Mens en Dier

Proef op de som: bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel?

Help mee door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Arjen Lubach besteedde in zijn programma Zondag met Lubach een item aan de ‘fabeltjesfuik’ over het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. Hij insinueerde dat er allerlei ‘wappies’ zijn die de hele dag op YouTube zoeken naar complottheorieën en zodoende terechtkomen in de fabeltjesfuik van Big Tech. Het item is na een week nog steeds trending op YouTube.

De presentator nam vooral Lange Frans op de korrel. Hij noemde hem in zijn show een ‘complotdenker’ en liet meerdere filmpjes van de rapper zien. Hij riep YouTube op om actie te ondernemen, waarna het hele kanaal van Frans werd verwijderd. Volgens YouTube had dat niets te maken met de uitzending van Lubach.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Om aan te tonen dat de fabeltjesfuik bestaat, installeerde Lubach zijn internetbrowser opnieuw en verwijderde hij al zijn cookies. Hij toetste vervolgens de zoektermen ‘PCR test betrouwbaar’ in. Het eerste filmpje dat YouTube toonde, was van onderzoeksjournalist Patrick Savalle. Lubach deed hem af als wappie, terwijl Savalle in 2008 de Dutch Bloggie won voor beste politieke weblog. Vervolgens klikte hij door naar de video ‘Bestaat Sars-CoV-2 wel?’ van Café Weltschmerz, ook met Savalle, en een video van Lange Frans en George van Houts over 9/11.

Je gaat je afvragen wat Lubach allemaal doet op YouTube in zijn vrije tijd

Bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel? Columniste Vicki Van Lommel van de Groninger Krant besloot de proef op de som te nemen.

Van Lommel: “Ik verwijderde ook alle cookies en installeerde mijn browser opnieuw. Zelf kwam ik echter niet verder dan de bijdrage van Savalle, aangeboden als tweede optie. Op 1 stond een debat tussen Rutte en Van Haga tijdens de Algemene Beschouwingen 2020, en op plek 3 tot en met 6 Bert Slagter van het Red Team, WNL, Café Weltschmerz en Nieuwsuur. Oftewel de meeste suggesties kunnen geclassificeerd worden als mainstream media. Toen ik hetzelfde trucje nog een keer deed met de browser Google Chrome, kwam ik na Savalle’s bijdrage nog een stap verder en hield het daar op.”

Je gaat je afvragen wat Lubach allemaal doet op YouTube in zijn vrije tijd, zegt ze.

Maar, zo benadrukt Van Lommel, zelfs in een wereld zonder Big Tech zouden er nu ook mensen op het Binnenhof staan te schreeuwen, omdat vele mensen het gevoel hebben allang niet meer vertegenwoordigd te worden door de Nederlandse volksvertegenwoordigers. “Democratisch verkozen staat niet synoniem aan vervolgens vier jaar schijt hebben aan de kiezer. Lubach had in zijn programma de kans kunnen grijpen om deze tendens te belichten, maar hij koos er daarentegen voor om in te zoomen op extremen en dit weg te zetten als regel in plaats van wat het feitelijk is, een uitzondering.”

Om antwoord te geven op de vraag of de fabeltjesfuik bestaat: nee, die bestaat niet.

3.7 114 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robert
Robert
3 jaren geleden

tja .. wat moet je daar nou nog van zeggen, Meneer lubach heeft zijn kamp gekozen voor veel geld. Laten wij hopen dat hij daar gelukkig gaat worden en dat dat kamp eerdaags niet glashard tegen hem keert.

Der Stef
Der Stef
3 jaren geleden

Lubach is gewoon een walgelijke GALBAK !

Rob
Rob
3 jaren geleden

Er is geen overheid die liegt.

Pieter
Pieter
3 jaren geleden

Alles wat in de 2e kamer gebeurt is één grote show, een fabeltje met desastreuze gevolgen in de realiteit.

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x