Archeologie

Relief met inscripties gevonden bij Bosnische Piramide van de Zon

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de oude mythologie en literatuur wordt de slang vaak afgebeeld als symbool voor vruchtbaarheid en levenskracht. De slang wordt daarnaast geassocieerd met water en aarde.

De slang werd in het oude Egypte, China, Sumerië, Perzië, Mexico, Chili en Peru aanbeden als godheid. Bij de Bosnische piramiden is nu een reliëf met een slang gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In Europa, met name in Scandinavische landen, wordt het runenschrift vooral aangetroffen op graftomben die sculpturen van slangen bevatten. De afbeelding van een slang op een cyclopisch blok steen bij de Bosnische Piramide van de Zon heeft derhalve zowel een decoratieve als symbolische waarde.

Het reliëf stelt een godheid in de vorm van een slang voor die een ei verorbert. Ook andere piramidebouwers maakten gebruik van dezelfde mythologische weergave. In het oude Egypte werd Kneph bijvoorbeeld gezien als de machtigste gevleugelde slang. Ptah werd gezien als de god van de waarheid en naar verluid afgebeeld als ei in de mond van Kneph.

Kneph werd in de Egyptische mythologie afgebeeld als slang van de eeuwigheid. Kneph draait rond een waterkan en met zijn hoofd voorziet hij het water met zijn adem van levensenergie. Nephesh (Hebreeuws) is de ziel, de levensadem en Nef (Egyptisch) is de ademhaling of de geest in de persoon van Kneph die over het water beweegt.

Opvallend genoeg lijkt de slang in het reliëf uit het water omhoog te komen. In de meeste gevallen kan het rituele doorslikken van het ei door de slang worden geïnterpreteerd als een terugkeer naar de baarmoeder. De slang wordt vaak omschreven als vrouwelijk en de buik van het goddelijke staat symbool voor de terugkeer naar het embryo. Het stelt niet zozeer de dood voor die wordt gevolgd door een wederopstanding, maar meer een complete regeneratie van de ingewijde door middel van een wedergeboorte.

Naast het reliëf, dat deels beschadigd is, zijn verschillende inscripties gevonden. Waarschijnlijk behoren ze toe aan het Vinčaschrift, dat erg lijkt op het vroege runenschrift. De tekenen hebben mogelijk te maken met geboorte, dood, het leven na de dood en wedergeboorte.

Bron en meer foto’s: Bosnian-pyamid.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x