Homepagina » Mens en Dier » Proef op de som: bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel?
lubach
Foto: DWDD CC BY 3.0

Proef op de som: bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel?

Arjen Lubach besteedde in zijn programma Zondag met Lubach een item aan de ‘fabeltjesfuik’ over het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. Hij insinueerde dat er allerlei ‘wappies’ zijn die de hele dag op YouTube zoeken naar complottheorieën en zodoende terechtkomen in de fabeltjesfuik van Big Tech. Het item is na een week nog steeds trending op YouTube.

De presentator nam vooral Lange Frans op de korrel. Hij noemde hem in zijn show een ‘complotdenker’ en liet meerdere filmpjes van de rapper zien. Hij riep YouTube op om actie te ondernemen, waarna het hele kanaal van Frans werd verwijderd. Volgens YouTube had dat niets te maken met de uitzending van Lubach.

Om aan te tonen dat de fabeltjesfuik bestaat, installeerde Lubach zijn internetbrowser opnieuw en verwijderde hij al zijn cookies. Hij toetste vervolgens de zoektermen ‘PCR test betrouwbaar’ in. Het eerste filmpje dat YouTube toonde, was van onderzoeksjournalist Patrick Savalle. Lubach deed hem af als wappie, terwijl Savalle in 2008 de Dutch Bloggie won voor beste politieke weblog. Vervolgens klikte hij door naar de video ‘Bestaat Sars-CoV-2 wel?’ van Café Weltschmerz, ook met Savalle, en een video van Lange Frans en George van Houts over 9/11.

Je gaat je afvragen wat Lubach allemaal doet op YouTube in zijn vrije tijd

Bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel? Columniste Vicki Van Lommel van de Groninger Krant besloot de proef op de som te nemen.

Van Lommel: “Ik verwijderde ook alle cookies en installeerde mijn browser opnieuw. Zelf kwam ik echter niet verder dan de bijdrage van Savalle, aangeboden als tweede optie. Op 1 stond een debat tussen Rutte en Van Haga tijdens de Algemene Beschouwingen 2020, en op plek 3 tot en met 6 Bert Slagter van het Red Team, WNL, Café Weltschmerz en Nieuwsuur. Oftewel de meeste suggesties kunnen geclassificeerd worden als mainstream media. Toen ik hetzelfde trucje nog een keer deed met de browser Google Chrome, kwam ik na Savalle’s bijdrage nog een stap verder en hield het daar op.”

Je gaat je afvragen wat Lubach allemaal doet op YouTube in zijn vrije tijd, zegt ze.

Maar, zo benadrukt Van Lommel, zelfs in een wereld zonder Big Tech zouden er nu ook mensen op het Binnenhof staan te schreeuwen, omdat vele mensen het gevoel hebben allang niet meer vertegenwoordigd te worden door de Nederlandse volksvertegenwoordigers. “Democratisch verkozen staat niet synoniem aan vervolgens vier jaar schijt hebben aan de kiezer. Lubach had in zijn programma de kans kunnen grijpen om deze tendens te belichten, maar hij koos er daarentegen voor om in te zoomen op extremen en dit weg te zetten als regel in plaats van wat het feitelijk is, een uitzondering.”

Om antwoord te geven op de vraag of de fabeltjesfuik bestaat: nee, die bestaat niet.

3.7 114 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robert
Robert
1 maand geleden

tja .. wat moet je daar nou nog van zeggen, Meneer lubach heeft zijn kamp gekozen voor veel geld. Laten wij hopen dat hij daar gelukkig gaat worden en dat dat kamp eerdaags niet glashard tegen hem keert.

m.koningen
m.koningen
Reactie op  Robert
1 maand geleden

Zou iemand in zijn oor gefluisterd hebben .Arjan…die theatertours kan je en wij op onze buikschrijven de komende jaren en misschien wel voor altijd fluisterde een goede bekende weer in mijn oor . Zeg maar al jouw concurenten de laan uit .Maar wij betalen nog wel een extra rondje t.v.Wink -wink[knipoogje-knipoogje] met het tweede knipoogje begreep hij het helemaal een oorlog[religieus] tegen plezier om mensen murf te maken en verzetloos depressief en agressief en volgzaam en wanhopig en hij mocht daar deel van uit maken.Jippie jippie jippie en hij danste door de kamer met haar op zijn innerlijke beat.Gevoed door een krachtige innerlijke dope amine reactie was nu niets meer te dol om de nieuwe opdracht uit te voeren.

Iets te hard geroerd de koffie spat alle kanten op!
Mvrg,Marcel

Der Stef
Der Stef
1 maand geleden

Lubach is gewoon een walgelijke GALBAK !

Rob
Rob
1 maand geleden

Er is geen overheid die liegt.

A. A
A. A
Reactie op  Rob
1 maand geleden

Denk dat je bedoelde, er is geen overheid die niet liegt.
Graag gedaan 🙂

Pieter
Pieter
1 maand geleden

Alles wat in de 2e kamer gebeurt is één grote show, een fabeltje met desastreuze gevolgen in de realiteit.

Veterans_Resistance
Veterans_Resistance
1 maand geleden

De fabeltjesfuik bestaat wel degelijk.
Daar komen op zondagavond de NPO wappies bij elkaar. Het heet ‘zondag met Lubach’.

nou en!
nou en!
1 maand geleden

ik denk dat sluwbach een beetje op zijn eindje loopt.grappen gaan steeds meer over andermans rug.

Ron
Ron
1 maand geleden

Lubach de trendsetter in fake news en leugens verspreiden als waarheid.

Kneus
Kneus
1 maand geleden

Arjen Lubach is Judas.

Hij heeft heel bewust Lange Frans monddood gemaakt.

Samen met D66 K. Ollongren, inderdaad de partner van de producent van Lubach’s programma hebben ze een list bedacht om Lange Frans te elimineren.

Waarom?
Lange Frans deed onderzoek naar de Doofpot over Joris Demmink en stelde vragen over de Heer Baybasin die al 25 jaar gevangen zit in Nederland.
Bij deze twee smerige doofpot dossiers is D66 K. Ollongren heel nadrukkelijk betrokken.

Als de waarheid over deze zaken boven tafel komt dan is het klaar met D66 K.Ollongren, nog sterker ze zou wel eens de gevangenis in kunnen gaan.

Daarom moest Lange Frans van de sociale media verdwijnen, dat is de enige reden.

Ron Swart
Ron Swart
Reactie op  Kneus
1 maand geleden

Lange Frans heeft notabene minister van Justitie Grapperhaus uitgenodigd om in zijn podcast te verschijnen en zijn versie over o.a. Demmink met het publiek te delen.

rob vdz
rob vdz
Reactie op  Kneus
1 maand geleden

Hij maakt niemand monddood want zijn publiek is een andere garde. Ik kijk geen tv meer!

Hoge Noorden
Hoge Noorden
1 maand geleden

De waarheid wordt buitenspel gezet op alle mogelijke manieren. Onderwerpen met gewicht die van uiterst belang zijn voor het volk, daar moet deze man zich niet aan wagen met zijn satire. Laat dat aan de echte kenners over.

Corrie de Jong
Corrie de Jong
Reactie op  Hoge Noorden
1 maand geleden

Er zijn nog teveel mensen die geloven de regering met hun leugens.ze zeggen dat ik in een complot geloofd.maar ik weet de waarheid.niemand die me geloofd

johan den haag
johan den haag
1 maand geleden

Ik heb dezelfde dag toen nog gereageerd op de YouTube site van Op zondag met Lubach. Ik kan je zeggen, ik was niet de enige.

Ik was ook al van plan mensen op te roepen die ook op alternatieve nieuws sites komen, standaard ook bij Lubach, commentaar te geven.

Aanpakken

x

Check Also

kaag

Kaag wil dat Nederland soevereiniteit opoffert aan Europa: ‘Krankzinnig’

Nederland moet soevereiniteit opofferen aan Europa, vindt ...

rutte

‘Nederland steunde terroristen en Rutte probeert waarheid onder tapijt te schuiven’

Premier Mark Rutte probeert te voorkomen dat ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

42
0
We lezen graag je reactie!x