Homepagina » Gezondheid » Patiënt de dupe van ‘ongefundeerde beweringen farma-industrie’
Patiënt de dupe van 'ongefundeerde beweringen farma-industrie'

Patiënt de dupe van ‘ongefundeerde beweringen farma-industrie’

De farmaceutische industrie spendeert miljarden om medicijnen op de markt te brengen waar ze vooral zelf beter van wordt. 

De industrie verdient het meeste aan nieuwe gepatenteerde middelen waarvan ze de prijs eenzijdig kan bepalen. Deze nieuwe middelen zijn altijd onbewezen veilig en onbewezen effectief. 

Dat stelt huisarts Hans van der Linde in dagblad Trouw. Om artsen bepaalde middelen te laten voorschrijven investeren de farmaceuten jaarlijks vele miljarden in marketing. Artsen staan sterk onder invloed van medische opinieleiders, zogeheten ‘mollen’. Wie de markt wil veroveren moet opinieleiders voor zich winnen, aldus Van der Linde. De farmaceuten investeren veel in de relaties met deze mollen, denk aan vergoeding van reisjes, benoeming tot lid van een adviesraad of een hoogleraarschap.

In Nederland werken universiteiten in sterke mate mee aan de zogeheten farmamarketing. Academici moeten vandaag de dag bijvoorbeeld ernstig rekening houden met de vraag of hun uitspraken niet indruisen tegen de standpunten van de industrie. Huisarts Van der Linde vindt dat de academische vrijheid op deze manier ernstig wordt aangetast.

Avandia

Volgens Van der Linde zijn er de afgelopen decennia wereldwijd honderdduizenden patiënten overleden door nieuwe medicijnen die nog niet uitvoerig waren getest.

Zo blijkt uit een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie uit 2010 dat alleen al door rosiglitazon (Avandia) 47.000 mensen zijn gestorven aan een hartaanval. Toen het geneesmiddel verboden werd slikte tachtig procent van de Amerikaanse diabetici en acht procent van de Nederlandse patiënten met suikerziekte Avandia.

Fabrikant GlaxoSmithKline betaalde 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro) om onder een rechtszaak uit te komen. Intussen had de farmareus al een veelvoud van dat bedrag aan het medicijn verdient.

Ongefundeerde beweringen

Van der Linde merkt op dat de farmaceutische industrie ongefundeerde beweringen doet die niet kunnen worden tegengesproken omdat de testgegevens simpelweg ontbreken. Toch schrijven artsen, die worden nageschoold door de industrie, de nieuwe middelen massaal voor.

Er moet volgens Van der Linde, oud-lid van het College voor Accreditering Huisartsen, een einde komen aan de nascholing van onze artsen door financieel belanghebbenden. Hij pleit voor onafhankelijke nascholing, zodat dokters niet meer verkeerde dingen leren waar de patiënt de dupe van is.

Van der Linde wil ook dat er een einde komt aan de uitwassen van de farmamarketing. Die schaden volgens hem de gezondheidszorg en jagen de kosten enorm op.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. En zelf vreet hij wel mee, tijdens gesponsorde avonden!!! In het verleden vond hij het geen probleem toen de CAR (nascholingsgebouw in Capelle ad IJssel, dat nu al paar jaar ter ziele is)werd gesponsord, toen er geen geld meer kwam, draaide hij volledig om.
  Hoe kon hij zn vak uitoefenen als medicijnen zo beroerd zijn? De far. industrie steekt aardig wat geld in nieuwe ontwikkelingen. Zonder dat waren we nog middeleeuwse artsen!

  1 likes
 2. Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
  Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.

  0 likes
 3. [quote name=”Hoeder”]Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
  Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.[/quote]

  Je hebt gelijk.

  Maar heel veel mensen willen wel in verzet komen, maar weten niet hoe, wat en waar en hoe ze meer mensen met zich meekrijgen.

  0 likes
 4. artsje, wat is het verschil met de middeleeuwen, toen werd je ook voorgelogen en deed de arts maar wat en wat is nu het verschil?
  Het is nog gewoon symptoom bestrijding en niet zorgen om gezond te worden of te blijven.
  En dat de farma-industrie veel geld steekt in ontwikkeling is logisch, want daar zit ook weer veel winst achter.
  Blijkbaar zie je nog steeds niet waar het deze industrie om te doen is, niet om de gezondheid van de mens, maar om macht en geld, een gezond mens levert niets op.

  0 likes
 5. [quote name=”Hoeder”]Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
  Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.[/quote]
  Het verbieden van zaden is afgewezen door Duitsland, en door Nederland.Dus dat is dan nog een pluspuntje.Brussel mag dan denken invloed te hebben, maar de invloed van Duitsland is groter samen met die van Frankrijk.Dit citaatje is de grote ERGERNIS!!!!:Volgens Van der Linde zijn er de afgelopen decennia wereldwijd honderdduizenden patiënten overleden door nieuwe medicijnen die nog niet uitvoerig waren getest.(ZOOTJE BENDE)

  Zo blijkt uit een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie uit 2010 dat alleen al door rosiglitazon (Avandia) 47.000 mensen zijn gestorven aan een hartaanval. Toen het geneesmiddel verboden werd slikte tachtig procent van de Amerikaanse diabetici en acht procent van de Nederlandse patiënten met suikerziekte Avandia.

  Fabrikant GlaxoSmithKline betaalde 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro) om onder een rechtszaak uit te komen. Intussen had de farmareus al een veelvoud van dat bedrag aan het medicijn verdient.
  Stel FRAUDEURS!!!!!!!!

  0 likes
 6. Wonderbaarlijk dat dit in Trouw staat!
  Geweldig dat een dokter deels zijn kop boven het maaiveld durft
  uit te steken, zal mij benieuwen wanneer de advocaten van Big pharma op hem afgestuurd worden.

  0 likes
 7. [quote name=”artsje”]En zelf vreet hij wel mee, tijdens gesponsorde avonden!!! In het verleden vond hij het geen probleem toen de CAR (nascholingsgebouw in Capelle ad IJssel, dat nu al paar jaar ter ziele is)werd gesponsord, toen er geen geld meer kwam, draaide hij volledig om.
  Hoe kon hij zn vak uitoefenen als medicijnen zo beroerd zijn? De far. industrie steekt aardig wat geld in nieuwe ontwikkelingen. Zonder dat waren we nog middeleeuwse artsen![/quote][quote name=”artsje”]En zelf vreet hij wel mee, tijdens gesponsorde avonden!!! In het verleden vond hij het geen probleem toen de CAR (nascholingsgebouw in Capelle ad IJssel, dat nu al paar jaar ter ziele is)werd gesponsord, toen er geen geld meer kwam, draaide hij volledig om.
  Hoe kon hij zn vak uitoefenen als medicijnen zo beroerd zijn? De far. industrie steekt aardig wat geld in nieuwe ontwikkelingen. Zonder dat waren we nog middeleeuwse artsen![/quote]

  Zonder dat…. waren we gewoon gezond, en werden we niet ziek gespoten met vaccins.

  Wie de farma nu nog durft te vergoelijken is naar mijn mening een partner in crime.

  0 likes
 8. [quote name=”artsje”]En zelf vreet hij wel mee, tijdens gesponsorde avonden!!! In het verleden vond hij het geen probleem toen de CAR (nascholingsgebouw in Capelle ad IJssel, dat nu al paar jaar ter ziele is)werd gesponsord, toen er geen geld meer kwam, draaide hij volledig om.
  Hoe kon hij zn vak uitoefenen als medicijnen zo beroerd zijn? De far. industrie steekt aardig wat geld in nieuwe ontwikkelingen. Zonder dat waren we nog middeleeuwse artsen![/quote]
  Zo! Wat een venijn! Wordt het hier iemand kwalijk genomen dat hij nu zijn hart en zijn geweten laat spreken en zijn hoofd boven het misselijkmakende maaiveld durft steken? Hij had ook net als vele anderen mee in de ganzenpas achter bigpharma kunnen blijven lopen. Maar hij koos voor zijn geweten in plaats van geld en leugens. Face the facts.
  En over middeleeuwen en zo: ik weet niets over middeleeuwse artsen. We moeten het nu doen met wat er nu is. En het maakt mij niet blij. Leugens en zwijgzaamheid plus geldjacht. Ik kreeg laatst nog een brief van mijn huisarts over de griepprik, dat dat nodig was om de winter door te komen. Leugens. Een griepje krijgen is de beste manier om antistoffen aan te maken. Ga eerst maar eens bij jezelf te rade, met de gewetensknop aan.

  0 likes
 9. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Hoeder”]Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
  Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.[/quote]
  Het verbieden van zaden is afgewezen door Duitsland, en door Nederland.Dus dat is dan nog een pluspuntje.Brussel mag dan denken invloed te hebben, maar de invloed van Duitsland is groter samen met die van Frankrijk.Dit citaatje is de grote ERGERNIS!!!!:Volgens Van der Linde zijn er de afgelopen decennia wereldwijd honderdduizenden patiënten overleden door nieuwe medicijnen die nog niet uitvoerig waren getest.(ZOOTJE BENDE)

  Zo blijkt uit een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie uit 2010 dat alleen al door rosiglitazon (Avandia) 47.000 mensen zijn gestorven aan een hartaanval. Toen het geneesmiddel verboden werd slikte tachtig procent van de Amerikaanse diabetici en acht procent van de Nederlandse patiënten met suikerziekte Avandia.

  Fabrikant GlaxoSmithKline betaalde 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro) om onder een rechtszaak uit te komen. Intussen had de farmareus al een veelvoud van dat bedrag aan het medicijn verdient.
  Stel FRAUDEURS!!!!!!!![/quote]
  ———————————————- Als ik me niet vergis is dit verbod op zaden maar twee jaar van de baan geschoven om daarna gewoon door te duwen.

  0 likes
 10. Ik denk dat alle opleidingen van alle artsen en specialisten onder de loep moeten worden genomen. Van de week was er een specialist op het journaal die naar buiten trad, dat er tijdens de studie geleerd wordt om zoveel mogelijk hoge declaraties in te dienen bij de zorgverzekeringen,het ging niet om de patient maar om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Net zoals nu dit onderwerp over medicijnen. Het short dus al in het vroege stadium van de studie.
  Wat een corrupte wereld in de gezondheidszorg en wij maar denken dat het in ons Nederland goed geregeld is, wat steeds weer blijkt dat het verre van zuiver is…

  0 likes
 11. Van der Linde kennen we ook van het verzet tegen Griepvaccin. Lees ook over vaccins:

  “Een verzoek dat door een arts werd ingediend in het Verenigd Koninkrijk op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (W.O.B) heeft onthuld dat 30 jaar aan geheime officiële documenten aantonen dat overheidsdeskundigen:

  1. hebben geweten dat vaccins niet werken

  2. hebben geweten dat zij juist de ziekten veroorzaken die zij verondersteld worden te bestrijden

  3. hebben geweten dat zij een gevaar voor kinderen zijn

  4. hebben samengespannen om tegen de bevolking te liegen

  5. er alles aan gedaan hebben om veiligheidsstudies te voorkomen

  Wij kunnen nog kiezen, al is de druk groot, maar let wel: deze vaccins zijn verplicht voor kinderen in de VS

  meer:

  http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/vaccinaties-gezondheid/vaccinbedrog-is-voorbij/

  0 likes
 12. Langzaam sijpelt het door naar de hele gemeenschap. In de bijlage van afgelopen zaterdag van Trouw staat er een groot artikel over ‘Het pillenbedrog’.
  We komen er wel.

  0 likes
 13. [quote name=”Avatar_777″][quote name=”Hoeder”]Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
  Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.[/quote]

  Je hebt gelijk.

  Maar heel veel mensen willen wel in verzet komen, maar weten niet hoe, wat en waar en hoe ze meer mensen met zich meekrijgen.[/quote] ik heb een beetje hetzelfde, en zie mezelf ook niet zo snel met spandoeken lopen en zo. Ik ben maar met eigen acties begonnen door te schrijven en te mailen naar klantenservice van diverse bedrijven dat ik hun troep niet meer koop omdat er teveel e nummers inzitten, bonuskaart terugsturen, dat ik hem niet meer nodig heb want toch niet meer kom, schrijven dat ik hun leugens niet meer pik etc. Het kost even tijd maar op een gegeven moment krijg je er nog lol in ook, en kun je stukken tekst kopiëren en plakken en hergebruiken. Uiteraard hoop ik dat uiteindelijk steeds meer mensen dit gaan doen. Zo ook met de banken etc.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

assen

Gearresteerde boer in Assen: ‘Mensen, word nou eens een keertje wakker!’

Vandaag zijn tientallen boeren gearresteerd in het ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...