Gezondheid

Patiënt de dupe van ‘ongefundeerde beweringen farma-industrie’

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De farmaceutische industrie spendeert miljarden om medicijnen op de markt te brengen waar ze vooral zelf beter van wordt. 

De industrie verdient het meeste aan nieuwe gepatenteerde middelen waarvan ze de prijs eenzijdig kan bepalen. Deze nieuwe middelen zijn altijd onbewezen veilig en onbewezen effectief. 

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dat stelt huisarts Hans van der Linde in dagblad Trouw. Om artsen bepaalde middelen te laten voorschrijven investeren de farmaceuten jaarlijks vele miljarden in marketing. Artsen staan sterk onder invloed van medische opinieleiders, zogeheten ‘mollen’. Wie de markt wil veroveren moet opinieleiders voor zich winnen, aldus Van der Linde. De farmaceuten investeren veel in de relaties met deze mollen, denk aan vergoeding van reisjes, benoeming tot lid van een adviesraad of een hoogleraarschap.

In Nederland werken universiteiten in sterke mate mee aan de zogeheten farmamarketing. Academici moeten vandaag de dag bijvoorbeeld ernstig rekening houden met de vraag of hun uitspraken niet indruisen tegen de standpunten van de industrie. Huisarts Van der Linde vindt dat de academische vrijheid op deze manier ernstig wordt aangetast.

Avandia

Volgens Van der Linde zijn er de afgelopen decennia wereldwijd honderdduizenden patiënten overleden door nieuwe medicijnen die nog niet uitvoerig waren getest.

Zo blijkt uit een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie uit 2010 dat alleen al door rosiglitazon (Avandia) 47.000 mensen zijn gestorven aan een hartaanval. Toen het geneesmiddel verboden werd slikte tachtig procent van de Amerikaanse diabetici en acht procent van de Nederlandse patiënten met suikerziekte Avandia.

Fabrikant GlaxoSmithKline betaalde 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro) om onder een rechtszaak uit te komen. Intussen had de farmareus al een veelvoud van dat bedrag aan het medicijn verdient.

Ongefundeerde beweringen

Van der Linde merkt op dat de farmaceutische industrie ongefundeerde beweringen doet die niet kunnen worden tegengesproken omdat de testgegevens simpelweg ontbreken. Toch schrijven artsen, die worden nageschoold door de industrie, de nieuwe middelen massaal voor.

Er moet volgens Van der Linde, oud-lid van het College voor Accreditering Huisartsen, een einde komen aan de nascholing van onze artsen door financieel belanghebbenden. Hij pleit voor onafhankelijke nascholing, zodat dokters niet meer verkeerde dingen leren waar de patiënt de dupe van is.

Van der Linde wil ook dat er een einde komt aan de uitwassen van de farmamarketing. Die schaden volgens hem de gezondheidszorg en jagen de kosten enorm op.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
artsje
artsje
10 jaren geleden

En zelf vreet hij wel mee, tijdens gesponsorde avonden!!! In het verleden vond hij het geen probleem toen de CAR (nascholingsgebouw in Capelle ad IJssel, dat nu al paar jaar ter ziele is)werd gesponsord, toen er geen geld meer kwam, draaide hij volledig om.
Hoe kon hij zn vak uitoefenen als medicijnen zo beroerd zijn? De far. industrie steekt aardig wat geld in nieuwe ontwikkelingen. Zonder dat waren we nog middeleeuwse artsen!

Hoeder
Hoeder
10 jaren geleden

Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.

Avatar_777
Avatar_777
10 jaren geleden

[quote name=”Hoeder”]Hier doet niemand wat tegen. Maar dankzij de Codex Alimentarius worden sinds 14 december 2012 de vitamines, mineralen en voedingssupplementen ten onrechte wel aan banden gelegd. En dat wordt allemaal wel gepikt. Ik mag zelf niet meer weten wat er te koop is. Een grove aantasting van mijn privacy. En de vervolgstap ligt al weer klaar: het verbieden van zaden, tenzij….
Raar dat mensen niet massaal in verzet komen als het om hun gezondheid gaat.[/quote]

Je hebt gelijk.

Maar heel veel mensen willen wel in verzet komen, maar weten niet hoe, wat en waar en hoe ze meer mensen met zich meekrijgen.

Kengai
Kengai
10 jaren geleden

artsje, wat is het verschil met de middeleeuwen, toen werd je ook voorgelogen en deed de arts maar wat en wat is nu het verschil?
Het is nog gewoon symptoom bestrijding en niet zorgen om gezond te worden of te blijven.
En dat de farma-industrie veel geld steekt in ontwikkeling is logisch, want daar zit ook weer veel winst achter.
Blijkbaar zie je nog steeds niet waar het deze industrie om te doen is, niet om de gezondheid van de mens, maar om macht en geld, een gezond mens levert niets op.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x