Homepagina » Innovatie » Prijs voor vinding die je gasrekening doet verdwijnen
Prijs voor vinding die je gasrekening doet verdwijnen

Prijs voor vinding die je gasrekening doet verdwijnen

Ondernemers Roderick en Floris Wolters hebben maandag de Jan Terlouw Innovatieprijs in ontvangst genomen. Ze wonnen de prijs met hun energiesysteem Solar Freezer, dat de gasrekening in één klap tot nul kan terugbrengen.

De Solar Freezer haalt warmte uit water met een systeem dat bestaat uit zonnecollectoren, een warmtepomp en een bufferzak. Het systeem wekt zonne-energie op. De bufferzak wordt in de kruipruimte van de woning geplaatst en gevuld met kraanwater dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp in de bufferzak onttrekt warmte aan het water, dat afkoelt en in schaafijs wordt omgezet.

Bij dit proces komt veel energie vrij, dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming en warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler. Het systeem is slim genoeg om de juiste hoeveelheden energie op te wekken, waardoor het ’s zomers niet te warm is in huis en ’s winters niet te koud. Het systeem functioneert ook nog als het bijvoorbeeld drie weken lang -20 graden is buiten en de zon niet schijnt.

De Solar Freezer bestond al in Duitsland, maar daar moest in plaats van een bufferzak een hele bunker worden gebouwd onder het huis. “Na alle problemen met aardbevingen in Groningen door gaswinning en de afhankelijkheid van gas uit Rusland, is dit de goede tijd voor ons systeem. We zijn hartstikke blij met de aandacht,” aldus de broers.


sitestat

[Omroep Gelderland]


Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Het zal me zeer benieuwen of de gezamenlijke woningbouwverenigingen hierin massaal gaan investeren en dan gecombineerd met zonnepanelen de energiebehoefte tot vrijwel nul gaan reduceren. Door de huurder nog 8 tot 10 jaar ongeveer het huidige voorschotbedrag te laten betalen als een afbetaling op de investering, is het voor iedereen zinvol. Het leidt ook nog eens tot het nodige werk in de installatie branche.

  Mochten de woningbouwverenigingen te weinig geld in kas hebben dan kan (via de overheid) tegen bijna nul procent worden geleend. Dus geld hoeft het probleem niet te zijn, wat zal wel het probleem zijn?

  11 likes
 2. Een systeem als dit is alleen geschikt voor woningen die op “lage temperatuurverwarming” zijn gecalculeerd. De eindtemperatuur van een warmtepomp is maximaal 65 graden bij de meest luxe en 55 graden bij de simpele… Naverwarming geschiedt dus elektrisch….en dat gebeurt zeker elke 24 uur aangezien dat een voorschrift is mbt tot legionella gevaar van de boiler in het systeem.
  Het overgrote deel van de Nederlandse woningen (en zeker de woningen van de woningbouwverenigingen) zijn uitgerekend op 90/70 (90 graden erin en 70 retour). Bij de wat nieuwere woningen ligt dit wat lager maar nog steeds niet geschikt voor een warmtepomp. Je krijgt dan met de reeds aanwezige radiator de woning gewoonweg niet warm.
  Daar komt nog bij dat de zonnecollectoren op het dat (water gevuld) erg onderhoud-/storingsgevoelig zijn. Er zitten meerdere pompen in het systeem en die gaan ook geen 10 jaar mee. De simpele installateur op de hoek begrijpt vaak niks van de regeltechniek van dit soort installaties met als gevolg hoge rekeningen om het systeem aan de praat te houden.
  En milieuvriendelijk? Een simpele Super HRR cv-ketel weegt minder dan 24 kilo en is door 1 man binnen een uur op te hangen. Het hele systeem zoals voorgesteld weegt echter zeker een paar honderd kilo (minimaal het 10voudige aan productievervuiling) en moet door meerdere mensen geïnstalleerd worden. Voor het plaatsen van de zonnepanelen moet een bouwkraan worden gebruikt en de gehele installatie duurt zeker 3 dagen. Dit geldt even zozeer als aan het eind de boel versleten is en de zooi weer vervangen moet worden.
  En dan de kosten. Een super hrr cv-ketel heb je voor 1350 euro geïnstalleerd incl nieuwe thermostaat, dakdoorvoer en expansievat. Als je een handige kennis hebt die de weg weet dan lukt dit zelfs voor onder de 1000 euro aangezien die cv-keteltjes max 600 euro inkoop kosten.
  Het hele systeem zoals voorgesteld gaat denk ik rap over de 10.000,- euro. Je krijgt dat wel subsidie (en dat is niet voor niets) denk ik maar iets wat zichzelf binnen 2 jaar terug verdient heb ik liever.

  Dus ja…

  6 likes
 3. en nou niet verkopen he want daar ziet niemand meer iets van terug met het iniatief van zo,n?? winning

  7 likes
 4. En je mag raden wie er gaat betalen voor de ombouw van woningen… de huurder natuurlijk!

  2 likes
  • Uiteraard, je hebt er toch ook zelf plezier van? Maar dan zou een constructie om de betaling die je nu doet aan de gasleverancier de komende jaren te doen aan de woningbouw een mooie oplossing zijn. En een deel van de kosten zijn voor de woningbouw omdat het “waardebehoud” van de woning oplevert.

   1 likes
  • Op welke manier je ook denkt aan geld te komen om te financieren je gaat weer tot je nek toe in de schuld. De schuldslavernij is daarmee nieuw leven beschoren.
   Na 7 jaar staat de boel vrij zeg maar , en zie daar zijn weer vernieuwingen die ook iedereen moet hebben. tegen uiteraard een lening.
   De mens moet nergens schuld aan hebben altijd ben jij de pineut.
   We moeten echt vrij gaan denken, Dan heb je sneller Vrije Energie.

   0 likes
 5. Zoals altijd is de weg naar voren die van technologische ontwikkelingen en niet van verboden.

  2 likes
 6. Ja, wilde al kijken aar ik zo’n ding kan bestellen, maar is nog niet te krijgen… :s
  Hopelijk snel op de markt dan, begin lever gister dan vandaag met gasrekening en afhankelijkheid wegwerken

  1 likes
 7. Ik wordt er heel blij van zo’n initiatief, het komt zelfs op tv.!
  Maar denk jij dat de energiegiganten, die geen sociale wezens zijn, van het gas dit zullen toelaten.
  Wordt niet de diepe bodem in Amerika volledig vernietigd door de agressieve zoektocht naar Gas, Schaliegas dus. En komen ook tegelijkertijd de enorme voorraden kolen uit Amerika tegen dumpprijs naar de Rotterdamse haven. We zien nog eerst een enorme luchtvervuiling aan komen daar door.

  De energie moet echt vrij worden, en dus gratis daardoor. VRIJE ENERGIE DUS, het is er al maar wordt verborgen gehouden.
  Dit is zo gesteld met zeer veel andere technologie die achtergehouden is en wordt.
  BV de antizwaartekracht technologie. Deze wordt al volledig beheerst. Daar moeten we naar streven, naar die nieuwe technologien. Daar wordt de aarde schoon van, en houdt je echt geld over of geld is niet meer nodig.

  1 likes
 8. Vreemd dat zoveel mensen op zoek zijn naar goedkope energieleveranciers… Ik zit, vakinhoudelijk als 25 jaar in deze business. En geloof mij nu maar… het zal nooit goedkoper worden….
  Bilderberg Bea Shell kopen patenten op en alle ontwikkelingen worden op die manier gestopt. Dit is tevens de voedingsbodem voor de vele oorlogen in de wereld… betaald door ons belastinggeld….
  En energie gaat nooit goedkoper worden in VerNederland…. Alle politici, geen enkele uitgezonderd, worden gefinancierd door het bedrijfsleven….

  Is er dan geen manier om de echte goede initiatieven te staven aan de werkzaamheid?

  Ja hoor…

  Elke liefdevolle medemens die iets revolutionairs ontwikkeld ten bate van de hele wereld (en het concept werkt) is terug te vinden op een speciale site:

  http://www.mensenlinq.nl/

  1 likes
 9. De beste manier om de economie weer aan te zwengelen is massale isolatie van (oude) huurhuizen. Schaf de verhuurdersheffing die woningbouwcorporaties moeten betalen (huurbelasting) af en dwing de corporaties vervolgens de (oude) huurhuizen flink te isoleren zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat. Dit zou eventueel aangevuld kunnen worden met dit waterzak systeem.

  Het gevolg: bouwbedrijven – een sector die het al jaren zéér zwaar heeft – krijgen weer werk en de huurders krijgen fors lagere energielasten. Hierdoor stijgt hun besteedbaar inkomen. Dit is niet alleen mooi meegenomen als je bedenkt dat het hier doorgaans toch al gaat om mensen met lagere inkomens, maar is ook economisch verstandig: zij zullen het geld weer gaan uitgeven en dat komt de economie zeker ten goede. Ook de milieuvoordelen zijn evident. Waarom 60 miljard aan onbetrouwbare, subsidievretende windmolens uitgeven die omgerekend een half uurtje stroom per dag leveren, terwijl je met een fractie van de kosten écht zoden aan de dijk kunt zetten?

  0 likes
 10. ‘Het systeem wekt zonne-energie op.’

  Ik dacht dat alleen de zon dat kon.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Regering maakte onderzoek naar oorzaak MH17-ramp bewust kapot. Hoe dit politieke spel gespeeld wordt over de ruggen van de nabestaanden

Regering maakte onderzoek naar oorzaak MH17-ramp bewust kapot. Hoe dit politieke spel gespeeld wordt over de ruggen van de nabestaanden

Het proces over de MH17 wordt een ...

Mensen kunnen telepathisch communiceren met dolfijnen, zo wordt beweerd in dit artikel van het Russische ministerie van Defensie

Mensen kunnen telepathisch communiceren met dolfijnen, zo wordt beweerd in dit artikel van het Russische ministerie van Defensie

Russische elitesolidaten kunnen met behulp van gedachtekracht ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.