Homepagina » Wetenschap » Bizar experiment: Beïnvloedt de toekomst het verleden?
Bizar experiment: Beïnvloedt de toekomst het verleden?

Bizar experiment: Beïnvloedt de toekomst het verleden?

Een nieuwe studie suggereert dat de toekomst het verleden en het heden beïnvloedt. Het bewijs daarvoor zou gelegen zijn in de kwantummechanica. Amerikaanse wetenschappers hebben een aantal nieuwe experimenten bedacht om de kwantummechanische eigenschappen van deeltjes te onderzoeken.

Het gedachte-experiment Schrödingers kat laat zien dat het niet zeker is wat er met een deeltje gebeurt zolang er geen observatie mogelijk is. Professor Kater Murch van de Washington-universiteit heeft ontdekt dat de staat van een deeltje verandert als je weet wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.

Zonder deze informatie zal het deeltje waarschijnlijk hetzelfde blijven. Met andere woorden: door op de hoogte te zijn van toekomstige gebeurtenissen kan het verleden veranderen. Als dit ook opgaat in onze ‘klassieke’ wereld, is alles wat we nu doen het gevolg van beslissingen die door een toekomstige versie van onszelf zijn gemaakt.

Natuurkundigen hebben apparaten gebouwd waarmee ze kwetsbare kwantumsystemen kunnen meten. Professor Murch gebruikte zo’n apparaat om naar de kwantumstaat van twee deeltjes in verschillende stadia van hun ontwikkeling te kijken.

Uit de experimenten blijkt dat de tijd in de kwantumwereld zowel voor- als achteruit gaat, terwijl tijd in de klassieke wereld alleen vooruit gaat. Het is volgens Murch net alsof je je sleutels ergens bent kwijtgeraakt in je huis, maar je weet niet meer waar. In de kwantumwereld kunnen ze in alle kamers tegelijk liggen.

Bizar experiment: Beïnvloedt de toekomst het verleden?

Kater Murch (Joe Angeles/WUSTL Photos)

Als je ze uiteindelijk in de keuken vindt is het in de klassieke wereld duidelijk dat ze daar al die tijd hebben gelegen, terwijl de onzekerheid in de kwantumwereld intrinsiek is. Professor Murch heeft aangetoond dat je met de kennis van toekomstige gebeurtenissen beter kunt voorspellen waar de sleutels in het verleden hebben gelegen.

De gemeten kwantumstaat bevat op de één of andere manier informatie uit zowel de toekomst als het verleden. “Het is onduidelijk waarom tijd in de echte wereld, de wereld die bestaat uit vele deeltjes, alleen vooruit gaat en entropie altijd toeneemt,” zei Murch. “Maar ik voorspel dat dit raadsel over een paar jaar is opgelost.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.

[Newswise]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bert schreef:

  BIZAR EXPERIMENT: BEÏNVLOED DE TOEKOMST HET VERLEDEN?
  “Als dit ook opgaat in onze ‘klassieke’ wereld, is alles wat we nu doen het gevolg van beslissingen die door een toekomstige versie van onszelf zijn gemaakt.”

  Ten eerste is mijn beslissing om deze reactie te schrijven een beslissing van mijn huidige ik die dit artikel net heeft gelezen, en is mijn toekomstige ik daar niet meer mee bezig.
  Ten tweede, als ik zelfmoord zou plegen dan kan dat geen beslissing van mijn toekomstige ik meer zijn.

  Het wetenschappelijke gehalte van de conclusies uit dit experiment slaat mijn huidige ik dan ook niet erg hoog aan, al denkt mijn toekomstige ik daar misschien weer anders over.

  8 likes
  • earthaxis schreef:

   @bert
   “Ten tweede, als ik zelfmoord zou plegen dan kan dat geen beslissing van mijn toekomstige ik meer zijn”
   Even als metafoor: wist je dat iemand zoveel hoogtevrees kan hebben, dat hij staande op de rand van een afgrond, de diepte in zal springen?
   Dus waarom zou dit op temporaal niveau ook niet kunnen werken? Dus: dat iemand zo`n grote neiging heeft tot zelfmoord, dat zijn aanstaande einde hem retroactief het laatste zetje geeft…
   Dit zou dus op onderbewust niveau een nauwelijks waarneembaar effect kunnen zijn, maar daardoor niet minder waar…
   Ondertussen is het oppervlakkige bewustzijn grotendeels onderhevig aan entropie en voorwaartse causualiteit.

   0 likes
 • Sunshine schreef:

  Als tijd idd niet lineair is zou het maar zo kunnen.
  Het zou me niet verbazen dat alles zich in het nu bevindt. We weten alleen niet hoe we in andere tijdlijnen en parallelle universa kunnen komen. Gevolg daarvan is dat de meeste mensen daarom roepen dat het niet kan. Een andere groep zal het ten stelligste ontkennen omdat dat ons tijdsbeeld helemaal op z’n kop zet en ze dat uit onzekerheid en angst niet kunnen accepteren.
  Ik zal niet zeggen dat het niet kan maar het lijkt me wel heeeel cool als ik zou kunnen schwitchen tussen tijdlijnen en universa 🙂

  6 likes
  • Rory schreef:

   Ik denk dat we niet hoeven te weten hoe we in andere tijdlijnen en parallelle universa komen. Als tijd een illusie is en alles nu tegelijkertijd bestaat dan zou het zo maar kunnen dat we elke seconde wel miljarden keren van parallelle universa wisselen. Het leven is een film. stilstaand frame na frame na frame creërd de illusie van beweging. In de quantum mechanica bestaat de notie dat ons bewustzijn de uitkomst van bepaalde experimenten beinvloed. Dan zou even heel kort door de bocht, jijzelf de regiseur van jouw leven kunnen zijn. Vanuit alle ontelbare mogelijke frames plak jij de juiste frames achter elkaar tot je eigen film.

   We kunnen ons niet voorstellen dat we telkens springen van parallelle realiteit naar parallelle realiteit, omdat het verschil tussen realiteiten maar heel klein is. Het verschil tussen 2 opeenvolgende filmframes. maar je hebt zelf wel degelijk de keuze om een andere weg in te slaan en dus de realiteit om je heen te veranderen.

   3 likes
 • redice schreef:

  de serie Fringe zal veel duidelijk maken, goeie serie trouwens 😉

  2 likes
 • jenne schreef:

  Heb geleerd dat het verleden onze toekomst aangeeft, het is het verleden in ons wat ons stuwd in een bepaalde richting, van daar ook dat de waarheid voortkomt uit onze intuïtie, dat zij Descartes

  2 likes
 • luna schreef:

  ooit weleens gedacht dat het achterste deel van een voertuig naar de toekomst reist en wij ons leven dus achterom b e l e v e n ..
  of.. zoals in een van de vele mooie lyrics van Marillion : ” yesterday starts tomorrow..tomorrow starts 2day

  0 likes
 • Henk schreef:

  Hmm, ik kreeg vandaag ‘n zgn. flash-back, ik maakte een notitie, van iets technisch en meteen wist ik dat ik het eerder had opgeschreven.
  Maar de dualiteit is, dat dit niet kon omdat ik in het ‘heden’ nog niet heb meegemaakt.
  Zoiets dergelijks overkomt me regelmatig met enige tussenpozen van wel enkele jaren, maar toch….

  Een verlengstuk van ‘kip en ei’ zeg maar, wat was er eerder?

  0 likes
  • rory schreef:

   Een mogelijke oorzaak dat de toekomst het verleden kan beinvloeden zou kunnen zijn dat alles tegelijkertijd bestaat.

   Dus dan is jouw vraag makkelijk te beantwoorden.

   “Beiden”

   1 likes
 • Dorius schreef:

  Het pad van de slang, is het verleden doorleven en de emotionele verbinding darmee loslaten. Het pad van de slang heet zo omdat de slang vervelt, de oude huid loslaat.

  Het verleden loslaat. Zeker wel de kennis behouden over het verleden, echter geen pijn meer voelt bij dat verleden.

  Zo kan de mens ook zijn verleden helen, zijn familie-lijn helen.

  1 likes
 • James schreef:

  Goh,

  Ik denk dat ik dan maar eens op de kwantum beurs ga staan.
  Kijken of de gesprekken tegen de Quantum dot tv op de beurs ook invloed hebben.

  0 likes
 • Faith schreef:

  ”…heeft aangetoont, dat je met de kennis van toekomstige gebeurtenissen
  beter kunt voorspellen
  waar je sleutels in het verleden hebben gelegen…”
  Is hij nou gek of ben ik het? Hij ziet er ook uit als een Hollywood hunk en komt met een interessante babbel over deeltjes, kwantummechanica, univertiseit van Washington, meetapparatuur voor kwetsbare kwantumsystemen, kwantumstaat in verschillende stadia van ontwikkeling, intrinsiek, entropie, jaja, het zal wel.

  0 likes
 • Edwin schreef:

  Het hele leven en alles dat daar in voor komt wordt gerecreëerd door ons bewustzijn, hoe meer we zoeken, des te ingewikkelder en onwaarschijnlijker het wordt. De natuur houdt ons als het ware voor de gek. Zonder ons bewustzijn zou er helemaal niets bestaan. Zie ook het double slit experiment.

  0 likes
 • whatever schreef:

  Misschien omdat het deeltje zich aanpast aan de omgeving?! Dat daarom het deeltje op de hoogte is van zn leef omgeving waarop die zich kan aanpassen? De natuur heeft altijd al een wissel werking gehad.

  0 likes
 • andre schreef:

  Men kan nog steeds het verleden niet aanpassen, dat wordt wel gesuggereerd met dit artikel.

  0 likes
  • rory schreef:

   waarom kan dat niet? Is dat bewezen dat het niet kan? Dat jij of ik het ogenschijnlijk niet kunnen aanpassen betekend niet dat het onmogelijk is.

   Alleen diegene die het kunnen aanpassen weten dat het aangepast is.

   0 likes
 • Sergeant Yves schreef:

  In feite moet je altijd voorzichtig zijn welke weg je zult nemen , zou ik langs de voordeur of de achterdeur naar buiten gaan? kan de rest van je leven veranderen !f hoeveel Einsteins of Hitlers of heiligen hebben we al vermoord door abortus ? denk daar maar eens over na !

  0 likes
 • x

  Check Also

  Er is iets geks met de toekomst

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...

  Leef jij het leven waar je vroeger ooit van droomde?

  Waarschijnlijk niet… Als ik mensen vraag waarom ...

  >