Gezondheid

Autoriteiten weten al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt, maar houden vleesindustrie hand boven hoofd

Help door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aan bijna al het bewerkte vlees worden nitriet of andere conserveermiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of de kleur te behouden. Toegestaan zijn de E-nummers E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) of E252 (kaliumnitraat).

Volgens de Amerikaanse voedselwaakhond FDA zijn deze conserveermiddelen veilig, maar uit een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin blijkt dat de FDA al sinds de jaren zeventig weet dat nitriet kanker veroorzaakt. De voedselautoriteit kiest ervoor om de vleesindustrie de hand boven het hoofd te houden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Vlees kan worden geconserveerd door het in zout of pekel te leggen. Als zout door middel van chemische processen wordt omgezet in nitriet, ontstaat een schadelijk additief. Er wordt al jaren gediscussieerd over de veiligheid van nitriet.

Natriumnitriet gelinkt aan leukemie en kanker

Natriumnitriet is één van de meest populaire conserveermiddelen voor bewerkte vleesproducten. Deze stof bevat nitrosoverbindingen die onder bepaalde omstandigheden kunnen worden omgezet in kankerverwekkende nitrosamines.

Al in de jaren zeventig was bekend dat nitrosamines ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen omdat ze de kans op leukemie en andere vormen van kanker verhogen. Tegenstanders van nitriet legden de FDA wetenschappelijke studies voor waaruit volgens hen voldoende zou blijken dat er gekozen moest worden voor een veiliger alternatief.

De FDA zwichtte echter voor de vleeslobby. Nitriet is goedkoop en zorgt ervoor dat het vlees zijn kleur en smaak behoudt. Bovendien weten de meeste mensen toch niet dat het erin zit.

Nitraat is niet schadelijk

Nitriet vormt zich uit nitraat, een stof die van nature voorkomt in groenten en grondwater. Dit natuurlijke nitraat ondersteunt onder meer de bloeddruk en immuunreactie in het lichaam. Nitriet dat door middel van chemische processen is verkregen heeft echter een schadelijk effect op het lichaam. Het verstoort de functie van hemoglobine en leidt mogelijk tot hersenschade, met name bij jonge mensen.

“Nitriet verandert hemoglobine, dat zuurstof naar de rest van het lichaam transporteert, in methemoglobine, dat geen zuurstof kan dragen,” aldus het ministerie van Milieu van de Amerikaanse staat New Hampshire. “Daardoor kan in ernstige gevallen hersenschade en zelfs de dood optreden.”

Nitriet dat op een natuurlijke wijze is verkregen heeft juist een heilzame werking. Nitrietoxide reguleert bijvoorbeeld de bloeddruk, versterkt het immuunsysteem en helpt bij wondgenezing. Het zou ook slagaderverharding en beroertes voorkomen.

[NaturalNews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
InterContinentalMaster
InterContinentalMaster
8 jaren geleden

40 jaar is wel behoorlijk lang. Tsja de elite doen dus alles om aan de macht te blijven dmv de bevolking te verzwakken en megawinsten te creëren voor de farmaceuten. Er zou logisch gezien een onderzoekscommisie (internationaal niveau) samengesteld moeten worden om dit misdaad tegen de inwoners van planeet te onderzoeken.

itsme
itsme
8 jaren geleden

Toch vreemd, mijn vissen (koi) scheiden nitriet uit als ontlasting. En als ik het water niet filter krijg ik een grote concentratie nitriet, gewoon te meten, en gaan mijn vissen dood.

In Spinazie zit het ook en om die reden mag je het niet nogmaals opwarmen.

Raar verhaal

trackback
Autoriteiten weten het al ruim 40 jaar dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt! maar houden vleesindustrie hand boven hoofd | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x