Natuur en Milieu

Planten kunnen met elkaar communiceren

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse prins Charles werd ooit uitgelachen omdat hij beweerde dat hij gesprekken had met kolen in zijn moestuin.

Nu hebben wetenschappers onthuld dat planten met elkaar communiceren wanneer hun oppervlak wordt beschadigd. Ze wijzigen dan een gen waardoor een gas wordt geproduceerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Boodschap

De onderzoekers voegden het enzym luciferase, wat onder meer vuurvliegjes laat gloeien in het donker, toe aan het DNA van de plant. Op deze wijze kon de emissie van het gas worden vastgelegd op camera.

Vervolgens sneden de wetenschappers bij een kool een blad af waarna de plant plotseling het gas methyljasmonaat uitstootte. Twee kolen die in de buurt groeiden van de beschadigde plant kregen blijkbaar de boodschap dat ze zichzelf moesten beschermen. Ze produceerden giftige chemicaliën op hun bladeren om indringers af te schrikken.

Onzichtbare taal

“Het is fascinerend om te beseffen dat planten eigenlijk voortdurend met elkaar zouden kunnen praten,” zei professor Iain Stewart van de Universiteit van Exeter in Engeland. “Dat ze op de één of andere manier voelen wat er gebeurt met andere planten middels een verborgen taal. De meeste mensen nemen aan dat planten een passief leven leiden, maar in feite bewegen ze, voelen ze en communiceren ze. Het is bijna alsof ze een soort intelligentie tonen.”

Het proces werd voor het eerst op camera vastgelegd. Wetenschappers suggereren dat de kans plotseling veel groter is dat alle planten met elkaar communiceren in een onzichtbare taal waar we nog niets over weten. Binnenkort worden de beelden getoond tijdens de driedelige serie How to Grow a Planet op BBC2.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x