CoronaBinnenland

Regering over onderzoek naar oversterfte: bekijk het maar

Help ons door deze informatie met vrienden op je socials te delen!

Tijdens corona werd iedere positieve test met veel bombarie aangekondigd tijdens extra ingelaste journaals. Nu Nederland kampt met hoge oversterfte, blijft het oorverdovend stil. Sterker nog: men lijkt er alles aan te willen doen om te voorkomen dat de achterliggende oorzaak wordt achterhaald.

De Tweede Kamer heeft in moties de regering opgedragen data voor onderzoek naar de oversterfte tegen marginale kosten beschikbaar te stellen en integraal onderzoek naar oversterfte te doen. “Het antwoord van de regering zojuist: het eerste kunnen en het tweede willen we niet doen. Bekijk het dus maar,” aldus Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen op X.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png


Er ligt een aangenomen motie van NSC-Kamerlid Joseph die de regering oproept datasets en analyses van het CBS over oversterfte langer toegankelijk te houden voor wetenschappelijk vervolgonderzoek. Die motie roept bovendien op de datasets tegen marginale kosten beschikbaar te stellen.

Joseph diende ook een motie in over een onafhankelijk en integraal wetenschappelijk onderzoek naar de redenen en oorzaken van oversterfte sinds 2020. En ook deze motie werd aangenomen.

Kunnen we niet doen

Demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra zegt over de eerste motie: “Ik heb de motie eerder ontraden. Het kabinet is van mening dat het CBS reeds passend invulling geeft aan de wens van uw Kamer.”

Dijkstra wijst er daarnaast op dat het CBS aan gebruikers de integrale kostprijs in rekening brengt voor het verlenen van toegang tot microdata, zoals de Beleidsregel taakuitoefening CBS in artikel 5 voorschrijft.

Gelet op deze verplichting in bindende regelgeving kan het CBS niet voldoen aan de wens van de Kamer om slechts marginale kosten in rekening te brengen aan onderzoekers die onderzoek op datasets willen uitvoeren, schrijft de minister. Ondertussen klagen onderzoekers steen en been over de dure data.

Willen we niet doen

Dan de tweede motie. Dijkstra stelt dat het kabinet via ZonMw al onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar oversterfte laat uitvoeren.

De minister zegt begrip te hebben voor de zorg die Joseph en andere Kamerleden hebben geuit, dat het onderzoek te gefragmenteerd zou plaatsvinden en een totaalbeeld ontbreekt.

Ze heeft ZonMw om die reden gevraagd een congres te organiseren over afgerond onderzoek. Dat congres vond op 5 maart plaats.

“Ter uitvoering van de motie zal ik ZonMw vragen om te bewerkstelligen dat de wetenschappelijke begeleidingscommissie van het onderzoek naar oversterfte een overkoepelende duiding geeft van de verschillende onderzoeksresultaten en een advies geeft over noodzaak, randvoorwaarden en eventuele aandachtspunten voor vervolgonderzoek,” schrijft Dijkstra.

Dat is wat anders dan een integraal onderzoek.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 132 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

97 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
1 maand geleden

Uitstel van het onvermijdelijke. En dat weten ze zelf ook.

Paulien
Paulien
1 maand geleden

Is Lijkstra gevaccineerd?

Ron
Ron
1 maand geleden

Pia is zeker niet gevaccineerd, net als de rest van het kartel.
De waarheid is al boven water, liegen heeft geen zin meer.

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
1 maand geleden

De regering heeft GENOCIDE gepleegd en dan nog willen dat de moordenaars een onderzoek gaan doen naar oversterfte ?? HOE DOM KAN MEN ZIJN ??

Back to top button
97
0
We lezen graag je reactie!x