Financieel

Gratis geld voor iedereen? Zwitserland stemt over basisinkomen van 2200 euro

Help ons door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 5 juni spreken de Zwitsers zich in een referendum uit over het basisinkomen, schrijft The Local. Daarmee is Zwitserland het eerste land waar een nationaal referendum over het onderwerp plaatsvindt.

De initiatiefnemers van het Basic Income Earth Network (BIEN) willen dat iedereen een onvoorwaardelijk inkomen van 2500 Zwitserse frank (2200 euro) per maand krijgt. Ook kinderen moeten een basisinkomen krijgen, vindt BIEN: tot hun achttiende zo’n 560 euro per maand. Als de Zwitsers ja zouden stemmen, moet de regering bepalen wat er met de uitslag gaat gebeuren.

Vrijheid

Daarna zou moeten worden vastgesteld hoe hoog het basisinkomen precies wordt, hoe het gefinancierd moet worden en wie er allemaal van kunnen profiteren. Dat proces kan meer dan 10 jaar gaan duren.

Volgens BIEN werkt het basisinkomen armoede en de afhankelijkheid van uitkeringen weg. Je geeft mensen bovendien de vrijheid om van hun leven te maken wat ze echt willen. Tegenstanders vrezen dat het basisinkomen vooral een excuus wordt voor veel mensen om uit de arbeidsmarkt te stappen.

Aangepaste versie

De initiatiefnemers staan ook open voor een aangepaste versie van het basisinkomen. Het kan bijvoorbeeld de vorm van een minimuminkomen krijgen. Wie dan gaat werken krijgt geen 2200 euro bovenop het salaris. Voor wie minder verdient of werkloos is vult de overheid het inkomen aan. Wie meer verdient krijgt niets extra.

BIEN heeft het liefst een echt onvoorwaardelijk basisinkomen. Op dit moment is de kans echter klein dat een meerderheid zich achter het voorstel schaart, meldt swissinfo.ch. In de peilingen blijft het voorstel steken op ongeveer 30 procent.

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Ik krijg steeds meer het gevoel dat Nederland gaat eindigen als een soort Afghanistan van Europa.
Zijn wij nog voorlopers in IETS behalve propaganda indoctrinatie en veilige haven spelen voor asociale rijke stinkerds?

Wim
Wim
6 jaren geleden

Mensen worden in de duizenden ontslagen. De directeuren verdienen tonnen. De gemeentes willen onder de kostprijs betalen, dan is mijn antwoordt:”Ja ik wil”. Ik wil onafhankelijk zijn van al die werkgevers die, alleen aan zichzelf denken en ja IK DENK NU OOK AAN MEZELF en daarmee BASTA!

Oh ja en niet vergeten aan al die 50+ die thuis zitten. Je moet gewoon keihard zijn en dat, ben ik ook.

WHO CARES, I DON”T.

Wim
Wim
6 jaren geleden

Griekenland heeft miljarden gekregen en vergeet het maar, die zien wij niet meer terug, dat is mijn motto.

Wim
Wim
6 jaren geleden

Laat die ballen een keer maar KLOKKEN zoals het hoort en de EIEREN maar broeden.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

30
0
We lezen graag je reactie!x