Innovatie

Prijs voor vinding die je gasrekening doet verdwijnen

Help mee door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ondernemers Roderick en Floris Wolters hebben maandag de Jan Terlouw Innovatieprijs in ontvangst genomen. Ze wonnen de prijs met hun energiesysteem Solar Freezer, dat de gasrekening in één klap tot nul kan terugbrengen.

De Solar Freezer haalt warmte uit water met een systeem dat bestaat uit zonnecollectoren, een warmtepomp en een bufferzak. Het systeem wekt zonne-energie op. De bufferzak wordt in de kruipruimte van de woning geplaatst en gevuld met kraanwater dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp in de bufferzak onttrekt warmte aan het water, dat afkoelt en in schaafijs wordt omgezet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Bij dit proces komt veel energie vrij, dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming en warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler. Het systeem is slim genoeg om de juiste hoeveelheden energie op te wekken, waardoor het ’s zomers niet te warm is in huis en ’s winters niet te koud. Het systeem functioneert ook nog als het bijvoorbeeld drie weken lang -20 graden is buiten en de zon niet schijnt.

De Solar Freezer bestond al in Duitsland, maar daar moest in plaats van een bufferzak een hele bunker worden gebouwd onder het huis. “Na alle problemen met aardbevingen in Groningen door gaswinning en de afhankelijkheid van gas uit Rusland, is dit de goede tijd voor ons systeem. We zijn hartstikke blij met de aandacht,” aldus de broers.


sitestat

[Omroep Gelderland]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ZonneMax
ZonneMax
9 jaren geleden

Het zal me zeer benieuwen of de gezamenlijke woningbouwverenigingen hierin massaal gaan investeren en dan gecombineerd met zonnepanelen de energiebehoefte tot vrijwel nul gaan reduceren. Door de huurder nog 8 tot 10 jaar ongeveer het huidige voorschotbedrag te laten betalen als een afbetaling op de investering, is het voor iedereen zinvol. Het leidt ook nog eens tot het nodige werk in de installatie branche.

Mochten de woningbouwverenigingen te weinig geld in kas hebben dan kan (via de overheid) tegen bijna nul procent worden geleend. Dus geld hoeft het probleem niet te zijn, wat zal wel het probleem zijn?

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

en nou niet verkopen he want daar ziet niemand meer iets van terug met het iniatief van zo,n?? winning

XilenZ
XilenZ
9 jaren geleden

Ja, wilde al kijken aar ik zo’n ding kan bestellen, maar is nog niet te krijgen… :s
Hopelijk snel op de markt dan, begin lever gister dan vandaag met gasrekening en afhankelijkheid wegwerken

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

En je mag raden wie er gaat betalen voor de ombouw van woningen… de huurder natuurlijk!

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x