andere groep zal het ten stelligste ontkennen omdat dat ons tijdsbeeld helemaal op z’n kop zet en ze dat uit onzekerheid en angst niet kunnen accepteren.
Ik zal niet zeggen dat het niet kan maar het lijkt me wel heeeel cool als ik zou kunnen schwitchen tussen tijdlijnen en universa 🙂
Goh,
Ik denk dat ik dan maar eens op de kwantum beurs ga staan.
Kijken of de gesprekken tegen de Quantum dot tv op de beurs ook invloed hebben.
de serie Fringe zal veel duidelijk maken, goeie serie trouwens 😉